Απόδραση από την Πάτρα (ΦΩΤΟ)
Κατά δεκάδες σε όλο το μήκος της περίφραξης του λιμανιού της Πάτρας, παίζοντας τη γάτα με το ποντίκι με τους αστυνομικούς να τους απωθούν, μετανάστες ψάχνουν για κάποιο φορτηγό να κρυφτούν και να διαφύγουν στην Ιταλία…
Οι μετανάστες περνούν το δρόμο και την περίφραξη του λιμανιού της Πάτρας, ψάχνοντας για κάποιο φορτηγό για να κρυφτούν και να διαφύγουν στην Ιταλία.
Κατά δεκάδες σε όλο το μήκος της περίφραξης του λιμανιού παίζοντας τη γάτα με το ποντίκι, με τους αστυνομικούς να τους απωθούν, για να προσπαθήσουν ξανά λίγες ώρες αργότερα.
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν καθημερινά κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό να περάσουν απ’ την Πάτρα στην Ιταλία.
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο πέρασμα αλλά αποτελεί για πολλούς την πιο εύκολη δίοδο προς τη βόρεια Ευρώπη μετά το κλείσιμο των χερσαίων διαδρομών μέσω των Βαλκανικών χωρών.
Μερικές εκατοντάδες, κυρίως νέοι κρύβονται σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια απέναντι απ’ το λιμάνι με υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής.
Τη νύχτα, με λιγότερους αξιωματικούς στην περιπολία, κατά ομάδες προσπαθούν να κρυφτούν στα φορτηγά.
Οι αρχές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο συνέλαβαν 760 άτομα που κρύβονταν σε φορτηγά ή με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προσπάθησαν να φύγουν για την Ιταλία. Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου των συλλήψεων για το 2017, ενώ το 2016 είχαν συλληφθεί περίπου χίλια άτομα.
Οι συλληφθέντες κρατούνται το πολύ μια νύχτα πριν απελευθερωθούν και συχνά δοκιμάζουν την τύχη τους πάλι την επόμενη μέρα.
Στην επιθεώρηση των φορτηγών επιστρατεύονται και οι ακτίνες Χ για να φανερώσουν ότι δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι.
Η διαδρομή από την Πάτρα στην Ιταλία δεν είναι καινούργια, αλλά θεωρείται ως η ασφαλέστερη επιλογή από όταν άρχισε η κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη το 2015 και σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα με βάρκες.
Όταν τα βόρεια σύνορα έκλεισαν τον Μάρτιο του 2016 και μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πάνω από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες έμειναν στην Ελλάδα. Από τότε αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να φύγουν απ’ την Πάτρα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικού της ακτοφυλακής. «Αυτό που βλέπουμε εδώ, είναι μια σταδιακή αύξηση του αριθμού αυτών των ανθρώπων», είπε.
Οι οδηγοί των φορτηγών που επιθεωρούν και μόνοι τους τα φορτηγά, μερικές φορές διώχνουν τους μετανάστες μακριά με μπαστούνια, φοβούμενοι τη σύλληψη εάν ένας λαθρεπιβάτης βρεθεί ανάμεσα στα φορτία τους. «Είναι φοβερό, δεν γίνεται πιο φοβερό από αυτό και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη», δήλωσε ένας οδηγός.
Κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι μετανάστες τελικά καταφέρνουν να φύγουν. Από την Ιταλία επέστρεψαν στην Ελλάδα 147 άτομα το περασμένο έτος, 112 το 2016 και 44 τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
«Όλα είναι επικίνδυνα», δήλωσε ο Arshad Wardak, 24 ετών, από το Αφγανιστάν. «Πρέπει να περάσουμε από όλα τα δεινά για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο μέρος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι προσπαθούν».
Πηγή: reuters.com