Πολιτικός τυχοδιωκτισμός και απροκάλυπτη ψηφοθηρία της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Η θέση του ΚΚΕ
Δεν υπάρχει σε κανένα κράτος η δυνατότητα ψήφου χωρίς κανένα κριτήριο για τους κατοίκους εξωτερικού. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα πολύ πλατύ εκλογικό σώμα που θα επηρεάζει το αποτέλεσμα ενώ δεν θα έχει καμία σχέση με τη χώρα και δεν θα έχει καμία συνέπεια των πολιτικών επιλογών που κάνει.
Πολιτικό τυχοδιωκτισμό και ψηφοθηρία απέδωσε στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο «Attica TV».
Όπως είπε, οι απόδημοι είναι άνθρωποι που επέλεξαν να φύγουν εξαιτίας πολιτικών που δεν τους επέτρεπαν να ζήσουν ανθρώπινα εδώ και τώρα αυτοί που τους ώθησαν στη μετανάστευση κόπτονται τάχα για το δικαίωμα ψήφου τους.
Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό στις πρόσφατες εκλογές, κατηγορώντας την για δύο μέτρα και δύο σταθμά, ενώ πρόσθεσε ότι από τους Έλληνες του εξωτερικού περικόπτει τους εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία.
Ακόμα, τόνισε ότι με τη ρύθμιση που σκοπεύει να καταθέσει η κυβέρνηση, υπάρχει κίνδυνος να διαμορφωθεί τεράστιο εκλογικό σώμα χωρίς σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Μια πρόταση στηριζόμενη όχι σε οικονομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά κριτήρια και βιώματα, αλλά στο δίκαιο του αίματος. Δηλαδή θα μπορεί να ψηφίζει κάποιος με μακρινό συγγενή Έλληνα που δεν ξέρει πού πέφτει η Ελλάδα και με την πρόταση της ΝΔ θα έχει δικαίωμα να αποφασίζει για αυτούς που βιώνουν την ασκούμενη πολιτική.
Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ βάζει τρεις όρους για την ψήφο των αποδήμων: Να έχουν οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα, να υπάρχει ανώτατος χρόνος απουσίας και ελάχιστος χρόνος παραμονής και η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία να γίνεται διά ζώσης σε εκλογικά κέντρα. Μάλιστα, ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι δεν απέχουν από τη διεθνή πρακτική αυτές οι προτάσεις.
Σχετικά με τη σύνθεση της νέας Βουλής, τόνισε ότι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο τα κόμματα μιας χρήσης, που παίζουν τον ρόλο αναχώματος στη λαϊκή δυσαρέσκεια, εξυπηρετώντας κάθε φορά το σύστημα και στη συνέχεια εξαφανίζονται.
Επίσης, στάθηκε και στο ναζιστικό μόρφωμα που υπάρχει στη Βουλή που έχει αποδεδειγμένη σχέση με τον εγκληματία ναζιστή Κασιδιάρη, υπογραμμίζοντας ότι δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι παράγωγο πολιτικών. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι ο αντικομμουνισμός είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έκανε κάλεσμα σε «παραπλανημένους» ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και διόρισε σύμβουλό του αυτόν που «ξέπλενε» στη χώρα μας τα τάγματα ασφαλείας και τους δοσίλογους.
Ο Ν. Παπαναστάσης επισήμανε ότι μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορεί να τσακίσει τους φασίστες, αντιπαλεύοντας ταυτόχρονα την τάξη που τους στηρίζει, την αστική.
Αναφορικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, έκανε λόγο για οριζόντιο τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος μέσω της φορολογίας, ενώ χαρακτήρισε προσβολή τα youth pass για τους νέους. Όσο για τη συζήτηση για την «πάταξη της φοροδιαφυγής», που διαφημίζει τελευταία η κυβέρνηση, ο Ν. Παπαναστάσης έκανε λόγο για αδυναμία επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων και όχι φοροδιαφυγή. Αντίθετα, έθιξε το γεγονός ότι οι εφοπλιστές συμμετέχουν στη φορολογία όσο επιθυμούν και φορολογούνται βάναυσα άνθρωποι που δεν έχουν.
Απέναντι λοιπόν στην ευρωενωσιακή και ΝΑΤΟική πολιτική, στην οποία ομονοούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ θα ασκήσει πραγματική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση, είπε ο Ν. Παπαναστάσης, αναδεικνύοντας προβλήματα στη Βουλή, παλεύοντας και υποστηρίζοντας τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.
Δείτε το βίντεο:
***
Επιλεκτική ευαισθησία από μεριάς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων καταλόγισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ1, καθώς θύμισε ότι στις πρόσφατες εκλογές δεν έδωσε το δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο εργασίας τους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.
Μάλιστα, έκανε λόγο για τυχοδιωκτική κίνηση, καθώς δεν υπάρχει σε κανένα κράτος η δυνατότητα ψήφου χωρίς κανένα κριτήριο για τους κατοίκους εξωτερικού. Όπως τόνισε, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα πολύ πλατύ εκλογικό σώμα, που θα επηρεάζει το αποτέλεσμα ενώ δεν θα έχει καμία σχέση με τη χώρα και δεν θα έχει καμία συνέπεια των πολιτικών επιλογών που κάνει.
Με βάση το δίκαιο του αίματος ακόμα και κάποιος που έχει έναν μακρινό πρόγονο ελληνικής καταγωγής θα μπορεί δυνητικά να εγγραφεί στους καταλόγους, χωρίς να έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο πράγμα οι συναισθηματικοί δεσμοί και άλλο η οικονομία, η κοινωνία.
Για να μη διαμορφώνονται λοιπόν πλασματικοί συσχετισμοί, πρέπει να υπάρχουν κριτήρια, ενώ ταυτόχρονα έψεξε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό.
Σχετικά με το τεράστιο κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση τουλάχιστον 50%.
Όπως θύμισε, σχεδόν όλες οι γραμμές έχουν βαφτιστεί άγονες και είναι επιδοτούμενες από το κράτος, ενώ οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατήγγειλε το καρτέλ που έχει διαμορφωθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, θυμίζοντας ακόμα ότι οι εφοπλιστές πληρώνουν φορολογία εθελοντικά, έχουν μηδενικό φόρο στα μερίσματα.
Επίσης, υπογράμμισε ότι παρότι ο τουρισμός είναι η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας και είναι πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια να κάνει λίγες μέρες διακοπές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είπε κλείνοντας.
Δείτε το βίντεο:
***
Καιροσκοπισμό, τυχοδιωκτισμό και απροκάλυπτη ψηφοθηρία καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, για την πρόθεσή της να δώσει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ασκούν εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους χωρίς κανένα κριτήριο, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».
Όπως τόνισε, στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γραφτούν όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια, την οποία μπορούν να αποκτήσουν με βάση το δίκαιο του αίματος, δηλαδή αν έχουν έστω έναν μακρινό συγγενή ελληνικής καταγωγής. Χαρακτηριστικά έφερε το παράδειγμα του πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου Βασιλείου, που… αν ζούσε θα μπορούσε και αυτός να αποκτήσει δικαίωμα ψήφου!
Ο Γ. Δελής επισήμανε τον κίνδυνο να διαμορφωθεί πολύ μεγάλο εκλογικό σώμα, χωρίς να έχει κανέναν οικονομικό ή κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα, ενώ η πολιτική του επιλογή δεν θα έχει συνέπειες, καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν ελάχιστη έως καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.
Γι’ αυτό επανέλαβε τη σημασία των αξόνων που έθεσε το ΚΚΕ από το 2019, για οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς, ελάχιστο χρόνο παρουσίας στην Ελλάδα και αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα, προσθέτοντας ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, θέτουν παρόμοια κριτήρια.
Την ίδια ώρα θύμισε τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση απέναντι στους χιλιάδες νέους που δούλευαν στον τουρισμό και τους φοιτητές, όπου δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την ψήφο τους.
Ακόμα, πρόσθεσε ότι οι ομογενείς και τα παιδιά τους έχουν κι άλλες ανάγκες, όπως η ύπαρξη και στελέχωση ελληνικών σχολείων, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση επίσης δεν μεριμνά.
Δείτε το βίντεο: