18.3.1965: Η μέρα που ο σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ “περπάτησε” στο διάστημα
Βρέθηκε εκτός διαστημικού οχήματος για 12 λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα, μένοντας συδεδεμένος με το διαστημόπλοιο χάρη σε ένα καλώδιο μήκους 5 μέτρων και 35 εκατοστών
Σαν σήμερα το 1965, ο κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που “περπάτησε” στο διάστημα, βγαίνοντας από το διαστημόπλοιο Βοσχόντ-2. Είχε επιλεγεί το 1960 ανάμεσα σε άλλους πιλότους της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας ως μέλος της πρώτης ομάδας κοσμοναυτών. Αρχικά η πτήση του ήταν να πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της εκτόξευσης του Βοσχόντ 1, αποστολή που ωστόσο ακυρώθηκε. Της τελικής αποστολής προηγήθηκε μια εντατική εκπαίδευση 18 μηνών ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός του την έλλειψη βαρύτητας.
Ο Λεόνοφ βρέθηκε εκτός διαστημικού οχήματος για 12 λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα, μένοντας συδεδεμένος με το διαστημόπλοιο χάρη σε ένα καλώδιο μήκους 5 μέτρων και 35 εκατοστών. Στο τέλος του διαστημικού “περιπάτου”, η στολή του Λεόνοφ είχε φουσκώσει τόσο λόγω έλλειψης βαρύτητας ώστε δεν μπορούσε να εισέλθει. Χάρη σε μια βαλβίδα μπόρεσε να μειώσει κάπως την πίεση της στολής και να επιστρέψει έστω και με δυσκολία στο Βοσχόντ-2. Το 1968, ο Λεόνοφ επιλέχθηκε ως διοικητής για μια πτήση γύρω από τη σελήνη με το Σογιούζ 7K-L1, κάτι που ακυρώθηκε λόγω καθυστερήσεων στην επίτευξη μιας αξιόπιστης πτήσης καθώς και στο γεγονός πως οι ΗΠΑ ήδη είχαν επιτύχει το συγκεκριμένο στόχο με την αποστολή του Απόλλων 8.
Οι ατυχίες για το Λεόνοφ συνεχίστηκαν, καθώς ακυρώθηκε το σχέδιο της σοβιετικής προσελήνωσης με το διαστημόπλοιο LOK/N1, ενώ στην περίπτωση της αποστολής του Σογιούζ 11 στο Σαλιούτ 1, τον πρώτο επανδρωμένο διαστημικό σταθμό, το αρχικό πλήρωμα αντικαταστάθηκε από τους αντικαταστάτες, όταν υπήρξαν υποψίες πως ένα από τα μέλη του πληρώματος, ο Βαλερύ Κουμπάσοφ, είχε κολλήσει φυματίωση. Τελικά το το 1975 έγινε κυβερνήτης της αποστολής Απόλλων-Σογιούζ, που ήταν η πρώτη κοινή διαστημική επιχείρηση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Τον επόμενο χρόνο και ως το 1982 υπήρξε κυβερνήτης της ομάδας κοσμοναυτών της ΕΣΣΔ, συντάσσοντας και το ενημερωτικό της δελτίο με τίτλο “Ποσειδών” και υποδιευθυντής της σχολής εκπαίδευσης κοσμοναυτών “Γιούρι Γκαγκάριν”.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν να φέρνει χαρτί και μολύβια στο διάστημα, σχεδιάζοντας μεταξύ άλλων τους συναδέλφους του κατά την επιχείρηση Απόλλων-Σογιούζ. Επίσης, το σχέδιό του “Κοντά στη Σελήνη” από το 1967, είναι σχεδόν ίδιο με την εικόνα στην αρχή της ταινίας του Στάνλεϋ Κιούμπρικ, “2001: Η Οδύσσεια του διαστήματος”. Αποσύρθηκε από το διαστημικό πρόγραμμα το 1992 κι ακολούθησε μια πορεία ενασχόλησης με τη συγγραφή και τις τραπεζικές επιχειρήσεις.