Η Κατιούσα προτείνει: “Η κάθοδος των εννιά”, του Χρίστου Σιοπαχά
“Η κάθοδος των εννιά”, έβγαλε σε πρώτο πλάνο τη μοναξιά και την αξιοπρέπεια των χαμένων. Είναι μια ταινία για την ήττα, αλλά δεν έχει το κεφάλι της σκυφτό, με όση θλίψη κι αν κουβαλάει μέσα της.
Η Κατιούσα προτείνει γι’ απόψε την ταινία του Χρίστου Σιοπαχά “Η κάθοδος των εννιά”, που γυρίστηκε το 1984, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Θανάση Βαλτινού, και εξιστορεί την πορεία των εννιά τελευταίων μαχητών τους ΔΣΕ που απόμειναν οπλισμένοι στον Ταΰγετο, το καλοκαίρι του 1949, μετά από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του εθνικού στρατού στην περιοχή.
«Η Κάθοδος των εννιά» είναι μια ταινία που παίρνει το θέμα της μέσα από την ελληνική ιστορία. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, είναι η πρώτη ταινία που αναφέρεται στον εμφύλιο πόλεμο. Η δική μου ανάγνωση στη φιλολογική «Κάθοδο» του Θανάση Βαλτινού, έβγαλε σε πρώτο πλάνο τη μοναξιά και την αξιοπρέπεια των χαμένων. Είναι μια ταινία βέβαια για την ήττα, αλλά δεν έχει το κεφάλι της σκυφτό, με όση θλίψη κι αν κουβαλάει μέσα της. Θεωρώ την «Κάθοδο των εννιά» αισιόδοξη τραγωδία», αναφερόταν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Πολιτιστική (1984) ο Κύπριος σκηνοθέτης.
Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Καλαβρούζος, Αντώνης Αντωνίου, Βασίλης Τσάγκλος κ.ά.
Λίγα λόγια για την ταινία:
Το καλοκαίρι του 1949, μια ομάδα εννιά μαχητών της ηρωικής 3ηςΜεραρχίας του ΔΣΕ Πελοποννήσου, βρίσκονται αποκλεισμένοι στον Ταΰγετο, μετά από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του εθνικού στρατού στην περιοχή, γνωστές ως επιχείρηση «Περιστέρα». Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα, την απόφαση για διάλυση της 3ης Μεραρχίας «κατά ομάδες». Αυτό που ακολούθησε ήταν η καταδίωξη και εξόντωση των μαχητών του ΔΣΕ με δολοφονίες, στρατοδικεία, εκτελέσεις. Η ομάδα των «εννιά» είναι οι τελευταίοι εναπομείναντες μαχητές. Η ομάδα θα καταλήξει να εξοντωθεί από τον Εθνικό Στρατό και τους οπλισμένους χωρικούς.
Στην ταινία του Χρ. Σιοπαχά αναδεικνύεται το πείσμα και η αποφασιστικότητα των μαχητών του ΔΣΕ παρ’ όλες τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες ακόμα και την εχθρικότητα μερίδας των κατοίκων που είχαν να αντιμετωπίσουν. Αναδεικνύονται αρετές που μόνο οι μαχητές του ΔΣΕ, ο οποίος ήταν διαποτισμένος από τα ιδανικά του ΚΚΕ μπορούσαν να έχουν.
Η ταινία συμμετείχε στο 25o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τιμήθηκε με τα βραβεία μουσικής, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και β’ ανδρικού ρόλου. Επίσης, βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
12 Trackbacks