«Πώς μας ενώνει και πώς μας δονεί του Διακογιάννη η φωνή…» – Έφυγε από τη ζωή ο «πατριάρχης» της αθλητικής δημοσιογραφίας, Γιάννης Διακογιάννης
Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος αθλητικός συντάκτης όλων των εποχών. Σίγησε για πάντα η θρυλική φωνή που συντρόφευε για δεκαετίες εκατομμύρια Έλληνες, όπου γης, μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή «Αθλητική Κυριακή» και πάμπολλες αθλητικές μεταδόσεις.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας, σχολιαστής και παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών της τηλεόρασης, Γιάννης Διακογιάννης – ο κορυφαίος αθλητικός συντάκτης όλων των εποχών. Σίγησε για πάντα η θρυλική φωνή που συντρόφευε για δεκαετίες εκατομμύρια Έλληνες, όπου γης, μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή «Αθλητική Κυριακή» και πάμπολλες αθλητικές μεταδόσεις.
Ο Γιάννης Διακογιάννης θεωρείται ο κορυφαίος του είδους, λόγω των μεγάλων γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό αλλά και το ποδόσφαιρο, την εμβρίθεια στον τρόπο μετάδοσης και τη γλαφυρότητα του ύφους του. Υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον χώρο του αθλητισμού και ο πιο επιδραστικός στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας.
Την απώλειά του έκανε γνωστή το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με μια ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος στην σπουδαία διαδρομή του:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με οδύνη ανακοινώνει την απώλεια του καταξιωμένου δημοσιογράφου, συγγραφέα, ραδιοφωνικού παραγωγού, τηλεοπτικού παρουσιαστή και βετεράνου αθλητικογράφου Γιάννη Διακογιάννη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών.
Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931. Μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών, σπούδασε μουσική και αθλητική δημοσιογραφία στη Γαλλία. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1952 από την εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» ως συντάκτης και ανταποκριτής της στο Παρίσι και στη συνέχεια ακολούθησε μια αξιοσημείωτη πορεία στον έντυπο Τύπο στο «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ», την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και τη «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», ενώ διετέλεσε και διευθυντής του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».
Παράλληλα, δίδαξε σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ασχολήθηκε με το ραδιοφωνο στην παραγωγή αθλητικών αλλά και αμιγώς μουσικών εκπομπών και άφησε πίσω του βιβλία, τα οποία αποτελούν σημεία αναφοράς στην αθλητική βιβλιογραφία («100 Χρόνια Ποδόσφαιρο», «60 Χρόνια Μουντιάλ», «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» κ.α.). Το 2003, ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου «Ελένη Βλάχου» για τη συνολική προσφορά του ενώ το 2018, τιμήθηκε από το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενώσεως Συντακτών, σε εκδήλωση για τους βετεράνους του αθλητικού ρεπορτάζ.
Από το εξαιρετικό account ΕΡΤ Αρχείο στο FB (που θα έπρεπε να είναι και στο twitter) ο Γιάννης Διακογιάννης αφηγείται το 1981 πως ξεκίνησε στις τηλεοπτικές αθλητικές μεταδόσεις με το μουντιάλ του 1966. Ολόκληρο εκείνο το επεισόδιο από το Παρασκήνιο εδώ: https://t.co/00TZU85aMM pic.twitter.com/wxHkTraNao
— Thanassis (@theiosthanassis) December 13, 2022
Ο Γιάννης Διακογιάννης, για πολλούς ο κορυφαίος στον τομέα του, υπήρξε αναμφισβήτητα μια εμβληματική φυσιογνωμία της δημοσιογραφίας και δικαίως λογίζεται ως ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου αθλητικού ρεπορτάζ. Άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές αθλητικών συντακτών, παρέδωσε μαθήματα ενδεδειγμένης αθλητικής μετάδοσης και κάλυψε τις περισσότερες εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις του καιρού του: τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, μεταξύ αυτών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, τους πρώτους που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στην Ελλάδα, οκτώ Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου, παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου και αμέτρητα άλλα αθλητικά γεγονότα, ενώ την καριέρα του στιγμάτισε η παρουσίαση της θρυλικής «Αθλητικής Κυριακής» από το 1966 έως και το 1983 στην ΕΡΤ, μιας εκπομπής που χάραξε την εθνική συλλογική μας μνήμη και ακόμα αποτελεί τη μακροβιότερη αθλητική εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση.
«Του Διακογιάννη η φωνή», η φωνή που σημάδεψε τα κυριακάτικά μας βράδια, η φωνή που έγινε τραγούδι στα στόματα φιλάθλων και μη, σίγησε για πάντα. Όλοι όσοι τον γνώρισαν κι όλοι όσοι παρακολούθησαν την πορεία του, θα τον θυμούνται όπως ακριβώς ήταν: αγέρωχος και επιβλητικός, ευρυμαθής και γλαφυρός στις περιγραφές του, ευγενής και κομψός στους τρόπους του, γνώστης αλλά και λάτρης του αντικειμένου του. Υπήρξε δάσκαλος για τους νεότερους συναδέλφους και φωτεινό παράδειγμα ευγλωττίας, ταλέντου, εργατικότητας αλλά και αντικειμενικότητας στο ρεπορτάζ. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η επαγγελματική του πορεία τον τοποθέτησε στο πάνθεον των κορυφαίων και αξεπέραστων της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον εκλεκτό συνάδελφο, ο οποίος αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό και φτωχότερο το λειτούργημά μας».
Δείτε το βίντεο – φόρος τιμής της ΕΡΤ στον σπουδαίο Γιάννη Διακογιάννη:
Η χαρακτηριστική φωνή του Γιάννη Διακογιάννη στις αθλητικές μεταδόσεις έγινε στίχος στο πασίγνωστο «Αρχίζει το ματς», τραγούδι του αξέχαστου Λουκιανού Κηλαηδόνη: