Οι εκλογές και η επέλαση των… βρυκολάκων
Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους θεωρήθηκε λογικό να γίνονται εκλογές και να ορίζεται κυβέρνηση. Τα εκλογικά συστήματα άλλοτε ήταν αναλογικά (οι βουλευτές εκλέγονται με τους ίδιους ψήφους, ανεξάρτητα από το κόμμα τους), και πιο συχνά πλειοψηφικά (άλλο ψηφίζεις και άλλο βγαίνει). Υπήρχαν και ακρότητες…
Γράφει ο Ανδρέας Μάζης
Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους θεωρήθηκε λογικό να γίνονται εκλογές και να ορίζεται κυβέρνηση. Τα εκλογικά συστήματα άλλοτε ήταν αναλογικά (οι βουλευτές εκλέγονται με τους ίδιους ψήφους, ανεξάρτητα από το κόμμα τους), και πιο συχνά πλειοψηφικά (άλλο ψηφίζεις και άλλο βγαίνει). Υπήρχαν και ακρότητες. Ο πατέρας μου, αστυνομικός επί Μεταξά, θυμόταν ότι στο δημοψήφισμα για επάνοδο του βασιλέα Γιωργάκη, πήρε ο αφιλότιμος 97%!! Κάποιοι είχαν ψηφίσει 5-6 φορές!! Αργότερα, μετά τον εμφύλιο, ώ της παραξενιάς, έγιναν εκλογές με αναλογικό σύστημα (1947) και κανένα κόμμα δεν πήρε πάνω από 20%!! Κυβέρνηση προέκυψε βέβαια και συνεχίστηκε το μακελειό των ηττημένων με απόλυτη επιτυχία. Στη συνέχεια, υπήρξε δόγμα Τρούμαν, σχέδιο Μάρσαλ, πρεσβευτής των ΗΠΑ Πιουριφόι, και είδαν με καθαρό μάτι οι ηγέτες και τα υποτακτικά τους εδώ, ότι μας πρέπει καλύτερη εκλογική διαδικασία. Βέβαια, τον Μάη του 1950 οι ακροδεξιοί αξιωματικοί του ΙΔΕΑ αποφάσισαν να κάνουν μια δικτατορία (τι εκλογές και χαζομάρες σκέφτηκαν), αλλά τους σταμάτησε ο στρατάρχης Παπάγος. 17 χρόνια μετά την χρειάστηκαν και την έκαναν!
Τότε σκέφτηκαν την οργάνωση των εκλογών, με στόχο …άλλο ψηφίζεις …άλλο βγαίνει, για να έχομεν σταθεράς κυβερνήσεις (καλή ώρα) και να κάνουμε τη δουλειά μας τέλος πάντων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ είχε κυρίαρχο ρόλο, μοιράζανε και τα χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ τότε (φάγανε οι δικοί τους τα άντερά τους), και προχώρησαν οι ιδέες του.
Η Δημοκρατία εθριάμβευσε το 1956, με την ΕΡΕ του εθνάρχη μας (μπλά μπλά μπλά δημοκρατία …μπλά μπλά μπλά..με εκλέξατε, που έλεγε ο Σαββόπουλος), και με 200.000 ψήφους λιγότερες από το 2ο κόμμα πήρε 171 βουλευτές!!! Τα σύστημα όριζε… όπου έχουμε δύναμη τους παίρνουμε όλους (πλειοψηφικό), και σε όποια περιφέρεια δεν τραβάμε, ορίζουμε την αναλογικήν!!! Πονηρός ο βλάχος… 2 χρόνια μετά το είδαν αλλιώς. Μοιράζουμε τις έδρες σε 2 κόμματα και οι αντεθνικώς σκεφτόμενοι εξαφανίζονται για να μην μολύνουν την κοινωνίαν!! Τότε προέκυψεν το αναπάντεχον. Ως αξιωματική αντιπολίτευσις, με ποσοστό 24,42% προέκυψε η ΕΔΑ!!! Χαμός στο εθνικόν στρατόπεδον!!! Δεν ντρέπονται οι αμετανόητοι, έκραξαν. Και το 1961, έπεσε το ξύλο της αρκούδας. Υπήρξαν λίγοι νεκροί, μπλόκα σε χωριά και σε πλατείες, κινητοποίηση στρατού, ανεξέλεγκτοι ψήφοι (ψήφισαν και τα δέντρα, έλεγε ο λαός), και επήλθε θρίαμβος της …δημοκρατίας. Λίγα χρόνια μετά ήρθε η χούντα και οι εκλογές ήσαν …περιττές.
Σήμερα, το κλίμα διαμορφώνεται ως εξής. Η ΝΔ ορίζει ως νάρκην την απλή αναλογικήν και απαιτεί αυτοδυναμίαν, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι απέτυχεν διότι δεν συνεργάστηκε το ΚΚΕ και δεν δέχτηκε να συστρατευθεί για να φύγει η δεξιά, με τον Παπαδημούλην, τον Ραγκούσην, τον Μυθριδάτην και τον αγαπητόν εις εμέ κον Αντώναρον. Το ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται αλλά καμαρώνει ως γύφτικο σκερπάνι (ας με συγχωρέσει η συμπαθής τάξη των αθιγγάνων), και το ΚΚΕ κραυγάζει ότι το πιο δίκαιο και δημοκρατικό εκλογικό σύστημα είναι αυτό της απλής και άδολης αναλογικής. Που δεν δίνει βουλευτές σε κάποιο κόμμα, κλέβοντας τα άλλα, που δεν δίνει πριμ 50 βουλευτών στον πρώτο, με σκοπόν την….σταθεράν κυβέρνησιν. Δεν υπάρχει βέβαια ανάλυσις, για τι είδος κυβέρνησιν ομιλούμεν, ποιους βολεύει, ποιους θάβει, ποιους θέλουν τα αφεντικά Ευρώπης και ΗΠΑ η Κομισιόν και ο κος Πάιατ και τι συμφέρει τον λαό.
–Εγώ θέλω, τόνισε το παιδί μου, ασταθή και αδύναμη μια κυβέρνηση που θα εξακολουθήσει την πολιτική ξεπουλήματος της χώρας, που θα κτυπά εργατικά δικαιώματα, που δίνει τα πάντα στους…επενδυτές (και εξαθλιωμένους εργάτες!!). Σήμερα, ΟΛΟΙ τους, που ιδιαίτερα τα τελευταία 15 χρόνια διέλυσαν την δημόσια Υγεία και Παιδεία, τώρα υπόσχονται την ανάπτυξή τους σε μια έκφραση απόλυτης πολιτικής αγυρτείας.
–Παιδί μου, θεωρώ ότι ασκείς άδικον κριτικήν για τα κόμματα των μνημονίων που έσωσαν την χώραν. Συγκρατήσου, διότι θα οδηγηθούμε εις ακυβερνησίαν, με τα μυαλά που διαθέτεις, επιτέθηκα με θάρρος στο παιδί.
–Μη σώσουν να κυβερνήσουν, μου απάντησε επιθετικά. Θα έρθουν τα χειρότερα. Σκέψου το καλύτερα, με πίεσε με θάρρος.
–Γνωρίζεις, παιδί μου, ότι με την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται κορυφαίος πολιτικός επιστήμονας από το Yale, όστις παρά το ότι δηλώνει αντικομμουνιστής, προσέφερε κάποια προγράμματα στην αντικειμενικήν ιστοριογραφία, έχει σοβαρήν άποψιν για τα τάγματα ασφαλείας του κου Ράλλη, για την απαράδεκτον ενέργειαν των Γλέζου και Σάντα το 1941, που κατέβασαν την σβάστικαν από την ακρόπολιν και ύψωσαν την ελληνικήν σημαίαν, με αποτέλεσμα να αγριέψουν οι Γερμανοί και όπως λέει ο καθηγητής σύμβουλος του Τσίπρα, να την πληρώσει ο λαός, που τον έκαψαν και τον έσφαξαν οι Ναζί. Γιατί αν καθόντουσαν στα αυγά τους οι αντάρτες θα γλυτώναμε πολλά και δεν θα μπορούσε ο Μιχαλολιάκος, και το παλληκαράκι με τον αγκυλωτό σταυρό εις τον βραχίονα να δηλώνουν ευθαρσώς ότι είναι με τους ηττημένους του 1945 και όχι με τον κόκκινον στρατόν.
–Έχεις δει τη φάτσα του καθηγητή; Μου πέταξε το παιδί.
–Όχι αποκρίθηκα σθεναρά. Γιατί το βάζεις έτσι;
–Διότι το κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα, του λαού και του Ηλία Πετρόπουλου, τα εξηγεί όλα. Και την ιδεολογία του!!
–Είσαι απαράδεκτη που κρίνεις φαινοτυπικά προσωπικότητας. Σήμερα μπορεί ο καθένας να σηκώσει λίγο τα ζυγωματικά, το γνωρίζω σαν χειρουργός. Μου φαίνεται μάλιστα ότι και ο ηγέτης κάτι επιχείρησε στο πρόσωπό του, για να είναι πιο όμορφος. Το μόνο πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι τα υψωμένα ζυγωματικά οδηγούν σε δυσχέρεια να ξεχωρίσεις αν κλαίει ή γελάει κάποιος με ζυγωματικό υψωμένο.
–Μην επηρεάζεσαι από τις δήθεν διαφωνίες των υπηρετών της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, και από τις ανούσιες κοκορομαχίες τους. Η μόνη ελπίδα του λαού για να αντιμετωπίσει την λαίλαπα που έρχεται είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Για τους αγώνες του αύριο και την βελτίωση της ζωής της πλειοψηφίας του λαού, που περνάει δύσκολα και που με τη δράση του θα ανατρέψει να σχέδιά τους. Τώρα εκβιάζουν και κινδυνολογούν γιατί φοβούνται την ενδεχόμενη ανατροπή της πολιτικής τους. Πρέπει να αγωνιστούμε για το δίκαιο.
Ανδρέας Μάζης, Γιατρός Χειρουργός, Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας
Φωτογραφία: Menelaos Michalatos / inSitu.photos / SOOC