Στην τσίτα για τη… «ρωσόφιλη» στάση του ΚΚΕ – Ποιος είναι ο εκλεκτός (Ευρωατλαντικός) καλεσμένος τους
Μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ως …«ευεργέτης των Ελλήνων στην Ουκρανία»… Ας θυμηθούμε λοιπόν ορισμένα στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό του…
Τσιτώθηκε
«Τσιτώθηκε» ο «Ραν Ταν Πλαν» των «Νέων» με την αντίδραση του ΚΚΕ στις αθλιότητες που ξεστόμισε ο εκλεκτός των ΗΠΑ και του Ζελένσκι Μπούμπουρας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τους Ελληνες της Ουκρανίας. Θυμίζουμε ότι πέρα από το ανιστόρητο παραλήρημά του, ο Μπούμπουρας επιτέθηκε με θράσος στον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα όταν αυτός πήρε τον λόγο, με την ανοχή μάλιστα του προεδρείου, επειδή δεν του άρεσαν αυτά που αποκάλυπτε το ΚΚΕ για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του καθεστώτος Ζελένσκι και των ναζιστικών ταγμάτων Αζόφ στις καταστροφικές εξελίξεις, που πλήττουν βάναυσα και το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή. Απ’ όλα αυτά, ο αρθρογράφος των «Νέων» διέκρινε τη «ρωσόφιλη» στάση του ΚΚΕ, διαστρεβλώνοντας και αποσιωπώντας όσα είχε αναδείξει στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ. Στο άρθρο του, πάντως, δεν τολμάει ούτε να αναφέρει το όνομα του Μπούμπουρα, που πυροδότησε την ένταση στην Επιτροπή με την άθλια και απαράδεκτη στάση του. Το ποιόν αυτού του …επιχειρηματία, που παίζει ρόλο ΝΑΤΟικού επιτετραμμένου στις περιοχές της Ουκρανίας, όπου ζει συγκεντρωμένο το ελληνικό στοιχείο (περισσότερα στα σημερινά «Αποκαλυπτικά» – βλέπε στη συνέχεια) είναι γνωστό. Και μόνο ο εμετικός αντικομμουνισμός του είναι αρκετός για να τον υπερασπίζεται με τόσο πάθος ο ομοϊδεάτης του στα «Νέα».
Ο εκλεκτός (Ευρωατλαντικός) καλεσμένος τους
Μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ως …«ευεργέτης των Ελλήνων στην Ουκρανία». Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η δράση του μέσω της «κοινωφελούς οργάνωσης Ιδρυμα Μπούμπουρα», που το «φιλανθρωπικό» του έργο επεκτείνεται πολύ πιο πέρα από την ομογένεια, κερδίζοντας επάξια το «πρώτο βραβείο» για τις υπηρεσίες του στον ευρωατλαντισμό.
Στα πιο πρόσφατα «επιτεύγματά» του, το ίδρυμα χρηματοδότησε το Διεθνές Φόρουμ «Brussels Forum 2023», αφιερωμένο στην «απειλή για τη διεθνή ασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ διεξήχθη και το «The Odesa debate 2023», με τη συμμετοχή «υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πολιτικών και διπλωματών διαφόρων χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ». Αυτό με τη σειρά του ήταν αφιερωμένο «στα ζητήματα της ανοικοδόμησης των υποδομών και της οικονομίας της Ουκρανίας, στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο ευρωατλαντικό περιβάλλον».
Είναι φανερό ότι το ίδρυμα είναι από αυτά που συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της «επόμενης μέρας» στην Ουκρανία, με το βλέμμα στραμμένο και στην ανοικοδόμηση, για την οποία ήδη παίρνουν θέσεις μεγάλα μονοπώλια, με τη στήριξη των κρατών τους. Πιο πριν, το 2017, το ίδρυμα εγκαινίασε, μαζί με το γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, τους «διατλαντικούς διαλόγους του Κιέβου», μια πλατφόρμα «για την ανταλλαγή προτάσεων σχετικά με την πορεία της Ουκρανίας προς τη Συμμαχία», την οποία υποστήριξε το Κέντρο Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Κίεβο.
Το 2016 δόθηκε στον επιχειρηματία το επίτιμο μετάλλιο του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας για την προσφορά του στην ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων, με δωρεές υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αντίστοιχα, το 2018 βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για την «ανθρωπιστική συμμετοχή του στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και την υλικοτεχνική υποστήριξη του ουκρανικού στρατού. Ολα αυτά αφορούν βέβαια στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονταν στα ανατολικά, με καθοριστική συμβολή των ταγμάτων Αζόφ.
Αντίστοιχα, το 2017 και το 2018 χρηματοδότησε τη συμμετοχή Ουκρανών στο πρόγραμμα «Ανερχόμενοι Ηγέτες» της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Χάρβαρντ, με σκοπό την «απόκτηση νέων δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να κατέχουν ηγετικές θέσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας τους». Τους απόφοιτους του προγράμματος υποδέχθηκαν σε εκδήλωση μια σειρά κρατικών αξιωματούχων της Ουκρανίας, όπως η Μπάρμπορα Μαρονκόβα, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αλλά και ο Πέτερ Βάγκνερ, επικεφαλής της Ομάδας Στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία. Είναι πασιφανές δηλαδή ότι οι διασυνδέσεις και οι προσβάσεις του Μπούμπουρα στις ευρωατλαντικές δομές βρίσκονται σε …άλλη πίστα.
Με τόσα «χιλιόμετρα» στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, πώς να μη βρει λοιπόν υποστήριξη από τα «πρώτα βιολιά» της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας, την κυβέρνηση που τον κάλεσε να μιλήσει στην επιτροπή, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα μέσω της σιωπής τους; Γιατί ούτε κατά τη συνεδρίαση, αλλά ούτε μέχρι στιγμής έχουν αντιδράσει στα αίσχη του…
Π. Κετσ.
Από την στήλη “Αποκαλυπτικά” του σημερινού Ριζοσπάστη