Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: 68,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι το 2017
2,9 εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφυγες από το 2016, αύξηση ρεκόρ μέσα σε μία μόνο χρονιά!
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: 68,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι το 2017, πάνω από τους μισούς είναι παιδιά.
Ένα άτομο κάθε 2 δευτερόλεπτα αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο του.
25,4 εκατομμύρια συνολικά είναι οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους λόγω συρράξεων και διώξεων.
2,9 εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφυγες από το 2016, αύξηση ρεκόρ μέσα σε μία μόνο χρονιά.
Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται, το 85% των προσφύγων παραμένουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Με την πλειοψηφία αυτών να είναι ήδη πολύ φτωχές και να μην μπορούν να παρέχουν βοήθεια και στους πρόσφυγες.
Τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες παραμένουν σε χώρες που βρίσκονται δίπλα στη δική τους.
Σχεδόν τα δύο τρίτα όσων αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή είναι εκτοπισμένοι σε άλλο σημείο στη χώρα τους και δεν έφυγαν ποτέ από αυτή.
Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των προσφύγων είναι Παλαιστίνιοι και η πλειονότητα των υπολοίπων προέρχεται από μόλις πέντε χώρες: τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Μυανμάρ και τη Σομαλία.
Από τα σημαντικότερα στοιχεία που αποκαλύπτει η έρευνα είναι ότι ο εκτοπισμένος πληθυσμός παγκοσμίως είναι νεαρής ηλικίας – το 52% είναι παιδιά, 138.700 από τα οποία είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
Συγκριτικά πολύ μικρός είναι κι ο αριθμός των χωρών που υποδέχονται μεγάλους πληθυσμούς προσφύγων. Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην υποδοχή προσφύγων σε απόλυτους αριθμούς (3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες) κυρίως από τη Συρία.
Ενώ, ο Λίβανος φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων (περίπου 1 εκατομμύριο) σε σχέση με τον πληθυσμό του, ένας στους έξι κατοίκους είναι πρόσφυγας. Συνολικά, το 63% του συνόλου των προσφύγων βρίσκονται σε μόλις 10 χώρες.
Πηγή: unhcr.org