Σεβασμός στους αγώνες και την Ιστορία του τόπου μας: Να προστατευτούν οι ιστορικές τοιχογραφίες της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης
Απεικονίζουν σφυροδρέπανα, κάτω από τα οποία είναι ζωγραφισμένα τα αρχικά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Δημιουργήθηκαν τον Νοέμβρη του 1944, για τον εορτασμό των 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ – Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης προς την Τεχνόπολη
Τη συντήρηση και προστασία των ιστορικών τοιχογραφιών που βρίσκονται στο εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης διεκδικεί η Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας. Πρόκειται για τοιχογραφίες που αποτελούν ένα ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας που σχετίζεται με την περίοδο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.
Πιο συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του κτιρίου δεσπόζουν δύο τοιχογραφίες που απεικονίζουν σφυροδρέπανα, κάτω από τα οποία είναι ζωγραφισμένα τα αρχικά του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Δημιουργήθηκαν τον Νοέμβρη του 1944, για τον εορτασμό των 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.
Σε επιστολή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς την Τεχνόπολη, που αναλαμβάνει πλέον τη διαχείριση αυτού του χώρου, αναφέρονται τα εξής:
«Ηταν μόλις λίγες μέρες από την Απελευθέρωση της Αθήνας, τον Οκτώβρη του 1944, έπειτα από τεράστιες θυσίες και σκληρούς αγώνες του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) Αθήνας. Τη δική του εποποιία στην περιοχή της Κυψέλης έγραψε και το 3ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αθήνας, ενώ καθοριστικό ρόλο για την ίδρυση, τη στελέχωση και τη δράση του είχε η 7η Αχτίδα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, που λειτουργούσε στην περιοχή της Κυψέλης.
Στις 19 Νοέμβρη του 1944 κορυφώθηκε ο εορτασμός της επετείου, με τη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων κόσμου στην πλατεία Συντάγματος. Στη μέση της πλατείας είχε στηθεί ένα επιβλητικό κενοτάφιο των ηρώων που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και τη Λαοκρατία. Η συγκέντρωση μετατράπηκε σε λαϊκό προσκύνημα, ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους χιλιάδες νεκρούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Χιλιάδες ήταν τα σφυροδρέπανα που ζωγραφίστηκαν εκείνες τις μέρες από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Αθήνα, για να τιμήσουν αυτόν τον αγώνα. Ελάχιστα όμως από αυτά σώζονται μέχρι σήμερα, καθώς καταστράφηκαν και καλύφθηκαν με μπογιά τα χρόνια που ακολούθησαν, στα οποία το ΚΚΕ είχε τεθεί εκτός νόμου και πολλά μέλη του εκτοπίστηκαν σε εξορίες και φυλακές».
Οι τοιχογραφίες αποκαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια παλαιότερων εργασιών ανακαίνισης της Δημοτικής Αγοράς, με την αποκόλληση σοβάδων, αποκαταστάθηκαν με την εθελοντική προσφορά επαγγελματιών συντηρητών έργων τέχνης και διατηρούνται στον χώρο μέχρι σήμερα.
Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «η σημερινή εικόνα των συρμάτων που διαπερνούν τη συγκεκριμένη τοιχογραφία δεν συνάδει με την πρόθεση της Τεχνόπολης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα πρέπει να διορθωθεί, με τις εργασίες ανακαίνισης που θα ακολουθήσουν.
Διεκδικούμε από την Τεχνόπολη και τον δήμο της Αθήνας να σεβαστούν τους αγώνες και την Ιστορία του τόπου μας και να φροντίσουν ώστε οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες να μην καταστραφούν, να συντηρηθούν και να πλαισιωθούν καταλλήλως, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και σχετική ιστορική επιγραφή».
Δείτε εδώ παλαιότερο σχετικό δημοσίευμα του Katiousa.gr :