ΕΕΤΕ: Να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις καλλιτεχνών λογοτεχνών

“Δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για την καθυστέρηση συγκρότησης της επιτροπής. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, που προφανώς δεν υπάρχει. Η όλη αντιμετώπιση από το υπουργείο δείχνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σιωπηλής κατάργησης των συντάξεων. “

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες όπως και όλοι γενικά οι άνθρωποι του πολιτισμού, βιώνουν τη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών μέσα στις οποίες ζουν και δημιουργούν. Επιπλέον, όσοι εργάζονται χωρίς εργοδότη είναι παντελώς ανασφάλιστοι. 

Η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τον ειδικό ρόλο της Τέχνης στην ανάπτυξη του Ανθρώπινου Πολιτισμού, αλλά και το κενό στην κοινωνική ασφάλιση των καλλιτεχνών, είχε θεσπίσει πριν από πολλές δεκαετίες τις λεγόμενες “συντάξεις καλλιτεχνών λογοτεχνών”, οι οποίες – και με την ασφάλιση υγείας που συνεπάγονται – αποτελούν τον μοναδικό πόρο επιβίωσης των ηλικιωμένων καλλιτεχνών. 

Παρά τη μεγάλη αναγκαιότητα για τις συντάξεις καλλιτεχνών λογοτεχνών, με τον Ν. 3620/2007 μειώθηκαν, από 100 που προβλέπονταν μέχρι τότε, στις 30 για όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους. Αριθμός εξαιρετικά μικρός για την κάλυψη των αναγκών, με συνέπεια οι περισσότεροι συνάδελφοί μας να αποβιώνουν χωρίς να προλάβουν να την πάρουν. 

Στα παραπάνω έχει προστεθεί και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση του ΥΠΠΟ για τη συγκρότηση της επιτροπής εξέτασης των αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Η διαδικασία συγκρότησης της επιτροπής για τις συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος, πρέπει να ολοκληρώνεται τους τρεις πρώτους μήνες του κάθε έτους. Για το έτος που διανύουμε μέχρι και σήμερα, δεν έχει συγκληθεί, παρά το γεγονός ότι το ΕΕΤΕ έχει έγκαιρα ορίσει τον εκπρόσωπό του. 

Έχουμε από την αρχή του έτους ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό ή με κάποιον από την ηγεσία του υπουργείου, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Το μόνο που πετύχαμε ήταν μια συνάντηση με υπαλλήλους του ΥΠΠΟ στους οποίους καταθέσαμε τα αιτήματά μας, παίρνοντας τη διαβεβαίωση ότι αυτά θα διαβιβαστούν στην ηγεσία του υπουργείου. 

Μέχρι σήμερα, καμιά εξέλιξη δεν έχει υπάρξει. 

Δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος για την καθυστέρηση συγκρότησης της επιτροπής. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, που προφανώς δεν υπάρχει. Η όλη αντιμετώπιση από το υπουργείο δείχνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σιωπηλής κατάργησης των συντάξεων. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ TΩΡΑ: 

– Να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις καλλιτεχνών λογοτεχνών. 

– Να διευρυνθούν με κοινωνικά κριτήρια οι συντάξεις που δίνονται. Δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες του χώρου οι 3-4 συντάξεις που δίνονται. 

– Βιβλιάριο υγείας για όλους. Δωρεάν και καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

– Ενιαία και καθολική κοινωνική ασφάλιση για όλους! 

– Ασφαλιστικές εισφορές αναλογικές των εσόδων των επαγγελματιών με σύστημα ενταγμένο στη λειτουργία ΕΦΚΑ. 

– Κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος. 

Έχουμε ζητήσει συνάντηση για αυτό το θέμα με την Υπουργό Πολιτισμού τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη στις 12:00 το μεσημέρι και καλούμε όλους τους συναδέλφους να είναι εκεί και θα είμαστε εκεί μέχρι να μας συναντήσει και να λάβουμε απάντηση για την απαράδεκτη καθυστέρηση.  

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: