Ράπερ στην Ισπανία καταδικάζεται χωρίς αναστολή για κριτική σε μοναρχία και αστυνομία
H καταδίκη έρχεται ως συνέχεια μιας μακράς λίστα διώξεων καλλιτεχνών κι όχι μόνο, με βάση τον ισπανικό αντιτρομοκρατικό νόμο και το λεγόμενο “Νόμο-φίμωτρο”.
Όλα βαίνουν ομαλώς για την ελευθερία του λόγου στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Σε είδηση που αλιεύσαμε εδώ, μαθαίνουμε ότι την περασμένη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης καταδίκασε σε 3,5 χρόνια χωρίς αναστολή τον ράπερ Valtonyc από τη Μαγιόρκα, λόγω του ότι με τα τραγούδια του στηλίτευε την αστυνομία, τη μοναρχία κα τους διεφθαρμένους πολιτικούς, ενώ επιπλέον κατηγορείται για ωραιοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η ΕΤΑ και η Grapo. Σε έναν από τους επίμαχους στίχους ο καλλιτέχνης έγραφε: “Αν πω ζήτω η ΕΤΑ με μπουζουριάζουν, αν είσαι πουτάνας γιος σαν τον Urdangarin, όχι”. Ο Urdangarin είναι γαμπρός του Ισπανού μονάρχη, καταδικασμένος για διαφθορά και υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, ο οποίος κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος παρά την καταδίκη του πέρσι σε έξι χρόνια κάθειρξη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στη χώρα η ραπ στοχοποιείται. Ο επίσης γνωστός ράπερ Pablo Hasél δικάζεται για ωραιοποίηση της τρομοκρατίας και “καθύβριση των Αρχών”, αδικήματα που επισείουν ποινή μέχρι και σχεδόν πέντε χρόνων. Το έγκλημα του μεταξύ άλλων, ότι κατηγόρησε στο twitter την αστυνομία ως “Δολοφόνους” και “Μισθοφόρους”, ενώ ενοχοποιεί την παραστρατιωτική Guardia civil για χρήση βασανιστήριων, ενώ καταγγέλει και τους πυροβολισμούς κατά μεταναστών, όπως είχε συμβεί προ τετραετίας στα σύνορα με το Μαρόκο. Από τα βέλη του δε γλιτώνει κι ο θεσμός της μοναρχίας, τον οποίο κατηγορεί ως “μαφιόζικο, μεσαιωνικό θεσμό”. Πριν από λίγο καιρό το συγκρότημα La Insurgencia καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυο χρόνια φυλάκισης, καθώς χαρακτήρισε ως αντιφασιστική την διαλυμένη πλέον ένοπλη ακροαριστερή οργάνωση Grapo.
Οι διώξεις αυτές έχουν ως θεσμικό τους υπόβαθρο τόσο την νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία όσο και το λεγόμενο “Νόμο περί προστασίας των πολιτών”, γνωστότερος ως “Νόμος-φίμωτρο”, αμφότερα ψηφισμένα από τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις του Μαριάνο Ραχόι. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια 76 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μουσικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και δικηγόροι έχουν καταδικαστεί για “Περιύβριση των θυμάτων” και “Ωραιοποίηση της τρομοκρατίας”, με βάσει τις αναρτήσεις τους στο Twitter. O αριθμός τους βαίνει αυξανόμενος χρόνο με το χρόνο, ενώ όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία, Estebán Beltrán, οι κατηγορίες περί “ωραιοποίησης” αφορούν οργανώσεις που δεν υφίστανται πλέον.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο ράπερ πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, ενώ την αντίθεσή τους στην απόφαση εξέφρασαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και η δήμαρχος της Βαρκελώνης. Διχασμένες ανάλογα με τον πολιτικό τους προσαναταλισμό εμφανίζονται οι δικαστικές ενώσεις της χώρας.