«ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ, φωνή λαού/ που φτάνει ως τ’ άστρα τ’ ουρανού…»
Σαν σήμερα, στις 27 του Σεπτέμβρη 1941, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Το ΕΑΜ με τους πολύμορφους αγώνες του κέρδισε άξια τη θέση του στο μεγάλο αντιστασιακό κίνημα των λαών της Ευρώπης, συσπειρώνοντας και ενεργοποιώντας τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σ’ ένα μεγάλο παλλαϊκό ξεσηκωμό.
«Κορυφαίο γεγονός μένει πάντα το ΕΑΜ . Και στέκεται επάξια δίπλα στο Εικοσιένα. Δεν είναι μόνο ένας τίτλος τιμής για τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ, που πρωτομάχησαν και τους άλλους αντιφασίστες που αγωνίστηκαν στις γραμμές του. Το ΕΑΜ είναι μια αστείρευτη πηγή πείρας διδαγμάτων και αγωνιστικού φρονηματισμού. Η ασυμβίβαστη πάλη του για την εθνική ανεξαρτησία ενάντια στο χιτλερισμό και τους ελληνόφωνους συνεργάτες του, η πλατιά λαϊκή ενότητα είναι μερικά από τα βασικά διδάγματα του ΕΑΜ. Τo ΕΑΜ με τους πολύμορφους αγώνες του κέρδισε άξια τη θέση του στο μεγάλο αντιστασιακό κίνημα των λαών της Ευρώπης, συσπειρώνοντας και ενεργοποιώντας τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σ’ ένα μεγάλο παλλαϊκό ξεσηκωμό. Σ’ ένα τεράστιο και μοναδικό αναγεννητικό έργο…» Νίκος Καραντηνός
Σαν σήμερα, στις 27 του Σεπτέμβρη 1941, ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941). Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία. Τα κόμματα που τελικά συνυπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης).
Η πάλη του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και ο Δεκέμβρης του ’44, που ακολούθησε, αποτελούν τη συνέχεια ενός κινήματος στο οποίο ηγήθηκε το ΚΚΕ και προοίμιο της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), της κορυφαίας ταξικής σύγκρουσης στην Ελλάδα στον 20ό αιώνα.
Οπως είναι φυσικό, λοιπόν, η διαπάλη για το ΕΑΜ και συνολικότερα για την Ιστορία της δεκαετίας του 1940 κρατά δεκαετίες, με το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου να προσπαθεί άλλοτε να αλλοιώσει τα ιστορικά γεγονότα και άλλοτε να ευνουχίσει κάθε ριζοσπαστικό ιστορικό δίδαγμα.
Ετσι, δίπλα σ’ αυτούς που για χρόνια ισχυρίζονταν ότι το ΚΚΕ δεν αγωνίστηκε ποτέ για την απελευθέρωση της χώρας, υπάρχουν και αυτοί που προσπαθούν να αφαιρέσουν κάθε ταξικό χαρακτηριστικό από την πάλη του ΕΑΜ και να την περιορίσουν στα όρια της εθνικής ενότητας και της ταξικής συνεργασίας.
Τα ιστορικά γεγονότα διαψεύδουν και τους μεν και τους δε…