Διαβάζοντας την ανθρώπινη ιστορία μέσα από τις πυραμίδες των ηλικιών (4) – Ο πληθυσμός και η δημογραφία της Αφρικής, της Ασίας, της Κίνας και των ΗΠΑ
Συγκρίνοντας δημογραφικά δύο ηπείρους (Αφρική – Ασία) – Συγκρίνοντας Αφρική και Κίνα – Η ηλικιακή πυραμίδα των Η.Π.Α.
Συγκρίνοντας δημογραφικά δύο ηπείρους (Αφρική – Ασία).
Η Αφρική θα έχει μια εντυπωσιακή πληθυσμιακή αύξηση από τώρα έως το 2100, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Το 2023, ο πληθυσμός της ήταν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια. Μέχρι το 2100 προβλέπεται να φτάσει λίγο λιγότερο από 4 δισεκατομμύρια.
Τα τελευταία 50 χρόνια η Ασία γνώρισε ταχεία αύξηση του πληθυσμού. Το 2023, ο πληθυσμός της ήταν περίπου 4,8 δισεκατομμύρια. Μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθεί στα 5,3 δισεκατομμύρια, αλλά στη συνέχεια, στο δεύτερο μισό του αιώνα, θα μειωθεί. Μέχρι το 2100 ο πληθυσμός της Ασίας προβλέπεται να μειωθεί σχεδόν στα επίπεδα που βλέπουμε σήμερα.
Έτσι, ενώ το 2023 στη Αφρική κατοικούσε περίπου το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, έως το 2100 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 38%. Η Ασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από σχεδόν 60% σήμερα σε περίπου 45% το 2100.
Μέχρι το τέλος του αιώνα, περισσότεροι από 8 στους 10 ανθρώπους στον κόσμο θα ζουν στην Ασία ή την Αφρική. Ο σημαντικότερος παράγοντας της δημογραφίας μιας χώρας είναι ο αριθμός των γεννήσεων της. Αυτές φαίνονται στο παρακάτω γράφημα (Πού θα γεννηθούν τα επόμενα 1000 παιδιά ). Κάθε 4 λεπτά γεννιούνται 1000 παιδιά. Στην Αφρική και στην Ασία γεννιούνται τα 837 (έτος 2022).
Συγκρίνοντας Αφρική και Κίνα
Η Κίνα και Αφρική είναι δύο πληθυσμιακοί γίγαντες καλύπτοντας ταυτόχρονα δύο τεράστιες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Θα συγκρίνουμε την μαύρη ήπειρο (Αφρική) με την Κίνα γιατί είναι πληθυσμιακά ισοδύναμες. Έχουν πληθυσμό κατά προσέγγιση 1,4 δισ κατοίκους.
Και οι δύο μοιράζονται ένα κοινό αποικιοκρατικό παρελθόν το όποιο καλύπτει μια χρόνων περίοδο 500 χρόνων έως την δεκαετία του ’50. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Η Αφρική παραμένει μια καθυστερημένη αγροτική ήπειρος με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης. Βρίσκεται σε μια νέα μορφή αποικιοκρατίας, αυτής των μεγάλων εταιριών, όπου μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και κινεζικές.
Η Κίνα από την άλλη μεριά είναι μια ισχυρή και ώριμη κεφαλαιοκρατικά χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της ζει στις πόλεις, πράγμα αναγκαίο για την ανεπτυγμένη υβριδική οικονομία της (κράτους – ιδιωτών) η οποία διψάει για εργατικό δυναμικό. Σήμερα το 66% των Κινέζων ζει στις πόλεις και μόλις το 34% ζει στη επαρχία. Το 1950 τα νούμερα ήταν 13% και 87%. Εξαιτίας αυτής της αστικοποίησης αλλά και των έντονων ρυθμών εργασίας η Κινά έχει πλέον χαμηλό αριθμό γεννήσεων.
Το παρακάτω βίντεο δείχνει την ιστορική πληθυσμιακή εξέλιξη Κίνας και Αφρικής μέσα από τις ηλικιακές τους πυραμίδες. Αριστερά (κόκκινο) βλέπουμε την Κίνα να αναπτύσσεται δημογραφικά και στην συνέχεια να συρρικνώνεται. Δεξιά (πράσινο) βλέπουμε την πληθυσμιακή αύξηση της Αφρικής. Η κάθε πλευρά δείχνει το άθροισμα του πληθυσμού (ανδρών και γυναικών).
Η ηλικιακή πυραμίδα των Η.Π.Α
Το παρακάτω γράφημα δείχνει μια ομαλή δημογραφική πυραμίδα, αυτή των Η.Π.Α. Οι Η.Π.Α. δεν είχαν πολέμους ή τις βάρβαρες οικονομικές υφέσεις που έλαβαν χώρα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην δεκαετία του ’90. Η πληθυσμιακή πυραμίδα των Η.Π.Α. κρύβει επιμελώς τα προβλήματα της υπερδύναμης. Αυτό συμβαίνει γιατί τα προβλήματα των πολιτών της (ανεργία, κατοικία, φτώχεια, κατάχρηση ουσιών) μεγαλώνουν βαθμιαία σε διάστημα δεκαετιών και όχι απότομα.
Σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία της wikipedia ο πληθυσμός των Η.Π.Α. αυξάνεται (εκτός από το έτος 2021). Αν διαβάσει όμως κάποιος άλλα δημοσιεύματα ή δει κάποια ειδησεογραφικά βίντεο θα διαπιστώσει ότι ο πληθυσμός των μεγαλουπόλεων στις Η.Π.Α. μικραίνει ως σύνολο. Εκεί κατοικούν οι περισσότεροι πολίτες των Η.Π.Α. Το αλγεβρικό άθροισμα (άθροιση για αύξηση πληθυσμού – αφαίρεση για μείωση πληθυσμού) βγαίνει αρνητικό. Είναι προφανές επίσης ότι ο πληθυσμός στην επαρχία των Η.Π.Α. μειώνεται λόγω του φαινομένου της αστυφιλίας.
Τι συμβαίνει άραγε; Ο πληθυσμός στις Η.Π.Α αυξάνεται ή μειώνεται;
Η απάντηση θα δοθεί σε επόμενο άρθρο.
Πηγή: Wikipedia
Στη συνέχεια: Ηλικιακές πυραμίδες Άπω Ανατολής
Στάθης Γεωργούλης
ΠΕ 86 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής