Δολοφονία Βραζιλιάνας ακτιβίστριας που κατήγγειλε την αστυνομική βία στο στρατοκρατούμενο Ρίο
Κάτοικος της Φαβέλα ντα Μαρέ, ήταν από τις ελάχιστες έγχρωμες Βραζιλιάνες των παραγκουπόλεων που κατέκτησαν το αξίωμα της δημοτικής συμβούλου. Η ταυτότητα των δραστών είναι άγνωστη ενώ η αστυνομία αναφέρει ότι ερευνά κυρίως το ενδεχόμενο της εκτέλεσης συμβολαίου θανάτου.
Η Μαριέλε Φράνκο, 38 ετών, εξέχουσα Βραζιλιάνα ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοτική σύμβουλος στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δολοφονήθηκε στο αυτοκίνητό της, περνώντας από το κέντρο της πόλης την περασμένη Τετάρτη. Νεκρός έπεσε και ο οδηγός του οχήματος Άντερσον Πέντρο Γκόμες, ενώ τουλάχιστον εννιά σφαίρες έπεσαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Μία ακόμα επιβάτης του αυτοκινήτου τραυματίστηκε από θραύσματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Η Φράνκο είχε εκλεγεί σύμβουλος το 2016, με 46 χιλιάδες ψήφους, εκπροσωπώντας το κόμμα PSOL (Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας), το οποίο δημιουργήθηκε όταν μέλη του Εργατικού Κόμματος του πρώην προέδρου Λούλα διαφώνησαν με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνησή του. Κάτοικος της Φαβέλα ντα Μαρέ, ήταν από τις ελάχιστες έγχρωμες Βραζιλιάνες των παραγκουπόλεων που κατέκτησαν ένα τέτοιο αξίωμα. Η ταυτότητα των δραστών είναι άγνωστη ενώ η αστυνομία αναφέρει ότι ερευνά κυρίως το ενδεχόμενο της εκτέλεσης συμβολαίου θανάτου.
Η Φράνκο πρωτοστατούσε στον αγώνα κατά της στρατιωτικής κατάληψης της γειτονιάς της και άλλων φτωχών περιοχών της πόλης, το 2016 με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες αρχικά, και εκ νέου τον περασμένο Φλεβάρη. Αυτή τη στιγμή 3.200 στρατιώτες έχουν τον έλεγχο της πόλης. Πριν από την κυβέρνηση Τέμερ, η προκάτοχός του και άλλοτε στενή του σύμμαχος, Ντίλμα Ρούσεφ -της οποίας υπήρξε αντιπρόεδρος, πρωτοστατώντας αργότερα στην καθαίρεσή της, είχε προβεί σε παρόμοια μέτρα- στέλνοντας στους δρόμους του Ρίο στρατό για ένα χρόνο στο διάστημα 2014-2015. Το πρόσχημα που επικαλείται η εκάστοτε κυβέρνηση είναι η βία μεταξύ των αντιμαχόμενων συμμοριών ναρκωτικών και η γενικότερη έξαρση της εγκληματικότας. Η στρατιωτική αστυνομία που έχει αναλάβει την επιχείρηση φύλαξης δρα κατ’ ουσίαν ανεξέλεγκτα.
Η ίδια η Φράνκο, μια μέρα πριν τη δολοφονία της, κατήγγειλε το φόνο ενός νεαρού άνδρα από τις εν λόγω αρχές, καθιστώντας ηθικά υπεύθυνο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. “Πόσοι ακόμα πρέπει να πεθάνουν για να λήξει αυτός ο πόλεμος;”, αναρωτιόταν στο λογαριασμό της στο Τουίτερ. Αλλά και ως μέλος της ειδικής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για την παρακολούθηση της στρατιωτικής επέμβασης του Ρίο είχε καταγγείλει πριν λίγες μέρες το φόνο δυο νέων κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην κοινότητα Ακάρι: “Πρέπει να μιλήσουμε δυνατά ώστε όλοι να ξέρουν τι γίνεται τώρα στο Ακάρι. Το 41ο τάγμα της Στρατιωτικής Αστυνομίας του Ρίο τρομοκρατεί και παραβιάζει τα δικαιώματα των κατοίκων. Αυτή τη βδομάδα δυο νέοι σκοτώθηκαν και πετάχτηκαν σε χαντάκι. Σήμερα, η αστυνομία περπατούσε στους δρόμους απειλώντας κατοίκους. Αυτό πάντα γινόταν και με τη στρατιωτική επέμβαση τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα”, έγραφε στο λογαριασμό της.
Η δολοφονία καταδικάστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Με πληροφορίες από telesurtv.net