Συμμαχία Σιίτη κληρικού και Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος κερδίζει τις εκλογές στο Ιράκ
Η συμμαχία “Σαϊρούν” με βασικές συνιστώσες το ΙΚΚ και το κόμμα του Σιΐτη κληρικού Σαντρ κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές στο Ιράκ, εν μέσω πολύ μεγάλης αποχής.
Εκλογές έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο στο δοκιμαζόμενο Ιράκ, με βασικό νικητή την αποχή, καθώς μόλις το 44,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων επέλεξε να προσέλθει στην κάλπη. Μεταξύ των ψηφισάντων, μια ασυνήθιστη πολιτική συμμαχία κατόρθωσε να αποσπάσει το μεγαλύτερο ποσοστό. Πρόκειται για το συνασπισμό “Σαϊρούν” μεταξύ του Σιίτη κληρικού Μουκτάντα αλ-Σαντρ, του Ιρακινού Κομμουνιστικού Κόμματος, και του μικρότερου Ιρακινού Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Η μέχρι πριν λίγα χρόνια αδιανόητη συμπόρευση μεταξύ των συντηρητικών σιιτών και του κοσμικού ΙΚΚ φαίνεται να απέφερε καρπούς σε τμήματα του εκλογικού σώματος εκτός της παραδοσιακής επιρροής του κόμματος. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Σουχάντ αλ-Χατίμπ, της υποψήφιας του ΙΚΚ που κέρδισε μια έδρα στην πόλη Νατζάφ, που θεωρείται προπύργιο των Σιϊτών. Η δασκάλα Χατίμπ, που χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα των γυναικείων δικαιωμάτων, δήλωσε πως “Οι άνθρωποι με επισκέπτονταν στο σχολείο. Με θαύμαζαν και με θεωρούσαν πρότυπο για το πώς πρέπει να είναι ένας πολιτικός. Οι συνάδελφοί μου, που υποστηρίζουν διάφορα πολιτικά κόμματα, με σέβονται με υποστηρίζουν. Κάποιος που είναι πετυχημένος στη δουλειά του, ακόμα και απλή όπως η διεύθυνση ενός σχολείου, μπορεί να επιτύχει και στη διεύθυνση ενός κρατικού θεσμού”.
Η τελευταία φορά που υπήρξε συμμαχία κομμουνιστών και εθνικιστών Σιιτικών οικογενειών ήταν τη δεκαετία του ’50, όταν κοινός εχθρός ήταν η στηριζόμενη από τους Βρετανούς δυναστεία των Χασεμιτών.
Η χώρα, που υποφέρει ακόμα από τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, με τελευταία εκείνη το 2003, πέρα από τη βία των αντιμαχόμενων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων έχει να αντιμετωπίσει τεράστια ποσοστά ανεργίας, διαφθοράς και ευνοιοκρατίας. Ο γενικός γραμματέας του ΙΚΚ, Ραϊντ Τζαχίντ Φαχμί δήλωσε πως το κόμμα του και ο σχηματισμός του Σαντρ συμφώνησαν να επικεντρωθούν σε ζητήματα που “τους ενώνουν”, όπως την καταπολέμηση της ανεργίας, της διαφθοράς και των “εξωτερικών επιρροών” στο Ιράκ, που εν προκειμένω κυρίως νοείται το Ιράν, το οποίο στηρίζει η δεύτερη σε ψήφους δύναμη της χώρας, Φατάχ. Ζητήματα ιδεολογικών διαφορών όπως το κοσμικό κράτος ή τα δικαιώματα των γυναικών φαίνεται να περνούν σε δεύτερο πλάνο, καθώς, πάντα κατά δήλωση του γ.γ “Η κοινωνική βάση είναι αρκετά κοντά-η κοινωνική βάση της αριστεράς και η κοινωνική βάση του κινήματος του Σαντρ”.
Εντός των επόμενων 90 ημερών ο νικητής καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση, και το “Σαϊρούν” έχει προχωρήσει σε επαφές τόσο με τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Χάιντερ Αλ-Αμπάντι, ο οποίος πάντως βαρύνεται με πολλά σκάνδαλα διαφθοράς, καθώς και με άλλα κόμματα, περιλαμβανομένων των κουρδικών. Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, αναλυτές εκτιμούν ότι η φιλοϊρανική μερίδα στην οποία περιλαμβάνεται και πρώην πρωθυπουργός Μαλίκι θα μπορούσε τελικά να έλθει στην εξουσία. Το ΙΚΚ φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως μια δύναμη που αντιτίθεται τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο Ιράν, καθώς, όπως δηλώνει η Χατίμπ “Υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στην περιοχή, το Ιράκ, την Υεμένη και το Μπαχρέην, αλλά εμείς, οι Ιρακινοί, θέλουμε πίσω την ανεξαρτησία μας από τις ΗΠΑ και το Ιράν. Αυτές οι δυο χώρες θα έβλαπταν τη χώρα με τη σύγκρουσή τους. Θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη, ισοπολιτεία κι είμαστε ενάντια στο θρησκευτικό σεχταρισμό, κι αυτό θέλουν κι οι Ιρακινοί.”
Υπενθυμίζεται ότι το Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, που είχε υποστεί διώξεις την περίοδο του Σαντάμ Χουσεΐν, παρά την εναντίωσή του στην αμερικανική εισβολή του 2003, επέλεξε να συμμετέχει στους πολιτικούς θεσμούς που σχηματίστηκαν μετά την πρώση του Σαντάμ, συμμετέχοντας στο λεγόμενο “Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο”, με τον τότε γραμματέα του, Χαμίντ Ματζίν Μόουσα.
Με πληροφορίες από middleeasteye.net