Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Europa League
Pre-game ανάλυση-προαναγγελία για τον αποψινό τελικό του Europa League: Άγιαξ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο τελικός
Βαριές φανέλες, ακόμα πιο βαριές τροπαιοθήκες, με βαρύτιμα τρόπαια κι ανάμεσά τους επτά Κύπελλα Πρωταθλητριών (ή Τσάμπιονς Λιγκ, όπως τα λέμε πια), και δυο μεγάλα ονόματα, από τα μεγαλύτερα brandname του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, συνθέτουν το ζευγάρι του αποψινού τελικού του Europa League: Άγιαξ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, όπου γίνονται αυτομάτως οι συνειρμοί με το μεγάλο απόντα, το Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς (ή μηπως Ιμπραχίμοβιτς;). Ο Άγιαξ ανήκει στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που έχουν κατακτήσει όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά τρόπαια, ενώ η Γιουνάιτεντ θέλει να προσθέσει σήμερα το μοναδικό που λείπει από την πλούσια συλλογή της, στη σκιά της πολύνεκρης βομβιστικής ενέργειας στο Μάντσεστερ.
Οι φιναλίστ
Το μακρινό 1995, τα τρομερά μωρά του Φαν Χάαλ προελαύνουν στο Τσάμπιονς Λιγκ και βρίσκουν στον τελικό τη Μίλαν -που την είχαν ξαναβρεί στη φάση των ομίλων, μαζί με την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς. Ο τελικός θα κριθεί με το γκολ του 19χρονου Πάτρικ Κλάιφερτ (ή Κλούιφερτ, αλλά εμείς δεν τον μάθαμε έτσι) που μπήκε ως χρυσή αλλαγή. Λίγες μέρες μετά, η αρμάδα του Αίαντα θα σκορπίσει στις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης και στα μεγάλα κλαμπ που χρυσοπλήρωσαν τον Αίαντα για να πάρουν μεταγραφή τα αστέρια του. Το συμπέρασμα είναι πως στην εποχή του Μποσμάν, καμιά ομάδα δε θα καταφέρει να ξανακάνει ποτέ το ίδιο, γιατί οι μεγάλοι σύλλογοι -ή τέλος πάντων με τα μεγαλύτερα πορτοφόλια- θα σκοτώνουν ό,τι ταλέντο κινείται, προτού προλάβει καλά-καλά να ανδρωθεί στην ομάδα που το ανέδειξε.
Ή μήπως θα τα κατάφερνε;
22 χρόνια μετά, ο Άγιαξ φτάνει σε έναν ακόμα ευρωπαϊκό τελικό -κι ας μην έχει την αίγλη του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο 18χρονος Τζάστιν Κλάιφερτ, γιος του Πάτρικ (που είναι μάνατζερ στην Παρί Σεν Ζερμέν) είναι βασικό στέλεχος του Αίαντα και μας θυμίζει πόσο εύκολα περνάνε τα χρόνια. Στην τελευταία αγωνιστική της Eredivisie στην Ολλανδία, ο Άγιαξ -που έχασε στο νήμα τον τίτλο από τη Φέγενορντ- παρέταξε μια νεανική ενδεκάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 21 χρόνια (!) και γηραιότερο παίκτη τον 24χρονο Κλάασεν. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το καλοκαίρι πολλά αστέρια θα εγκαταλείψουν το Άμστερνταμ, για να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους, αλλά όπως έλεγε και ένας σύντροφος -σε τελείως διαφορετικά συμφραζόμενα: οι ζευγάδες φεύγουν μωρέ, η σπορά μένει…
Μια τσίχλα πλανάται ακόμα, ως φάντασμα πάνω από το Μάντσεστερ κι είναι ζήτημα ποιος θα μπορέσει να το ξορκίσει. Ο Φαν Χάαλ απέτυχε παταγωδώς σε ρόλο Ghost-buster, κι ο Special One Ζοσέ Μουρίνιο ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αλλά η χρονιά του δεν ήταν πολύ special -ιδίως από τη στιγμή που η Τσέλσι, η ομάδα που τον απέλυσε δύο φορές, πήρε εύκολα χωρίς αυτόν το πρωτάθλημα- και σήμερα καλείται να την σώσει. Η Μαν-Γιου έμεινε έξω από την τελική τετράδα της Premier League, που οδηγεί στο Champions League της νέας χρονιάς, μπορεί όμως να μπει από το παράθυρο, ως νικήτρια του Europa League. Αν δεν τα καταφέρει ούτε σήμερα, η χρονιά είναι αποτυχημένη κι η επιχείρηση “ανασύνταξη” ξεκινάει από την αρχή -με 300 εκατομμύρια για μεταγραφές και τα… απαραίτητα έξοδα. Πέρα από το ρόλο του φαβορί στο σημερινό τελικό, οι Κόκκινοι Διάβολοι έχουν να διαχειριστούν το άγχος και τις συνέπειες της αποτυχίας. Κι είναι ζήτημα αν ο αυξημένος ανταγωνισμός της Premier League είναι αρκετός ως άλλοθι, για να την δικαιολογήσει.
Οι συνδετικοί κρίκοι
Ο Λουίς Φαν Χάαλ, που ήταν ο αρχιτέκτονας του τελευταίου μεγάλου ευρωπαϊκού τίτλου του Άγιαξ. Αλλά απέτυχε παταγωδώς να αναμορφώσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως σχεδόν κάθε φορά που πήγαινε καβάλα στο άλογο, ως σωτήρας, και είχε να διαχειριστεί αυξημένες προσδοκίες.
Ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, που βλέπει να συγκρούονται στη (δεύτερη) πατρίδα του, η πρώτη μεγάλη ομάδα στην οποία αναδείχτηκε, με την τωρινή και πιθανότατα τελευταία της μεγάλης καριέρας του. Και μπορεί να υπέστη ένα σοκαριστικό τραυματισμό, που θα τον κρατήσει μακριά από το σημερινό τελικό (κι ίσως να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του) αλλά δε χάνει ποτέ το αλαζονικό χιούμορ του, με την (τυπική “ζλατανίστικη”) ανάρτησή του: ο Ζλάταν μπορεί να χάσει έναν τελικό, ο τελικός δεν μπορεί να χάσει το Ζλάταν…
Θυμίζουμε ότι μερικά χρόνια πριν ο Ιμπραήμοβιτς είχε δηλώσει μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής Σουηδίας από την τελική φάση του Μουντιάλ, πως δεν αξίζει να δει κανείς τη διοργάνωση, από τη στιγμή που δε θα παίζει αυτός…
Προγνωστικά
Η Γιουνάιτεντ βάση αξίας και μπάτζετ μπαίνει ως καθαρό φαβορί στο σημερινό τελικό, μένει όμως να αποδείξει στο γήπεδο, αν μπορεί να διαχειριστεί το βάρος και να γλιτώσει τη φετινή της χρονιά, απέναντι σε ένα πολύ δυνατό αουτσάιντερ, που μάλλον βολεύεται με αυτό το ρόλο.
Πάντως, από τη στιγμή που λείπει το όνομα της Σεβίλλης (που είχε το 3/3 την τελευταία τριετία) από τους φιναλίστ, όλα είναι ανοιχτά.