«Μακριά από φωνές και πανό στις πλατείες…» – Τα πραγματικά γεγονότα για την πορεία δημιουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Ικαρίας
Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας: “Φτάσαμε στο σημείο σήμερα ο κ. Δήμαρχος να παρουσιάζει την λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Ικαρίας ως αποτέλεσμα των προσωπικών του ενεργειών…”
Αφορμή για αυτό το ενημερωτικό σημείωμα δόθηκε από μια πρόσφατη ανάρτηση (1/9/2023)του κ. Δήμαρχου σε μια από τις 5 αλληλοτροφοδοτούμενες σελίδες που ενημερώνει στο Facebook. Στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει το εαυτό του (ούτε καν την παράταξη του) ως τον πρώτο αιρετό που επιτέλους ασχολήθηκε με την υπόθεση του γηροκομείου «.. που σχεδόν κανένας άλλος δεν άγγιζε…». Αφού ασχολήθηκε έδωσε και λύση, μακριά μάλιστα….. «από φωνές και πανό στις πλατείες, αλλά μόνο με δουλειά και πράξεις».
Αν και δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα κάνουμε μια εξαίρεση, και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ανάρτηση, εκτός από έκφραση πομπώδους αυταρέσκειας, βρίθει σε ανακρίβειες και πυροδότησε μια διαδικτυακή συζήτηση, με σχόλια εξίσου ανακριβή, και κάποια από αυτά μάλιστα δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Για όσους τους ενδιαφέρουν τα πραγματικά γεγονότα, που βασίζονται σε αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των ενεργειών των διοικήσεων που προκύπτουν από αυτές, παραθέτουμε ένα συνοπτικό ιστορικό:
–Η 1η φορά που αιρετοί από την τοπική διοίκηση της Ικαρίας ασχολούνται με το πρόβλημα της λειτουργίας του τότε εκκλησιαστικού γηροκομείου είναι οι δήμαρχοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών τον Ιανουάριο του 2009 όταν παράλληλα με την χορήγηση οικονομικού βοηθήματος προς την διοικούσα επιτροπή του γηροκομείου, θέτουν για πρώτη φορά θέμα στην πολιτική ηγεσία του τότε Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Αρ.π:111-27/1/2009), ζητώντας την υπογραφή σύμβασης για την χρηματοδότηση του Γηροκομείου Ικαρίας, στα πλαίσια του«Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης»,που τότε ισχυριζόταν το υπουργείο ότι είχε προχωρήσει.
–Ακολουθεί η γνωστή ιστορία με την μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ της Μητρόπολης Σάμου και της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής, για την «Διαθήκη Σουρουμάνη», και την απόφαση της Μητρόπολης να κλείσει το εκκλησιαστικό γηροκομείο Ικαρίας (Απρίλιος 2011),οπού μετά από αντιδράσεις των εργαζόμενων στο γηροκομείο και την στήριξη των σωματείων του νησιού αναστέλλεται μέχρι τις 7-9-2012, όταν ο τότε αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ανακοινώνει ότι «Λόγοι ηθικοί και νομικοί τον υποχρεώνουν να προχωρήσει στη έκδοση απόφασης αναστολής της λειτουργίας και το κλείσιμο του Γηροκομείου Ικαρίας, γιατί δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης και γιατί δεν μπορεί να βγει άδεια επειδή διαπιστώθηκε πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου». Από τότε το γηροκομείο λειτούργησε χωρίς νόμιμο φορέα με ευθύνη κυρίως των εναπομεινάντων εργαζομένων.
–Η επόμενη φάση όπου για πρώτη φορά ο Δήμος Ικαρίας κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει νόμιμα το γηροκομείο ως δημοτική δομή, ξεκινάει με την κατάθεση σχεδίου δράσης που εγκρίνεται από το Δ.Σ στην 3η συνεδρίαση του 2015 με την 36/2015 απόφαση του. Στην συνέχεια η τότε δημοτική αρχή (ΛΑΣ) υλοποιώντας με συνέπεια την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης διεκδικώντας την παραχώρηση του κτηρίου από την Μητρόπολη Σάμου & Ικαρίας (αποφάσεις Δ.Σ 108/2015 & 33/2016). Παράλληλα πιστεύοντας ότι η διέξοδος για την αποκατάσταση της ομαλότητας λειτουργίας του Ιδρύματος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την καθοριστική συμβολή της κυβέρνησης και των συναρμοδίων υπουργείων (Εσωτερικών – Εργασίας). Προχώρησε στις εξής κινήσεις: Μετά από παράσταση στους συναρμόδιους φορείς κατάθεσε τις προτάσεις του Δ.Σ (https://kede.gr/dimos-ikarias-paremvasi-stin-politiki-igesia-tou-ypes-gia-tin-leitourgia-idrymatos-frontidas-ton-apomachon-tis-zois) τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών (4-3-2015/Αρ.π: 483 και 25-5-2015/ Αρ.π:3899) όσο και στο Υπουργείο Εργασίας (12-3-2015/Αρ.π:712), ζητώντας την παρέμβαση τους στην δημιουργία δημόσιου Γηροκομείου που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και νόμιμες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.
–Σχετικά με την παραχώρηση του κτηρίου από την Μητρόπολη Σάμου & Ικαρίας, να θυμίσουμε ότι η υπόθεση ολοκληρώθηκε (παραχώρηση για 25 έτη με προοπτική ανανέωσης για άλλα 25) μετά από πρωτοβουλία της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Ικαρίας (ΛΑΣ), τον Φεβρουάριο του 2018, αφού η Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου δια των υπηρεσιών της, έθεσε μια σειρά εμπόδια στην διαδικασία νομιμοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ. Φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ακυρώσει την 33/2016 απόφαση του Δ.Σ, αναγκάζοντας τον δήμο να προσφύγει κατά των απορριπτικών αποφάσεων της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου, στην επιτροπή του άρθρου 152 διεκδικώντας να επικυρωθεί η απόφαση του Δ.Σ Ικαρίας. Η υπόθεση εκδικάστηκε και δικαιώθηκαν οι ισχυρισμοί του Δήμου Ικαρίας.
–Ξεκίνησε με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Ικαρίας (ΛΑΣ), η διαδικασία αδειοδότησης προνοιακής δομής για ηλικιωμένους. Διαδικασία που ολοκληρώθηκε την τρέχουσα δημοτική περίοδο από την σημερινή διοίκηση του δήμου (ΠΕΑ).
–Εξασφαλίστηκαν το 2018 πόροι από τον προϋπολογισμό του δήμου (73.000) με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Ικαρίας (ΛΑΣ),για να δημοπρατηθούν οι αναγκαίες εργασίες για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, (https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/voreio_aigaio/ikaria-pros-ylopoiisi-i-monada-frontidas-ilikiomenon) που προβλεπόταν στην διαδικασία αδειοδότησης του κτηρίου που φιλοξενεί την προνοιακή δομή για ηλικιωμένους.Να διευκρινίσουμε ότι το ποσό των 43.000 στην συνέχεια αναπληρώθηκε από δωρεά του Foundation.
–Έγινε τροποποίηση του ΟΕΥ με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Ικαρίας (ΛΑΣ)στην 17η συνεδρίαση του 2018 με την 195/2018 απόφαση του Δ.Σ,για να μπορέσουμε σε θεσμικό επίπεδο να αποσπάσουμε την έγκριση σταθερών θέσεων εργασίας. (Να τονίσουμε εδώ ότι αυτό το σημείο είναι εξαιρετικά κρίσιμο και δεν εξαρτάται η εξέλιξη του μόνο από την καλή πρόθεση και τους χειρισμούς του Δήμου. Αφού το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόσληψη προσωπικού εξακολουθεί να διέπεται από τις απαγορευτικές διατάξεις του παρελθόντος. Να θυμίσουμε επίσης πως αυτή την διάσταση την επισημάναμε από την έναρξη της προσπάθειας τονίζοντας τόσο στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και στο Υπουργείο Εργασίας ότι χωρίς την συμβολή τους δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο). Δυστυχώς η απόφαση αυτή που προέβλεπε 10 θέσεις για την στελέχωση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων δεν νομιμοποιήθηκε μετά το 2019 με ευθύνη της σημερινής διοίκησης που καθυστέρησε αδικαιολόγητα (και παρά τις συχνές οχλήσεις της ΛΑΣ) την τρέχουσα δημοτική περίοδο δεν φρόντισε να γνωμοδοτήσει το υπηρεσιακό συμβούλιο και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου η απόφαση του Δ.Σ ώστε να έχει υπηρεσιακή εφαρμογή. Αλλά και όταν ασχολήθηκαν τον Απρίλιο του 2023 (5η συνεδρίαση / 2023) στην πρόταση που παρουσίασαν δεν υπήρχε καμία θέση που να αφορία την Μονάδα Φροντίδα Ηλικιωμένων, με αποτέλεσμα μετά την παρέμβαση της ΛΑΣ και την υποστήριξη της πρόταση τροποποίησης που καταθέσαμε και από άλλους δημοτικούς συμβούλους (ακόμα και από την σημερινή διοίκηση), το θέμα αναβλήθηκε και δεν επανήλθε ποτέ.
–Στην τρέχουσα δημοτική περίοδο από την σημερινή διοίκηση του δήμου πέρα από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, έγιναν τα εξής: Έγκριση κανονισμού Λειτουργίας Γηροκομείου (Απόφαση Δ.Σ 35-2020), Έγκριση τροποποίησης Συστατικής Πράξης Ν.Π.Δ.Δ «Γιάννης Τσαρνάς» (Απόφαση Δ.Σ 57-2020) ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης της δομής,ορίστηκαν τα μέλη της διοικούσας επιτροπής(Απόφαση Δ.Σ 67-2021), και αξιοποιήθηκαν προγράμματα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων άνω των 55 ετών του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) ώστε να μπορέσει να στελεχωθεί έστω και προσωρινά η δομή και να κάνει τα πρώτα της βήματα νόμιμης λειτουργίας ως δημοτικής δομής.
–Τέλος επισημαίνουμε ότι η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής και το Foundation, έχουν σταθεί διαχρονικά σημαντικός αρωγός στην λειτουργία του γηροκομείου, και αυτό δεν ξεκίνησε σήμερα ως αναγνώριση της προσπάθειας του αυτοπροβαλλόμενου «Υπευθύνου Δήμαρχου».
Κατόπιν όλων αυτών φτάσαμε στο σημείο σήμερα ο κ. Δήμαρχος να παρουσιάζει την λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Ικαρίας ως αποτέλεσμα των προσωπικών του ενεργειών ….
Κλείνοντας αφού για μια ακόμα φορά τονίσουμε ότι κατά την άποψη μας (όσο και αν αυτό δεν αρέσει στο κ. Δήμαρχο) είναι απαράδεκτο το κράτος δια των κυβερνήσεων του να αποποιείται των ευθυνών του αφήνοντας τη φροντίδα των ηλικιωμένων έρμαιο στα χέρια του κάθε «φιλάνθρωπου», κάνοντας τελικά τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο δρόμο. Με αυτό το σκεπτικό το επόμενο διάστημα παράλληλα με την φροντίδα για την λειτουργία της δημοτικής πλέον δομής, θα συμβάλουμε και στην διεκδίκηση να στηριχτεί η μοναδική Δημόσια Μ.Φ.Η, και με κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επέκταση των κτιριακών υποδομών, ώστε η λειτουργία της να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες, διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες.
Επαναλαμβάνουμε ότι το επόμενο διάστημα αναδεικνύεται ως κομβικό σημείο για την συνέχεια της λειτουργίας της Μονάδας το θέμα της τροποποίησης του ΟΕΥ του Δήμου (όπως έχουμε επισημάνει εδώ και 3 χρόνια ) ώστε να υπάρξει η δυνατότητα στην συνέχεια, προκήρυξης θέσεων σταθερής απασχόλησης που θα αφορούν την στελέχωση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από την «αποτελεσματική» διοίκηση του Δήμου Ικαρίας.
Τέλος απευθυνόμαστε σε κάθε καλόπιστο Ικαριώτη και Ικαριώτισσα, και τους καλούμε να κρίνουν την στάση όλων όσων διοίκησαν τον Δήμο Ικαρίας, στην πορεία δημιουργίας προνοιακής δομής για ηλικιωμένους από τον Δήμο, με βάση τα γεγονότα και όχι την προσαρμογή της πραγματικότητας στα μέτρα και της επιδιώξεις του κάθε υποψήφιου δημάρχου.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback