Πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών: «Ούτε γάτα ούτε ζημιά»…

Ολοκληρώθηκε χτες η προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιήθηκαν με το κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator», σύμφωνα με την οποία… δεν εμφανίζεται καμία εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας. 

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Βγάζει «λάδι» τις κρατικές υπηρεσίες για τις παρακολουθήσεις

Ολοκληρώθηκε χτες η προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιήθηκαν με το κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator», σύμφωνα με την οποία… δεν εμφανίζεται καμία εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας. «Ούτε γάτα ούτε ζημιά», δηλαδή, με βάση όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλέγμα χαφιεδισμού και φακελώματος, που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων, και το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» για τη θωράκιση του αστικού κράτους.

Υστερα από έρευνα σχεδόν 2 ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Αδειλίνη, «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό “Predator” ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΕΒ) και γενικότερα της ΕΛ.ΑΣ. (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

Και όλα αυτά ενώ τις προηγούμενες μέρες αποκαλύφθηκε ότι από τα 87 φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποτέλεσαν στόχο του «Predator» τα 28 αποτελούσαν παράλληλα και στόχο παρακολούθησης από την ΕΥΠ, ενισχύοντας έτσι την υπόθεση ότι οι επισυνδέσεις και οι παρακολουθήσεις εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, για τους μόνους που προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό, για την κίνηση ποινικής δίωξης, είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εταιρειών. Αφορούν «αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.λπ.», αλλά οι πράξεις αυτές τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος «λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο Ποινικό Κώδικα».

Η έρευνα του Αρείου Πάγου βγάζει επίσης «λάδι» την ΕΥΠ και την αρμόδια εισαγγελέα για τις λεγόμενες «νόμιμες» συνακροάσεις, επικαλούμενη το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δίνει τη δυνατότητα για αθρόες παρακολουθήσεις.

«Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020 – 2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γ. Αδειλίνη. Υπογραμμίζεται ακόμη πως η σχετική πρόβλεψη, η οποία θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 2225/1994, «διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις» μέχρι τον νέο Ν. 5002/9-12-2022, ενώ «είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σημειώνεται εξάλλου ότι «για την ανωτέρω εισαγγελέα της ΕΥΠ, μετά τη διενεργηθείσα σχετικά πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε απαλλακτικό πόρισμα, με το οποίο συμφώνησε, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο, και η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων».

Ετσι, παραπέμπονται σε δίκη για πλημμέλημα, με νόμο που είχε ψηφιστεί το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 4 πρόσωπα, εκπρόσωποι εταιρειών που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το κακόβουλο λογισμικό. Πρόκειται για τους 4 που είχαν κληθεί σε ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτοι, δηλαδή για τους Ιωάννη Λαβράνο, Sara Aleksandra Ηamu, Tal Jonathan Dilian και Φελίξ Mπίτζιο.

Πόρισμα συγκάλυψης των ευθυνών της κυβέρνησης

«Το πόρισμα του Αρείου Πάγου είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του για το πόρισμα του Αρείου Πάγου, χτες, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πηγή όλων αυτών των αποφάσεων είναι ακριβώς εκείνο «το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση και στο κράτος να εντείνουν κυριολεκτικά τη μαζική, προληπτική παρακολούθηση στο δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”», προσθέτοντας πως «το θεσμικό πλαίσιο που έχει φτιάξει η ΕΕ είναι ένα τέρας. Μπορεί ασύστολα, με επίκληση εθνικών κινδύνων, τρομοκρατίας, να παρακολουθείται όλος ο κόσμος». Ουσιαστικά η ΕΕ αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει τρομοκράτες και δίνει άδεια να παρακολουθούνται όλοι όσοι «αγωνίζονται για να είναι η Υγεία, η Παιδεία, το νερό δημόσια αγαθά». Συμπλήρωσε ότι όλα τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου που βρίσκονταν και στην προηγούμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου, πλην του ΚΚΕ, έχουν ψηφίσει αυτές τις ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Ειδική αναφορά έκανε στην παρακολούθηση του ΚΚΕ, για 10 χρόνια, με κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, κατηγορώντας και την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα ότι κουκούλωσαν τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών γραφείων του ΚΚΕ.

Για το «Predator» σημείωσε πως τέτοιου είδους λογισμικά κυκλοφορούν με άδεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι για το οποίο κανείς δεν λέει τίποτα, όπως επισήμανε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

«Πηγή» του προβλήματος είναι το αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο

Σε ανακοίνωσή του για το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ευθύνες της. Επιβεβαιώνει ότι “πηγή” του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και στο κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, στη βάση του δόγματος “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”.

Αυτό το πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί, διατηρηθεί και ενισχυθεί από όλες τις κυβερνήσεις, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, έχει στο στόχαστρό του, πρώτα από όλα, τον ίδιο τον λαό και τις διεκδικήσεις του. Αυτό είναι το έδαφος για να γίνονται – με μια απλή επίκληση “λόγων εθνικής ασφαλείας” – οι δεκάδες χιλιάδες “νόμιμες” και μαζί με αυτές οι παράνομες επισυνδέσεις, ένα μέρος των οποίων βγαίνει τελικά στο φως.

Η υπόθεση κατέληξε ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, βγάζοντας “λάδι” τις κυβερνητικές ευθύνες και συγκαλύπτοντας την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά, το “ξέπλυμα” μέσω της δήθεν “ανεξάρτητης” Δικαιοσύνης – της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση – και των δήθεν “ανεξάρτητων” αρχών, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων. Οσοι σήμερα ανακαλύπτουν χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, είναι οι ίδιοι που απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της.

Αποδεικνύεται και με αυτήν την αφορμή ότι το “κράτος δικαίου” που υπερασπίζονται όλοι τους, δεν είναι άλλο από το κράτος της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της καταπάτησης κάθε λαϊκού δικαιώματος και ελευθερίας για να θωρακίζεται η εξουσία του κεφαλαίου. Στα χέρια του λαού βρίσκεται η υπεράσπισή τους, στον δρόμο του αγώνα για την οριστική ανατροπή αυτής της αδικίας».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: