“Ώρα μηδέν”: Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου της Αιμιλίας Πλάτη στο Πνευματικό Κέντρο
Η λύτρωση και η κάθαρση δεν έρχεται με ένα χαρούμενο τέλος, όπου η αγάπη θριαμβεύει, αλλά με την προσφορά στο συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο, ακόμα και για όσους βρέθηκαν για κάποιο λόγο στη φυλακή, πληρώνοντας αυτοί το τίμημα για τα αμαρτήματα μιας άδικης κοινωνικής πραγματικότητας.
Το “Ώρα Μηδέν” της Αιμιλίας Πλάτη είναι ένα βιβλίο δεμένο με διάφορα νήματα με την Πολωνία, από όπου προέρχεται ουσιαστικά το ψευδώνυμο της συγγραφέα, ο κεντρικός της ήρωας, Πάβελ, αρκετές σκηνές αλλά και τα όμορφα παιδικά νανουρίσματα που παραθέτει σε κάποιο σημείο.
Είναι όμως δεμένο και με τη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης, που στέλνει τα παιδιά της στην ξενιτιά, πνίγει τα όνειρα της νέας γενιάς, τη στέλνει να αναστενάζει στα γήπεδα, στη μαύρη εργασία ή στο ταμείο ανεργίας. Δεν την αφήνει να δρέψει τους καρπούς της ζωής και των κόπων της, να πατήσει στα πόδια της και να σχεδιάσει το μέλλον της.
Όλα αυτά φωτίζονται από μια απλή καθημερινή υπόθεση και μια ιστορία αγνής νεανικής αγάπης, που σκοντάφτει στα όρια της πραγματικότητας και τις συνθήκες. Η Αιμιλία Πλάτη δίνει σκηνές από το σύγχρονο κοινωνικό τοπίο, αποφεύγοντας να βαρύνει τον αναγνώστη με αναλύσεις για τις αιτίες και τα βαθύτερα κίνητρα των ηρώων -που μένουν σε δεύτερο πλάνο, ως φόντο της εξιστόρησης, η οποία ξετυλίγεται γύρω από μια δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας, που βλέπουμε στο πρώτο κεφάλαιο.
Η συγγραφέας δεν ακολουθεί την πεπατημένη του αίσιου τέλους (happy end) ως εύκολη λύση, επιλέγει όμως να δώσει μια πιο αισιόδοξη οπτική, που κρατάει ανοιχτή την προοπτική για τους ανθρώπους και τις δυνατότητές τους να υπερβούν τα κοινωνικά όρια που βάζει η οικογένεια, η τάξη, η πατρίδα. Η λύτρωση και η κάθαρση δεν έρχεται με ένα χαρούμενο τέλος, όπου θριαμβεύει η αγάπη, αλλά με την προσφορά στο συνάνθρωπο και στο κοινωνικό σύνολο, ακόμα και για όσους βρέθηκαν για κάποιο λόγο στη φυλακή, πληρώνοντας αυτοί το τίμημα για τα αμαρτήματα μιας άδικης κοινωνικής πραγματικότητας.
Παράλληλα όμως μπαίνει ο προβληματισμός, ιδίως με την πολύ εύστοχη παράθεση του κειμένου ενός ιστολογίου στο τέλος, για την κατάσταση που βιώνουν οι κρατούμενοι και τα εμπόδια που βάζει στην καλλιέργεια, τη μόρφωσή τους η ίδια η πολιτεία που θεωρητικά επιδιώκει να τους σωφρονίσει.
Είδαμε πριν λίγο καιρό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δίνει βραβεία και συγχαρητήρια στα παιδιά που πέρασαν σε σχολές, αλλά τώρα φτάσαμε να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από απεργία πείνας επειδή δεν τους επιτρέπεται να σπουδάσουν, όπως ακριβώς το αναφέρει η νομοθεσία.
Το βιβλίο κυλάει ευχάριστα και μπορεί να φύγει και σε μια μέρα. Ενώ διαβάζοντάς το, κι έχοντας πάντα κατά νου τον τίτλο του, μπορεί να έρθουν συνειρμικά στον αναγνώστη οι στίχοι του τραγουδιού.
Ώρα μηδέν κι εσύ μονάχος τριγυρίζεις
πες μου τι βρίζεις σε ποιον ελπίζεις
στο ίδιο θέμα αγωνίζομαι κι εγώ
να πολεμήσω ό,τι με πνίγει
και μου λέει πώς να ζήσω.
Σήμερα το “Ώρα Μηδέν” παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών “Αντώνης Τρίτσης” από τις 18.00 ως τις 21.00, καθώς οδεύει προς δεύτερη έκδοση από τον οίκο “Αύρα”, με νέο εξώφυλλο. Η βραδιά αναμένεται όμορφη και ζεστή για όσους παρευρεθούν, τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την εμπειρία της παρουσίασης του βιβλίου τον περασμένο μήνα στις φυλακές, με κρατούμενους που βιώνουν καταστάσεις παρόμοιες με αυτήν που περιγράφει η Αιμιλία Πλάτη, σε αυτή την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια, βασιζόμενη στα γεγονότα πραγματικής ιστορίας.
Υπενθυμίζουμε πως όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, θα διατεθούν για να εμπλουτιστούν οι βιβλιοθήκες των φυλακών.