Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου ψήφισε άλλον έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό και άλλο ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα αιτήματα των Κοινοτήτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 30 προέδρους κοινοτήτων, συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο οι 10 που ψήφισαν το Τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό….

  Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2024, η πλειοψηφία του, ψήφισε  για το 2025 έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

  Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Μαδυτινός που καταψήφισε τον Προϋπολογισμό, είπε ότι   αυτός ο προϋπολογισμός, δεν ξεφεύγει από το πνεύμα που διαπερνά την πλειοψηφία των προϋπολογισμών των ΟΤΑ ως ένα εργαλείο του αστικού κράτους στην προώθηση της κεντρικής πολιτικής, όπως αυτή περιγράφεται και στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Για τον λόγο αυτό εκδίδονται πυκνές και εξειδικευμένες οδηγίες για τη σύνταξή των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, εξελίσσεται μία καταιγίδα νομοθετημάτων που δίνουν σαφή καθήκοντα στην Τοπική Διοίκηση και όχι Αυτοδιοίκηση, για την εξυπηρέτηση επενδυτικών σχεδίων πχ σε ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ενώ εντείνονται η πολιτική της ανταποδοτικότητας και τα εργαλεία της λεγόμενης «Eισπραξιμότητας». Όσο πιο πολλά εισπράττεις από τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες, τόσο πιο πολλά περιθώρια έχεις στον προϋπολογισμό να δαπανήσεις, αυτή είναι η κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, επιβραβεύεται το κυνήγι είσπραξης φόρων και τελών από τους δημότες.

  Αυτό φαίνεται στον προϋπολογισμό που εισηγείται η Δημοτική Αρχή, από τα ίδια έσοδα που είναι αυξημένα κατά 623.000 ευρώ περίπου, αύξηση που οφείλεται στις αυξήσεις των δημοτικών τελών κατά 32%, που ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. 

  Έσοδα που θα μπορούσαν να παρθούν από τις μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και φόρους στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού μας, στα σούπερ μάρκετ, στα γιωτ και στα κρουαζιερόπλοια, στα λιμενικά τέλη των πλοίων των εφοπλιστικών εταιρειών που έτσι κι αλλιώς, ξεκοκκαλίζουν εκατομμύρια ευρώ από τις κρατικές επιδοτήσεις για τις άγονες γραμμές, για να έχουμε απομονωμένα τα νησιά μας το χειμώνα, με προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων.

  Και ταυτόχρονα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις από το δήμο με τη στήριξη των φορέων του νησιού μας για να αποδοθούν ποσά εκατομμυρίων ευρώ προηγούμενων ετών, που παρακρατήθηκαν από τους θεσμοθετημένους πόρους προς την τοπική διοίκηση, για να τα δώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών. 

  Θα μπορούσαν να διεκδικηθούν εξειδικευμένοι ΚΑΠ για την κάλυψη 100% της μισθοδοσίας των εργαζομένων στον Δήμο, που όπως φαίνεται και από τον προϋπολογισμό τώρα, η κρατική επιχορήγηση είναι κάτω από τις ανάγκες της μισθοδοσίας. Να διεκδικηθούν μηδενικά τιμολόγια ρεύματος και νερού για τον Δήμο και τις κοινωνικές του δομές, φοροαπαλλαγή από τα τρόφιμα/υλικά των παιδικών σταθμών/σχολείων.

  Η μία έκτακτη και όχι μόνιμη δόση ΚΑΠ που δόθηκε μέσα στο 2024 και αποτυπώνεται στα έσοδα του προϋπολογισμού, ήταν αναγκαία για την εξόφληση κάποιων χρεών του Δήμου, για την κάλυψη ορισμένων, λιγοστών λειτουργικών αναγκών, για να μην καταρρεύσει το αφήγημα περί ισχυρών δήμων. 

  Και προφανώς, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η κάλυψη των αναγκών του Δήμου γίνεται κυρίως από ίδια έσοδα, δηλαδή από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, που επιβαρύνονται κυρίως οι λαϊκές οικογένειες

Επίσης:

  • Τα ποσά από τις κρατικές επιχορηγήσεις για τις αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, είναι τα ίδια και δεν τις καλύπτουν
  • Ενώ τα σχολεία έχουν μεγάλες ανάγκες επισκευής και συντήρησης, τα ποσά από τις κρατικές επιχορηγήσεις παραμένουν τα ίδια με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των παιδιών.
  • Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό και αφορούν στην κάλυψη δαπάνης μισθοδοσίας προσωπικού καθαριότητας με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στις σχολικές μονάδες της χώρας, υπολογίζονται στο ύψος του ποσού που αποδόθηκε στον δήμο για το διδακτικό έτος 2023-2024. 
  • Είναι ντροπή και πρόκληση η επιλογή της κυβέρνησης απέναντι στις καθαρίστριες καθαριστές των σχολείων  με την απόφαση για τις ίδιες πιστώσεις με το διδακτικό έτος 2023-2024 και οι αμοιβές ψίχουλα που δίνονται για την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) υπολογίζονται στο ύψος του ποσού που αποδόθηκε στον Δήμο κατά το έτος 2023. 
  • Διεκδικούμε να καταργηθεί το τέλος ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονα να  φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

  Οι προτάσεις αυτές δεν είναι ανέφικτες. Σήμερα υπάρχουν Δήμοι που ακολουθούν την πολιτική και τις προτεραιότητες που προτείνουμε κι εμείς ως παράταξη και πετυχαίνουν φοροελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους, τους δημότες γενικότερα.

  Σε ό,τι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο επίσης καταψήφισε, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, είπε ότι   το τεχνικό πρόγραμμα κινείται στο πνεύμα του προϋπολογισμού και δεν καλύπτει στο σύνολό του τις ανάγκες των κοινοτήτων.  Από τα 329 έργα που αιτούνται οι 30 κοινότητες του νησιού μας, ελάχιστα ικανοποιούνται. Τα περισσότερα, πάνω από 32 έργα σε σύνολο 57 έργων που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2025, είναι έργα που προβλεπόταν και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2024, πιθανόν και τεχνικά προγράμματα προηγούμενων ετών που δεν έχουν υλοποιηθεί.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο μελετών του τεχνικού προγράμματος 2024 για Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας Δήμου Λήμνου αξίας 163.184 ευρώ, δεν υλοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα φάνηκε με την πρόσφατη έντονη βροχόπτωση όπου πνίγηκε η Λήμνος! 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 30 προέδρους κοινοτήτων, συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο οι 10 που ψήφισαν το Τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.

Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: