Τζιανλουίτζι Μπουφόν, αστέρι με αστερίσκο
Η αλήθεια είναι πως κάθε φίλαθλος θα ήθελε να τον δει για ένα κύκνειο άσμα στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι. Απ’την άλλη όμως: Όχι δάκρυα για τους φασίστες.
Ο Τζίτζι Μπουφόν είναι ένας άξιος, σπουδαίος τερματοφύλακας, πιθανότατα ο κορυφαίος στον αιώνα που διανύουμε ή αυτός με τη μεγαλύτερη διάρκεια, που κουβαλά όμως κι έναν αστερίσκο. Για άλλους, ο αστερίσκος αυτός είναι καθαρά αγωνιστικός κι έχει να κάνει με τη διοργάνωση των αστέρων, το Τσάμπιονς Λιγκ, το μοναδικό πετράδι που λείπει από το στέμμα του κι έχει φέτος μια τελευταία ευκαιρία να το πάρει με τη Γιουβέντους (την ομάδα με τους περισσότερους χαμένους τελικούς στην ιστορία του θεσμού), με την οποία έφτασε τρεις φορές στη βρύση, χωρίς να πιει νερό. Για άλλους -κι εμείς είμαστε οι άλλοι- έχει να κάνει με τις φασιστικές του ιδέες, που δεν τις έχει αποδεχτεί ποτέ ανοιχτά, αλλά αφενός έχει δώσει δείγματα- π.χ. το μπλουζάκι που φόρεσε με τον αριθμό 88 που στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζει το ναζιστικό Heil Hitler ή την άρνησή του να βρεθεί σε μια εκδήλωση για το ολοκαύτωμα. Αφετέτρου δεν είναι τυχαίο το χειροκρότημα που κερδίζει απ’τους φασίστες οπαδούς της Λάτσιο. Κι αν έτσι έχουν τα πράγματα εκτός γηπέδου, τότε να τη βράσουμε Τζίτζι την αξία σου μες σε αυτό.
Ο Μπουφόν ξεπετάχτηκε σε μικρή -για τερματοφύλακα- ηλικία στη χρυσή εποχή της Πάρμα -που παίζει πλέον σε μικρότερες κατηγορίες- κοντά στη γενέτειρά του. Μπήκε στο στόχαστρο των μεγάλων ομάδων, για να καταλήξει στη Γιουβέντους, με την οποία κατέκτησε σχεδόν τα πάντα -ο αγωνιστικός αστερίσκος που λέγαμε. Είναι ζήτημα όμως πόσοι είναι οι εγχώριοι τίτλοι που πιστώνεται, καθώς κάποιοι αφαιρέθηκαν απ’τη Γιουβέντους, με το σκάνδαλο Καλτσιόπολι, κι έμειναν ορφανοί χωρίς διάδοχο, αλλά οι τιφόζι των μπιανκονέρι εξακολουθούν να τους υπολογίζουν στη συλλογή του συλλόγου.
Μπορεί ο Μπουφόν να έχασε πόντους επειδή αγωνιζόταν στην ομάδα-κατεστημένο που κινούσε τα νήματα στο Καμπιονάτο, τους κέρδισε όμως και με το παραπάνω, μένοντας στη Γιουβέντους όταν της επιβλήθηκε η ποινή του υποβιβασμού, αντί να αναζητήσει αλλού την τύχη του, σε υψηλό επίπεδο.
Ενδιαφέρουσες ήταν κι οι πρόσφατες δηλώσεις του ενάντια στο VAR, το σύστημα με τις κάμερες και την δοκιμαστική εισαγωγή του στο ποδόσφαιρο, θεωρώντας πως αλλοιώνει το χαρακτήρα του αθλήματος.
Με τη Σκουάντρα Ατζούρα έχει 1811 συμμετοχές κι είναι μεταξύ των κορυφαίων στη συγκεκριμένη κατηγορία. Έφτασε στο απόγειο με την Ιταλία στο Μουντιάλ του ’06 στα γήπεδα της Γερμανίας, όπου οι ατζούρι αναδείχτηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές στον επεισοδιακό τελικό με το αντίο του Ζιντάν για τους Γάλλους. Η επιβράβευση μιας σπουδαίας και γεμάτης φουρνιάς ποδοσφαιριστών, με τον Καναβάρο να παίρνει τη χρυσή μπάλα εκείν τη χρονιά και τον Μπουφόν να ακολουθεί στη σχετική ψηφοφορία, ένα βήμα απ’ το να γίνει ο πρώτος τερματοφύλακας που βραβεύεται με τη Χρυσή Μπάλα, μετά το Γιασίν.
12 χρόνια μετά ο Μπουφόν βίωνε το ναδίρ με τη Σκουάντρα Ατζούρα και τον αποκλεισμό της από την τελική φάση του Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια (1958). Μετά το τέλος του αγώνα και κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση, ο Μπουφόν έβαλε τα κλάματα μπροστά στην κάμερα (στις δηλώσεις του), προαναγγέλοντας ουσιαστικά το τέλος της διαδρομής του στην εθνική. Η εικόνα του δακρυσμένου Μπουφόν έκανε το γύρο του κόσμου και συγκίνησε τον Ίκερ Κασίγιας, βασικό αντίζηλό του για τον τίτλο του κορυφαίου Κίπερ, που έγραψε: δε μπορώ φίλε να σε βλέπω έτσι.
Κι η αλήθεια είναι πως κάθε φίλαθλος θα ήθελε να τον δει για ένα κύκνειο άσμα στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι. Απ’την άλλη όμως:
Όχι δάκρυα για τους φασίστες.