Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρώην ηγετικό στέλεχος του ΔΝΤ, Κάρλο Κοταρέλι
Ο Κάρλο Κοταρέλι, με το προσωνύμιο “κύριος ψαλίδι” λαμβάνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία, μετά το βέτο του προέδρου Ματαρέλα στον ευρωσκεπτικιστή υπουργό οικονομικών που πρότειναν Λέγκα και Κίνημα 5 αστέρων για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Η δημοκρατία στα καλύτερά της για άλλη μια φορά εντός ΕΕ, καθώς όπως όλα δείχνουν η Ιταλία ετοιμάζεται για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια να υποδεχτεί κυβέρνηση τεχνοκρατών. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατέθηκε στο πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, γνωστό στην Ιταλία ως “κύριο ψαλίδι”, για τις αυστηρότατες δημοσιονομικές του απόψεις, με επίκεντρο την καταπολέμηση των ελλειμμάτων, δηλαδή την επιβολή ακόμα μεγαλύτερης λιτότητας στον ιταλικό λαό.
Είχε προηγηθεί αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς το συνονθύλευμα της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά με το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 αστέρων δεν μπόρεσε τελικά να συγκροτήσει κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, αρνήθηκε να εγκρίνει το διορισμό του καθηγητή Πάολο Σαβόνα, ο οποίος έχει μιλήσει για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ο Ιταλός πρόεδρος είπε πως “Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την ευρωζώνη” και ότι έτσι “διαφυλάττει τις οικονομίες των Ιταλών. Πολλοί, κι εδώ στην Ελλάδα, μιλούν για “πραξικόπημα”, και “μερκελική μπότα”, αφενός όμως οι ίδιοι οι θεσμοί του ιταλικού αστικού κράτους καθιστούν νόμιμα τέτοια “πραξικοπήματα”, αφετέρου είναι σαφές ότι υπάρχουν ισχυρότατες μερίδες της αστικής τάξης που δε χρειάζονται καμιά παρέμβαση Μέρκελ για να διασφαλίσουν πως ούτε λεκτικά δε θα διακυβευθεί η παραμονή της χώρας τους στην ευρωζώνη.
Είναι όμως επίσης σαφές, τόσο από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και από τις διαφορές που διαφαίνονται μεταξύ των παρ’ολίγον κυβερνητικών συμμάχων, πως δεν είναι ευκαταφρόνητη και η μερίδα του εγχώριου κεφαλαίου που φλερτάρει με την ιδέα της εξόδου ή τουλάχιστον προτίθεται να τη χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί για τη βελτίωση της θέσης του στη χώρα αλλά και διεθνώς .Η Λέγκα του Βορρά, δια του αρχηγού της Ματέο Σαλβίνι φαίνεται πως έχει αναλάβει ρόλο πολιτικής έκφρασης τμήματος τουλάχιστον αυτής της μερίδας, πατώντας βέβαια και δημαγωγικά στα πραγματικά αισθήματα δυσπιστίας του πληθυσμού απέναντι στην ΕΕ, από αντιδραστική σκοπιά βέβαια και με έντονες αντιμεταναστευτικές αιχμές.
Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός… στην Ιταλία, αποφασίζουν οι Ιταλοί», δήλωσε ο Σαλβίνι. «Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», παραπέμποντας ευθέως στην διεξαγωγή εκλογών, τις οποίες και ο ίδιος ο Ματαρέλα δεν απέκλεισε. Εξάλλου, παρά τη διαλλακτικότερη στάση του κινήματος 5 αστέρων απέναντι στην παρέμβαση του προέδρου, είναι μέχρι στιγμής πολύ αμφίβολο αν ο Κοταρέλι θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή και τη γερουσία, καθώς δεν μπορεί να επιτευχθεί η εκάστοτε απαραίτητη πλειοψηφία χωρίς τη στήριξη είτε της Λέγκας είτε των 5 αστέρων, ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψηφίσουν υπέρ του. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν σχηματιστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών ο βίος της δεν μπορεί να κρατήσει πέραν της διεξαγωγής νέων εκλογών, που συνταγματικά μπορούν να γίνουν μετά τις 15 Σεπτέμβρη.