Αντί για επαναφορά προωθείται η οριστική κατάργηση των τριετιών – ΠΑΜΕ: Να μην περάσει το νέο έγκλημα, όλοι αύριο στην απεργία
Μαζί με την κλοπή 12 ετών εργασίας και τους διάφορους κόφτες, η κυβέρνηση φέρνει κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που περιλαμβανόταν στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 ως έκτακτη κατάσταση…
Την οριστική κατάργηση των τριετιών με νόμο προωθεί η κυβέρνηση, αντί για την επαναφορά τους, με την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας.
Μαζί με την κλοπή 12 ετών εργασίας και τους διάφορους κόφτες, η κυβέρνηση φέρνει κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που περιλαμβανόταν στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 ως έκτακτη κατάσταση.
Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, βάζει ως προϋποθέσεις για να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, πέρα από την ανεργία, τη δημοσιονομική σταθερότητα της οικονομίας και τον πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα σημειώνεται στην τροπολογία:
«Από την 1η.1.2027, αν το ποσοστό της ανεργίας υπερβεί το δέκα τοις εκατό (10%), και μέχρι να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του δέκα τοις εκατό (10%), αναστέλλεται αυτοδικαίως η ισχύς των διατάξεων που αναφέρονται στην παρ. 1. (σ.σ. η συγκεκριμένη παράγραφος καταργεί το πάγωμα των τριετιών). Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δύναται να εξειδικεύεται η διαδικασία αυτοδίκαιης αναστολής ισχύος, την οποία προβλέπει το παρόν. Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μετά από γνώμη των κοινωνικών εταίρων της παρ. 4 του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), δύναται να αποφασίζονται οι όροι και προϋποθέσεις αναστολής της ισχύος του παρόντος και πέραν των περιπτώσεων εφαρμογής της παρ. 6, για τη διασφάλιση της σταθερότητας της εθνικής οικονομίας, λαμβανομένης υπόψη ιδίως της εξέλιξης της ανεργίας και του πληθωρισμού».
ΠΑΜΕ: Να μην περάσει το νέο έγκλημα – Όλοι στην απεργία
«Με νόμο προωθούν την οριστική κατάργηση των τριετιών! Να μην περάσει το νέο έγκλημα. Όλοι στην απεργία. Όλοι στον αγώνα», τονίζει το ΠΑΜΕ.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Η τροπολογία που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση για την τριετίες επιβεβαίωσε πλήρως τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων (και τη χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΜΕ) και αποκάλυψε τα τεράστια ψέματα που έλεγε η κυβέρνηση για να θολώσει τα νερά σε σχέση με το αντιδραστικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα:
- Η κυβέρνηση με νόμο “παγώνει” τις τριετίες για πάντα!!!! Κάτι το οποίο ήταν υποτίθεται ήταν μέτρο έκτακτου χαρακτήρα και σε έκτακτες συνθήκες, δηλαδή η Υπουργική Απόφαση του 2012 που “ξεπάγωνε” τις τριετίες με μοναδικό κριτήριο τη μείωση της ανεργίας κάτω από 10%, τώρα νομιμοποιείται για πάντα.
- Γίνεται ρητή αναφορά ότι οι τριετίες δεν θα ισχύουν και η προϋπηρεσία δεν θα προσμετράτε όσο διαρκούν συνθήκες που δεν ευνοούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και την οικονομία με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, πχ ανεργία πάνω του 10%, υψηλός πληθωρισμός, δημοσιονομικό έλλειμμα, προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ότι άλλο μπορούν να σκαρφιστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους.
- Η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» τις τριετίες μόλις για 3 χρόνια (1/1/2024 έως 31/12/2026) πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι το 2027 δεν πρόκειται να δουν αύξηση ούτε 100.000 εργαζόμενοι ενώ όσοι μπήκαν στην παραγωγή από το 2012 δεν πρόκειται να πάρουν αύξηση ποτέ (σχεδόν κανένας νέος ή νέα εργαζόμενος δεν θα συμπληρώσει 900 ένσημα συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας).
Είναι φανερό πια ότι υπήρξε άμεση συνεννόηση, συμφωνία και συντονισμός κυβέρνησης – ΣΕΒ – ΓΣΕΕ!
Αυτή η νέα πρόκληση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε ως σκλάβοι!
Απαιτούμε δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.
Όλοι στην απεργία. Να μην υπάρξει Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία που θα ανεχτεί αυτό το νέο έγκλημα. Που δεν πάρει απόφαση συμμετοχής στην αυριανή απεργία και στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων σε κάθε πόλη, στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ.».