Όταν τον Ψινάκη τον είχαν σαν «θεό»
Γραφικός; Σίγουρα… Ομως, δεν είναι αυτή η ουσία. Είναι φανερό ότι το «χαρτί» Ψινάκης υπήρξε πολύ χρήσιμο για το σύστημα…
Τα αστικά μέσα ενημέρωσης, πριν τις προηγούμενες τοπικές εκλογές, παρουσίαζαν τον Ηλία Ψινάκη, τότε υποψήφιο δήμαρχο Μαραθώνα, περίπου ως ιερή αγελάδα που «μακάρι να πάρει τη δημαρχία» για να δείξει ότι «αυτό χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση, η κοινωνία». Ετσι έλεγαν τότε. Γι’ αυτό άλλωστε ανατρέξαμε σε πολλά τηλεοπτικά πλάνα από το βράδυ των εκλογών και διαπιστώσαμε ότι ο εκλεγείς από την πρώτη Κυριακή δήμαρχος «παρήλασε» από όλα τα κανάλια, που τον υποδέχονταν με διθυράμβους και ευχές για επιτυχημένη θητεία, την οποία θεωρούσαν και σίγουρη. Τα ολοσέλιδα ρεπορτάζ στις εφημερίδες, τα ατέλειωτα λεπτά τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου, τα κατεβατά στο διαδίκτυο, ήταν σχεδόν όλα μία «αγιογραφία» στον Ψινάκη. «Ο μάνατζερ, ο κοσμικός, ο άνθρωπος με το ζηλευτό life style και την επιστημονική (!) προσέγγιση του στόχου. Οι Φιλιππίνες, η Νέα Υόρκη, η συνάντηση με τον Α. Παπανδρέου, ο θρίαμβος του Μαραθώνα». Και πρόσθεταν: «Ως υποψήφιος κατέρριψε τα προβλεπόμενα κλισέ, δεν έκανε προεκλογικό αγώνα, δεν τύπωσε αφίσες, δεν βγήκε σε προεκλογικά πάνελ. Ο τίτλος του δημάρχου, που πλέον του ανήκει, δεν του αρέσει. Προτιμά το marathon man, άνθρωπος του Μαραθώνα, του τόπου. Που κοιμάται και ξυπνάει με μια μαγευτική θέα της θάλασσας της περιοχής και αμέτρητα σχέδια στο μυαλό για το μέλλον της…».
Μετά την εκλογή του, ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας από τα ΜΜΕ. Τον αποθέωναν όποτε εκστόμιζε κάποια γραφικότητα, όποτε έλεγε κάποια αρλούμπα. Του έστηναν αφιερώματα τότε που πριν πάει στην Κίνα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, και του είπε: «Πάω στην Κίνα… και αν δεν επιστρέψω με επενδύσεις για το δήμο μου, να με ραπίσεις». Αποθέωση όταν γύρισε και έλεγε ότι έκανε συμφωνίες 400.000.000 δολαρίων. Τι επενδύσεις; Με τον επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Δημάρχων Dai Yudong – ο οποίος είναι και πρόεδρος της εταιρείας Dragon Tourist Holding Ltd. – για την επένδυση 350.000.000 δολαρίων για την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής γραμμής του Μαραθώνα, που εκτείνεται σε μία έκταση 15 χιλιομέτρων, αλλά και στη χρηματοδότηση με 50.000.000 ευρώ της κατασκευής του ιστορικού μουσείου του Μαραθώνα. Για όλα αυτά ενημέρωσε αναλυτικά αργότερα τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Κοτζιά, Κουρουμπλή, Κοντονή, τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.
Γραφικός; Σίγουρα… Ομως, δεν είναι αυτή η ουσία. Η φωτογραφία του δίπλα στον Αρχηγό ΓΕΣ να παραλαμβάνει το βραβείο του προβλήθηκε όσο καμία άλλη. Οπως και τότε που ανακοίνωσε ότι ο Μαραθώνας «πτώχευσε», ότι «δεν υπάρχει φράγκο στο ταμείο να πληρωθούν οι εργαζόμενοι», και πάλι τα ΜΜΕ τον αποθέωναν. Κι ας σήμαινε αυτό ότι ο δήμος και άρα οι δημότες θα καλούνταν να πληρώσουν την ένταξη στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας πολύ ακριβά. Και ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κανένα έργο υποδομής για την προστασία του λαού. Κι όμως τον αποθέωναν… Είναι φανερό ότι το «χαρτί» Ψινάκης υπήρξε πολύ χρήσιμο για το σύστημα. Οχι μόνο γιατί σε συνεργασία με άλλους «φερέλπιδες» και δήθεν «άφθαρτους» και «υπερκομματικούς» δημάρχους ανά την Ελλάδα στηρίχθηκε πολύ, αλλά και γιατί επιχειρήθηκε όλο αυτό να αποτελέσει «μαγιά» για ευρύτερες διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, πάντα με το μανδύα του «αυτοδιοικητικού». Και βέβαια, να δοκιμαστεί το κατά πόσο μπορεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά να υλοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική μέσα και από την Τοπική Διοίκηση από τέτοια, ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα… Οι εξελίξεις στο δήμο Μαραθώνα και όσα βγαίνουν στην επιφάνεια με την τελευταία φονική καταστροφή, οι ευθύνες «με ουρά» που αποδίδονται στη δημοτική αρχή και που δεν περιορίζονται μόνο στην καθυστερημένη αντίδραση την ώρα της κρίσης, φανερώνουν πόσο επικίνδυνα για το λαό είναι τα σχέδια που στήνουν κάποιοι για να προβάλουν υποψηφιότητες και πρόσωπα ως δήθεν «ανεξάρτητους», «άφθαρτους» και «ακομμάτιστους». Καλό είναι ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του και να κλείσει τ’ αυτιά στους κάθε λογής «σπόνσορες» της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους και τις Περιφέρειες.
Κ. Πασ.
Πηγή: Ριζοσπάστης