«Κάτι σαν φαινόμενο ιδιότυπου σκηνικού ήθους…» – Έφυγε από τη ζωή ο Δάνης Κατρανίδης
Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη είναι η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου. Συμμετείχε επίσης σε κινηματογραφικές ταινίες καθώς και δεκάδες τηλεοπτικές σειρές.
Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, ο ηθοποιός Δάνης Κατρανίδης, μετά από προβλήματα υγείας.
Ο Δάνης (Δανιήλ) Κατρανίδης γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1949 στο Αιγάλεω. Αποφοίτησε το 1971 από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και το διάστημα 1971-1978 υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου.
Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη είναι η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου. Συμμετείχε επίσης σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Η δίκη των δικαστών» (1974), «Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα» (1980) «Το φράγμα» (1982), καθώς και δεκάδες τηλεοπτικές σειρές.
«Το θέατρο είναι στην κυριολεξία το άλλο μου μισό. Η μισή ζωή μου, αν όχι το 1/3, είναι το θέατρο και η τηλεόραση. Μέσα από αυτό υπάρχω, μέσα από αυτό με αναγνωρίζει ο κόσμος, μέσα από αυτό ζω, γιατί έχω την τύχη και θεωρώ ότι είναι ευλογία να κάνεις αυτό το οποίο σου αρέσει, να αρέσεις και στους άλλους και να ζεις από αυτό!» έλεγε ο Δάνης Κατρανίδης, ο οποίος εκτός των άλλων δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος».
«Ο Δ. Κατρανίδης ερμηνεύει, ελέγχοντας την υποκριτική δυναμική του ρόλου του (Μπίλι Φλιν), χορεύει με άνεση και με την ίδια άνεση τραγουδάει, χωρίς να βιάζει τις νότες και χωρίς να “τραβάει από τα μαλλιά” το νόημα του στίχου. Ομως, ο Δάνης Κατρανίδης είναι, μαζί με ελάχιστους Ελληνες ηθοποιούς του θεάτρου, κάτι σαν φαινόμενο ιδιότυπου σκηνικού ήθους, το οποίο δεν ανακαλύπτουμε βέβαια τώρα!» σημειώνει η Μαρίκα Θωμαδάκη στον Ριζοσπάστη, αναφερόμενη στην παράσταση “Σικάγο” στο Θέατρο “Σμαρούλα” (1998).
Και η αξέχαστη Αριστούλα Ελληνούδη («Θυμέλη») στην ίδια εφημερίδα για την παράσταση “Μοιραίο προαίσθημα” στο Θέατρο “Ιλίσια-Ντενίση” (2005) αναφερόμενη στον Δάνη Κατρανίδη σημειώνει πως έφτασε «σε υψηλού επιπέδου» ερμηνεία, γεμάτη «από συναισθηματική αλήθεια, ψυχογραφική αισθαντικότητα, πνευματικότητα τέτοια που να αρμόζει στη φύση της επιστήμης, στη διάνοια, στην προσωπικότητα, στην επιστημονική ιδιότητα, αλλά και στον προσωπικό βίο και στις σχέσεις» του συγκεκριμένου ιστορικού προσώπου (ο Κατρανίδης υποδυόταν τον διάσημο ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Καρλ Γιουνγκ.