Πρωτοβουλία του ΚΚΕ για συλλογή υπογραφών: Κάτω τα χέρια από τα σπίτια των Ελλήνων του Πόντου, πλήρη στεγαστική αποκατάσταση

Μια σημαντική πρωτοβουλία, που στόχο έχει να αποκτήσει πανελλαδικό χαρακτήρα και οι υπογραφές να κατατεθούν από το ΚΚΕ σε βουλή και ευρωβουλή.

Συλλογή υπογραφών για το ζήτημα της στεγαστικής αποκατάστασης των Ελλήνων ομογενών του Πόντου και της διευθέτησης των στεγαστικών δανείων τους, ξεκίνησε στη συγκέντρωση του ΚΚΕ την Κυριακή 30/9 στον Ασπρόπυργο, με ομιλητή το Χρήστο Τσοκάνη, βουλευτή Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ. Μια σημαντική πρωτοβουλία, που στόχο έχει να αποκτήσει πανελλαδικό χαρακτήρα και οι υπογραφές να κατατεθούν από το ΚΚΕ σε βουλή και ευρωβουλή.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει σχετικές Ερωτήσεις, αλλά και τροπολογία για την προστασία των παλιννοστούντων ομογενών που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια.

Όποιος θέλει να στηρίξει την πρωτοβουλία μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα που έχει φτιαχτεί.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Κάτω τα χέρια από τα σπίτια των Ελλήνων του Πόντου, πλήρης στεγαστική αποκατάσταση

Μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χιλιάδες ομογενείς ποντιακής καταγωγής αναγκάστηκαν να φύγουν από τους τόπους διαμονής τους και να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες διαμονής στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον νόμο 2790/2000 που είναι σε ισχύ το ελληνικό κράτος όφειλε προς τους Έλληνες ομογενείς ποντιακής καταγωγής:

– Να διαθέσει δωρεάν παροχή οικοπέδων για ανέγερση κατοικιών έως 120 τ.μ.

– Να εξασφαλίσει την έκδοση οικοδομικής άδειας ατελώς με βάση ολοκληρωμένες μελέτες διάφορων τύπων κατοικιών από αρμόδια δημόσια αρχή.

– Να εξασφαλίσει τη χορήγηση στεγαστικών επιδοτήσεων.

– Να εξασφαλίσει επιδοτούμενη ιδιοκατοίκηση μέσω της ενίσχυσης για την κατασκευή ή τη βελτίωση υπάρχουσας κατοικίας ή της αγοράς διαμερίσματος ή την παροχή έτοιμης κατοικίας από το δημόσιο.

ο Ελληνικό Κράτος αντί να τους διασφαλίσει αξιοπρεπή κατοικία, παρά το γεγονός ότι διασφάλισε φθηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό αλλά και έναν πολιτισμικό πλούτο που μετέφεραν στις αποσκευές τους, τους οδήγησε στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Σήμερα εν μέσω της τεράστιας ακρίβειας, που πλήττει τα λαϊκά στρώματα, πολλοί Έλληνες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση έρχονται αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής για το σύνολο της οφειλής στεγαστικών τους δανείων. Αυτό συμβαίνει λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ. Οι Έλληνες  ομογενείς που αντιμετωπίζουν σήμερα το συγκεκριμένο πρόβλημα με το στεγαστικό τους δάνειο ανέρχονται περίπου σε 40.000 πανελλαδικά. O κίνδυνος πλέον για να χάσουν τη μοναδική τους κατοικία είναι πολύ μεγάλος.

Όλοι όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, απαιτούμε:

• Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας – καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμός.

• Επέκταση της δωρεάν κρατικής αρωγής ύψους 35% για τα δάνεια των Ελλήνων ομογενών σε όλες τις ζώνες(Α,Β,Γ,Δ), κάτι που δεν έγινε με ευθύνη και του ιδρύματος παλιννοστούντων ομογενών.

• Να διαγραφούν τα ποσά που έχουν διαμορφωθεί από προσαυξήσεις λόγω ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές που παραμένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές να μειωθούν κατά 50%.

• Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει, μετά τις ανωτέρω διαγραφές, να μην υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού, προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τη μοναδική τους κατοικία.

• Νομιμοποίηση των ιδιόκτητων κατοικιών χωρίς καμία επιβάρυνση με παράλληλη ακύρωση προστίμων, τόκων, εισφορών».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: