«Το προτιμότερο για την ασφάλεια της Δύσης θα ήταν να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν (…) ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος ύστερα από αυτό…»

Μόνο που δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Η θέρμη με την οποία εμφανίζονται ως διαπρύσιοι κήρυκες του πολέμου και μάλιστα με τη στοχοποίηση πυρηνικών εγκαταστάσεων ή και τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκαλεί ανατριχίλα…

Απειλές και στόχοι

Προειδοποιήσεις σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ότι τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα είναι στόχος επιθέσεων απευθύνουν οι Χούθι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters». Οπως αναφέρουν, ο ελλιμενισμός αυτών των πλοίων σε ισραηλινά λιμάνια τα καθιστά στόχο, ως αντίποινα στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα. Οι εφοπλιστές, που κατά δήλωσή τους θεωρούν την πολεμική «αναταραχή» ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, έχουν «προσλάβει» το Πολεμικό Ναυτικό να φυλάει τα πλοία τους, δείχνοντας πόσο «νύχι – κρέας» είναι ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός στην περιοχή με τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και τις υπηρεσίες που προσφέρουν γι’ αυτά οι Ενοπλες Δυνάμεις, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας. Οι απειλές των Χούθι δείχνουν όμως και τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τον λαό από την πολεμική εμπλοκή της χώρας. Αν στο βεληνεκές των αντιπάλων του Ισραήλ βρίσκονται σήμερα κάποια πλοία, δεν είναι μακριά η μέρα που υποδομές και εγκαταστάσεις οι οποίες συμμετέχουν στη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ μπορεί να γίνουν στόχος ισχυρότερων και πιο σύγχρονων όπλων. Και, βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι τα πλοία των εφοπλιστών εκτός από χρυσοφόρα εμπορεύματα κουβαλάνε και χιλιάδες ναυτεργάτες, που γίνονται θύματα της πολεμικής εμπλοκής, αφού η περιοχή δεν ανακηρύσσεται εμπόλεμη και τα πλοία συνεχίζουν να διέρχονται κανονικά, ρισκάροντας τις ζωές των ναυτεργατών για μεγαλύτερα κέρδη.

Σκηνοθεσία

Εκτός από την ουσία, υπάρχει και η …σκηνοθεσία. Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε ο υπουργός Αμυνας, δημοσιεύοντας χτες μια φωτογραφία από τον θάλαμο επιχειρήσεων, την ώρα που εξελισσόταν η «επιχείρηση επαναπατρισμού» Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων από τον Λίβανο. Στη φωτογραφία, η οθόνη με τα στοιχεία της επιχείρησης μπροστά από τον υπουργό ήταν «θολωμένη», ενώ το ύφος της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας είναι «παραγγελιά», για να δείξουν την αποφασιστικότητα και την ένταση της στιγμής. Παρόμοιες φωτογραφίες έδωσαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Στην πρώτη, ο Νετανιάχου απαθανατίζεται να παρακολουθεί σε «πραγματικό χρόνο» τη δολοφονία Νασράλα στον Λίβανο. Στην άλλη, οι Μπάιντεν – Χάρις είναι κλεισμένοι στα υπόγεια του Λευκού Οίκου και παρακολουθούν την πυραυλική απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ. Δεν ξέρουμε αν ο Δένδιας ζήλεψε τη χάρη τους, η δημοσίευση όμως τέτοιων φωτογραφιών είναι μέρος της πολεμικής προπαγάνδας. Στόχο έχει από τη μια να εξοικειώσει τον λαό με την επικίνδυνη εμπλοκή και από την άλλη να διαφημίσει σε «πραγματικό χρόνο» τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει η κυβέρνηση στην περιοχή ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αν νομίζουν ότι με τέτοιες ανοησίες θα καταφέρουν να στρατεύσουν τον λαό στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, είναι βαθιά γελασμένοι. Αυτό το μήνυμα πρέπει να πάρουν και αύριο, από τις διαδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στο ιμπεριαλιστικό μακελειό και τη συμμετοχή της χώρας.

Σεμινάρια

«Το προτιμότερο για την ασφάλεια της Δύσης θα ήταν να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν (…) ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος ύστερα από αυτό…». Αυτά έγραφε στα χτεσινά «Νέα» η γνωστή «Πανδώρα», η οποία όχι απλώς προτρέπει το Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν, σπρώχνοντας σε γενικευμένη ανάφλεξη, αλλά να χτυπήσει και τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις! Και αυτό στο όνομα της «ασφάλειας της Δύσης», όπως γράφει υποδυόμενη τον ρόλο του μεγάλου στρατηλάτη. Θα μπορούσε κάποιος να μη δώσει σημασία στο παραλήρημα ενός αρρωστημένου μυαλού. Μόνο που δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Η θέρμη με την οποία εμφανίζονται ως διαπρύσιοι κήρυκες του πολέμου και μάλιστα με τη στοχοποίηση πυρηνικών εγκαταστάσεων ή και τη χρήση πυρηνικών όπλων, προκαλεί ανατριχίλα. Η ένταση με την οποία σε κανάλια και εφημερίδες διάφοροι «ειδικοί», «αναλυτές» και πρώην στρατιωτικοί μηρυκάζουν την πολεμική προπαγάνδα και διαφημίζουν τα ανθρωποκτόνα εργαλεία του πολέμου, τις βόμβες και τους πυραύλους που σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να προβληματίσει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Οι ιμπεριαλιστές για τα δικά τους συμφέροντα ανοίγουν το ένα μέτωπο μετά το άλλο, πυροδοτούν το φιτίλι του πολέμου, οδηγούν ολόκληρες περιοχές στον όλεθρο, δεν λογαριάζουν τις ζωές των ανθρώπων και οι «ενσωματωμένοι» κονδυλοφόροι τους, χωρίς αιδώ, τους πουλάνε εκδούλευση. Οπως φαίνεται, έπιασαν τόπο τα σεμινάρια για δημοσιογράφους που διοργανώνουν κατά καιρούς και στη χώρα μας το Ισραήλ και το ΝΑΤΟ.

Από την στήλη “Από…μέρα σε…μέρα” του σημερινού Ριζοσπάστη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: