Γερμανία: Η Υπηρεσία Συνταγματικής Προστασίας συγχρηματοδοτούσε έμμεσα οργάνωση νεοναζί φονιάδων
Σύμφωνα με την κατάθεση του τέως πληροφοριοδότη και γνωστού νεοναζιστή της Θουριγγίας, Τίνο Μπραντ, ο ίδιος λάμβανε για τις υπηρεσίες του χρήματα, τα οποία εν μέρει δώριζε στην τρομοκρατική οργάνωση, εν γνώσει της υπηρεσίας.
Η Υπηρεσία Συνταγματικής Προστασίας του ομόσπονδου κρατιδίου της Θουριγγίας χρηματοδότησε εμμέσως την ναζιστική δολοφονική οργάνωση NSU, η οποία στο διάστημα 2000 ως 2007 δολοφόνησε οχτώ τουρκικής κι έναν ελληνικής καταγωγής μετανάστη καθώς και μια Γερμανίδα αστυνομικό. Σύμφωνα με την κατάθεση του τέως πληροφοριοδότη και γνωστού νεοναζιστή της Θουριγγίας, Τίνο Μπραντ, που εκτίει ποινή για κακοποίηση ανηλίκου, στην εξεταστική επιτροπή της τοπικής βουλής της Βάδης-Βυττεμβέργης, ο ίδιος λάμβανε για τις υπηρεσίες του χρήματα, τα οποία εν μέρει δώριζε στην τρομοκρατική οργάνωση, εν γνώσει της υπηρεσίας. Η επιτροπή διερευνά τις διασυνδέσεις της NSU στο κρατίδιο, και βάσει του προέδρου της, πριν αρχίσει τη συνεδρίαση ο πρόεδρος και τα μέλη της έλαβαν απειλητικά μηνύματα. Το ίδιο συνέβη και με έναν από τους μάρτυρες που είχαν κληθεί στην επιτροπή: Ένα ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής σκηνής στην πόλη Ρούντολσταντ της Θουριγγίας βρήκε στον περιβάλλοντα χώρο του τη σφαίρα ενός όπλου, δηλώνοντας ασθένεια και λαμβάνοντας αναβολή κατάθεσης για τις 5 Μαρτίου. Η αστυνομία ενέτεινε τους ελέγχους στις εισόδους της βουλής κι απέκλεισε το υπόγειο γκαράζ για να το ερευνήσει. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Υπηρεσία Συνταγματικής Προστασίας εμπλέκεται στην προστασία νεοναζιστικών κύκλων. Η αποκάλυψη της δράσης της NSU συνοδεύτηκε από καταστροφή στοιχείων από ορισμένους υπαλλήλους της υπηρεσίας, κάτι που το 2012 οδήγησε σε παραίτηση του τότε διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Συνταγματικής Προστασίας, αλλά και τον προϊσταμένων των τοπικών υπηρεσιών Θουριγγίας, Σαξωνίας και Βερολίνου.
Τουλάχιστον ύποπτος ήταν και ο ρόλος ενός συνεργάτη της Υπηρεσίας Συνταγματικής προστασίας της Έσσης, του Αντρέας Τέμε, με βεβαιωμένα ακροδεξιό παρελθόν, ο οποίος βρισκόταν στο Ίντερνετ καφέ του Χαλίτ Γιοζγκάτ, όταν δολοφονήθηκε από την οργάνωση, παρότι αρχικά ισχυρίστηκε ότι το είχε αφήσει ένα λεπτό πριν τη δολοφονία, ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο απόγευμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με γνωστό ακροδεξιό της περιοχής, ενώ στο σπίτι του είχαν βρεθεί ακροδεξιά έντυπα και όπλα. Κατέθεσε πολλές φορές στη δίκη της NSU, αλλά το αρμόδιο Ανώτερο Δικαστήριο του Μονάχου έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για δίωξη. Πριν λίγους μήνες, η Υπηρεσία της Έσσης ανακοίνωση ότι στο διάστημα 1992 ως 2012 “δεν είχε εξετάσει προσεχτικά τα ίχνη” ακροδεξιάς δράσης. Ωστόσο η σχετική αναφορά τέθηκε-εν μέσω έντονης κριτικής από τον τύπο- σε απόρρητο για τα επόμενα 120(!) χρόνια, διάστημα που στη Γερμανία συνηθίζεται μόνο για υποθέσεις κατασκοπίας.