Να αποσυρθεί το τερατούργημα για τον κατώτατο μισθό – 637 συνδικάτα καταθέτουν τη δική τους Πρόταση Νόμου κλιμακώνοντας τον αγώνα
Τη δική τους απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο έδωσαν με συγκέντρωση στο Σύνταγμα συνδικάτα και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μαζί με τα εργατικά σωματεία διαδήλωσαν συνταξιούχοι, φοιτητικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο και απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Τη δική τους απάντηση στο νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προσθέτει έναν ακόμα «μηχανισμό» στο νομοθετικό πλαίσιο που συρρικνώνει και καθηλώνει τους μισθούς, πλαγιοκοπεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, σφίγγει τα εργασιακά δικαιώματα στη μέγγενη της ανταγωνιστικότητας, έδωσαν με συγκέντρωση στο Σύνταγμα συνδικάτα και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. «Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», διαδήλωσαν, θέτοντας στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις τους.
Την ώρα που μέσα στη Βουλή κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές συνέχιζαν να παρουσιάζουν μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της πολιτικής τους τις ρυθμίσεις που νομοθετούν ως «ασπίδα προστασίας» για τους εργαζόμενους, ανέδειξαν ότι μηχανισμοί και αλγόριθμοι προστατεύουν μόνο τα κέρδη της εργοδοσίας και τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους. Ενώ τα κόμματα της «βολικής» αντιπολίτευσης εστίαζαν στα λάθη που κάνει η κυβέρνηση στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας, τα συνδικάτα ξεκαθάρισαν πως καθόλου δεν ξεχνούν την …άκρως εποικοδομητική συμβολή που είχαν τα κόμματα αυτά στα μέτρα που ισοπέδωσαν εργασιακές κατακτήσεις τα τελευταία χρόνια.
«Απαντάμε αγωνιστικά στο νέο αντεργατικό τερατούργημα για τον κατώτερο μισθό. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των συνδικάτων. Να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι», απαίτησαν οι διαδηλωτές, υπενθυμίζοντας ότι περισσότερες από 600 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ενώσει τη φωνή τους διαμορφώνοντας σχετική Πρόταση Νόμου.
Μαζί με τα εργατικά σωματεία διαδήλωσαν συνταξιούχοι, φοιτητικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο και απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ.
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Άχμετ Μουσταφά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Τα Συνδικάτα ανανέωσαν το ραντεβού τους σε νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή ενός ακόμα προϋπολογισμού που ισοπεδώνει τις ανάγκες του λαού για να ενισχύει τα κέρδη των επιχειρήσεων και να αυξάνει τις πολεμικές δαπάνες.
Ο δικός μας μαθηματικός τύπος: Οι εργαζόμενοι παράγουν τα πάντα και πρέπει να ικανοποιούν τις ανάγκες τους
Στην Πρόταση Νόμου που έχουν καταθέσει 637 συνδικάτα, για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που έχουν χτίσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών και συνεχίζει να ενισχύει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το δικό της νομοθέτημα, αναφέρθηκε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
«Να ψηφίσουν τώρα μέσα στη Βουλή το δικό μας πόρισμα, την δική μας πρόταση νόμου, που εκφράζει τις πραγματικές μας ανάγκες και τα δικαιώματα, σε αντίθεση με το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα μπαλώματα του ΠΑΣΟΚ», τόνισε. Όπως επισήμανε, η Πρόταση Νόμου που συσπειρώνει τον αριθμό-ρεκόρ των 637 συνδικαλιστικών οργανώσεων ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους μισθούς – ψίχουλα, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το κόστος ζωής».
«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί δεν αποδεχόμαστε τη μισοδουλειά, την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή – λάστιχο. Είμαστε σήμερα εδώ γιατί δεν θέλουμε άλλο σώσιμο από κυβερνήσεις – νεκροθάφτες, γιατί οι εργαζόμενοι ξέρουμε ποιοι είναι οι δικοί μας άνθρωποι που είναι μαζί μας κάθε μέρα στους δρόμους του αγώνα», υπογράμμισε. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό και η βολική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ καταθέτει τροπολογίες «μπαλώματα», ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους πως το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή την Πρόταση Νόμου που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης σε χιλιάδες εργαζόμενους.
«Δεν μασάμε κουτόχορτο, δεν είμαστε λωτοφάγοι και σίγουρα δεν θα γίνουμε του χεριού τους οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία. Ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα πως η πολιτική και στρατηγική σύμπλευση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν το κεφάλαιο είναι δεδομένη, αφού όλοι μαζί δεσμεύονται υποτακτικά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στην αχαλίνωτη κερδοφορία τους, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα», σχολίασε.
Οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν είναι «περασμένα – ξεχασμένα»
Ο Μ. Μπεκρής ανέτρεξε στους αντεργατικούς νόμους και διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας μεγάλες απώλειες, αφαίρεση κατακτήσεων, χειροτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής. «Η αντεργατική πολιτική, τα αντεργατικά μέτρα είναι ένα μόνιμο εργαλείο, ένας κόφτης για να κρατιούνται στα χαμηλότερα επίπεδα οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι εργασιακές σχέσεις, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΣΕΒ, της μεγαλοεργοδοσίας για πάμφθηνη εργατική δύναμη. Αυτοί είναι τα αφεντικά σας και οι εντολοδόχοι σας το ξέρουμε όλοι. Για χάρη αυτών δημιουργήσατε ένα ασφυκτικό πλαίσιο περιορισμού της δυνατότητας των εργαζομένων να πετύχουν με τον αγώνα τους βελτίωση των όρων δουλειάς και αμοιβής, φέρατε και ψηφίσατε αντεργατικούς νόμους για τον περιορισμό της απεργίας, τον έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικάτων, προσπαθώντας για λογαριασμό του κεφαλαίου και των δυνάμεών του να υπάρξει “σιγή νεκροταφείου“», σημείωσε.
«Όμως λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί εδώ στην Ελλάδα υπάρχει το ΠΑΜΕ, υπάρχουν σωματεία με καθαρά ταξικό προσανατολισμό που τους νόμους σας τους κάνουν πατσαβούρια για τα σκουπίδια. Οπως έκαναν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη με την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, όπως έκαναν οι οικοδόμοι, όπως έκαναν οι λιμενεργάτες που με τον 10ετή αγώνα τους επέβαλαν τα ΒΑΕ και άλλα παραδείγματα. Το λέμε και να το ακούσουν καλά, ο κόπος, ο ιδρώτας μας και οι κατακτήσεις μας δεν είναι για περασμένα ξεχασμένα», ανέφερε.
Σκιαγραφώντας τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων, υπενθύμισε τα εξής: Σήμερα οι μισθοί είναι μειωμένοι κατά 14% σε σχέση με το 2011. Την τριετία 2021 – 2023 υπογράφτηκαν μόλις 74 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις, από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει υποχρεωτικές τις 49. Το 2024 αποτελεί χρονιά αρνητικού ρεκόρ, αφού μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη είχαν υπογραφεί μόλις 8 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις, εκ των οποίων υποχρεωτικές έχουν γίνει μόλις 2.
«Δεν θέλουμε άλλο σώσιμο από κυβερνητικούς μεσσίες όποιας απόχρωσης και αν είναι, τα πράγματα είναι απλά. Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό τερατούργημα που προβλέπει ότι από το 2028 και κάθε χρόνο, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως στην πράξη, πάλι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επιχειρηματικούς ομίλους θα τον συναποφασίζουν. Όπως δηλαδή συμβαίνει με το σημερινό άθλιο καθεστώς, το οποίο νομοθετήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. το 2012, μονιμοποιήθηκε με τον περιβόητο νόμο Βρούτση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) το 2013 και εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018», ξεκαθάρισε.
Δίπλα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης, στηλίτευσε τη στήριξη που παρέχουν στην πολιτική αυτή οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ αλλά και το ΕΚΑ. «Το βαρέλι της ντροπής για αυτούς τους θλιβερούς τύπους δεν έχει πάτο. Αρνήθηκαν χωρίς ντροπή να υπογράψουν τη πρόταση νόμου 637 συνδικαλιστικών οργανώσεων και δεν μπήκαν καν στη μάχη της οργάνωσης της μάχης και του σημερινού συλλαλητηρίου. Αντ’ αυτού η ηγεσία της ΓΣΕΕ έκανε συνάντηση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που ψήφισε τρία αντιλαϊκά μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους», σχολίασε.
Αρνούμαστε να μπαίνει η ζωή μας στις συμπληγάδες της κερδοφορίας
«Οι εργαζόμενοι κόντρα σε αυτά παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αλλάζουμε ους συσχετισμούς στο κίνημα, κάνουμε σε αυτές τις δύσκολες εποχές το δίκιο μας πράξη και σήμερα καταθέτουμε την δική μας Πρόταση Νόμου. Με την πρωτοβουλία μας αυτή δίνουμε συνέχεια και προοπτική στην κλιμάκωση των αγώνων με το παρακάτω πλαίσιο πάλης και αιτημάτων για την υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς», επισήμανε ο Μ. Μπεκρής.
«Για μας υπάρχει μόνο ένας μαθηματικός τύπος, αυτός που αποτυπώνει πως εμείς που παράγουμε τα πάντα, θα ικανοποιούμε τις ανάγκες μας με τους καρπούς του μόχθου μας. Οποιος λοιπόν σήμερα δεν ψηφίσει τη πρόταση νόμου των σωματείων να ξέρει πολύ καλά πως τον βάζουμε απέναντι μας και η κλιμάκωση του επόμενου διαστήματος περνάει από τα δικά μας χέρια, γιατί γνωρίζουμε πως όταν οι μισθοί και τα μεροκάματα βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας θα συνθλίβονται και εμείς οι εργαζόμενοι θα μετράμε απώλειες ενώ το κεφάλαιο θα γεμίζει τα ταμεία του», τόνισε.
Νέο συλλαλητήριο στις 11 Δεκέμβρη για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό
Σε νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, καλούν τα συνδικάτα με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή ενός ακόμα προϋπολογισμού που ισοπεδώνει τις ανάγκες του λαού για να ενισχύει τα κέρδη των επιχειρήσεων και να αυξάνει τις πολεμικές δαπάνες.
«Την άλλη βδομάδα δίνουμε όλοι και όλες το παρών σε νέο συλλαλητήριο κόντρα στον άδικο, αντιλαϊκό, ταξικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Μάρκος Μπεκρής, απευθύνοντας αγωνιστικό κάλεσμα σε εργαζόμενους και συνδικάτα.
Απαιτούμε να πάρουν πίσω το αντεργατικό τερατούργημα
Εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω το νέο αντιλαϊκό τερατούργημα που έχει ετοιμάσει για τον κατώτατο μισθό τόνισε η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο αυτό, είπε, στόχο έχει να μονιμοποιήσει όλες τις περικοπές των τελευταίων χρόνων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που έφτασαν το 40% και να ενταφιάσει το αίτημα για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, «με επιτροπές εμπειρογνωμόνων και αλγορίθμους, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεμπερδέψει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικάτα. Δε θα της περάσει!».
Αναφερόμενη στα όσα βιώνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σημείωσε ότι αποτελεί πλέον καθημερινότητα στο δημόσιο οι παραιτήσεις εργαζομένων «λόγω των εξαιρετικά χαμηλών μισθών. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή συναδέλφου πρωτοδιόριστου, απόφοιτου ΤΕΙ, με 20 χρόνια προϋπηρεσίας και με 2 παιδιά που παραιτήθηκε γιατί οι καθαρές αποδοχές του άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 730 ευρώ!» Για τον ίδιο λόγο όλο και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι ζητάνε άδεια από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια για να πιάσουν δεύτερη και τρίτη δουλειά. «Πόσες ιστορίες αναπληρωτών εκπαιδευτικών που κοιμούνται στα αυτοκίνητα έχουν βγει στη δημοσιότητα; Αυτοί είναι οι “επαρκείς κατώτατοι μισθοί” που θα φέρει η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας;» αναρωτήθηκε.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση για το θράσος της να «πανηγυρίζει για τις δήθεν αυξήσεις στο δημόσιο» που μεταφράζονται σε σε 12,5 ευρώ καθαρά από τον Απρίλη του 2025 και σχολίασε: «Με τέτοιους ρυθμούς φαίνεται ότι για να έχουμε μισθούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας θα πρέπει να έρθει η Δευτέρα Παρουσία!»
Απαντώντας στην κυβέρνηση που επικαλείται τη μονιμότητα για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν δίνει τον 13ο και 14ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους επισήμανε: «Γιατί δεν τα δίνουν τότε στους χιλιάδες εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο; Ολους αυτούς που μπορεί να τους αφήνουν απλήρωτους και για μήνες υπό τον φόβο της μη ανανέωσης της σύμβασης;» Επιπλέον η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν επιστρέφει τους μισθούς αυτούς και δεν κάνει προσλήψεις «για να μη χρεωκοπήσει η χώρα! Τελικά χρεωκοπούμε εμείς, που ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τη μεγάλη ακρίβεια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, την ακριβοπληρωμένη Υγεία και στέγη, τις ληστρικές τιμές σε βασικά αγαθά» την ώρα που αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. «Πάει πολύ» είπε «να μας κουνάνε το δάχτυλο» ενώ μοιράζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εργολάβους που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα. Ακόμα «γελάει ο κόσμος με τα 37 χιλιάδες ευρώ που θα δώσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε εργολάβο για να κλείνει τα παράθυρα και τα φώτα στα γραφεία της Περιφέρειας». Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο χαρακτήρισε κυβερνητικό παραμύθι ότι δήθεν με τον νέο τρόπο υπολογισμού δεν θα μπορούν να μειωθούν μισθοί, «λες και δε θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ μείωσαν μέσα σε μία νύχτα τον κατώτατο μισθό από τα 751 στα 586 ευρώ μεικτά».
Στην περίοδο της κρίσης, πρόσθεσε, οι περικοπές και η καθήλωση των κατώτατων μισθών από όλες τις κυβερνήσεις επιβλήθηκε «για να βγούμε από την κρίση». Τώρα, η κατάργηση του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω Συλλογικών Συμβάσεων προωθείται ως βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική! Αυτή την Ευρωπαϊκή Οδηγία έχουν στηρίξει από κοινού ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και στην Ευρωβουλή, «…έχουμε χορτάσει από την “προστασία” των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα δικαιώματα μας». Τις πολιτικές αυτές στηρίζουν, σημείωσε, και οι πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ «που θέλουν τους εργαζόμενους να προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στις “δημοσιονομικές αντοχές”» και «δε θέλουν να θίξουν το “ιερό δισκοπότηρο” της κερδοφορίας των επιχειρήσεων!» Τρανταχτή απόδειξη ότι δεν έχουν βγάλει άχνα για το νομοσχέδιο.
Τονίζοντας πως «δεν αποδεχόμαστε την ανέχεια, τη ζωή – λάστιχο, την ανεργία! Δε θα βάλουμε πλάτη για να πλουτίζουν όλο και περισσότερο οι μονοπωλιακοί όμιλοι!» πρόβαλλε την απαίτηση η κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση νόμου που καταθέτουν πάνω από 600 συνδικάτα για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Ακόμα παρουσίασε αιτήματα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο όπως αυξήσεις 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας». Προσμέτρηση στη μισθολογική εξέλιξη της διετίας 2016 – 2017 που έχει «παγώσει». Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.
Ο μισθός των εργαζομένων θα καθορίζεται προς τα κάτω, με βάση τα κέρδη των αφεντικών που θα είναι προς τα πάνω
Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Άχμετ Μουσταφά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αναφέρθηκε στην αλλαγή σελίδας που έγινε με τη ΔΑΣ να αναλαμβάνει να παίρνει το «τιμόνι» της Ομοσπονδίας.
«Η Ομοσπονδία» τόνισε «που εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους είναι εδώ! Η μεγαλύτερη Ομοσπονδία του Ιδιωτικού Τομέα, άλλαξε σελίδα. Και από εργαλείο της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, πέρασε στα χέρια των εργαζομένων και ενώνει τις δυνάμεις της με άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, κάτω από το σύνθημα “Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”».
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και τα εμπορομάγαζα, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι καθαρίστριες, οι security οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική μαζί με τα σωματεία που γεννήθηκαν μέσα από μεγάλους αγώνες τα τελευταία χρόνια, όπως των διανομέων της «e-food» και «Wolt», όπως της «Teleperformance», της «Webhelp» και «Νexi», «στέλνουν ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη σε μια φάση που η επίθεση στα δικαιώματα μας γενικεύεται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο επισήμανε ότι ενώ οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους βιώνουν το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, την επίθεση στους μισθούς, τα ωράρια – λάστιχο, την ανασφάλεια «έρχεται η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο να καθορίζει τους μισθούς μας, προς τα κάτω πάντα, με βάση τα κέρδη των αφεντικών που θα είναι προς τα πάνω πάντα. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά βάζει προς συζήτηση και 13ο και 14ο μισθό».
Κλείνοντας ανέφερε τη δέσμευση της Ομοσπονδίας να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, για μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια, μέτρα που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των χιλιάδων γυναικών στην κύηση και την μητρότητα.