Νίκος Σοφιανός: «Είναι απαίτηση των κατοίκων η άμεση αξιοποίηση του οικοπέδου του «ΒΟΤΡΥΣ» στα Σεπόλια»

Νίκος Σοφιανός: «Είναι απαίτηση των κατοίκων η άμεση αξιοποίηση του οικοπέδου του «ΒΟΤΡΥΣ» στα Σεπόλια

Το θέμα της αξιοποίησης προς όφελος των κατοίκων του οικοπέδου του παλιού  εργοστασίου του «ΒΟΤΡΥΣ» και των οικοπέδων επί της Εθνικής Οδού (Ο.Τ. 44/88,  45/88, 46/88, 76/88) στα Σεπόλια, έπειτα από πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού  Εξωραϊστικού Συλλόγου Σεπολίων “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” που είχε καταθέσει  περισσότερες από 1.100 υπογραφές κατοίκων, συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη  της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024.  

Στην τοποθέτηση του για το θέμα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,  και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, δήλωσε τα εξής:  

«Από τον Γενάρη του 2024 βάζουμε το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είχε κατατεθεί  από τον Σύλλογο τον Οκτώβρη του 2023. Συζητήθηκε το καλοκαίρι του 2024 και η  δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει το Νοέμβρη. Απαντά τον Δεκέμβρη του  2024 και μας λέει ότι θα το μελετήσουν … 

Συζητάμε καταρχάς πάνω σε μία Σύμβαση η οποία είναι προβληματική. Γιατί, η  Σύμβαση είναι πενταετούς διαρκείας και έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια. Θα  περάσουν και άλλα τρία χρόνια με τις μελέτες, θα τελειώσει η Σύμβαση και πάμε  ξανά από την αρχή. Γιατί, η Σύμβαση που έκανε ο Δήμος Αθηναίων με την ΚΤΥΠ δεν  παίρνει υπόψη της το χαρακτηρισμό της περιοχής σαν χώρο για τη δημιουργία  σχολείου.  

Επίσης, η δημοτική Αρχή μιλάει τώρα για τις δυσκολίες του Υπουργείου Πολιτισμού  και το συγκεκριμένο κτίριο, τα υπολείμματα του εργοστασίου και την καμινάδα. Σε  τίποτα δεν έχει ευθύνη ο Δήμος; Σηκώνει τα χέρια ψηλά; Αυτή η εγκατάλειψη, αυτή  η χαβούζα, υπάρχει μόνο επειδή βάζει εμπόδια το Υπουργείο Πολιτισμού; Κι εμείς  ρωτάμε:

  • Έχει ευθύνη ο Δήμος να καθαρίζει τις περιοχές της Αθήνας; Έχει ευθύνη να μαζεύει μπάζα, να ξεχορταριάζει;
  • Έχει ευθύνη για τα χρόνια κοντέινερ του παλιού ΕΠΑΛ, που σήμερα είναι εστία μόλυνσης; Έχει ευθύνη να πάει και να τα μαζέψει;
  • Τι εμποδίζει την δημοτική Αρχή να φτιάξει πεζοδρόμια στην Αυλώνος; Τι την εμποδίζει να διανοίξει την οδό Γράμμου;
  • Τι τους εμποδίζουν να καθαρίσουν και να διώξουν τους καταπατητές από τους Λαχανόκηπους, που ένα χρόνο τώρα τους αφήνει ανενόχλητους όπως και η προηγούμενη δημοτική Αρχή; 
  • Τι τους εμποδίζει να ανοίξουν θέμα για τα οικόπεδα της Σιώκου που επίσης είναι καταπατημένα και είναι αδόμητος χώρος και μπορούν να αποτελέσουν έναν ενιαίο χώρο, καθαρίζοντας, φυτεύοντας, φωτίζοντας, δημιουργώντας μία νέα  πραγματικότητα;  

Και για την δημοτική Αρχή είναι όραμα στην Αθήνα του 2024, να δίνει 270 εκατ. ευρώ  για το επιχειρηματικό πάρκο των τραπεζών, και των εκατομμυριούχων, και την ίδια  στιγμή να υπάρχουν δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια, να υπάρχουν χαρακτηρισμένοι  δρόμοι που δεν είναι διανοιγμένοι, ή που είναι χωματόδρομοι στο κέντρο της  Αθήνας; Αυτό συμβαίνει στο 4οκαι στο 5ο Διαμέρισμα της Αθήνας. 

Ο Δήμος μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, λοιπόν, πέρα από το θέμα του  «ΒΟΤΡΥΣ», πέρα από το θέμα του Υπουργείο Πολιτισμού, και αυτά είναι απαίτηση  του κόσμου να γίνουν. Γιατί δεν χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξετε αυτά  τα πεζοδρόμια και να ανοίξετε τους δρόμους, ώστε να μην είναι ένα κομμάτι της  Αθήνας με χωματόδρομους, δρόμους χωρίς πεζοδρόμια, ή τυφλούς δρόμους.  

Διανοίγοντας δρόμους δημιουργείται προσβασιμότητα. Φτιάχνοντας πεζοδρόμια  δημιουργείται ασφάλεια. Αν γίνουν λοιπόν αυτά δημιουργούνται όροι και  προϋποθέσεις για να ενοποιηθεί με μία έννοια ο χώρος του παλιού εργοστασίου  «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ» με το καθαρισμένο, φωτισμένο, και φυτεμένο χώρο του ΒΟΤΡΥΣ. »  

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Νίκος Σοφιανός, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής  θέματα: 

« 1. Καταθέτουμε την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του  Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών για τη γιορτή στο δημαρχιακό μέγαρο. Έμαθαν οι  γονείς ότι το σχολείο μαζί με το Μουσικό Σχολείο Αθήνας θα λάβει μέρος στη  χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα γίνει στις 19 Δεκέμβρη, παρουσία του Δημάρχου, εδώ στο δημαρχιακό μέγαρο.  

Αναφέρουν βεβαίως οι γονείς πως είναι αναγνώριση της δουλειάς των μαθητών και  των εκπαιδευτικών η παρουσία τους σε αυτή τη γιορτή, όμως η αναγνώριση που περιμένουν είναι το κτίριο του Καλλιτεχνικού Σχολείου που παραμένει για έξι χρόνια  χωρίς να έχει κτίριο και, με βάση τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του  Δήμου, το όνειρο πάει για το 2027, δηλαδή μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια. Ως  Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτουμε λοιπόν αυτήν την αγωνία. 

  1. Σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψηφίζει 53 αντιπλημμυρικά έργα τα οποία είναι ώριμες μελέτες που μπαίνουν προς υλοποίηση, ύψους 447 εκατ.  ευρώ, αφορούν 35 Δήμους, αλλά κανένα από αυτά δεν αφορά το Δήμο της Αθήνας.  Εμείς περιμέναμε ότι θα υπήρχε τοποθέτηση του Δήμου που να λέει ότι 35 Δήμοι  μοιράζονται ένα πρόγραμμα απαραίτητων και αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων  μισού δισ. ευρώ και λείπει ο Δήμος της Αθήνας. Η ερώτηση είναι γιατί λείπει; Τον  απένταξε η Περιφέρεια; Η περιφερειακή Αρχή δηλαδή απεντάσσει έργα τα οποία  είναι απαραίτητα για το Δήμο; Δεν κατατέθηκαν έργα; Τι πραγματικά συμβαίνει;  Γιατί στον Προϋπολογισμό προβλέπονται δύο μόλις αντιπλημμυρικά σε Ηράκλειο και  Κολωνό και μάλιστα με παράδοση μετά από δύο και τρία χρόνια; Μάλιστα σε αυτά  τα έργα προβλέπεται ύψους 13 εκατ. ευρώ διευθέτηση του Ιλισσού, δηλαδή ο  Ιλισσός θα διευθετηθεί μπαίνοντας και βγαίνοντας από την Αθήνα! Για το κομμάτι, δηλαδή, που περνάει από την Αθήνα, πότε θα ενημερωθούμε; θέλουμε μια σαφή  απάντηση γιατί δεν υπήρξε ή πότε θα υπάρξει αντίδραση από τον Δήμο της Αθήνας.  
  2. Γίνεται μία αντιπαράθεση με την Περιφέρεια για το ρεβεγιόν σε μια λογική του  «θα είμαι και εγώ εκεί»! Μάλιστα, τρολλάρεται και το θέμα πλέον, γίνονται έως και  δημοσκοπήσεις του τύπου «πού θα πάτε εσείς»; Μιλάμε για δύο εκδηλώσεις που θα  φτάσουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Είναι πολύ μεγάλο το ποσό! 250 χιλιάδες ευρώ  για το ρεβεγιόν του Δήμου της Αθήνας στο Σύνταγμα και άλλα τόσα γι’ αυτό της  Περιφέρειας Αττικής στο Πεδίον του Άρεως! 

Ας πάμε τώρα στις προτάσεις για την οικογένεια για τα Χριστούγεννα. Έχουμε από  τη μία τη διαφημιστική εκστρατεία της εταιρείας του Μυτιληναίου στο Πεδίο του  Άρεως που προφανώς κάνει χορηγίες και στην Αθήνα (εξάλλου έχει δουλειές με το  Δήμο της Αθήνας ο όμιλος αυτός) με προπαγάνδιση η οποία βγάζει μάτι και από την  άλλη έχουμε την Τεχνόπολη της ΔΕΗ, η οποία προσφέρει χριστουγεννιάτικες  εκδηλώσεις με είσοδο τουλάχιστον 4 και 8 ευρώ το άτομο, ενώ το εισιτήριο για την  θεατρική παράσταση είναι 15 ευρώ το άτομο και για το παγοδρόμιο 17 ευρώ το  άτομο.  

Σε αυτήν την πόλη υπάρχει φτώχεια, υπάρχει ανέχεια, υπάρχει κόσμος που τα βγάζει  πέρα δύσκολα και είναι πρόκληση η δημοτική Αρχή να έχει σε δημοτικό χώρο  εκδηλώσεις που για να πάει μια οικογένεια θα πρέπει να πληρώσει δεκάδες ευρώ,  σε τέτοιους καιρούς.

Αυτές δεν είναι πολιτικές που αφορούν, σύμφωνα με την παλιά έκφραση της  παράταξης του ΠΑΣΟΚ, τους «μη προνομιούχους». Είναι πολιτικές οι οποίες  κυριολεκτικά δίνουν μία εικόνα μεσοαστικής Αθήνας η οποία έχει για να ξοδεύει.  Δεν έχει όμως η πλειοψηφία του λαού της Αθήνας τέτοια ποσά για να ξοδεύει και  είναι απαράδεκτες αυτές οι τιμολογιακές πολιτικές. » 

Στην ίδια συνεδρίαση ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής  Συσπείρωσης Αθήνας, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα προβλήματα που  αντιπετωπίζουν τα Ειδικά Σχολεία της Αθήνας, ζητώντας να παρθούν άμεσα τα  κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να εξασφαλιστούν σύγχρονα κτίρια για να στεγαστούν  τα Ειδικά Σχολεία. 

« Θέλουμε να ανοίξουμε το θέμα με την τραγική κατάσταση που υπάρχει στα Ειδικά  Σχολεία του Δήμου της Αθήνας. Είναι γνωστό θέμα, επανειλημμένα έχει τεθεί στο  Δημοτικό Συμβούλιο και από γονείς και από εκπαιδευτικούς και από τη Λαϊκή  Συσπείρωση. Μονίμως συναντάμε μία προκλητική αδιαφορία. Μάλιστα, ξέρουμε ότι  το Μάιο έγινε και σχετική συνάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου με συλλόγους  γονέων από τα Ειδικά Σχολεία της Αθήνας. 

Με βάση τα στοιχεία υπολογίζεται ότι κανονικά θα έπρεπε περίπου 7.000 μαθητές  να φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία, είτε σε τμήματα ένταξης είτε σε παράλληλης στήριξης.  Σήμερα είναι περίπου 500 μαθητές που φοιτούν στα Πρωτοβάθμια και  Δευτεροβάθμια ειδικά σχολεία της Αθήνας, λίγο παραπάνω από άλλοι τόσοι είναι σε  τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης, που σημαίνει ότι 6.000 περίπου παιδιά  είναι εκτός δομών (είτε δεν πάνε πουθενά, είτε πάνε στα Σχολεία σε κάποιον άλλο  Δήμο). 

Υπάρχει η εξής κατάσταση στην Αθήνα: έχουμε 10 Ειδικά Σχολεία, 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 6 Ειδικά Δημοτικά και ένα Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο, και ένα που δεν  λειτουργεί – που είναι το περίφημο Ε.Ε.Ε.Κ – για το οποίο υπάρχει απόφαση αλλά  είναι μόνο στα χαρτιά από το 2018 που αποφασίστηκε και από το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το 2019. Η κατάσταση καθιστά πολύ επείγον το ζήτημα να  αντιμετωπιστεί και να εξασφαλιστούν σύγχρονα κτίρια για να στεγαστούν τα Ειδικά  Σχολεία που έχουν και ειδικές ανάγκες και προδιαγραφές.  

  • Η κατάσταση αναφορικά με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο όπως και το 1ο Ειδικό  Νηπιαγωγείο που είναι στο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ επί της ουσίας είναι χωρίς  δυνατότητα εισόδου και εξόδου γιατί υπάρχει μία μόνο είσοδος-έξοδος. Άρα υπάρχει ζήτημα ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα το τμήμα  πρώιμης διάγνωσης για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση είναι στον τρίτο όροφο.  • Αντίστοιχη κατάσταση διαμορφώνεται και στο 2ο Ειδικό Δημοτικό και στο 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, επίσης πίσω στο χώρο της ΕΛΕΠΑΠ, με σοβαρά προβλήματα  προσβασιμότητας, για παράδειγμα δεν υπάρχουνε ράμπες.
  • Το 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο στεγάζεται ένα τμήμα του σε κοντέινερ στο χώρο του  8ου Γυμνασίου στη Νικοπόλεως.  
  • Στο 4ο Ειδικό Δημοτικό Γκράβας οι εγγραφές αυξάνονται, φέτος είναι 75 παιδιά  ενώ πέρυσι ήταν 50, με προσωπικό λιγότερο από πέρυσι και αίθουσες ασφυκτικά  γεμάτες.  
  • Στο 6ο Ειδικό Δημοτικό στο Βουστάσιο – κτίριο του προπροηγούμενου αιώνα – μιλάμε για αίθουσες κλουβιά με διαστάσεις 2 x 2 που χωρίζονται με κάτι σαν παραβάν από γυψοσανίδα, με βασικές συνεδρίες να γίνονται στους διαδρόμους  ή ακόμη και στον ίδιο χώρο μιας και δεν υπάρχουν αίθουσες.  
  • Παρόμοια η κατάσταση στο 9ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, όπου συστεγάζεται σε  ένα χώρο με 5 ακόμη σχολεία. Τα παιδιά εκεί κάνουν μάθημα στον πρώτο όροφο  και κάποια τμήματα στον δεύτερο όροφο, ενώ υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα  με τον προαύλιο χώρο. 
  • Παρόμοια στοιχεία και για το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που στεγάζεται στο  Μαράσλειο. 

Είναι λοιπόν επείγον ζήτημα να έρθει στην ημερήσια διάταξη όσο πιο γρήγορα  γίνεται και ως Λαϊκή Συσπείρωση θα επιμείνουμε να πάρουν το λόγο τότε και οι  εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και ταυτόχρονα να τεθεί και να μας απαντηθεί  και σήμερα τί θα γίνει με το σχολείο «φάντασμα», το περιβόητο Ε.Ε.Ε.Κ, αν δηλαδή  η δημοτική Αρχή έχει πρόθεση να βρει προσωρινή λύση για να στεγαστεί άμεσα και  να λειτουργήσει το σχολείο μέχρι να φτιαχτεί το κτίριο που έχει προβλεφθεί να γίνει  στο οικόπεδο ΛΑΜΨΑ και τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να προχωρήσει γρήγορα  αυτή η οικοδόμηση του κτιρίου.»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: