Με χίλια ονόματα μια χάρη…

Από τα Αδούλωτα-Απάτητα Άγραφα, από την Κλέφτικη, Κλαρίτικη και Ανταρτογέννα Ευρυτανία του Κατσαντώνη, του Καραϊσκάκη, του Τσιάκα, του Μπότσαρη, του Άρη, των ΕΛΑΣιτών και των Ανταρτών του ΔΣΕ, ένας αετός που σκίζει τους αιθέρες χωρίς να τον σκιάζει φοβέρα καμιά, φέρνει “το μήνυμα” μέσα από τους αιώνες… “Αντάρτης-Κλέφτης-Παλικάρι, πάντα είν’ ο ίδιος ο Λαός”!

Οι αειθαλείς χτύποι της Καρδιάς των Επαναστατών συνεχίζουν να ακούγονται… Μαζί με τις θαρρετές δρασκελιές τους στα διάβα της Ιστορίας: 1821, 1944, 1949… βήματα από το σκοτάδι προς το φως, από την καταχνιά στην ξαστεριά!!!

Αυτοί που τόλμησαν να σηκώσουν τα τιμημένα άρματα ζουν και θα ζουν όχι σε κάλπικες παρελάσεις υποκρισίας ούτε στα ένοχα σαλόνια της εξουσίας ή στα λαγούμια της σύγχρονης υποτέλειας και της εξάρτησης, αλλά στο Φως, εκεί όπου ο Λαός αγωνίζεται και μάχεται για το Δίκιο του σε έναν αέναο πόλεμο μέχρι να σπάσουν τα πολύχρονα δεσμά κάθε σκλαβιάς και να χαράξει η ελπιδοφόρα ημέρα της Λευτεριάς και της Ανεξαρτησίας σε μια νέα καλλίμορφη Ελλάδα, σε μια καινούργια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς τους σύγχρονους άρπαγες, τους ντόπιους “κοτζαμπάσηδες” και την ξένη “ακρίδα”.

Από τα Αδούλωτα-Απάτητα Άγραφα, από την Κλέφτικη, Κλαρίτικη και Ανταρτογέννα Ευρυτανία του Κατσαντώνη, του Καραϊσκάκη, του Τσιάκα, του Μπότσαρη, του Άρη, των ΕΛΑΣιτών και των Ανταρτών του ΔΣΕ, ένας αετός που σκίζει τους αιθέρες χωρίς να τον σκιάζει φοβέρα καμιά, φέρνει “το μήνυμα” μέσα από τους αιώνες…

“Αντάρτης-Κλέφτης-Παλικάρι, πάντα είν’ ο ίδιος ο Λαός”!!! 

ΥΓ1. Η τελευταία φωτογραφία αφορά την Ευρυτανία μας και συγκεκριμένα το Λεύτερο Καρπενήσι εν έτει 1944. Πάρθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή του από τον ΕΛΑΣ και το διώξιμο των Ιταλών κατακτητών. Αναφέρεται στον εορτασμό της 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1944 (!), στον πλάτανο της πλατείας του Καρπενησιού, τη στιγμή που βγάζει λόγο ο Κώστας Γαβριηλίδης. Εμπεριέχεται στο βιβλίο του αείμνηστου Ευρυτάνα αγωνιστή Γεωργούλα Μπέικου (“Η λαϊκή εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα”, Θεμέλιο 1979) που κοσμεί την προσωπική μας βιβλιοθήκη.

Στο κέντρο της φωτογραφίας ο Γιώργος Παπαδογούλας από τον Πλάτανο Κλειτσού, δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΑΜ Ευρυτανίας, εκλεγμένος -το 1943- δήμαρχος Καρπενησιού. Στα δεξιά του (από αριστερά στη φωτογραφία), ο διοικητής της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στρατηγός (με τη στολή) Δ. Ματσούκας-Οπούντιος. Στα αριστερά του δημάρχου, ο αντιστράτηγος ε.α. Γ. Καραμήτρος (με το ρεπούμπλικο), Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΑΜ Στερεάς. Στο άκρο δεξιά της φωτογραφίας, ο παλαίμαχος αγωνιστής της Ρούμελης Τάκης Φίτσος, Γραμματέας της Επιτροπής ΕΑΜ Στερεάς.

ΥΓ2. Δυο χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου 1942, μια χούφτα λιανόπαιδα εκεί στο Καρπενήσι αποφάσισαν να γιορτάσουν υπό συνθήκες κατοχής την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Κάτω λοιπόν από τη μύτη των κατακτητών πήραν ένα σύρμα από αυτά που οι Ιταλοί είχαν αποκλείσει την πόλη του Καρπενησίου κι αφού έπλεξαν επάνω έναν κισσό που πήραν από το γυμνάσιο, μετατρέποντάς το σε στεφάνι, έσπευσαν με επικεφαλή το Δημοσθένη Τσακνιά να το καταθέσουν στην προτομή του Μάρκου Μπότσαρη στην κεντρική πλατεία μπροστά στα έκπληκτα μάτια των καραμπινιέρων. Ακολούθησαν βέβαια έρευνες και διώξεις…

Αυτά τα Παιδιά της Αντίστασης και του Αγώνα ήταν τα εγγόνια του Κατσαντώνη και του Καραϊσκάκη, ήταν αυτά που τίμησαν το ηρωϊκό παρελθόν κάνοντας με αρετή και τόλμη πράξη στην εποχή τους το ευγενές όραμα : Λευτεριά- Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία!

ΥΓ3. Δυο κόσμοι μια τιμή!

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: