Αλέιδα Γκεβάρα: «Το μάθημα ζωής του Τσε Γκεβάρα γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο σήμερα» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)
«Όταν ο λαός είναι μορφωμένος κανείς δεν μπορεί να τον κοροϊδέψει, να τον χειραγωγήσει και να τον χρησιμοποιήσει. Για αυτό είναι απαραίτητη για μια επαναστατική διαδικασία η κουλτούρα του λαού και μέσα σε αυτόν τον εκπολιτισμό περιλαμβάνεται και η πολιτική μόρφωση…Πρέπει να υπολογίζουμε στους νέους για να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό κόσμο».
Στην Αθήνα βρίσκεται η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρη του θρυλικού κομμουνιστή επαναστάτη Τσε, για το μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνεται από την «New Star» στην επέτειο των 55 χρόνων από την δολοφονία του στα βουνά της Βολιβίας (9 Οκτώβρη 1967) και παραχώρησε συνέντευξη τύπου σήμερα Παρασκευή σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.
Ο μεστός και βαθιά ανθρώπινος λόγος της Αλέιδα κέρδισε τους παραβρισκόμενους, ενώ για άλλη μια φορά τα περισσότερα ΜΜΕ απέφυγαν να παραβρεθούν αποδεικνύοντας ότι το παράδειγμα του Τσε ο ανειρήνευτος αγώνας του ενάντια στον καπιταλισμό και την αδικία, η ηρωική πάλη της Κουβανέζικης Επανάστασης είναι αυτά που πραγματικά φοβούνται και θέλουν να …θάψουν. Την παρατήρηση αυτή έκανε και η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ που είχε αναλάβει να συντονίζει την συνέντευξη.
Η Αλέιδα, αφού εξέφρασε την χαρά της που μετά από 25 χρόνια είναι και πάλι στην Ελλάδα, αναφέρθηκε και στην μάχη που δίνει η μάνα του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, Μάγδα μαζί με το λαϊκό κίνημα για να καταδικαστούν οριστικά οι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.
Στάθηκε στην αξία του αφιερώματος στην 55η επέτειο από την δολοφονία του Τσε που παρά την φυσική του απουσία παραμένει με το έργο του ζωντανός και επίκαιρος.
Το Σάββατο η κεντρική εκδήλωση στο «Studio»
Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο επίσης στο «Studio» στις 8.00 μ.μ. και θα μιλήσουν: Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, η κόρη του Τσε, Αλέιδα, ο Μπάμπης Ζαφειράτος – που θα αναφερθεί στον ποιητή Τσε και θα απαγγείλει ποιήματά του και ποιήματα που γράφτηκαν γι’ αυτόν – και ο Ηλίας Σιώρας για τον γιατρό Τσε. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι: Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, Γιώργος Μαυρίκος, επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.
Επίσης θα γίνουν συναντήσεις με φοιτητές σε Αθήνα και Πάτρα και επίσης το Σάββατο στις 1 το μεσημέρι στο «Studio» τα παιδιά του «Κόκκινου Αερόστατου» θα μιλήσουν με την Αλέιδα για τον Τσε.
Για τις εκδηλώσεις που γίνονται μίλησε αναλυτικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «New Star» Βελισσάριος Κοσσυβάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του αφιερώματος, με την προβολή 55 ταινιών και ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο για τον Τσε (ανάμεσά τους και 7 ελληνικά ντοκιμαντέρ) που προβάλλονται από τις 6 ως 12 στον κινηματογράφο «Studio NEW STAR art cinema» (Σταυροπούλου 33, Αθήνα).
Μικρό χαιρετισμό απήθυνε και ο πρέσβης της Κούβας στην χώρα μας Αραμίς Φουέντε Ερναντες, που παραβρέθηκε στην συνέντευξη.
Τόνισε ότι οι εκδηλώσεις και το αφιέρωμα είναι άλλη μια αφορμή για να δυναμώσουν παραπέρα οι δυνατοί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και κουβανικό λαό.
«Ο θάνατος δεν είναι αληθινός όταν είναι σπουδαίο το έργο της ζωής»
Στην αρχική της τοποθέτηση η Αλέιδα Γκεβάρα (δείτε το κεντρικό βίντεο) αφού ευχαρίστησε για το σπουδαίο αφιέρωμα στον πατέρα της και την δράση του ως πρωτοπόρου κομμουνιστή επαναστάτη, σημείωσε ότι «55 χρόνια μετά την φυσική απουσία του ο κόσμος δεν είναι καλύτερος” τονίζοντας πώς “ίσως γι’αυτό το μάθημα ζωής του Τσε Γκεβάρα γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο σήμερα. Η πρώτη πρόταση του Τσε που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ανάγκη να παλεουμε για την ενότητα των λαών.»
Και πρόσθεσε: «Ενα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στους λαούς. Να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό ότι κανένας δεν πιο καλύτερος από τον άλλον. Ως γιατρός επιστήμονας γιατρός αλλεργιολόγος από την εμπειρία μου σε διάφορες φτωχές περιοχές της Λατινικής Αμερικής που δούλεψα, έμαθα πολλά από τις Ινδιάνες γυναίκες που δεν υπάρχουν σε κανένα βιβλίο ιατρικής. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τον κόσμο, να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες του. Ο πιο ταπεινός άνθρωπος μπορεί να σου δώσει ένα μάθημα ζωής. Αλλά είναι απαραίτητο να μπορεί να τον ακούς. Ο εθνικός ήρωας και ποιητής Χοσέ Μαρτί έλεγε πάντα ότι για να είναι ένας λαός πραγματικά ελεύθερος πρέπει να είναι μορφωμένος. Γι’αυτό αυτό η Κουβανική Επανάσταση δίνει μεγάλη σημασία στον πολιτισμό, την μόρφωση του λαού. Οταν ο λαός είναι μορφωμένος κανείς δεν μπορεί να τον κοροϊδέψει, να τον χειραγωγήσει και να το χρησιμοποιήσει. Για αυτό είναι απαραίτητη για μια επαναστατική διαδικασία η κουλτούρα του λαού και μέσα σε αυτόν τον εκπολιτισμό περιλαμβάνεται και η πολιτική μόρφωση. Πως το πετυχαίνουμε αυτό; Πρέπει να δουλέψουμε με τις νέες γενιές, πως θα γίνονται συμμετέχοντες αυτής της επαναστατικής διαδικασίας. Πρέπει να υπολογίζουμε στους νέους για να οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό κόσμο».
Στόχος να διαδοθεί το έργο του Τσε στις νεότερες γενιές
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Κέντρο Σπουδών «Τσε Γκεβάρα» με έδρα την Αβάνα, που θέλουμε, όπως είπε η ομιλήτρια «να δίνει ολοκληρωμένα το επαναστατικό έργο του Τσε να το μεταδίδει στις νέες γενιές» και πρόσθεσε: «για παράδειγμα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού στην διδασκαλία της ιστορίας της Κούβας τα παιδιά μαθαίνουν για τον Τσε για την αξία του διεθνισμού, όχι σαν μια μακρινή εικόνα αλλά ότι οι ιδέες του είναι ζωντανές και πρακτικά μπαίνουν στην καθημερινή ζωή. Οπως έλεγε ο Μαρτί “ο θάνατος δεν αληθινός, όταν είναι σπουδαίο το έργο της ζωής”. Και αυτό είναι για εμάς μια πραγματικότητα. Ναι έχουν περάσει 55 χρόνια από τον θάνατο του αλλά εξακολουθεί να είναι ζωντανός στα παιδιά και τους νέους, σε όλο το λαό. Και αν πραγματικά καταφέρουμε να γίνεται πράξη το έργο του τότε θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Αυτό κάνουμε κυρίως με τα παιδιά και τους νέους».
Μιλώντας για αυτή την δραστηριότητα ενημέρωσε ότι σήμερα η Ενωση Νέων Κομμουνιστών της Κούβας κάνει στην Αβάνα και το Κάστρο Καμπάνια μια αγρύπνια για τον Τσε με την παρουσία νέων μουσικών, ενώ αύριο Σάββατο στην Σάντα Κλάρα θα γίνει μια κεντρική εκδήλωση αλλά με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων λόγω των δυσκολιών που ακόμη αντιμετωπίζει η Κούβα, μετά το πρόσφατο καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ιαν.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ενημέρωσε ότι το Κέντρο Σπουδών «Τσε Γκεβάρα» που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια θα κάνει του χρόνου στην 95η επέτειο από την γέννηση του τα επίσημα εγκαίνια ενώ αναφέρθηκε στα 18 ως τώρα βιβλία για το έργο του, λέγοντας ότι για την ίδια προσωπικά έχουν ιδιαίτερη σημασία 2 βιβλία «ο Τσε στην μνήμη» με γραπτά του από την ηλικία των 17 χρόνων ως το θάνατο και αυτό με τα αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία της ζωής του. Επίσης προετοιμάζεται η ανθολογία του που θα είναι 9 τόμων και θα περιλαμβάνει θεωρητικά κείμενα, ομιλίες, επιστολές άλλα γραπτά.
Ενημέρωσε επίσης ότι εκδηλώσεις αυτή την περίοδο γίνονται σε πολλές χώρες, στην Ινδία, στην Ισπανία, Αργεντινή, Βολιβία, Κύπρο, Βενεζουέλα, Μεξικό, Καναδά, Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία, Αλγερία.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης σχετικά με την εμπορευματοποίηση της εικόνας του Τσε στον καπιταλισμό, προκειμένου να κρυφτεί η πάλη του για την ανατροπή του σημείωσε χαρακτηριστικά: «γνωρίζετε ότι στον καπιταλισμό προκειμένου να βγάλουν κέρδος μπορούν να πωλήσουν μέχρι και την μάνα τους. Αυτό προσπαθούν και με τον Τσε, που η εικόνα του ως ωραίου ανθρώπου,ρομαντικού πουλάει. Ωστόσο εμείς προσπαθούμε να δώσουμε το ολοκληρωμένο περιεχόμενο του έργου του. Και νομίζουμε ότι αυτό τους γυρίζει μπούμερανγκ, για παράδειγμα νέοι ξέρουν ποιός ήταν ο Τσε. Λένε ότι σαν αυτόν και εμείς παλεύουμε για τελική νίκη για πάντα για αυτό κρατάμε τις σημαίες με την μορφή του».
Αναφέρθηκε ακόμα με αφρμή ερώτημα, στην τεράστια μάχη που έδωσε η Κούβα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID, τα 4 εμβόλια που κατάφερε να δημιουργήσει και να εμβολιάσει όλο τον λαό από 2 χρονών και πάνω, τα οποία όμως στα πλαίσια του βάρβαρου και πολύμορφου αποκλεισμού δεν αναγνωρίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετά τις αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, την πρωτοπόρα διεθνιστική προσφορά της σε άλλες χώρες. Επίσης σημείωσε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινή ζωή του ο κουβανικός λαός και τον πόνο που βιώνει λόγω του απάνθρωπου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την απουσία κάποιων εξειδικευμένων φαρμάκων για άρρωστα παιδιά, που θα μπορούσε το κουβανικό κράτος να αγοράσει αλλά αυτό αποκλείεται λόγω των απαράδεκτων κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ όχι μόνο στην Κούβα αλλά και όσες χώρες θέλουν να έχουν συναλλαγές μαζί της (ο γνωστός απάνθρωπος νόμος Χέλμς – Μπάρτον).
Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις περσινές «διαμαρτυρίες» που ενορχήστρωσαν αντεπαναστατικές ομάδες με τη στήριξη των ΗΠΑ η Αλ.Γκεβάρα, σημείωσε: «Αυτός ο κόσμος δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Κούβας, είναι στην πλειοψηφία τους χειραγωγημένοι από την τεράστια προπαγάνδα και τα διαδικτυακά μέσα που εκπορεύονται από το Μαϊάμι και πληρώνονται από την CIA. Ο κουβανικός λαός γνωρίζει ότι έχει όλους του μηχανισμούς και τρόπους για να διατυπώσει την άποψή του και ξέρει να τους χρησιμοποιεί. Είναι αλήθεια ότι σε αυτές τις ενέργειες υπήρξαν και κάποιοι νέοι που παραπλανήθηκαν, αλλά μας εξόργισε που είδαμε να πετάνε πέτρες σε παιδιατρική κλινική. Πρόκειται για κτήνη, καμία ανθρώπινη ύπαρξη δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Μας λυπεί επίσης το γεγονός ότι όταν αφήνεσαι να χειραγωγηθέις με τέτοιο τρόπο, σημαίνει ότι οι ρίζες σου με το λαό δεν είναι ισχυρές. Γιατί πολύ πριν από την νίκη της Κουβανέζικης Επανάστασης ο λαός μας πάντα πάλεψε για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του.
Εχουμε ιστορικές ρίζες πολύ δυνατές. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για οποιονδήποτε λαό. Οσοι κατέστρεψαν την περιουσία του λαού, υποδομές διώχθηκαν ποινικά όπως προβλέπεται από την νομοθεσία μας. Ταυτόχρονα αυτές ενέργειες μας έκαναν ως Κόμμα και ως κράτος να δούμε πως θα κερδίσουμε κάποιους παραπλανημένους, πώς θα δουλέψουμε πιο συστηματικά, πως θα δυναμώσουμε τις κοινωνικές μαζικές οργανώσεις στην χώρα μας. Βγάζουμε κάποια συμπεράσματα από αυτή την εμπειρία αλλά όχι για να τα κρατήσουμε σε κάποιο συρτάρι αλλά για να βελτιωθούμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή ζωή. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και έχουμε πολλά να κάνουμε. Ξέρουμε τις δυσκολίες που έχουμε. Ζητήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε, με την στέγη, την συγκοινωνία στις πόλεις, την ανάγκη επισκευών σε υποδομές, στα νοσοκομεία και ξέρουμε ότι αυτά δεν θα μας τα λύσει κανείς άλλος παρά μόνο εμείς οι ίδιοι. Αυτά είναι ζητήματα που καταλαβαίνει ο λαός, αυτά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε μέρα».