Μιχάλης Σελέκος: Ο αγώνας του Τσε Γκεβάρα συνεχίζει να συγκλονίζει και σήμερα τους νέους και κάθε άνθρωπο που παλεύει απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές – Στο “Μπλοκ 15” η Αλέιδα Γκεβάρα (ΦΩΤΟ)

Η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα και επικεφαλής του «Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα», επισκέφθηκε το Χαϊδάρι το πρωί της Τρίτης 15 Οκτωβρίου – Ξενάγηση και εκδήλωση προς τιμήν της στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (ΦΩΤΟ)

Η Αλέιδα Γκεβάρα, κόρη του Τσε Γκεβάρα και επικεφαλής του «Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα», επισκέφθηκε το Χαϊδάρι το πρωί της Τρίτης 15 Οκτωβρίου.

Την Αλέιδα Γκεβάρα υποδέχτηκε στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και μέλη της Δημοτικής Αρχής. Ο Μ. Σελέκος συνομίλησε μαζί της ενημερώνοντάς την για την πόλη του Χαϊδαρίου, τη μεγάλη ιστορία της, τα τοπόσημα κ.α.

Ακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν της Αλέιδα Γκεβάρα, στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Μ. Σελέκος ανέφερε πως η ζωή και ο αγώνας του Τσε Γκεβάρα συνεχίζει να συγκλονίζει και σήμερα τους νέους και κάθε άνθρωπο που παλεύει απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές, ώστε οι λαοί να σηκώσουν κεφάλι. Δεν ήταν απλά μεγάλος επαναστάτης αλλά μια προσωπικότητa που έγραψε ιστορία στον 20ο αιώνα. Είπε επίσης πως η Κούβα, το «νησί της επανάστασης», είναι στην καρδιά όλων των ανθρώπων που παλεύουν για να αλλάξει η κοινωνία, όπως έκαναν ο Τσε, ο Φιντέλ, ο Καμίλο Σιενφουέγος και άλλοι. Και είναι σημαντικό να βλέπουμε τον ελληνικό λαό να δείχνει τη μεγάλη αλληλεγγύη του προς την Κούβα.

Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Άραμις Φουέντες Ερνάντες ευχαρίστησε και την Δημοτική Αρχή αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους για τη θερμή υποδοχή, ενώ μετέφερε και τους θερμούς χαιρετισμούς του κουβανικού λαού.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αλέιδα Γκεβάρα και αναφέρθηκε στο πως έζησε η ίδια τον πατέρα της, στο πως ήταν σαν άνθρωπος, στο πόσο έντονη είχε την αίσθηση του δικαίου αλλά και στο γιατί η ιδεολογία του και η πάλη του είναι επίκαιρα και αναγκαία και στο σήμερα. Σημείωσε πως ο κουβανικός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται για να είναι ελεύθερος, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, κάτω από ένα σκληρό εμπάργκο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη βαρύτητα που δίνεται στην Κούβα στην υγεία, στην μόρφωση και στην καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.

Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και για τη ζωή του Τσε και για την Κούβα, και «βομβάρδισαν» την κ. Γκεβάρα με ερωτήσεις, τις οποίες απάντησε πολύ πρόθυμα.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, εκδότης του λευκώματος «ERNESTO CHE GUEVARA, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ, (με αφορμή την έκδοση του οποίου η Αλέιδα Γκεβάρα επισκέφθηκε την Ελλάδα) ενημέρωσε πως αυτό είναι το πρώτο από τα Άπαντα του Τσε Γκεβάρα, και στόχος είναι να εκδοθούν συνολικά 10 βιβλία, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Che Guevara. Μάλιστα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία κυκλοφορεί το λεύκωμα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Αλέιδα Γκεβάρα και ο Πρέσβης της Κούβας ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου στο Μπλοκ 15. Ο Μ. Σελέκος αναφέρθηκε στη μαρτυρική ιστορία του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου, το οποίο ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης στην κατοχή και το Μπλοκ 15 ήταν το κτήριο των μελλοθανάτων. Όπως είπε, σκοπός ήταν να λειτουργεί ως φόβητρο για τους απ’ έξω, ώστε να μην αγωνίζονται απέναντι στον κατακτητή. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές, ενώ στάθηκε και στην ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζιδη, ο οποίος δεν δέχτηκε να εξαιρεθεί και να εκτελεστεί άλλος στη θέση του.

Η Αλέιδα Γκεβάρα ευχαρίστησε τον Δήμαρχο τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Δημοτικής Αρχής στον Κουβανικό λαό, και του δώρισε το λεύκωμα «ERNESTO CHE GUEVARA, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ».

Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη:

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: