«Ακατάλληλο» το ρημαγμένο Καυταντζόγλειο – «Στον αέρα» η συμμετοχή του Ηρακλή στη Super League 2 – Ανακοίνωση της Επιτροπής Αθλητισμού της ΚΟ Μακεδονίας ΚΚΕ
«Το μεγαλύτερο στάδιο της Θεσσαλονίκης δεν είναι κατάλληλο καν για τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου. Δεν συζητάμε αν μπορεί να φιλοξενεί τις ανάγκες χιλιάδων αθλητών στίβου (…) Ο εμπαιγμός σε βάρος τους, σε βάρος των προπονητών και των οικογενειών τους μας εξοργίζει»
«Η αδυναμία αδειοδότησης του Καυταντζόγλειου και το “ξεσπίτωμα” του Ηρακλή στο Κιλκίς (!) είναι απλά η κατάληξη της χρόνιας εγκατάλειψης και υποβάθμισης των υποδομών του σταδίου από το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο, με τις πλάτες και της περιφερειακής και δημοτικής αρχής της πόλης. Βγάζει στην επιφάνεια την τραγική και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο στάδιο!». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αθλητισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.Το Καυταντζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία πολλά χρόνια αφήνεται να ρημάζει, δεν έλαβε άδεια λειτουργίας και η ομάδα του Ηρακλή καλείται να βρει γήπεδο που θα χρησιμοποιεί ως έδρα στη Super League 2. Η δεύτερη επιλογή που είχε, το γήπεδο του Κιλκίς, επίσης δεν πληροί τις προϋποθέσεις αγωνιστικά. Θυμίζουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού, κρίθηκε ακατάλληλο να φιλοξενεί και πολιτιστικές διοργανώνεις.
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αθλητισμού της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι αθλητές που χρησιμοποιούν το γήπεδο κάθε μέρα ξέρουν ότι έχει να συντηρηθεί χρόνια. Ενα γήπεδο που θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για την περιοχή, για να έχει τη δυνατότητα η νεολαία να απολαμβάνει δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου αθλητισμό, παρακμάζει, με αποτέλεσμα να κρίνεται ακατάλληλο ακόμα και για τη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών διοργανώσεων.
Ο,τι λειτουργεί από αυτό το στάδιο για τους χιλιάδες που αθλούνται σ’ αυτό, οφείλεται στη φιλότιμη προσπάθεια και στον ηρωισμό των λιγοστών εργαζομένων που έχουν απομείνει. Τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις είναι ορατά και το γήπεδο αυτό ολοένα και περισσότερο συσσωρεύει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα.
Συγκεκριμένα:
Είναι ορατές οι μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές στον τάπητα στίβου, στον χλοοτάπητα του κεντρικού σταδίου και του βοηθητικού, ρωγμές στην κτιριακή υποδομή, πρόβλημα πυρασφάλειας, υγρασίας στο εσωτερικό κ.ά. Επίσης, οι φωτεινοί πίνακες δεν λειτούργησαν σχεδόν ποτέ, ενώ προβληματική είναι και η λειτουργία του Photo Finish.
Από το 2004 μέχρι και σήμερα γίνονται μόνο υποτυπώδεις συντηρήσεις για επείγοντα προβλήματα που προκύπτουν, που όμως δεν καταφέρνουν να αλλάξουν την εικόνα της εγκατάλειψης.
Τα τελευταία χρόνια η κρατική χρηματοδότηση έχει συρρικνωθεί στο 1/3 και το προσωπικό έχει ελαχιστοποιηθεί. Ετσι, ενώ τη δεκαετία του 2000 απασχολούνταν 35 άτομα, σήμερα μετά βίας οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 17.
Λειτουργεί χωρίς τεχνικό προσωπικό, οπότε οι όποιες συντηρήσεις γίνονται από εξωτερικά συνεργεία.
Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού προκαλεί εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του Σταδίου, όπου αθλούνται χιλιάδες αθλητές. Πρόβλημα δημιουργείται από την απουσία φύλαξης κατά τις βραδινές ώρες, αλλά και από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην επαναλειτουργία του κυλικείου.
Το Καυταντζόγλειο αποτελεί άλλο ένα εμβληματικό παράδειγμα για το πού κατατάσσονται οι κοινωνικές ανάγκες από τον κρατικό μηχανισμό».
Το ΚΚΕ καλεί αθλητές, προπονητές, εργαζόμενους του Σταδίου αλλά και τον λαό της πόλης αποφασιστικά να διεκδικήσουν:
– Να δοθούν τώρα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του Καυταντζογλείου, ξεκινώντας άμεσα τις απαραίτητες μελέτες και εργασίες με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.
– Να στελεχωθεί από όσο προσωπικό έχει ανάγκη, μόνιμο και σταθερό που θα καλύπτει τις πάγιες ανάγκες.
Το αφήγημα της «Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού» καταρρέει με πάταγο
Ο Βασίλης Τομπουλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε δήλωσή του σημειώνει ότι το αφήγημα της «Ευρωπαϊκής Πόλης Αθλητισμού» καταρρέει με πάταγο, αφού τα πανηγύρια που στήθηκαν από τη διοίκηση Ζέρβα δεν κρύβουν τα τεράστια προβλήματα στους αθλητικούς χώρους της πόλης.
«Το μεγαλύτερο στάδιο της Θεσσαλονίκης δεν είναι κατάλληλο καν για τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου. Δεν συζητάμε αν μπορεί να φιλοξενεί τις ανάγκες χιλιάδων αθλητών στίβου (…) Ο εμπαιγμός σε βάρος τους, σε βάρος των προπονητών και των οικογενειών τους μας εξοργίζει», αναφέρει.
Καλεί έστω και τώρα, όλοι οι υπεύθυνοι να κινητοποιηθούν και να πάρουν άμεσα μέτρα. Να δοθούν έκτακτα κονδύλια και χρηματοδότηση για τα αναγκαία έργα και να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.
Και τονίζει: «Χρειάζεται σύγκρουση εδώ και τώρα με την πολιτική που απαξιώνει τις ανάγκες μας! Γι’ αυτό είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να εκλεγούν περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό της “Λαϊκής Συσπείρωσης”».
SUPER LEAGUE 2
«Στον αέρα» η συμμετοχή του Ηρακλή
Μετά την «έξωση» από το Καυταντζόγλειο Στάδιο, το οποίο δεν πήρε άδεια λειτουργίας για αγώνες λόγω των σημαντικών προβλημάτων, ο ιστορικός σύλλογος του Ηρακλή μπαίνει σε νέους μπελάδες. Τώρα μάλιστα καθίσταται αβέβαιη ακόμα και η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Super League 2, δείχνοντας για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα των επιχειρηματικών παιχνιδιών στον χώρο του ποδοσφαίρου, με τους συλλόγους να είναι αυτοί που καλούνται στο τέλος να πληρώσουν το …μάρμαρο και να απειλείται ακόμα και η ύπαρξή τους.
Συγκεκριμένα, το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι η αίτηση του Ηρακλή για αναψηλάφηση της υπόθεσης με τις οφειλές προς τον πρώην παίκτη της ομάδας, Μπόγκνταν Μάρα, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί στον παίκτη το ποσό των 200.000 ευρώ, διαφορετικά ο Ηρακλής θα αποβληθεί από το πρωτάθλημα της Super League 2. Από τους ιδιοκτήτες της ΠΑΕ δεν διαφαίνεται πρόθεση για καταβολή των οφειλομένων, καθώς προτάσσουν ότι το χρέος αυτό αφορά την προηγούμενη διοίκηση, η οποία μάλιστα λειτουργούσε υπό διαφορετικό ΑΦΜ σε σχέση με το σημερινό.