Πέμπτη 8 Μάρτη 2018 – Τι… παίζει σήμερα;
Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Βιβλίο, Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις – προτάσεις για έξοδο.
Προβολή ταινίας αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Συνεχίζονται οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Καισαριανής «Σκοπευτήριο», με τέσσερις ταινίες αφιέρωμα στο Φιλμ Νουάρ και μια ταινία αφιερωμένη στη «Μέρα της Γυναίκας». Στα πλαίσια των προβολών αυτών, η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο» με τη συμμετοχή του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής (μέλος της ΟΓΕ), αφιερώνουν την προβολή της Πέμπτης 8 Μάρτη 2018 στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.
Η άγρια εργασιακή εκμετάλλευση, αλλά και το φάσμα της ανεργίας παράλληλα με τον αγώνα για επιβίωση -ιδιαίτερα σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης- αγγίζει όλες τις πλευρές της ζωής, «προσφέροντας» στις γυναίκες τριπλή καταπίεση: οικογενειακή, κοινωνική, ταξική.
Η πορεία των γυναικών στην ιστορία υπήρξε δύσκολη, δύσβατη, με εμπόδια και περιορισμούς. Φασονάδικα, φαστφουντάδικα και κάθε λογής «άδικα», είναι οι σύγχρονοι τόποι μαρτυρίου των γυναικών κυρίως, ενώ στα χρόνια μας τα πρώτα θύματα της ανεργίας είναι οι γυναίκες.
Εκατομμύρια εργάτριες και εργάτες έχουν δώσει και δίνουν σκληρές μάχες ενάντια στην καταπίεση, για έναν καλύτερο κόσμο.
Θα προβληθεί η ταινία: «Η Τιμή της Αγάπης» της Τώνιας Μαρκετάκη
Ελληνική, 1984| Έγχρ.| 112′
Η Τ. Μαρκετάκη, μένοντας πιστή στο κείμενο του Κ. Θεοτόκη, αποτυπώνει έξοχα την κοινωνία της εποχής, τις αντιθέσεις των τάξεων, το πολιτικό κλίμα, και τη θέση της γυναίκας.
Παίζουν: Άννυ Λούλου, Τούλα Σταθοπούλου, Στρατής Τσοπανέλης
Εισήγηση της ταινίας θα κάνει ο Γιώργος Κόρρας (σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου)
Χαιρετισμό θα απευθύνει μέλος της ΟΓΕ
Ώρα έναρξης: 7.30μ.μ.
Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 & Κλαζομενών)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Μουσική
Σοφία Παπάζογλου: «Το τραγούδι η γη που πατώ»
Ντάσο Κούρτι ακορντεόν- Βασίλης Κετεντζόγλου κιθάρα- Δημήτρης Σίντος πλήκτρα, μπάσο
1-8 και 15 του Μάρτη // ATHENAEUM Κελάρι, Αδριανού 3, 10555 Αθήνα
Πατρίδα μου είναι το τραγούδι. Πατρίδα ιερή και συμπαγής μέσα μου, που την κουβαλάω με καμάρι και τη μεταφέρω με τη φωνή και τον τρόπο τον δικό μου. Είναι ο χτύπος της καρδιάς μου και πάντα στις παραστάσεις μου διαλέγω τραγούδια που είναι κοντά στην ψυχή μου. Και που συμπίπτουν απόλυτα με αυτό που εγώ πιστεύω πως είναι το τραγούδι για τον ακροατή και τον καλλιτέχνη. Σε αυτήν την παράσταση διάλεξα τραγούδια διαφόρων ειδών, ανάμεσα στα δικά μου που μάζεψα τόσα χρόνια στη δισκογραφία μου, συνεργαζόμενη με σπουδαίους δημιουργούς.
Μόνιμοι και αγαπημένοι πάντα οι συνεργάτες-συνοδοιπόροι μου και μοναδικοί μουσικοί Ντάσο Κούρτι στο ακορντεόν, Βασίλης Κετεντζόγλου στην κιθάρα και Δημήτρης Σίντος στα πλήκτρα και στο μπάσο. Στόχος μου να φτιάξουμε στο Κελάρι Atheneum μοναδική ατμόσφαιρα με το μεράκι και το πάθος που έχουν τα τραγούδια που αγαπάμε, τις τρεις Πέμπτες των εμφανίσεών μας εκεί και να τη μοιραστούμε μαζί σας! Σας περιμένουμε». Σοφία Παπάζογλου
Είσοδος 10 ευρώ / Ώρα έναρξης 22.00
Λεωνίδας Μπαλάφας @Kremlino
Παρασκευές 9 και 16 του Μάρτη
Ο Λεωνίδας Μπαλάφας επιστρέφει στο Κρεμλίνο στον Πειραιά και μας προσκαλεί παρέα με το νέο, κατά το ήμισυ, μουσικό του σύνολο και παρεάκι φίνο σε ένα πρόγραμμα -με τις απρογραμμάτιστες στιγμές του- παντρειάς και συνύπαρξης της νηνεμίας και του μαΐστρου, της φύσης και του τσιμέντου, του χορού και της τάβλας. Με λαϊκό ταμπεραμέντο θα παρουσιάσει τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο του με τίτλο <Άνθρωπος μονάχος> καθώς και τραγούδια από τους δίσκους- Ας ρίχνει και χαλάζι, ανηφοριά, απηλιώτης, λίκνο, ανοιξιάτικη μέρα, ταξίδι για να σε βρω και άλλα μοναχικά και αδισκογράφητα. Καλώς ν’ανταμωθούμε.
Χρήστος Κυριαζής – Σαξόφωνο / Σπύρος Βρυώνης – Ηλεκτρική κιθάρα / Διονύσης Κοκόλης – Τρομπέτα / Νίκος Χριστόπουλος – Τύμπανα / Yoel Soto – Ηλεκτρικό μπάσο
Οι πόρτες ανοίγουν στις 22:00 / Είσοδος 12€ με ποτό / Προπώληση ViVa
Τηλέφωνο Κρατήσεων 210-4100010
Η Δήμητρα Γαλάνη στο Gazarte
Η Δήμητρα Γαλάνη από την 1η του Μάρτη και για 4 παραστάσεις θα παρουσιάζει στο Gazarte ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τα Β-sides της πολύχρονης καριέρας της και όχι μόνο. Τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ και δεν τα ερμηνεύει συχνά στις live παραστάσεις της. Τραγούδια μεγάλα και ξεχωριστά που ζητάει επίμονα το κοινό όλα αυτά τα χρόνια.
Η Δήμητρα Γαλάνη τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιλεγμένες εμφανίσεις, ρίχνει φως κάθε φορά σε διαφορετικές πτυχές του ελληνικού τραγουδιού. Με τη γνωστή ανησυχία που την διακρίνει και μια διάθεση διαρκούς πειραματισμού, εξερευνά άλλοτε τη σχέση Ανατολής και Δύσης στην ελληνική μουσική και άλλοτε τη συνέχεια και τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας μέσα από τα τραγούδια. Αυτή τη φορά έρχεται στο gazarte με μια καινούργια ιδέα: Κοιτώντας πίσω στο πλούσιο ρεπερτόριό της αναζητά τα κομμάτια που η ίδια αγάπησε πολύ και αποτέλεσαν μέρος του συνόλου κάθε άλμπουμ που κυκλοφόρησε σε μια πιο φρέσκια εκδοχή & ενορχήστρωση μαζί με την πενταμελή μπάντα της.
«Στο πάτωμα τα ρούχα σου αδειανά», «Και σ’αγαπώ», «Πόθοι αδιέξοδοι», «Όσες φωτιές», «Ακατάλληλο», «Συρτάρια», «Αχ τα μάτια σου», «Δύσκολοι καιροί», «Μπαλάντα του Ουρί»…και η λίστα με πολλά ακόμα γνωστά και αγαπημένα συνεχίζεται. Η Δήμητρα στο πρόγραμμα αυτό αναζητά παράλληλα την «ποπ» ταυτότητά της, με ανοιχτό μυαλό, χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις. Κι αυτή θα είναι η μουσική της πρόταση για την κεντρική σκηνή του gazarte που την φιλοξενεί για μία ακόμη χρονιά.
Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ… Με αφορμή το «Σε ποιον να πω το σ’αγαπώ», ένα υπέροχο τραγούδι με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική δική του, η Δήμητρα Γαλάνη προσκαλεί στην παράσταση αυτή τον αγαπημένο ερμηνευτή και συνθέτη για να παρουσιάσει μαζί του μια αναδρομή σε αγαπημένα τραγούδια της ελληνικής μουσικής σκηνής. Οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά, από τα πρώτα βήματα του Μιχάλη στο τραγούδι και ξαναβρέθηκαν στη σκηνή μαζί, πριν πολλά χρόνια, στον Ζυγό. Τα πρώτα του τραγούδια με τα οποία τον γνώρισε και τον αγάπησε το κοινό, θα πάρουν κι αυτά τη θέση τους στο πρόγραμμα, ενώ θα ακουστούν υπέροχα κομμάτια δικά τους και άλλων σημαντικών δημιουργών με τους οποίους έχει συνεργαστεί η Δήμητρα αλλά και πολλά ακόμα που δεν τα έχουμε ακούσει από την Δήμητρα και τον Μιχάλη μαζί. Δυο φωνές αισθαντικές που ταιριάζουν και θα μας συγκινήσουν ξανά, με ντουέτα μέσα από ένα απρόβλεπτο ρεπερτόριο.
Δήμητρα Γαλάνη
Gazarte Main Stage
Κάθε Πέμπτη & Παρασκευή από 1 Μάρτη και για 4 παραστάσεις
Ώρα έναρξης: 22:15
Θέατρο
Ο «Άρης» στην Πάτρα (8 – 9 Μάρτη)
Ο «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου, που συνεχίζει με επιτυχία τις παραστάσεις στον Τεχνοχώρο «Cartel», κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00 μ.μ., θα φιλοξενηθεί από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», στις 8 και 9 Μάρτη, στις 9.15. Η παράσταση, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη. Στο ρόλο του Άρη, ο Τάσος Σωτηράκης.
Στην ιστορία και τους αγώνες του Άρη Βελουχιώτη στηρίζεται το καινούργιο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, με τίτλο «Άρης», σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη. Στον ρόλο του Άρη ο Τάσος Σωτηράκης.
Συμπληρώθηκαν 72 χρόνια. Ήταν 16 του Ιούνη 1945 όταν ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο αγωνιστής, έφυγε από τη ζωή, με το κεφάλι ψηλά, όπως έζησε. Ο Άρης, κυκλωμένος από τους διώκτες του, έξω από τη Μεσούντα, θα ανοίξει ο ίδιος την πόρτα της αιωνιότητας. Θα περάσει στην αθανασία της συλλογικής μνήμης και συνείδησης, δίνοντας το τέλος με το ατομικό του περίστροφο. Δείτε εδώ περισσότερα.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης. Στον ρόλο του Άρη ο Τάσος Σωτηράκης. Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους.
Σκηνικά – κοστούμια: Ομάδα Cartel // Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC) // Το τραγούδι «Άρη μου», σε στίχους Αγλαϊας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη // Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη.
“Η Φιλοσοφία ενός Γάτου” στον τεχνοχώρο Cartel
«Η φιλοσοφία ενός γάτου», έργο βασισμένο στο πεζογράφημα του Μπάμπη Άννινου «Ο γάτος της γειτόνισσας»(1884), θα παρουσιάζεται στον τεχνοχώρο CARTEL – Σκηνή Μηνάς Χατζησάββας, από 22 Φλεβάρη, κάθε Πέμπτη μέχρι 29/03/18, στις 21.15.
Ένας γάτος, από «καλή οικογένεια», αλλά αγνώστου πατρός, γεννιέται σε μια πόλη με τις καλύτερες ευχές όλων. Μεγαλώνοντας όμως, ξεφεύγει από το πρότυπο «της καλής κοινωνίας» με τις αταξίες του και, μεγαλώνοντας, φτάνει να κατηγορείται και τιμωρείται από το κοινωνικό σύνολο για εγκληματικές πράξεις, τις οποίες θα ήταν παράλογο να έχει διαπράξει.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσέγγιση του κοινωνικού παραλόγου, που ψάχνει να βρει έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» να κατηγορήσει για όλα τα δεινά που περιβάλλουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, και που, πολλές φορές, αυτά τα δεινά προκαλούνται από εμάς τους ίδιους.
Το έργο βασίζεται θεματικά αλλά και, εν μέρη, λεκτικά στο κείμενο του Μπάμπη Άννινου. Ο λόγος του κειμένου (καθαρεύουσα) και ο σύγχρονος λόγος, που παρήχθη μέσω αυτοσχεδιασμών, συγκρούονται υποκαλύπτοντας την λογική του δυισμού που επικρατεί στη δυτική σκέψη.
Κατήγορος και Κατηγορούμενος, Θύτης και Θύμα, Κακό και Καλό, Μαύρο και Άσπρο, Κωμωδία και Τραγικό. Στοιχεία που εναλλάσσονται στην Ιστορία αλλά και στην καθημερινότητά μας. Την ίδια στιγμή που είμαστε κατηγορούμενοι, μπορούμε να κατηγορήσουμε, το θύμα δεν υπάρχει χωρίς το θύτη και το αντίστροφο, κακό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ένα ψίγμα καλού, μέσα στην τραγικότητα ξεδιπλώνονται και κωμικές καταστάσεις.
Αντιφατικά στοιχεία, τα οποία ενυπάρχουν στην ανθρώπινη φύση και αρνούμαστε να τα αποδεχτούμε, σκοντάφτοντας συνεχώς στη συνεχή αυτοπαγίδευση.
Σκηνοθεσία: Σωτηρία Κολόζου
Σκηνικά: Σπύρος Σεφεριάν
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Video: Νίκος Γιαννίκας,Στάθης Αναστασίου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδριάνα Αργυροκαστρίτη, Βασίλης Ιερωνυμάκης, Σωτηρία Κολόζου, Κωνσταντίνα Μακρή
INFO
«Η φιλοσοφία ενός γάτου», βασισμένο σε κείμενο του Μπάμπη Άννινου
Από Πέμπτη 22/2/18 και κάθε Πέμπτη μέχρι 29/03/18 στις 21.15
ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ CARTEL
Κρατήσεις θέσεων: 693 989 8258
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ανδριάνα Αργυροκαστρίτη 6989275410
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: γενική είσοδος 10 ευρώ // μειωμένο (φοιτητικό,65+) 8 ευρώ
Διάρκεια παράστασης 70′
«Ήταν όλοι τους παιδιά μου», του Άρθουρ Μίλλερ
Σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Εμπορικόν ανεβαίνει το αριστούργημα του σπουδαίου Αμερικάνου δημιουργού, Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου». Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Βουρδάμης, Δανάη Επιθυμιάδη, Κώστας Βασαρδάνης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ευγενία Αποστόλου, Γιώργος Τζαβάρας, Ιωάννα Πιατά.
1947: η μεταπολεμική ανάπτυξη έχει αρχίσει. Η οικογένεια Κέλλερ επαυξάνει τα αγαθά που απέκτησε κατασκευάζοντας εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη. Το εργοστάσιο, που δουλεύουν πατέρας και γιος, κατασκευάζει πια πλυντήρια και χύτρες ταχύτητας, και ευημερεί. Δυο σκιές, ωστόσο, σκοτεινιάζουν την εικόνα: ο άλλος γιος, ο Λάρρυ, που δεν γύρισε ποτέ από τον πόλεμο και το σκάνδαλο με τους ελαττωματικούς κυλίνδρους που έφτιαξε τον καιρό του πολέμου το εργοστάσιο του Κελλερ. Η συντριβή 21 αεροσκαφών οδήγησε σε δίκη και καταδίκη του συνεταίρου του σε πολύχρονη φυλάκιση.
Η άφιξη της Άννυ, κόρης του συνεταίρου και μνηστής του Λάρρυ (αργότερα και του αδελφού του), ανακινεί παλιές ιστορίες, μυστικά και απωθημένες ενοχές με απρόβλεπτες συνέπειες. Η αλήθεια δεν μπορεί να μείνει για πολλή θαμμένη κι η ορμή της, όταν, επιτέλους, αποκαλυφθεί παρασύρει ενόχους και συμβιβασμένους στην λυτρωτική κάθαρση.
Συντελεστές: Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου // Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μόσχος // Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα // Μουσική-Ήχοι : Άγγελος Τριανταφύλλου // Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος // Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου
Μέρες-ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00, 21:00
Διάρκεια παράστασης: 135’ (με διάλειμμα)
Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή – Τηλ. 210 321 1750
«Το Τίμημα», του Άρθουρ Μίλλερ, στο Θέατρο Ιλίσια
Το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Το Τίμημα», από τα γνωστότερα έργα του, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο το 1967 και πολυανεβασμένο σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως, ήταν από τα αγαπημένα έργα του Άρθουρ Μίλλερ, καθώς είναι και το μόνο έργο που αποφάσισε να σκηνοθετήσει. Σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του περίτεχνα να προσπαθούν να ισορροπήσουν και να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους, σε ένα κόσμο χωρίς δικαιοσύνη, όπου το παρελθόν καθορίζει το παρόν σε μια πραγματικότητα χωρίς λογική.
Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή του Ιλίσια για να ερμηνεύσει τον Ρωσοεβραίο παλαιοπώλη Gregory Solomon, την πηγή του κωμικού στο έργο, τον ρόλο που κινεί τα νήματα της δράσης. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Χρήστος Σαπουντζής ενσαρκώνουν τα δύο αδέλφια που συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Μαζί τους η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της γυναίκας, η οποία διεκδικεί τη ζωή της που τόσα χρόνια βρίσκεται σε αναμονή.
Οι ήρωες του έργου εκπρόσωποι μιας κοινωνίας που κάποτε φαινόταν να αλλάζει, ώστε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ευαισθησία και τη δύναμη, το δίκαιο και την ανάγκη… Μιας κοινωνίας που τελικά δεν έχει αλλάξει και τόσο, αλλά πρέπει να συνεχίσει να πιστεύει στη δύναμη της αλλαγής γιατί αλλιώς έχει πεθάνει…
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00 // Πέμπτη στις 21:00 // Παρασκευή στις 21:00 // Σάββατο στις 21:00 // Κυριακή στις 19:00
Θέατρο Ιλίσια, Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασιλίσσης Σοφίας, τηλ. 210 7210045
Έκθεση
«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».
Έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.
Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτώβρη του 2018, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO.
Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής
Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71
τηλ.: 210-3735253
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Εκθέσεις
Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο Ακρόπολης
Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης: Από το Σάββατο 28 Οκτώβρη 2017 έως τη Δευτέρα, 30 Απρίλη 2018, με ελεύθερη είσοδο.
Η συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με το Μουσείο Σαγκάης
Η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία. Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σαγκάης (11 Ιανουαρίου – 8 Απριλίου 2018) με την παρουσίαση δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 (520-510 π.Χ.) και ενός ερυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.). Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία.
Τα έργα τέχνης που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης
Το πρώτο έργο τέχνης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» είναι μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang (770 – ύστερος 7ος αι. π.Χ.) και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.
Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. μ.Χ.) με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού». Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.
Χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες
Τα δύο αντικείμενα της εκθεσιακής δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης από τις 28 Οκτώβρη 2017 έως τις 30 Απρίλη 2018, τις μέρες & ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο δεν απαιτείται εισιτήριο.
Το Μουσείο Σαγκάης
Το Μουσείο της Σαγκάης ιδρύθηκε το 1952 για να στεγάσει έργα της αρχαίας Κινεζικής τέχνης. Εκατόν σαράντα χιλιάδες αντικείμενα, από το ένα εκατομμύριο έργα τέχνης που απαρτίζουν τις συλλογές του, έχουν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί. Οι συλλογές του Μουσείου της Σαγκάης καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την Νεολιθική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, και είκοσι μία κατηγορίες εκθεμάτων, όπως χάλκινα κεραμικά και καλλιγραφικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, έργα από νεφρίτη και ελεφαντόδοντο, σκεύη από μπαμπού και λακαρισμένο ξύλο, μαντικά οστά, σφραγίδες, νομίσματα και τέχνεργα των εθνικών μειονοτήτων. Οι συλλογές των χάλκινων, της κεραμικής, της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Αριστουργήματα και θησαυροί του Μουσείου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ το ίδιο το Μουσείο υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.
Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.
Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.
Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Επικοινωνία: τηλ. 213 0258498
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» – Αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας από τις 23 του Σεπτέμβρη 2017 έως και τις 29 του Απρίλη 2018, ενώ αντίστοιχα θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Πεκίνο η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».
Η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας.
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»
Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κλπ. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά. Δείτε εδώ περισσότερα.