«Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή! Λευτεριά στην Παλαιστίνη!» – Ένα φουσκωμένο μαχητικό κατακόκκινο ποτάμι μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας, κρατώντας ψηλά τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σχημάτισαν μια μεγάλη κόκκινη πορεία που ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι διαδηλωτές πέρασαν την αμερικάνικη πρεσβεία, το τεράστιο συλλαλητήριο απλώθηκε από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το Πολεμικό Μουσείο.

Ένα μεγάλο κατακόκκινο ποτάμι από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ένα πολύ μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο στην Αθήνα! Από το Πολυτεχνείο έφτασε την αμερικάνικη πρεσβεία, με τα πολύ μαζικά μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να δίνουν τον τόνο.

Δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας, κρατώντας ψηλά τις σημαίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σχημάτισαν μια μεγάλη κόκκινη πορεία που ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης. Ένα φουσκωμένο και μαχητικό «κόκκινο ποτάμι» σάλπισε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου και «χάραξε» στους δρόμους της Αθήνας το στίγμα του με τα μηνύματα συνέχισης του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι διαδηλωτές πέρασαν την αμερικάνικη πρεσβεία, το τεράστιο συλλαλητήριο απλώθηκε από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το Πολεμικό Μουσείο.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που βρέθηκαν στον δρόμο, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά, για να τιμήσουν τον Νοέμβρη του ’73, τον Νοέμβρη που μας έδειξε πως στα «σκοτάδια» αυτού του βάρβαρου συστήματος υπάρχει το «φως» που θα τα συντρίψει! Η κόκκινη ρωγμή του 1973 θα είναι για πάντα έμπνευση για τους νέους ξεσηκωμούς του καιρού μας… Αυτό αναγραφόταν και στο πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας: «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή. Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική».

Στην πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από πίσω απλώνονταν τα πανό των Κλαδικών και Εδαφικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έσμιξαν στα πολύ μαζικά μπλοκ δονώντας με τον παλμό τους το κέντρο της Αθήνας. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις βάσεις τους ήχησαν και φέτος δυνατά, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και τους συμμάχους του, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον κίνδυνο να βρεθεί ο λαός στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

«Όσο οι κυβερνήσεις στηρίζουν δολοφόνους, τόσο οι λαοί θα βρίσκονται στους δρόμους», διαβεβαίωσαν εργαζόμενοι και νεολαία, επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά ότι «Του κόσμου οι λαοί φωνάζουν δυνατά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Με τη «μισή τους καρδιά» να βρίσκεται στην Παλαιστίνη που ματώνει και μάχεται, στην Παλαιστίνη που αντιστέκεται και ελπίζει οι χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί με τις παλαιστινιακές τους μαντίλες στον ώμο απαίτησαν ξανά και ξανά «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Το υποδήλωνε άλλωστε και το πανό της ΚΟΑ που ακολουθούσε… «Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Καμία στήριξη της Ελλάδας στους φονιάδες Ισραήλ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ», αλλά και τα χιλιάδες τρικάκια που ανέμιζαν στον αέρα με σύνθημα: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο μακελειό». Όπως και τα συνθήματα που ακούγονταν δυνατά, ξανά και ξανά: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, εργαζόμενοι και νέοι, μαθητές, γονείς με μικρά παιδιά, σκορπίζοντας συγκίνηση και περηφάνια, βρέθηκαν να βαδίζουν μαζί στους δρόμους που έχουν τη «δική τους ιστορία» που είναι γραμμένη από τους αγώνες του λαού μας. Εκεί βρέθηκαν και οι μεγαλύτεροι σύντροφοι, οι σύντροφοι και αγωνιστές που πάλεψαν ενάντια στη δικτατορία. «Ήσυχοι» γνωρίζοντας καλά ότι έδωσαν τη σκυτάλη σε σίγουρα χέρια…

Και το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» δονούσε το κέντρο της Αθήνας, γιατί οι χιλιάδες που το φώναζαν ήξεραν καλά ότι η ελπίδα βρίσκεται εδώ, στο ΚΚΕ που πιο ώριμο και δυνατό μπαίνει μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Άλλωστε και ο αγώνας του Νοέμβρη απέδειξε ότι ο λαός με τους αγώνες του μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα.

Η μεγάλη κόκκινη διαδήλωση έστειλε το μήνυμα ότι 50 χρόνια μετά τα συνθήματα που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου, «Έξω αι ΗΠΑ – Εξω το ΝΑΤΟ», το σύνθημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα. Κρατούν τη φλόγα αναμμένη για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες…

«Καμία συμμετοχή, καμιά εμπλοκή, έξω η Ελλάδα από τη σφαγή», απαίτησαν τα μπλοκ των διαδηλωτών έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία, την Υγεία, τις λαϊκές ανάγκες και όχι για «του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και τις πολεμικές δαπάνες.

Χαρακτηριστικά του παλμού και της αποφασιστικότητας και τα συνθήματα στα πανό των Κομματικών Οργανώσεων: «Η κυβέρνηση ξεπλένει τον ιμπεριαλισμό. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», σημείωνε η ΤΟ Κατασκευών, «Το Πολυτεχνείο ζει. Έξω οι ΗΠΑ έξω το ΝΑΤΟ», δήλωνε η ΤΟ Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης, «Οι φασίστες είναι εχθροί των εργατών, είναι τα τσιράκια των αφεντικών» καταδείκνυε η ΤΟ Εμπορίου.

Με τα συνθήματα να μη λένε να κοπάσουν, αντίθετα να δυναμώνουν καθώς η διαδήλωση απλωνόταν στο κέντρο της Αθήνας και πλησίαζε προς την αμερικάνικη πρεσβεία υπενθυμίζοντας ότι «Σον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

«Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»: Με τα συνθήματα να κορυφώνονται τα μπλοκ έφτασαν στη σιδερόφρακτη πρεσβεία των ΗΠΑ, που ήταν για μια ακόμα φορά ζωσμένη με κλούβες και διμοιρίες της Αστυνομίας. «Ούτε γη, ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών», απαίτησαν. «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό», φώναξαν στέλνοντας μήνυμα πως το Πολυτεχνείο αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί έμπνευση στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: