80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά – Να μη λείψει κανείς από το μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ το Σάββατο 12 Οκτώβρη στα Προπύλαια

Μεγάλο συλλαλητήριο διοργανώνει η ΚΟ Αττικής στα Προπύλαια, το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., ανήμερα της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τη ναζιστική Γερμανία. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε 8 περιοχές της Αττικής ενάντια στο μακέλεμα των λαών στη Μέση Ανατολή και στην εμπλοκή της Ελλάδας, τη σκυτάλη παίρνει το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής στα Προπύλαια, το Σάββατο 12 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., ανήμερα της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από τη ναζιστική Γερμανία. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα, σε ενορχήστρωση Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Θα ερμηνεύσουν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βαγγέλης Κορακάκης, Μαριλίζα Λούντζη, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής. Κείμενα θα απαγγείλουν η Λίλα Καφαντάρη και ο Πέρης Μιχαηλίδης.

«Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών καταστρέφουν ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους.

Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τους λαούς ως τη λευτεριά από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων», τονίζει στο κάλεσμά της η ΚΟ Αττικής και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Να είμαστε όλοι και όλες εκεί, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που κράτησαν το “φως” αναμμένο, που αγωνίστηκαν για τα λαϊκά συμφέροντα και τη λευτεριά (…)

Για να δυναμώσει ο λαϊκός ξεσηκωμός, τώρα που τα τύμπανα του ιμπεριαλιστικού πολέμου ηχούν όλο και πιο δυνατά και μακελεύονται οι λαοί, ο ένας μετά τον άλλον (…)

Για να ακουστεί δυνατά, από το κέντρο της Αθήνας:

Εξω τώρα η Ελλάδα από τον πόλεμο!

Να επιστρέψει η φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα!

Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές!

Καμιά στήριξη στο κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, που έχει βυθίσει στο αίμα και στην οδύνη τους λαούς της Μέσης Ανατολής, όπως και τον ισραηλινό.

Αλληλεγγύη στους λαούς που ματώνουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη! (…)

Να είμαστε εκεί, κρατώντας το κόκκινο νήμα της ηρωικής Ιστορίας μας, για να το ξεδιπλώσουμε, να το φτάσουμε ως το τέλος, για τη νίκη του λαού, τον Σοσιαλισμό!

Στις 12 Οκτώβρη να ακουστεί δυνατά από το κέντρο της Αθήνας το μεγάλο ΝΑΙ στο δικαίωμα να ζούμε ειρηνικά, με αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς, νοικοκύρηδες στον τόπο μας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση και αντεπίθεση! Για να μεγαλώσουν οι ρωγμές στο σύστημα της εκμετάλλευσης που σπαράσσεται από τους ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις και τα αδιέξοδά του. Για να βρει ελπιδοφόρα διέξοδο η δικαιολογημένη λαϊκή ανησυχία και δυσαρέσκεια!

Για να ξανακουστεί το βουητό του ήρωα λαού, που όταν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, αποδεικνύει ότι μπορεί να μεγαλουργήσει και να νικήσει αντιπάλους που μοιάζουν παντοδύναμοι!

Για να χτίσουμε τις “γειτονιές του κόσμου” της πραγματικής λαϊκής ευημερίας, της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών, τον Σοσιαλισμό!».

Στολίζεται η Αθήνα

Δύο μέρες απομένουν για το μεγάλο συλλαλητήριο και η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της για την επέτειο της Απελευθέρωσης. Γι’ αυτό φροντίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις που στολίζουν με τα υλικά του συλλαλητηρίου κεντρικούς δρόμους, πλατείες, κόμβους κ.ά., ενώ ανάλογη φυσικά είναι η προετοιμασία ώστε το κέντρο της πόλης και ο χώρος του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια να είναι πανέτοιμα το Σάββατο και να υποδεχτούν χιλιάδες λαού.

Παράλληλα, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ εντείνουν το κάλεσμά τους στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους συνταξιούχους, στους νέους και τις νέες για να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, εμπορικούς δρόμους και αλλού συζητάνε για τις πυκνές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, σε μια περίοδο που τα πολεμικά μέτωπα επεκτείνονται και διευρύνεται η αντιλαϊκή επίθεση, καλούν στο συλλαλητήριο αλλά και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα σε κλάδους και επιχειρήσεις, με κορύφωση την απεργία στις 20 Νοέμβρη με σύνθημα «Λεφτά για μισθούς – Παιδεία – Υγεία. Εξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία».

Πλατύ άνοιγμα πραγματοποιούν και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ που, διακινώντας σχετική ανακοίνωση της ΟΠ Αττικής, «οργώνουν» σχολεία, πανεπιστήμια, σχολές κατάρτισης, χώρους εργασίας και γειτονιές, απευθυνόμενοι στους νέους και στις νέες.

Προσυγκεντρώσεις σε εμβληματικά σημεία

— Πολυτεχνείο: Μέταλλο, Ενέργεια – Νερό, Φάρμακο – Χημική Βιομηχανία, Μεταποίηση, Κατασκευές, Μεταφορές, Δικαιοσύνη, Επισιτισμός – Τουρισμός, Καλλιτέχνες, Χρηματοοικονομικό, Εμπόριο, ΜΜΕ.

Στη συμβολή Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας βρισκόταν το υπουργείο Εργασίας, που πολιορκήθηκε από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιστράτευση (24/2/1943 και 5/3/1943). Οι διαδηλωτές εισέβαλαν μέσα στο υπουργείο και έκαψαν τους καταλόγους επιστράτευσης.

— Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Τηλεπικοινωνίες, Τοπική – Περιφερειακή και Κεντρική Διοίκηση, Υγεία – Πρόνοια, ΕΒΕ, Βορειοδυτικές και Βόρειες Συνοικίες.

Στο σημείο βρισκόταν τότε το Κεντρικό Ταχυδρομείο, που στεγαζόταν στο Μέγαρο Μελά. Εκεί ξεκίνησε στις 14/4/1942 η απεργία των Τριατατικών (Τηλεγραφεία, Ταχυδρομεία, Τηλεφωνία) και δημοσίων υπαλλήλων. Η πρώτη νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

— Πειραιώς και Ασωμάτων: Νοτιοδυτικές Συνοικίες – Περιστέρι, Δυτική Αθήνα, Βορειοδυτική Αττική.

Στο οικοδομικό αυτό τετράγωνο βρίσκονταν οι φυλακές Χατζηκώστα, όπου στην Κατοχή και μετέπειτα κλείστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.

— Σύνταγμα (Οθωνος): Α’ Αθήνας, Ανατολικές και Νότιες Συνοικίες Αθήνας, Πειραιά και Μεσόγεια.

— Σίνα και Ακαδημίας: ΑΕΙ, Εκπαιδευτικοί και οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου».

Στην οδό Σίνα στον αριθμό 8 ήταν η έδρα της διοίκησης του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ μετά την Απελευθέρωση.

Θυμίζουμε επίσης ότι απέναντι από τα Προπύλαια, όπου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο, βρίσκονταν – πάνω στην πλατεία Κοραή (Κοραή 4) – το κτίριο του Γερμανικού Φρουραρχείου (Κομαντατούρ) στα χρόνια της Κατοχής και η έδρα της ΚΕ του ΕΑΜ μετά την Απελευθέρωση.

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ δρομολογούν λεωφορεία για το μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια το Σάββατο 12 Οκτώβρη.

Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει ως εξής:

Ασπρόπυργος: Στις 5.15 μ.μ. από παραλία

Ελευσίνα: Στις 5 μ.μ. από Ελαιουργική

Κόκκινος Μύλος: Στις 5.30 μ.μ. από Τριγωνική Πλατεία

Μενίδι: Στις 5.15 μ.μ. από πλατεία Καράβου

Ολυμπιακό Χωριό: Στις 5.15 μ.μ. από Κακλαμανάκη 21

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: