Παρασκευή 18 Μάη 2018 – Τι… παίζει σήμερα;

Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Βιβλίο, Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις – προτάσεις για έξοδο.

 

Κινηματογράφος

120 χρόνια από τη γέννηση του Κέντζι Μιζογκούτσι – Αφιέρωμα στο ΣΤΟΥΝΤΙΟ (18-21 Μάη)

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς από καταβολής κινηματογράφου, υπήρξε ο Κέντζι Μιζογκούτσι. Το έργο του (ουσιαστικά το ένα τρίτο του καθώς οι υπόλοιπες 60 ταινίες έχουν χαθεί οριστικά), πολλά ​ χρόνια μετά τον θάνατό του, εξακολουθεί σταθερά, δεκαετία την δεκαετία, να επηρεάζει υπόγεια το κινηματογραφικό γίγνεσθαι.​

120 χρόνια από τη γέννηση του Κέντζι Μιζογκούτσι – Αφιέρωμα στο ΣΤΟΥΝΤΙΟ (18-21 Μάη)

Κέντζι Μιζογκούτσι

Ο ίδιος ο Μιζογκούτσι δεν ευτύχησε να απολαύσει κάποια ιδιαίτερη αναγνώριση στην χώρα του, ενώ έπρεπε να περιμένει ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του για να γίνει γνωστότερος στο εξωτερικό, αποσπώντας διαδοχικούς Λέοντες στην Βενετία, κυρίως ως επακόλουθα της μεγάλης επιτυχίας του “Ρασομόν” το Ι951 που άνοιξε τις πύλες της Δύσης για μια κινηματογραφία που αριθμούσε ήδη μισόν αιώνα ζωής. Περφεξιονιστής, ιδιότροπος, άνθρωπος της ζωής και των γυναικών, από την αρχή μέχρι το τέλος παρέμεινε βαθιά Ιάπωνας, σε θεματική και φιλοσοφία, πεισματάρης του one cut και του πλάνου σεκάνς, γυρίζοντας ταινίες βασικά με γυναικείους χαρακτήρες, συνηθέστατα για την ζωή εκπορνευμένων γυναικών, πάντα για τη βασανισμένη ζωή ανθρώπων.

Ήταν τα Cahiers du Cinema, με πρώτους τον Γκοντάρ και τον Ρομέρ, με την πρώτη προβολή του “Ουγκέτσου Μονογκατάρι” ανακάλυψαν έναν ομότιμο του Ντράγιερ, του Μπέργκμαν, του Γκρίφιθ, έναν κλασσικό της τέχνης του σινεμά. Πλέον, σήμερα, δεκάδες είναι οι δημιουργοί που τον κατατάσσουν αβίαστα στις άμεσες επιρροές τους, από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ως τον Μπέλα Ταρ, από τον Αντρέι Ταρκόφσκι ως τον Βίκτορ Ερίθε.

Με τον Κέντζι Μιζογκούτσι αρχίζει ουσιαστικά ο Ιαπωνικός κινηματογράφος, που μέσω του Κουροσάουα και του ‘Οζου κατέληξε στην γενιά του ‘6ο, τον ‘Οσιμα, και τον Ιμαμούρα.

Με την εξαίρεση του (δυστυχώς) ανεπανάληπτου αφιερώματος στον Μιζογκούτσι που πραγματοποίησε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1999 (σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη όσο και απαραίτητη έκδοση για τη ζωή και το έργο του), στην Ελλάδα, το όνομα του Μιζογκούτσι παραμένει πολύ πιο γνωστό απ’ τις ταινίες του.

Η NEW STAR, κυκλοφόρησε το “Ουγκέτσου Μονογκατάρι” και τους “Σταυρωμένους Εραστές” (δεκαετίες μετά την πρώτη διανομή τους από τον Σωκράτη Καψάσκη) όπως και τον “Επιστάτη Σάνσο” (για πρώτη φορά σε κινηματογραφική διανομή) εδω και χρονια στους κινηματογράφους με καινούργιες κόπιες 35mm..

Από 18​ ​έως 2​1​​ ​Μάη προς τιμήν του Ιάπωνα σκηνοθέτη Κέντζι Μιζογκούτσι, με αφορμή τα 120 χρόνια​ ​από την ​ γέννησή του, στις 15 Μάη 1898, η New Star θα τις ξαναπροβάλει  αποκλειστικά στον κινηματογράφο «ΣΤΟΥΝΤΙΟ new star art cinema».

Το “Ουγκέτσου Μονογκατάρι” κατά λέξη “Η ιστορία της υγρής, θολής σελήνης”. Αναγνωρίζεται ως η επιτομή του έργου του, το φιλμ που συγκεντρώνει την αισθητική του θέση απέναντι στον κινηματογράφο, κατά πολλούς μια βασανισμένη αυτοβιογραφία, για όλους, μια από τις ομορφότερες στιγμές της Ιστορίας του παγκόσμιου σινεμά. Τύποις, μια ιστορία του φανταστικού, μια ιστορία φαντασμάτων στην ουσία, κι όπως όλες τελικά οι δημιουργίες του, μια φανταστική ιστορία βουτηγμένη στην πιο αμείλικτη πραγματικότητα, μια ιστορία για τα πάθη, τα όνειρα, την μοίρα των ανθρώπων. Το “Ουγκέτσου”, επικό και λυρικό μαζί, είναι μια “ομηρική” περιπέτεια για την πίστη και την αυταπάρνηση σε έναν περίπλοκο κόσμο.

Το “Ουγκέτσου” είναι ένας μύθος, κυριολεκτικά και μεταφορικά κι όπως όλοι οι μεγάλοι μύθοι, εξακολουθεί να μιλά στα μάτια, τις καρδιές και το μυαλό.Το “Ουγκέτσου” θέτει αρχές και όρια στην κινηματογραφική γλώσσα, παραμένοντας μέσα στις δεκαετίες ένα αξεπέραστο όριο κινηματογραφικής δημιουργίας και συνδιαλλαγής με τον χώρο, την κίνηση, τον χρόνο, το σώμα.

Το “Ουγκέτσου” κατακαίει τις οθόνες και το βλέμμα, μια ασυμβίβαστη όσο και αβίαστη καλλιτεχνική πράξη που με κάθε θέασή της επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που βλέπουμε
(και πιθανώς κάνουμε) σινεμά. Το “Ουγκέτσου” είναι ένα δώρο, μοναχικό, μοναδικό και μονάκριβο…

«Το «Ουγκέτσου Μονογκατάρι» είναι το αριστούργημα του Μιζογκούτσι. Τον τοποθετεί στο ίδιο ύψος με τον Γκρίφιθ, τον Αϊζενστάιν, τον Ρενουάρ. Είναι ο μεγαλύτερος Ιάπωνας σκηνοθέτης, 
ή απλώς, ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές του κόσμου». Ζαν Λικ Γκοντάρ

120 χρόνια από τη γέννηση του Κέντζι Μιζογκούτσι – Αφιέρωμα στο ΣΤΟΥΝΤΙΟ (18-21 Μάη)

1.«Ουγκέτσου Μονογκατάρι»

​ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ έως ΔΕΥΤΕΡΑ, 18.30​

Ιαπωνία-1953-96’

Σκηνοθεσία Κένζι Μιζογκούτσι

Σενάριο: Ματσουτάρο Καγουαγκούτσι
Φωτογραφία: Καζούο Μιγιαγκάουα
Ηθοποιοί: Μασαγιούκι Μόρι, Ματσίκο Κίο, Κινίγιο Τανάκα

Αργυρός Λέων Φεστιβάλ Βενετίας

Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας

Σύνοψη: Σ’ένα χωριό της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιους πολέμους, δύο αδέρφια διακινδυνεύουν τις οικογένειες και τις ζωές τους, για να ακολουθήσουν τις εμμονές τους. Ο Γκεντζούρο, ένας φτωχός αγγειοπλάστης, ονειρεύεται καλλιτεχνική δόξα και πλούτη, ενώ ο αδερφός του, Τομπέι, θέλει να γίνει ένδοξος σαμουράι. Αποφασίζουν να κατευθύνουν προς την πόλη, χωρίς τις οικογένειές τους, για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Όταν τελικά φτάσουν εκεί και βρεθούν κοντά στην πραγμάτωση των στόχων τους, ο πρώτος θα πέσει θύμα της γοητείας ενός φαντάσματος κι ο τελευταίος θα ανακαλύψει ότι η γυναίκα του έχει γίνει πόρνη.

120 χρόνια από τη γέννηση του Κέντζι Μιζογκούτσι – Αφιέρωμα στο ΣΤΟΥΝΤΙΟ (18-21 Μάη)

2.«Σταυρωμένοι Εραστές»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ, 20.30​
Ιαπωνία- 1954-110′

Σκηνοθεσία Κέντζι Μιζογκούτσι

Σενάριο: Τσικαμάτσου Μονζαέμον (θεατρική παράσταση πάνω στην οποία βασίστηκε το σενάριο της ταινίας)
Φωτογραφία: Καζούο Μιγιαγκάουα
Ηθοποιοί: Kαζούο Xασεγκάουα, Kιόκο Kαγκάουα, Eϊτάρο Σίντο, Σακάε Oζάουα

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών

Σύνοψη: Διασκευή ενός θεατρικού έργου που συνδυάζει το θέατρο Καμπούκι με το θέατρο μαριονετών Μπουνράκου, γραμμένο από τον Τσικαμάτσου Μονζαέμον, διάσημο συγγραφέα του 17ου αιώνα, με θέμα την ιστορία ενός ζευγαριού, στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Στο Κυότο του 17ου αιώνα, η Οσάν, γόνος μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας, έχει παντρευτεί για λόγους συμφέροντος τον Ισούν, έναν εύπορο και φιλοχρήματο άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Μοχέι, ένας από τους υπάλληλους του άνδρα της είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Όταν η Οσάν κατηγορείται ψευδώς ότι είναι ερωμένη του, αναγκάζονται να το σκάσουν μαζί κα ιγρήγορα αποκαλύπτουν ο ένας τον έρωτά του για τον άλλο. Στο μεταξύ, ο Ισούν διατάζει τους άνδρες του να βρουν τους δύο εραστές και να τους χωρίσουν, για να αποφύγει το δημόσιο εξευτελισμό. Το τέλος των δύο εραστών θα είναι τραγικό: θα σταυρωθούν δημόσια, αφού αυτή είναι η τιμωρία που επιβάλλεται στους μοιχούς.

120 χρόνια από τη γέννηση του Κέντζι Μιζογκούτσι – Αφιέρωμα στο ΣΤΟΥΝΤΙΟ (18-21 Μάη)

3.«Επιστάτης Σάνσο»

ΚΥΡΙΑΚΗ – ΔΕΥΤΕΡΑ, 20.30

Ιαπωνία-1954-123’
Σκηνοθεσία Κέντζι Μιζογκούτσι
Σενάριο: Ογκάι Μόρι
Φωτογραφία: Καζούο Μιγιαγκάουα
Ηθοποιοί: Κινίγιο Τανάκα, Γιοσιάκι Χαναγιάκι, Κιόκο Καγκάουα
Αργυρός Λέων Φεστιβάλ Βενετίας
Σύνοψη: Στη μεσαιωνική Ιαπωνία, ένας φιλεύσπλαχνος κυβερνήτης εξορίζεται και η σύζυγος με τα δύο τους παιδιά αποφασίζουν να τον επισκευθούν. Στο δρόμο, τους επιτίθενται ληστές, οι μητέρα πουλιέται ως πόρνη και ο γιος με την κόρη γίνονται σκλάβοι στο φέουδο του παντοδύναμου και σκληρού Επιστάτη Σάνσο. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε απάνθρωπες συνθήκες αλλά ο γιος σταδιακά αποκτά την εύνοια του Σάνσο. Όταν τελικά τους δίνεται η ευκαιρία δραπετεύουν και ο γιος καταφέρνει μετά τις πολύχρονες περιπλανήσεις του να βρει τη μητέρα και να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον πατέρα του.

STUDIO new star art cinema

ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ — Τηλ 210-8640054

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά έκθεση γελοιογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, με τίτλο “Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.”. Μετά την τεράστια επιτυχία των εκθέσεων «Μετέωρο Βήμα» (2016) και «Sweet Europe» (2017) που αγκαλιάστηκαν ζεστά από χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες και βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της επικαιρότητας, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τον Πόλεμο.

7 ταινίες για την Παλαιστίνη της Αντίστασης και του Αγώνα

Η NEW STAR διοργανώνει από 17 εως 23 Μάη ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema:
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΗΣΑΠ Βικτώρια)
Τηλ.
210 8220008, 210 8220023 
Θα προβληθούν οι ταινίες
 
​1)ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ του  Annemarie Jacir,
    ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ  19.30
​2) ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ  του  Philippe Aractingi
    ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ  21.15
​3​)ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ  της Julia Bacha,
    ΠΕΜΠΤΗ εως ΣΑΒΒΑΤΟ  16.00
​4)ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΖΩΝΗΣ του Michel KhleifiΜ.
   ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ  23.00
​5)Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ της Buthina Canaan Khoury,
   ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ  17.30
​6) PALESTINE BLUES της  Nida Sinnokrot
    ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ 17.45
​7​)ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΕΙΧΟΣ  του Mohammed Alatar,
   ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ 19.00
 
 

 

1) ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

(Milh Hadha al Bahr/Le sel de la mer/Salt of this sea)
Παλαιστίνη, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία-2008-109’

Σκηνοθεσία: Annemarie Jacir
Σενάριο: Annemarie Jacir
Φωτογραφία: Benoit Chamaillard
Μοντάζ: Michele Hubinon
Ήχος: Peter FlammauSami SaidRadwan Shalabi
Παίζουν: Suheir HammadSaleh BakriRiyad Ideis

Υποψηφιότητα της Παλαιστίνης για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2009
Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών

Η Σοράγια, 28 χρονών ζει με την οικογένειά της στο Μπρούκλιν. Είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες της εργατικής τάξης. Ανακαλύπτει ότι οι οικονομίες του παππού της έχουν παγώσει στον τραπεζικό του λογαριασμό στην Τζάφα απ’ όπου εξορίστηκε το 1948. Η Σοράγια βάζει σκοπό να επιστρέψει και το όνειρο αυτό την απομακρύνει όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα. Γνωρίζει τον Εμάντ ο οποίος έχει βάλει σκοπό να φύγει από εκεί για πάντα. Ο αγώνας για ελευθερία είναι υποχρέωση ακόμα κι όταν σε ωθεί στην παρανομία.

2) ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ (Under the Bombs)

Λίβανος – 2007 – 98’

Σκηνοθεσία: Philippe Aractingi

Σενάριο: Philippe Aractingi, Michel Leviant

ΦωτογραφίαNidal Abdel Khalek

Μουσική: René Aubry, Lazare Boghossian

Παραγωγή: Rhamsa Productions

Με τους: Nada Abou Farhat, Georges KhabbasRawya El ChabBshara Atallah

Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου του 2006 κι ο σκηνοθέτης Philippe Aractingi μας μεταφέρει στην καρδιά του Λιβάνου, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η πρωταγωνίστρια Ζeina φτάνει στο λιμάνι της Βηρυτού, απ’ όπου όλοι επιδιώκουν να αποπλεύσουν με κάποιο ξένο πλοίο για κάποια άλλη χώρα. Εκείνη κατευθύνεται αντίθετα προς την πόλη ψάχνοντας να βρει το γιο της.

Διασχίζει την ενδοχώρα, για να φτάσει στον νότιο Λίβανο, μέσα από ερειπωμένα σπίτια, αδιάβατους σχεδόν δρόμους και γέφυρες κομμένες στα δύο. Οι πρώτες σκηνές γυρίστηκαν δέκα μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Έπειτα, ο σκηνοθέτης έφυγε για τη Γαλλία κι επέστρεψε στο Λίβανο, μετά το τέλος των εχθροπραξιών, για να ολοκληρώσει την ταινία μέσα σε 11 μέρες. Με ένα μινιμαλιστικό σενάριο που διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τέσσερις μόνο ηθοποιούς και την κάμερα στον ώμο, ο σκηνοθέτης και το επιτελείο του φιλμάρουν το επικίνδυνο ταξίδι.

​3​ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ (Encounter point)

ΗΠΑ – 2006 – 85’
Σκηνοθεσία: Julia Bacha, Ronit Avni Σενάριο: Julia Bacha
Φωτογραφία: Ronit Avni, Julia Bacha, Mickey Elkeles, Labib Jazmavi
Μοντάζ: Julia Bacha Ήχος: Scott Freiman
Παραγωγή: Ronit Avni, Joline Makhlouf, Nahanni Rous
Best First Documentary Barcelona Docupolis 2007
Audience Award San Francisco Film Festival 2007

Προσωπικές ιστορίες και δράματα Ισραηλινών και Παλαιστινίων που διακινδυνεύουν την ασφάλεια, την κοινωνική τους θέση και τα σπίτια τους προς την κατεύθυνση ειρηνικής επίλυσης του Μεσανατολικού. Το φιλμ της ελπίδας, της αληθινής δύναμης και της αλληλεγγύης φτιαγμένο από Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς και Αμερικάνους.

4) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΖΩΝΗΣ (Tale of three jewels)

Μ. Βρετανία/Παλαιστίνη/Βέλγιο–1995–107’

Σκηνοθεσία: Michel Khleifi, Σενάριο: Michel Khleifi, Φωτογραφία: Raymond Fromont, Μοντάζ: Ludo Troch, Παραγωγή: Omar AlQattan, Παίζουν: Mohammed NahnalHanaNcmchBushra Karaman

Ο φανταστικός κόσμος του 12χονου Γιουσέφ και η ανάγκη του να δώσει στη λωρίδα της Γάζας κάτι από την ευαισθησία που της στέρησαν ο εξευτελισμός, ο τρόμος, η βία και τα πάθη. Τα παραμύθια της εμπόλεμης ζώνης δείχνουν ότι ζωή και όνειρα είναι ένα. Το μόνο που τα διαφοροποιεί είναι η οπτική. Και το πολιτικό μήνυμα, κρυμμένο στα υπέροχα πλάνα.

5​) Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (Τaste the Revolution) 

Παλαιστίνη – 2008 – 27’

Σκηνοθεσία: Buthina Canaan Khoury

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και μεγάλης επιχειρηματικής πρόκλησης. Η πρώτη ζυθοποιεία της Παλαιστίνης είναι γεγονός. Εν μέσω κατεχόμενων εδαφών, πολιτικής αστάθειας, σημείων, ελέγχου οικονομικού μαρασμού, θρησκευτικού φονταμενταλισμού, ρίψης ρουκετών. Προώθηση της υψηλής ποιότητας προϊόντων στην Παλαιστίνη.

​6​PALESTINE BLUES

ΗΠΑ – 2008 – 72΄

Σκηνοθεσία: Nida Sinnokrot

Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ECOCINEMA, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου DOCUSUR, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου AMAL, Διεθνές Βραβείο για Διακριθές Ντοκιμαντέρ και Ρεπορτάζ, Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βραβείο στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονπελιέρ.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Palestine Blues” διηγείται την ιστορία ενός χωριού που ζει στην απόλυτη σύγχυση, απόγνωση και απελπισία παρόλα αυτά με χιούμορ και ποιητικότητα. Τα γυρίσματα είχαν διάρκεια πάνω από 6 μήνες και επικεντρώθηκαν στο Jayyous, ένα χωριό με ανθρώπους που είχαν ως κύρια ασχολία τη γη και την καλλιέργειά της. Προκειμένου οι Ισραηλινοί να σηκώσουν ένα τείχος “ασφαλείας” στην κατεχόμενη Παλαιστίνη δεν δίστασαν όχι μόνο να καταστρέψουν τη γη αλλά έφτασαν να γκρεμίζουν ακόμη και τα σπίτια τους. Ο αγώνας των Παλαιστίνιων για επιβίωση κινηματογραφείται με τόσο ανθρώπινο και ρεαλιστικό τρόπο για να υπενθυμίσει όσα τα ΜΜΕ φροντίζουν συχνά να ξεχνιούνται.

7) ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΕΙΧΟΣ (The iron wall)
Παλαιστίνη/ΗΠΑ–2006–52’

Σκηνοθεσία: Mohammed Alatar
Παραγωγή: Palestinian Agricultural Relief Comitees,
Palestinians for piece and democratie

Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας. Το χρονικό της κατοχής από το 1967 μέχρι σήμερα. Συνεντεύξεις Παλαιστίνιων ακτιβιστών και αγροτών, Ισραηλινών αποίκων και στρατιωτικών, αναλυτών όπως οι Jeff Halper, Akira Eldar, Hind Khoury. Τείχη σύμβολα ανθρώπινου εξευτελισμού. Όταν η ατμόσφαιρα είναι ανελεύθερη, το μήνυμα της κάμερας δεν μπορεί να είναι ελπιδοφόρο. Είναι όμως ξεκάθαρο. Δε διαφαίνεται ειρηνική επίλυση ούτε και ίδρυση υγιούς και άρα βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτος. Γιατί το σιδερένιο τείχος εκτός από την αξιοπρέπεια γκρεμίζει και τις αυταπάτες.

***

Το Μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής // του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη σε Α ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗ NEW STAR

Λιγκιάδες: Το “Μπαλκόνι” των Ιωαννίνων. Στην Ήπειρο αντίκρυ από τα Γιάννινα,μια φωνή τόπο,σε μια πλαγιά του Μιτσικελιού,απλώνεται το χωριουδάκι Λιγκιάδες.
Έχει την τύχη να έχει θέα όλα τα Γιάννενα και την« ατυχία » να φαίνεται από την πόλη και όλη την γύρω περιοχή. Οι γερμανοί πέρασαν κι από εδώ….
 
Λιγκιάδες Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1943: Οι μισοί κάτοικοι του χωριού βρίσκονται πίσω απο το βουνό Μιτσικέλι στο χωριό Καρυές Ζαγορίου για τη συγκομιδή καρυδιών. Στην πλαγιά του βουνού, 5 με 6 συγγενείς του γαμπρού ενός σαρακατσάνικου γάμου πάνε στα κονάκια να παραλάβουν την νύφη σύμφωνα με το τοπικό έθιμο. Αργά το μεσημέρι, γερμανοί αλπινιστές καταδρομείς της μεραρχίας Εντελβάϊς εισβάλουν στο χωριό. Σκοτώνουν αδιακρίτως βρέφη, παιδιά, γυναίκες, γέροντες και τυλίγουν τα σπίτια στις φλόγες. Κάποιοι καίγονται ζωντανοί. Ώρες μετά, οι υπόλοιποι κάτοικοι επιστρέφουν για να βρουν τις οικογένειές τους απανθρακωμένες.Την επόμενη ημέρα ένα μωρό 14 μηνών βρέθηκε από τους συγχωριανούς του να θηλάζει στη νεκρή μητέρα του όντας τραυματισμένο από ξιφολόγχη στην πλάτη.
 
1989: Ένας γερμανός ιστορικός επισκέπτεται το χωριό και με ένα κασετόφωνο συλλέγει μαρτυρίες από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος . Αργότερα ανατρέχει στα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία για περαιτέρω έρευνα.
 
2011: Ο ιστορικός αυτός  Christoph U. Schminck Gustavus, καθηγητής Ιστορίας Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης, εκδίδει την τριλογία “Μνήμες Κατοχής”. Το τρίτο βιβλίο επικεντρώνεται στο ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων.
 
2014: Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Joachim Gauck επισκέπτεται τους Λιγκιάδες και για πρώτη φορά Γερμανός αξιωματούχος ζητά δημόσια “Συγνώμη” για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα.
 
Ο σκηνοθέτης Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, μεγαλώνει με τις ιστορίες των Λιγκιάδων, του τόπου καταγωγής του. Το 2013, θέλοντας να μοιραστεί τις ιστορίες αυτές κι αφού έχει συναντήσει τον   Christoph U Schminck Gustavus, ξεκινά να καταγράφει στο φακό του μαρτυρίες από επιζήσαντες και από τους απογόνους τους . Το βιβλίο του καθηγητή γίνεται ιστορικός σύμβουλος και συνοδοιπόρος αυτού του εγχειρήματος. Ο Κωνσταντινίδης επιστρέφει από τους Λιγκιάδες και τη Γερμανία με μεγάλο όγκο κινηματογραφικού υλικού. 
 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ  26/4/2018 στις 19.00
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema 
θα χαιρετησουν 
ο πρεσβ​η​ς της Γερμανίας στην Ελλάδα, , ΓΙΕΝΣ ΠΛΕΝΤΕΡ
ο προεδρος της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΟΣΗΣ
ο Παναγιώτης Μπαμπούσκας,  ο μοναδικός εν ζωή επιζώντας από την σφαγή 
των Λιγκιάδων
 
 Συμμετέχει η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής
​ της Ομοσπονδιας Μουργκανας​

 Και Πολυφωνικό Εργαστήριο

Της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους :
 
Christoph U. Schminck Gustavus, καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου
 στο Πανεπιστημίου της Βρέμης
Αποστόλης Παπαγεωργίου, Ανεξάρτητος Ιστορικός (Βοηθός των ιστορικών 
 Christoph U. Schminck Gustavus και Hermann Frank Meyer
Χρύσανθος Κωνσταντινίδης,  Σκηνοθέτης – Παραγωγός 
 
Συντονιστης Bελισσαριος Κοσσυβακης καλλιτεχνικος διευθυντης NEW STAR

«Οι παρτιζάνοι των Αθηνών»

Παρατείνονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» (Λεωφόρου Συγγρού 106). Η ταινία όπως ήταν προγραμματισμένο θα προβληθεί την Τετάρτη 18 Απρίλη στις 22.30 και θα συνεχίσει να προβάλλεται καθημερινά από την Πέμπτη στις 19.00.

“Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών”: Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44). 14 αφηγήσεις. 14 ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη.

Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Από την περίοδο του λιμού του ’41-’42, τα συσσίτια των λαϊκών επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, τις μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βουλγάρων, τις μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στις συνοικίες, την ίδρυση του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, τις παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την απελευθέρωση της Αθήνας οι πρωταγωνιστές συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών, αγώνων και προσδοκιών για το πώς επέλεξαν να συγκρουστούν με την ηττοπάθεια και τη συνεργασία με τον ναζισμό-φασισμό.

Οι προσωπικές ιστορίες «δένουν» με σπάνιο αρχειακό υλικό, πρωτότυπη μουσική των drog_A_tek και πλάνα του σήμερα μέσα από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τις συνοικίες της Αθήνας.

Δείτε το trailer της ταινίας:

Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών (2018 – 72’)

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας

Έρευνα – Σενάριο: Γιάννης Ξύδας

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός

Δ/νση φωτογραφίας – Μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός

Ηχοληψία – Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας

Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek

Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος

Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης

Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Μηναϊδης

Υπεύθυνη επικοινωνίας – Απομαγνητοφωνήσεις: Σέβη Σαλαγιάννη

Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη

“Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών”: Ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής

“Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών”: Ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής

Έλαβαν μέρος (με αλφαβητική σειρά): Βαλιμίτης Δημήτρης, Βοσκοπούλου Κουβά Μαρία, Ζαμάνος Στέλιος, Ζαχαρίας Μάνος, Κατιμερτζής Γιώργος, Μαραγκουδάκης Κώστας, Μπαλάνος Νίκος, Νικηφοράκης Ζάχος, Νικολάου Έλλη, Ντερμιτζόγλου Βαγγέλης, Παπαδημητρίου Γιώργος, Πετροπούλου Ζωή, Σφακιανάκης Νίκος, Σαββατιανού Ελένη

Distant Sky: Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen
Μαγνητοσκοπημένη στη Royal Arena της Κοπεγχάγης τον Οκτώβριο του 2017, η συναυλία Distant Sky απαθανατίζει μια εξαιρετική και θριαμβευτική live ερμηνεία από τους Nick Cave & The Bad Seeds.

Παρουσιάζοντας εξαιρετικές συνθέσεις από το νέο τους album “Skeleton Tree” σε συνδυασμό με παλαιότερες ιστορικές μουσικές συνθέσεις, οι πρώτες εμφανίσεις του συγκροτήματος σε 3 χρόνια προκάλεσαν τρομερό ενθουσιασμό στους οπαδούς, τους κριτικούς αλλά και στην ίδια την μπάντα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια βαθιά συναισθηματική σχέση όπου κι αν έπαιζαν.

Η επιτυχημένη περιοδεία του συγκροτήματος ξεκίνησε στην Αυστραλία τον Ιανουάριο του 2017, προτού διασχίσει τις ΗΠΑ και τελειώσει στην Ευρώπη με την προβολή του Distant Sky σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες που συνδυάζουν την ποιότητα ήχου και εικόνας προσφέροντας στον θεατή μια ολοκληρωτική μουσική εμπειρία.

Distant Sky: Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen

Σκηνοθεσία: ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΜΠΑΡΝΑΡΝΤ

Διάρκεια: 144 λεπτά

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Χρονολογία παραγωγής: 2017

Είδος ταινίας: ΜΟΥΣΙΚΗ

Χώρα παραγωγής: ΔΑΝΙΑ

Village ΑΤ ΤΗΕ MALL: ΑΝΔΡ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 35, ΑΤΤ ΟΔΟΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 1 48 48

Village ΡΕΝΤΗ: ΘΗΒΩΝ 228 ΚΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 1 48 48

Village Cosmos ΘΕΣΣ.: 11ο χλμ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ – ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 1 48 48

“1968”: Μια ιστορική ταινία για μια ιστορική ομάδα, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΣ, με προβολές και εκδηλώσεις για 340 μέρες!

Ο ιστορικός κινηματογράφος τέχνης ΑΛΚΥΟΝΙΣ γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του το 1968 θα προβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 τη συγκλονιστική ταινία για το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

«1968» του ΤΑΣΟΥ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗ από 25/01, και καθημερινά μέχρι και τις 31/12

Όπως έγραψε και η δημοσιογράφος Χριστίνα Αμερικάνου, κόρη του θρυλικού Γιώργου Αμερικάνου, ενός από τους ήρωες της Ένωσης στο κατόρθωμα της 4ης Απριλίου 1968 πρόκειται για “μία ταινία εμπνευσμένη από τον άθλο μιας μικρής και πολύπαθης χώρας και μιας ομάδας που γεννήθηκε από τις στάχτες της Μικρασιάτικης καταστροφής για να θυμίζει σε όλους την ιστορία μας. Δέκα φτωχόπαιδα κατέκτησαν ό,τι δεν είχαν καταφέρει δυο χρόνια πριν το 1966 στο φάιναλ φορ του Πρωταθλητριών.

Κατέκτησαν ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο! Το πρώτο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού! Δέκα φτωχόπαιδα το βράδυ της 4ης Απριλίου μπροστά σε 80.000 κόσμο έπαιξαν και για τον 11ο που έφυγε πριν τα καταφέρει, τον Γιώργο Μόσχο που τους βοήθησε όμως από εκεί ψηλά! […]Ο Μπουλμέτης καταφέρνει να κάνει μία ταινία με αφορμή έναν αθλητικό άθλο, δίδαγμα ζωής! Αυτό δηλαδή που πρέπει να είναι ο αθλητισμός για όλους μας. Γι’ αυτό και δεν είναι μία ταινία οπαδική, είναι η απεικόνιση του πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλοι την ίδια μας τη ζωή: με πείσμα, πάθος, χαμόγελο και αντοχή. Με «1968» λόγους για να προχωράμε, ένα βήμα πιο πέρα για να κατακτήσουμε τους στόχους μας.”

Οι προβολές θα πλαισιωθούν με μια σειρά από εκδηλώσεις και δρώμενα!

Για την πρώτη εβδομάδα από 25/1 έως και 31/1 η ταινία “1968” θα προβάλλεται στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ καθημερινά με δύο προβολές ημερησίως στις 18.00 αλλά και στις 14.00.

Και στον επίσης ιστορικό κινηματογράφο STUDIO καθημερινά με δύο προβολές ημερησίως στις 19.00 και στις 21.00

Η προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει στα ταμεία των δυο κινηματογράφων.

Εισ.:€7.00, Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικό €5.00, για ανέργους €3.00,οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00

Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00

Σε κάθε δύο άτομα θα προσφέρουμε δώρο μια συλλεκτική αφίσα.

Αφίσες, αθλητικές μπλούζες και άλλα συλλεκτικά είδη θα διατίθενται προς πώληση στο φουαγιέ του κινηματογράγου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Για οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία, συλλόγους και άλλους φορείς επικοινωνήστε στο 2108220008 καθημερινά από τις 12.00 και μετά ή στείλτε μας email στο [email protected]

Στο STUDIO προβάλλεται το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Ένα ντοκιμαντέρ – μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, με πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ, που δένουν με σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές που απλώθηκε η δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η σκηνοθετική ομάδα, με τη  σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου, δούλεψε με αρχεία αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ.

Στη 1 ώρα και 45 λεπτά της προβολής περνούν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ένας φόρος τιμής στους νεκρούς, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες.

Η ταινία προβάλλεται στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»
Η ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» από το Σάββατο 2 του Δεκέμβρη στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) Τηλ.210 8220008, 210 8220023

“Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας είναι “Ο νεαρός Μαρξ”, αλλά η ελληνική μετάφραση κάνει μια ουσιαστική προσθήκη κι είναι από τις λίγες φορές που δεν κάνει του κεφαλιού της, αλλάζοντας τα φώτα στον τίτλο μιας ταινίας. Γιατί όσο αλήθεια είναι πως ο μαρξισμός δε θα υπήρχε προφανώς χωρίς το Μαρξ, άλλο τόσο καθοριστική ήταν και η συμβολή του Ένγκελς, τόσο στο θεωρητικό κομμάτι, όσο κι από την άποψη της υλικής, οικονομικής στήριξης στον αχώριστο σύντροφό του, για να προχωρήσει απερίσπαστος στη συγγραφή του Κεφαλαίου.” Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» // Διάρκεια: 118 λεπτά

Δείτε το trailer της ταινίας:

Γερμανία – Γαλλία – Βέλγιο, 2017 // Παραγωγή: Νικολά Μπλαν, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Ρεμί Γκρελετί, Ραούλ Πεκ // Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ // Σενάριο: Πασκάλ Μπονιτζέρ, Ραούλ Πεκ, // Φωτογραφία: Κόλια Μπραντ // Μοντάζ: Φρεντερίκ Μπρους // Μουσική: Αλεξέι Εγκί // Πρωταγωνιστούν: Ογκουστ Ντιλ, Στεφάν Κοναρσκέ, Βίκι Κριπς, Ολιβιέρ Γκουρμέ, Χάνα Στιλ

Το τελευταίο σημείωμα
Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης των μεγάλων και αγαπημένων από τον κόσμο κινηματογραφικών επιτυχιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα». Στη νέα του κινηματογραφική δουλειά ο Βούλγαρης καταπιάνεται με μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 κομμουνιστών την 1η Μάη 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.

Διαβάστε κριτικές για την ταινία στην Κατιούσα εδώ και εδώ.

Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες») να υπογράφει το σενάριο, θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης.

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη

Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ.

Προβάλλεται σε δεκάδες αίθουσες στην Αθήνα και σε διάφορα σημεία στην Αττική.

Πρόγραμμα προβολών του STUDIO new star art cinema 

ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Τηλ 210-8640054

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ €5.00,
Άνεργοι €3.00. Οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00.
Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00,
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Ώρες Προβολών από 18/5 έως 21/5/2018

1) « KANANGA » του Παύλου Τριποδάκη
ΚΥΡΙΑΚΗ -ΔΕΥΤΕΡΑ 17.00
2)« ΟΥΓΚΕΤΣΟΥ ΜΟΝΟΓΚΑΤΑΡΙ »του ΚΕΝΖΟ ΜΙΖΟΓΚΟΥΤΣΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ εως ΔΕΥΤΕΡΑ 16.30
3) « ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ»του ΚΕΝΖΟ ΜΙΖΟΓΚΟΥΤΣΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ 20.30
4) « ΕΠΙΣΤΑΤΗΣ ΣΑΝΣΟ»του ΚΕΝΖΟ ΜΙΖΟΓΚΟΥΤΣΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ -ΔΕΥΤΕΡΑ 20.30

Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema 

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) Τηλ.210 8220008, 210 8220023 Εισ.:€7.00,

Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικό €5.00, / για ανέργους €3.00, / οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00 / Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00 // Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Ώρες Προβολών

17/5 εως 23/5/18

1)« KANANGA » του Παύλου Τριποδάκη
ΠΕΜΠΤΗ εως ΣΑΒΒΑΤΟ 18.00
και ΤΡΙΤΗ -ΤΕΤΑΡΤΗ 16.30
2) «1968» του ΤΑΣΟΥ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗ
ΔΕΥΤΕΡΑ -ΤΕΤΑΡΤΗ 23.00
3)ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ του Annemarie Jacir,
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 19.30
4) ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ του Philippe Aractingi
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 21.15
5)ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ της Julia Bacha,
ΠΕΜΠΤΗ εως ΣΑΒΒΑΤΟ 16.00
6)ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΖΩΝΗΣ του Michel KhleifiΜ.
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 23.00
7)Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ της Buthina Canaan Khoury,
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 17.30
8) PALESTINE BLUES της Nida Sinnokrot
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ 17.45
9)ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΕΙΧΟΣ του Mohammed Alatar,
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ 19.00
10) ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ του ΦΡΙΤΣ ΛΑΝΓΚ
ΤΕΤΑΡΤΗ 20.30
με ζωντανή μουσκή και αφήγηση .
ΠΙΑΝΟ : Νίκη Γκουντούμη . ΤΣΕΛΟ : Ερατώ Ροδοπούλου , ΑΦΗΓΗΣΗ : Aγγελική Μαραθιά
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ – ΙΔΕΑ : Διονύσης Λυκιαρδόπουλος
11) BERLIN SYMPOHONY OF A GREAT CITY του ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΡΟΥΤΜΑΝ
ΤΡΙΤΗ 21.00
συνοδεια ζωντανής μουσκής με τους GALAN TRIO
που απαρτίζεται από τους Πέτρο Μπούρα (πιάνο),
Δήμητρα Τριανταφύλλου (βιολί) και Μαρίνα Κολοβού (τσέλο)
12) ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΟΥΛΟΥΝΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00
13) ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΑ ΤΣΟΚΑΡΑ του ΕΡΜΑΝΟ ΟΛΜΙ
ΔΕΥΤΕΡΑ-20.00

Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΖΕΦΥΡΟΣ new star art cinema

ΖΕΦΥΡΟΣ Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα – Θησείο

Tηλ. επικοινωνίας: 2103462677

Εισ.: €7.00, φοιτ./ άνω των 65/Εκπαιδευτικοί /άνεργοι €6.00

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ €5.00

Από 17/5 έως 23/5/2018

1) «ΛΑΟΥΤΑΡΙ -ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ » του ΕΜΙΡ ΛΟΤΙΑΝΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 20.45 και 23.00

«Πόλεμος Α.Ε. - War S.A.» - Έκθεση γελοιογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος

«Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.» – Έκθεση γελοιογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, από τις 14 έως και τις 20 Μάη 2018.

Επιλέξαμε το θέμα του Πολέμου, μη μπορώντας να αποστρέψουμε τη ματιά μας όχι μόνο από όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας αλλά και από κάθε γωνιά του κόσμου που απειλείται από τα γεράκια του Πολέμου. Φιλοδοξούμε η έκθεση “Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.” να αποτελέσει μια φιλειρηνική, διεθνιστική κραυγή αγωνίας και συμπαράστασης, ένα εικονογραφημένο μήνυμα φιλίας των λαών κόντρα στον μιλιταρισμό, τις βόμβες και τον θάνατο. Αρνούμαστε να σιωπήσουμε μπροστά στα καραβάνια των προσφύγων και στεκόμαστε με αλληλεγγύη απέναντι στα παιχνίδια εξουσίας και τις ξένες επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων στις ζωές των ανθρώπων.

Παράλληλα, συνεχίζοντας την προσπάθεια να συστήνουμε στο ελληνικό κοινό σκιτσογράφους από όλον τον κόσμο, προσκαλέσαμε φέτος τους συναδέλφους μας από την Πορτογαλία, μια χώρα με τεράστια γελοιο- γραφική παράδοση που έχει να επιδείξει ορισμένα «θηρία» του πολιτικού σκίτσου. Έτσι, φέτος φιλοξενούμε έργα των κορυφαίων Πορτογάλων γελοιογράφων που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Μαΐου στις επτά το βράδυ, από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 14 έως και τις 20 Μαΐου 2018 στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος, καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Συνολικά θα εκτεθούν 160 έργα. Κάθε μέρα θα βρίσκονται στο χώρο μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για να ενημερώνουν και να ξεναγούν το κοινό.

Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παυλίδη, ενός ακόμη από τους σπουδαίους της τέχνης μας, που δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε νέος, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όπως όλοι οι γελοιογράφοι.

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Συμμετέχουν:

Από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (www.cartoonists.gr)

ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΑΣΟΣ, ΒΛΑΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΓΕΩΡΓΟΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, DRANIS, ΖΑΧΑΡΗΣ ΠΑΝΟΣ, ΖΕΡΒΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, JOHN ANTONO, ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΚΟΥΤΣΑΝΤΑΣ ΣΑΚΗΣ, ΜΑΚΡΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΠΑΝΟΣ, ΜΗΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ(BAS), ΜΗΤΣΟΜΠΟΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΞΕΝΟΥ ΕΦΗ, ΟΡΝΕΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΟΘΩΝΑΙΟΥ ΑΛΕΞΙΑ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΡΟΥΓΓΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, SOLOUP, SOTER, ΣΤΑΘΗΣ (ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ), ΤΑΜΠΑΚEΑΣ ΗΛIΑΣ, ΤΖΑΜΠΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Από την Πορτογαλία:

ANTÓNIO, CARLOS BRITO, ANDRÉ CARRILHO, CRISTINA SAMPAIO, VASCO GARGALOΣ, JORGE GONÇALVES, MAIA, RODRIGO DE MATOS, CRISTIANO SALGADO

Θέατρο

Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
«Ένας πρίγκιπας που θρυμματίζεται από καλοσύνη.

«Ο Ηλίθιος», ο πρίγκιπας Μίσκιν, πάσχων από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία μετά από πολυετή απουσία. Στην Αγία Πετρούπολη περιφρονούν και χλευάζουν την αθωότητά του. Εκείνος όμως ανταποδίδει καλοσύνη. Όταν έξαφνα κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για όλους η αγαθή φύση του πρίγκιπα είναι ακατανόητη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ιερός «Ηλίθιος» όταν βρίσκεται στη δίνη των ανθρώπινων παθών, της απαξίωσης, της απληστίας, του έρωτα και της ζήλιας, απαντά με αυταπάρνηση, αγάπη και αυτοθυσία.

Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όμως ποιος είναι καλός; Αυτός που δεν πράττει το κακό; Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλός; Στην εποχή μας, και σε κάθε εποχή, έχουν μερίδιο οι καλοί άνθρωποι; Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει περίπτωση ο καλός να μην «σταυρωθεί»;

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, γράφεται εξ’ ολοκλήρου στην Ευρώπη, μακριά από την Ρωσία, σε μια εποχή απελπισίας, δριμύτατης φτώχιας και νοσταλγίας του Φιοντόρ για την πατρίδα. Με τις επιληπτικές κρίσεις να τον βασανίζουν και τις προσωπικές υπαρξιακές αγωνίες να τον ταλανίζουν, γεννιέται «Ο Ηλίθιος», ένα μυθιστόρημα που όπως σημείωνε ο ίδιος ο συγγραφέας «σχετίζεται με την απόδοση της εικόνας ενός πραγματικά καλού και θετικού ανθρώπου».

«Ο Ηλίθιος» είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που φαίνεται να θέλει να ξορκίσει το κακό και να αναζητά το καλό. Ο “ιερός μωρός”, όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι, ο πρίγκιπας Μίσκιν, ο ηλίθιος, κηρύττει την αγάπη. Αγάπη. Αγάπη που οδηγεί πάντα στην σταύρωση».

Νίκος Διαμαντής

Μετάφραση – Διασκευή: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης
Σκηνοθεσία: Νίκος Διαμαντής
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλη Πεζανού
Μουσική – Sound Design: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ Κίνηση: Γιάννης Γιαπλές Δημιουργία Video παράστασης: Xρυσούλα Κοροβέση Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Μαργαρίτη Β’ Bοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης Promo Video: Μιχάλης Μαυρομούστακος

Παίζουν:
Πέτρος Φιλιππίδης
Γιάννης Στάνκογλου
Μαρία Κίτσου
Λένα Παπαληγούρα
Γιώργος Κωνσταντίνου
Γιώτα Φέστα
Ιωάννης Παπαζήσης Γιώργος Δεπάστας Στάθης Μαντζώρος Χάρης Χιώτης

Συμμετέχει το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro:

Αλεξανδράκης Στέλιος, Αλμυράντη Ειρήνη, Αμπραχαμιάν Μαρία ,Αργύρη Πηνελόπη, Αριστείδη Τίνα, Βαραμογιάννη-Μαματσή Βασιλική, Βλάχου Μαρία, Γουρουντή Ανθή, Δάλλας Κωνσταντίνος, Δανά Μικαέλα, Δημόγλου Ηλέκτρα, Δροσινού Χριστίνα, Καισαρίνης Σταύρος, Καραγιάννης Στράτος, Κολοσιώνης Δημήτρης,Κουκουράκης Ιωσήφ, Κουρσάρη Κυριακή, Κουρσάρης Χαράλαμπος, Κυριακίδου Ειρήνη, Κυριακίδου Φωτεινή, Κωστήρη Αγάθη, Μαματσή Νίκη, Μανταλόβα Ανδριάννα, Μάντζαρης Θανάσης, Μαυρογιάννη Τζένια, Μαυρομάτη Σοφία, Πηνελόπη,Μπαξεβανάκη Κατερίνα, Μπαρμπαγιάννη Ελένη, Μπούμπουλη Χρυσάνθη, Ξενοκτιστάκη Εβίτα, Οδαμπόσογλου Αλεξάνδρα, Πανδής Χριστόφορος, Παπαχειμώνα Κλεοπάτρα, Πουλέτσος Κώστας, Ράπτης Χρήστος, Ροδίτη Μαρίνα, Ρόμπας Ιωάννης,Ρούσου Αλεξία, Σκούτας Παναγιώτης, Τζίτζη Ελεάνvα, Τζίτζη Μαργιάννα, Τσουμπρής Διονύσης, Φουντουλάκη Ευαγγελία, Χυτήρη Σταυρούλα

Συμμετέχουν οι: Βεατρίκη Μίνα, Βούλγαρη Μαίρη, Κέντογλου Μελίνα, Κερολλάρη Ελένη, Μακρομαρίδου Βέρα, Στάικου Δήμητρα, Φωτίδη Σοφιάνα – Ανθίπη

Πρώτη παράσταση: Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
Tελευταία παράσταση Κυριακή 3 Ιούνη 2018

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς 185 35

Ταμείο Θεάτρου: 210 4143 310

«Το Τίμημα», του Άρθουρ Μίλλερ, στο Θέατρο Ιλίσια
Το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Το Τίμημα», από τα γνωστότερα έργα του, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο το 1967 και πολυανεβασμένο σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως, ήταν από τα αγαπημένα έργα του Άρθουρ Μίλλερ, καθώς είναι και το μόνο έργο που αποφάσισε να σκηνοθετήσει. Σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του περίτεχνα να προσπαθούν να ισορροπήσουν και να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους, σε ένα κόσμο χωρίς δικαιοσύνη, όπου το παρελθόν καθορίζει το παρόν σε μια πραγματικότητα χωρίς λογική.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή του Ιλίσια για να ερμηνεύσει τον Ρωσοεβραίο παλαιοπώλη Gregory Solomon, την πηγή του κωμικού στο έργο, τον ρόλο που κινεί τα νήματα της δράσης. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Χρήστος Σαπουντζής  ενσαρκώνουν τα δύο αδέλφια που συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Μαζί τους η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της γυναίκας, η οποία διεκδικεί τη ζωή της που τόσα χρόνια βρίσκεται σε αναμονή.

Οι ήρωες του έργου εκπρόσωποι μιας κοινωνίας που κάποτε φαινόταν να αλλάζει, ώστε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ευαισθησία και τη δύναμη, το δίκαιο και την ανάγκη… Μιας κοινωνίας που τελικά δεν έχει αλλάξει και τόσο, αλλά πρέπει να συνεχίσει να πιστεύει στη δύναμη της αλλαγής γιατί αλλιώς έχει πεθάνει…

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00 // Πέμπτη στις 21:00 // Παρασκευή στις 21:00 // Σάββατο στις 21:00 // Κυριακή στις 19:00

Θέατρο Ιλίσια, Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασιλίσσης Σοφίας, τηλ. 210 7210045

Φεστιβάλ Διεθνούς Αλληλεγγύης του Εργατικού συλλόγου Ελλήνων του Κεμπέκ

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο Μόντρεαλ ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ Διεθνούς Αλληλεγγύης του Εργατικού συλλόγου Ελλήνων του Κεμπέκ.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με προβολή της ταινίας “Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς” το Σάββατο και συνεχίστηκε την Κυριακή με εκδήλωση αφιερωμένη στην εργατική πρωτομαγιά.
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να ενώσει τις φωνές όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και των φοιτητών του Μόντρεαλ ανεξάρτητα από την εθνική τους προέλευση. Στόχος του επίσης η ανάδειξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης και η καταδίκη σημαντικών ζητημάτων όπως ο ρατσισμός, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η βαρβαρότητα του Καπιταλιστικού συστήματος.
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 5 Μάη και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιούνη, κατά την διάρκεια αυτών των μηνών θα πραγματοποιηθούν πάνω από 20 πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook festival de solidarité internationale / Φεστιβάλ Διεθνούς Αλληλεγγύης.
.

 

 

Φωτογραφία

«Μέρες Φωτογραφίας 2018» στην Πάτρα (Πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Οι βασικοί άξονες των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φωτογραφίας, με τίτλο «Μέρες Φωτογραφίας 2018», το οποίο και φέτος διοργανώνουν από κοινού ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, η Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας «Ηδύφως» και το Φωτογραφικό Τμήμα του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, από τον πρόεδρο του Οργανισμού Βασίλη Θωμόπουλο, την πρόεδρο του «Ηδύφως» Μαίρη Τσάμη και την επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη Γεωργία Ιμσιρίδου.

Ξεκίνησαν οι «Μέρες Φωτογραφίας 2018» στην Πάτρα (Πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού στη σύντομη αναφορά του, επεσήμανε τη σημασία που έχει για την Πάτρα και το Δήμο η συνεργασία με το «Ηδύφως» και με το Μουσείο Μπενάκη. Μία συνεργασία η οποία έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια, μέσα από την συνδιοργάνωση του φεστιβάλ Φωτογραφίας.

Ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε, πως η διοργάνωση του Φεστιβάλ Φωτογραφίας συγκινεί και συγχρόνως έχει φέρει κοντά του δεκάδες φίλους της φωτογραφίας, ενώ σε ότι αφορά στη φετινή διοργάνωση, στάθηκε στη σπουδαιότητα που έχει για την Πάτρα η φιλοξενία στη Δημοτική Πινακοθήκη , φωτογραφιών μιας σπουδαίας φωτογράφου, της Βούλας Παπαϊωάννου, η οποία μέσα από το έργο της αποτυπώνει την ανθρώπινη πλευρά και τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων.

Ξεκίνησαν οι «Μέρες Φωτογραφίας 2018» στην Πάτρα (Πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Ξεκίνησαν οι «Μέρες Φωτογραφίας 2018» στην Πάτρα (Πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ φωτογραφίας έχουν αγκαλιαστεί από το κοινό της Πάτρας.

Η επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη κυρία Γεωργία Ιμσιρίδου αναφέρθηκε στη συνεργασία του Μουσείου με το «Ηδύφως» και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο της φωτογράφου Βούλας Παπαϊωάννου, μέρος του οποίου θα εκτεθεί από αύριο Παρασκευή 4 Μάϊου στη Δημοτική Πινακοθήκη και τα οποία παραχωρούνται από το Μουσείο.

Ξεκίνησαν οι «Μέρες Φωτογραφίας 2018» στην Πάτρα (Πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Η κ. Ιμσιρίδου αναφέρθηκε στο έργο της Βούλας Παπαϊωάνου, κατά την περίοδο της κατοχής, μέσα από το φακό της οποίας αποτυπώθηκε η πείνα και η δυστυχία.

Οι φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου, οι οποίες διέρρευσαν στο εξωτερικό, στάθηκαν η αφορμή για να ενεργοποιηθεί ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και να μάθει όλη η ανθρωπότητα τι περνούσαν οι Έλληνες.

Ωστόσο στα εκθέματα της έκθεσης , συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες από την αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας και των τοπίων από τα νησιά του Αιγαίου, από το 1950 και μετά.

Η Βούλα Παπαϊωάννου εντάσσεται στο ρεύμα της «ανθρωπιστικής φωτογραφίας» που αναπτύχθηκε ως αντίδοτο της κατάλυσης των ανθρωπίνων αξιών εξαιτίας του πολέμου. Το έργο της εκφράζει την αισιοδοξία που επικρατούσε μετά τον πόλεμο για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το αρχείο της το δώρισε στο μουσείο Μπενάκη το 1976. Πέθανε στην Αθήνα το 1990.

Η πρόεδρος του «Ηδύφως» Μαίρη Τσάμη, ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και τον πρόεδρο Βασίλη Θωμόπουλο για τη συνεργασία και στήριξη τον φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, για την ενίσχυση και φέτος της προσπάθειας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Φωτογραφίας καθώς και τους υπαλλήλους του Πολιτιστικού Οργανισμού Τόνια Κοκκοβίκα, Γιάννα Παναγοπούλου, Σπύρο Βγενόπουλο και Ανδρέα Κάβουρα, για την προσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να στηθεί η έκθεση και να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και στη φυσιογνωμία των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, Δημοτική πινακοθήκη, 20:30.

Εγκαίνια έκθεσης της Βούλας Παπαϊωάννου με τίτλο “Η Μεταπολεμική Απεικόνιση της Ελλάδας, 1950-1960“, από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου-2 Ιουνίου

Κυριακή 6 Μαΐου 2018, 10:00-20:00, Πλατεία Γεωργίου

Για 7η συνεχόμενη χρονιά ο Φωτομαραθώνιος Πάτρας 2018.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, Αγορά Αργύρη, 19:00.

Εγκαίνια έκθεσης των μελών της Φ.Λ.Π. ΗΔΥΦΩΣ, με τίτλο “ΝΥΧΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ”.

Διάρκεια έκθεσης: 7-19 Μαΐου

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, 20:00.

Εγκαίνια έκθεσης μελών Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαίου-31 Μαίου

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, 20:00.

Νυχτερινή φωτογράφιση στον κυματοθραύστη της Αγ. Νικολάου υπό την αιγίδα του ΟΛΠΑ.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, Αγορά Αργύρη, 19:00.

“Φλερτάροντας με την αποτυχία” από τον φωτογράφο Μιχάλη Πολιτόπουλο.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, Αγορά Αργύρη, 19:00.

“Η ευδαιμονία του τίποτα” από την φωτορεπόρτερ και Photo coach Μάρω Κουρή.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018, Δημοτική Πινακοθήκη, 19:00.

“Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές/άγνωστες οδύσσειες” από τον διευθυντή του φωτογραφικού μουσείου Θεσσαλονίκης Κο Ηρακλή Παπαιωάννου.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 20:00.

Τελετή λήξης φεστιβάλ, απονομές βραβείων και έκθεση φωτογραφιών του Φωτομαραθώνιου Πάτρας 2018.

Έκθεση

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».

Έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτώβρη του 2018, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO.

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής

Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71

τηλ.: 210-3735253

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εικαστικά

«Συνάντηση» της Ουρανίας Βολονάκη και της Εύας Μελά

Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Συνάντηση» της Ουρανίας Βολονάκη και της Εύας Μελά παρουσιάζει η Γκαλερί «Χρυσόθεμις» (Καλογρέζης 14, Χαλάνδρι).

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Μάη, ώρα 19.30 και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Ιούνη.

Για την έκθεση οι δύο ζωγράφοι αναφέρουν:

Ουρανία Βολονάκη: «Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται μια σειρά από έργα με κύριο θέμα τους τη σύνδεση της Τέχνης με την εργασία. Για χιλιάδες χρόνια η Τέχνη ήταν συγχωνευμένη με την εργασία. Η Τέχνη, όπως και κάθε μορφή εργασίας, είναι η συνειδητή, σκόπιμη δραστηριότητα του ανθρώπου για να ιδιοποιηθεί, να οικειοποιηθεί, να “εξανθρωπίσει” τη φύση, την κοινωνία και τον εαυτό του, να φέρει τον κόσμο στα ανθρώπινα μέτρα. Οι ταρσανάδες με τις βάρκες, οι μεταλλικοί σωλήνες από τη δουλειά στο χώρο του μετάλλου, οι πάγκοι με τα εργαλεία του καλλιτέχνη, δουλεμένα με ακρυλικά χρώματα, είναι όλα τους πλευρές από διαφορετικούς χώρους δουλειάς, που συναντιούνται με την εργατική δύναμη που τα μεταμορφώνει σύμφωνα με τους ανθρώπινους σκοπούς και ανάγκες. Μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος τους εργαζόμενου στην παραγωγή και στην κοινωνία».

Εύα Μελά: «Δύσκολο κανείς να πει δυο λόγια για τη δουλειά του. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται έργα που αποτελούν για μένα στην κυριολεξία ένα διάλειμμα, μια “ανάσα”.. Μια “ανάσα” μέσα σε μια προσωπική ζωγραφική διαδρομή φορτισμένη από τα βάρη των καιρών… Και αυτή η “ανάσα” δεν είναι παρά η προσέγγιση τοπίων με αυγοτέμπερα, καθώς και προσώπων με την τεχνική της νωπογραφίας (φρέσκο). Μαζί κι ένα σχέδιο με κάρβουνο και μελάνι με αφορμή την αληθινή ιστορία μιας γάτας που κι αυτή ταξίδεψε με τους πρόσφυγες… Από τη μια η φύση, με την αέναη ομορφιά της, και από την άλλη παιδιά-μετανάστες, παιδιά-πρόσφυγες, παιδιά της Παλαιστίνης, τα μεγάλα θύματα των στρατιωτικών επεμβάσεων και του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Σημαντικό κίνητρο γι’ αυτή την έκθεση, η “συνάντηση” με τη δουλειά της φίλης ζωγράφου Ουρανίας Βολονάκη. Μέσα από διαφορετικούς δρόμους συναντώνται προθέσεις και αποτελέσματα, δίνοντας την ευκαιρία για ένα διάλογο».

Τα Μάγια της Πεταλούδας – Αφιέρωμα στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Η ΙΑΝΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης  120 ετών από τη γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα,  διοργανώνει  ένα εικαστικό αφιέρωμα  στη  ζωή και το έργο του  Ισπανού  ποιητή, που υπήρξε για τους Έλληνες ένας οικείος ξένος.  Παρότι πέρασαν  82 χρόνια από την τόσο άγρια δολοφονία του, ο μύθος του παραμένει ζωντανός στη χώρα μας  μέσω του έργου του, που δεν έπαψε να διαβάζεται, να παίζεται και να αγαπιέται από όλες τις  γενιές.

Από τα Μάγια της πεταλούδας έως τα Σονέτα του Σκοτεινού έρωτα, το Ντουέντε ( «αυτή η μυστήρια δύναμη που όλοι νιώθουμε και κανείς φιλόσοφος δεν κατάφερε να εξηγήσει, το ίδιο το πνεύμα της γης, η ρίζα του πάθους ή το πάθος της ρίζας» όπως ο ίδιος το μετέφραζε) διέτρεξε και διέσωσε το έργο του Λόρκα αλλά και την ίδια τη ζωή του. Ο Λόρκα- ποιητής,  ο Λόρκα -θεατρικός συγγραφέας, ο Λόρκα – μουσικός, ο Λόρκα – ζωγράφος, ο Λόρκα – σκηνοθέτης, ο Λόρκα – ακτιβιστής, ο Λόρκα – αιώνια νέος, ο Λόρκα- δολοφονημένος άγρια: κομμάτια όλα  της εικόνας και του μύθου του.

Τα «Μάγια της πεταλούδας»  υπήρξε το πρώτο έργο του Λόρκα. Πέρα από το γεγονός όμως πως ο τίτλος αυτός  σηματοδοτεί την συγγραφική αφετηρία του ποιητή,  η πεταλούδα είναι κι ένα σύμβολο που μας υπενθυμίζει το δίδαγμα των αλλαγών και της μεταμόρφωσης, την ελευθερία  και το πέταγμα της ψυχής, στοιχεία που χαρακτήρισαν τα χρόνια, το έργο και τη ζωή του ποιητή.  Ελπίζουμε και θέλουμε το εικαστικό αφιέρωμα στον κόσμο  του  Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα να είναι ένα αξιομνημόνευτο ταξίδι, μια αισθητική κατάδυση στις ρίζες του Ντουέντε το 2018.

Η συγκεκριμένη έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνέχεια στη Μαδρίτη και τη Γρανάδα, με τη φροντίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.

Το εικαστικό αφιέρωμα θα ξεκινήσει παράλληλα με το κεντρικό και πολυσχιδές αφιέρωμα του ΙΑΝΟΥ στον ποιητή – Διάρκεια αφιερώματος: έως και το Σάββατο 19 Μαΐου 2018.

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Στέλιος Αλεξάκης, Γιάννης Αδαμάκης, Ελέσα Αντύπα, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Στέφανος Δασκαλάκης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεύσω Παπαδάκη, Βασίλης Πέρρος, Μιχάλης Ρούγκας, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαρίνα Στελλάτου, Κατερίνα Τσεμπελή

IANOS Αίθουσα Τέχνης, Αθήνα: Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Παρ: 9:00 – 21:00, Σαβ: 9:00-20:00

Επικοινωνία IANOS: Τ. 210 – 3217810 (εσ. 5), Κ. 6958004810 – 6977605271, Ε. [email protected]

Δυο εκθέσεις με έργα του Χρίστου Δαγκλή στα Γιάννενα
Δυο εκθέσεις με έργα του ζωγράφου, χαράκτη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Χρίστου Δαγκλή (1916-1991) που παρουσιάζουν κάθε φάση της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας, κάθε πτυχή της δημιουργίας του: σχέδια της εξορίας, υδατογραφίες, θεατρικά σκηνικά, προπλάσματα κοσμημάτων και φυσικά χαρακτικά, στα Γιάννενα.

Ο Χρίστος Δαγκλής αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατέχει σήμερα, 26 χρόνια μετά το θάνατό του, μια θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες, και ένα πολύ μεγάλο μέρος του έργου του και του προσωπικού του αρχείου ανήκει στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων.

Δυο εκθέσεις με έργα του κορυφαίου ζωγράφου και χαράκτη Χρίστου Δαγκλή στα Γιάννενα

Δυο εκθέσεις με έργα του κορυφαίου ζωγράφου και χαράκτη Χρίστου Δαγκλή στα Γιάννενα

1.«Κεντρική Αναδρομική Έκθεση χαρακτικών και σκηνογραφικών μελετών»

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων

Διάρκεια έκθεσης 20 Φλεβάρη έως 13 Μάη 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 08.00-15 00. Παρασκευή 08.00-21.00.

Κυριακή 10.00-13.00 και 18.00-2100

2.«Περιφερειακή Αναδρομική Έκθεση με ακουαρέλες»

Στον εκθεσιακό χώρο του φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

Διάρκεια έκθεσης 20 Φλεβάρη έως 25 Μάρτη 2018

Ώρες λειτουργίας: 11.00-13.00 και 18.00-21.00 καθημερινά

Για τον Χρίστο Δαγκλή δείτε περισσότερα εδώ.

 

«Μιχάλης Νικολινάκος: Η ζωγραφική, η εικονογράφηση και και οι παράλληλες διαδρομές»
Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Νικολινάκου με τίτλο «Μιχάλης Νικολινάκος: Η ζωγραφική, η εικονογράφηση και και οι παράλληλες διαδρομές» φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη (Ραιδεστού 32 και Π. Τσαλδάρη).

«Μιχάλης Νικολινάκος: Η ζωγραφική, η εικονογράφηση και και οι παράλληλες διαδρομές»

«Μιχάλης Νικολινάκος: Η ζωγραφική, η εικονογράφηση και και οι παράλληλες διαδρομές»

Πολύπλευρος και παραγωγικότατος, ο Μιχάλης Νικολινάκος (1920-1994) ασχολήθηκε με ποικίλες εκδοχές της εικαστικής δημιουργίας, ενώ παράλληλα στράφηκε για αρκετά χρόνια στον κινηματογράφο. Η ζωγραφική, το σκίτσο, η γελοιογραφία, η εικονογράφηση, η σκηνογραφία, η υποκριτική, η γραφιστική, η διακόσμηση, ο σχεδιασμός μνημείων είναι τα πεδία στα οποία ο καλλιτέχνης θήτευσε αβίαστα και φυσικά, παράγοντας έργο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη Νίκο Νικολινάκο.

«Μιχάλης Νικολινάκος: Η ζωγραφική, η εικονογράφηση και και οι παράλληλες διαδρομές»

Ο Μιχάλης Νικολινάκος στο ατελιέ του (1960)

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη.

Περισσότερα για τον Μιχάλη Νικολινάκο διαβάστε εδώ.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μάη.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00. Τετάρτη 17.00 – 20.00. Κυριακή 11.00 – 15.00

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από Μ. Πέμπτη 5/4 έως και Τρίτη 10/4.

Εκθέσεις

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Επικοινωνία: τηλ. 213 0258498

«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» – Αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας από τις 23 του Σεπτέμβρη 2017 έως και τις 29 του Απρίλη 2018, ενώ αντίστοιχα  θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Πεκίνο η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».

Η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας.

«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»

Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κλπ. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά. Δείτε εδώ περισσότερα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: