Οι κοινωνικές ανάγκες του λαού βορά των επιχειρηματικών και άλλων συμφερόντων

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ, δεν βλέπει αποκομμένο το ζήτημα του περιβάλλοντος από τις άλλες ζωτικές ανάγκες του λαού και θα συνεχίσει τον αγώνα της, αλληλέγγυα πάντα σε όλους τους αγώνες κατά της απαξίωσης  και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών πριν από 20 μέρες  επιβεβαιώνει ότι η συλλογική διεκδίκηση των κοινωνικών αγαθών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της ζωής μας και του μέλλοντος των παιδιών μας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, διεκδικώντας το δικαίωμα να ζήσουμε σε ένα υγιές περιβάλλον.

Αρχές του 2023 είδαμε την γρήγορη προώθηση της διαδικασίας, από μέρους του ΥΠΕΝ και του Δήμου Αθηναίων, για την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου στον χώρο  του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ),  ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υ.Ε.Π.& Θ που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Πάρκο ΓΟΥΔΗ.

Επισημαίνουμε ότι:

1. Στην 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων στις 30/01/2023, η Επιτροπή μας κάλεσε το Δ.Σ. να μην τροποποιήσει αυτό το Ρυμοτομικό Σχέδιο, διότι έτσι θα επιβαρυνθεί     επιπρόσθετα το Μ.Π. ΓΟΥΔΗ. Τελικά με οριακή πλειοψηφία (20 υπέρ και 18 κατά) εγκρίθηκε η τροποποίηση.

2. Αντί να μειωθούν οι καθορισμένοι (πριν από το Π.Δ. του 2011) όροι δόμησης , αυτοί αντίθετα ισχύουν και με τα νέα κτίρια που προτείνεται να οικοδομηθούν, θα έχουν συνολικά κτιστεί 27.193,14 τ.μ. από τα ‘’επιτρεπόμενα’’ 29.222,35 τ.μ. για την εξάντληση της δόμησης.

3.Όταν πρόκειται για χρηματοδότηση από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας  (ΤΑΑ), και το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ, το ΥΠΕΝ  και ο Δήμος Αθηναίων δρουν με πρωτοφανή (για τα ελληνικά δεδομένα) ταχύτητα για επίσπευση των διαδικασιών ‘’λόγω του κινδύνου απένταξης του έργου’’ και ‘’τήρησης των προθεσμιών για τη χρηματοδότηση’’, αφού ‘’η μελέτη του κτιριακού έργου έχει ολοκληρωθεί με τη συνδρομή του ΤΑΙΠΕΔ’’ (αιτιολόγηση ΥΠΕΝ).

Δηλαδή αδιαφορούν για τα αυτονόητα για τον απλό πολίτη που είναι: η προστασία και υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή-Ιλισίων και αυτών που έχουν θεσμοθετηθεί με το Π.Δ. του 2011, δηλαδή η κατεδάφιση των περιφράξεων, η απαγόρευση της διαμπερούς κυκλοφορίας οχημάτων εντός του Μ.Π. Γουδή,  η υλοποίηση της θεσμοθετημένης ρυμοτόμησης στο ΒΑ όριο μεταξύ του 401 ΓΝΣ με το νοσοκομείο Σωτηρία και το ΙΙΒΕΑΑ, ώστε να διαμορφωθεί πεζόδρομος πρόσβασης από το Σταθμό ΜΕΤΡΟ Κατεχάκη προς το ΙΙΒΕΑ και τον Πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή ( Βλ. σχετικά καρτέλα 41 του ΣΓΔ του ΕΜΠ). 

 

             Στη συνέχεια βλέπουμε τη μεγάλη βιασύνη που επιδεικνύει η κυβέρνηση:

Α) Να θέσει στις 24/2/2023 σε ‘’δημόσια διαβούλευση’’ (από το ΥΠΕΝ) πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Μετονομασία της ΡΑΕ σε ΡΑΑΕΥ και Ειδικότερες Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό μόλις 4 ημερών (!) χωρίς  να τηρούνται καν οι δεσμεύσεις που έχουν τεθεί από το ίδιο το κράτος, αφού στη νομοθεσία προβλέπεται η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων να διαρκεί  Δύο (2) εβδομάδες. Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Μαρτίου 2023 και περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις των τριών επιμέρους σχεδίων νόμων για ΑΠΕ, ενεργειακές κοινότητες, εκχερσωμένες εκτάσεις, δασικούς χάρτες και για τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με επιπτώσεις στο κοινωνικό αγαθό το νερό. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και «φωτογραφικές» πολεοδομικές χωροταξικές ρυθμίσεις που αποσαθρώνουν το θεσμικό πλαίσιο, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) και ζητά την απόσυρσή του.

  • Στο παραπάνω σχέδιο νόμου (άρθρο 248) νομοθετείται σε δημόσιο ακίνητο (εν τοις πράγμασι δάσος), έκτασης 7.834,35 τ.μ., εντός των διοικητικών ορίων Δήμου Αθηναίων που παραχωρήθηκε από την ΚΕΔ το 1981, η ανέγερση ενός ακόμη κτιρίου εντός του Μ.Π. ΓΟΥΔΗ επιφανείας 6.400 περίπου τ.μ. (‘’ Ιατρικής Βιβλιοθήκης’’). Επίσης, αναφέρεται ότι δύναται να υπαχθούν στον ν. 4495/2017 υφιστάμενα κτίσματα 1.433 τ.μ. (πρόκειται για το διώροφο κουφάρι – γιαπί που, αντί να κατεδαφιστεί, εξαντλεί τη δόμηση η οποία είχε δοθεί από το 1977-ΦΕΚ 710Δ).

Δηλαδή, αντί να κατοχυρωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι, εκδηλώνεται η πολιτική βούληση να τσιμεντοποιηθεί ένας ακόμη χώρος του Μ.Π. ΓΟΥΔΗ.

Για το παραπάνω ακίνητο δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία τεκμηρίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 120/∆/67 η έκταση αυτή αναφέρεται ως έκταση εντός ρυμοτομικού σχεδίου του Α.Ο.Ο.Α., η οποία όμως είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος. (Βλ. καρτέλα αρ.56 μελέτης ΕΜΠ).

Επίσης μεγάλο τμήμα του χώρου του Ν/Σ Σωτηρία  και των παρακείμενων χώρων έχουν χρήσεις γης: Κοινόχρηστος Χώρος – Άλσος. Εντάσσεται στο προτεινόμενο Πάρκο  Ανάδειξης του Αττικού Τοπίου (Καρτέλα αρ.39 μελέτης ΕΜΠ) και ακολουθεί τις χρήσεις γης που προβλέπονται σε αυτό. Πρόκειται για εκτάσεις εντός σχεδίου πόλης στις οποίες αναγνωρίζεται ο δασικός χαρακτήρας σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ.( Καρτέλα αρ.45 μελέτης ΕΜΠ).

Β) Να καταθέσει (4/3/2023) στη Βουλή (μετά από ‘’διαβούλευση’’ μίας εβδομάδας)  νομοσχέδιο από το υπουργείο Υγείας (Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ”Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”»), μετά τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Το ν/σ ψηφίστηκε στις 16/3/2023 (Ν.5034)

Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από τους υγειονομικούς και το σύνολο των εργαζομένων, που επισημαίνουν  ότι αυτή η κίνηση θα κάνει τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία βορά στους ιδιώτες, θέτοντας σε κίνδυνο τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών.

Υπενθυμίζουμε τις ad hoc επεμβάσεις στο Μ.Π. ΓΟΥΔΗ στο παρελθόν αφού, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, έγιναν διάφορες ρυθμίσεις που ανέτρεψαν σταδιακά βασικά στοιχεία της πρότασης ΕΜΠ και του Π.Δ. Υμηττού όπως: χωροθέτηση του Παιδιατρικού Ογκολογικού Κέντρου, ανέγερση του Μπάντμιντον, ανέγερση Φοιτητικών Εστιών, ανέγερση κτιρίου ΙΙΒΕΑΑ κ.ά. 

Είναι φανερό ότι στους σχεδιασμούς των κυβερνώντων, οι άμεσες κοινωνικές ανάγκες (παιδεία, υγεία, περιβάλλον, ενέργεια, νερό, ασφαλή τρένα κλπ.) δεν είναι στις προτεραιότητές τους.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ, δεν βλέπει αποκομμένο το ζήτημα του περιβάλλοντος από τις άλλες ζωτικές ανάγκες του λαού και θα συνεχίσει τον αγώνα της, αλληλέγγυα πάντα σε όλους τους αγώνες κατά της απαξίωσης  και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: