Το μουσείο Χέμινγουεϊ στην Κούβα
Μια υποχρεωτική στάση για όσους ακολουθούν τα βήματα του μεγάλου μυθιστοριογράφου στην Αβάνα είναι το κτήμα Vigía, εκεί όπου έζησε από το 1939 έως το 1960.
Το καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, χαλάρωση, μάθηση … και περιπέτεια. Όλα αυτά βρίσκονται στο κτήμα Vigía, το οποίο ήταν η κατοικία του Έρνεστ Χέμινγουεϊ από το 1939 έως το 1960.
Το κτήμα, έχει αυτή τη μυστηριώδη έλξη των τόπων όπου οι μεγάλοι καλλιτέχνες δημιουργούσαν. Είναι αυτή η έλξη που έχει το Κλίν, όπου συνέθετε ο Τσαϊκόφσκι, το σπίτι του Τολστόι στην Γιάσναγια Πολιάνα και το αγρόκτημα San Vicente, στη Γρανάδα, το τόσο ξεχωριστό για τον Λόρκα.
Αυτό που κάνει αρκετούς να επιστρέφουν πολλές φορές εκεί, στο σπίτι του συγγραφέα, είναι όχι μόνο η ομορφιά του, αλλά κυρίως η γοητεία που αποπνέει αυτό το μέρος, σαν να εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή του.
Το κτήμα βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου. Επί ισπανικής κυριαρχίας υπήρχε εκεί στρατιωτικός σταθμός παρατήρησης, για αυτό και το όνομά του σημαίνει φρουρός. Το σπίτι κατασκευάστηκε το 1887 από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Miguel Pascual Baguer. Αγοράστηκε από τον Χέμινγουεϊ το 1940, από τις πωλήσεις του «Για ποιον κτυπάει η Καμπάνα». Ο ίδιος έλεγε ότι είχε καλή τύχη όταν έγραφε στην Κούβα και θεωρούσε το κτήμα το κατάλληλο μέρος για να γράφει.
Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο σπίτι, αλλά από τις βεράντες που το περιβάλλουν προσφέρεται μια πλήρης θέα στον προσωπικό και ιδιωτικό κόσμο του Χέμινγουεϊ μέσω των πολλών παραθύρων και θυρών.
Η τραπεζαρία σε στυλ ισπανικής ταβέρνας, με ρουστίκ έπιπλα σχεδιασμένα από τη Mary Welsh, την τελευταία του σύζυγο και κατασκευασμένα από ντόπιους ξυλουργούς.
Στα ράφια των βιβλιοθηκών υπάρχουν περισσότερα από 9.000 βιβλία, περιοδικά και άλλες εκδόσεις, πολλά από αυτά με υπογραμμίσεις και σημειώσεις στα περιθώρια, όπως συνήθιζε ο Χέμινγουεϊ.
Η κεντρική σκηνή στο γραφείο του συγγραφέα είναι η γραφομηχανή του, μια Royal Arrow. Εκεί έγραψε μεταξύ άλλων τη νουβέλα «Ο γέρος και η θάλασσα», αφιερωμένη στον λαό της Κούβας, που του χάρισε το Βραβείο Πούλιτζερ (1953) και το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1954).
Ο Χέμινγουεϊ έφυγε από το σπίτι το 1960, με σαφή πρόθεση να επιστρέψει. Άφησε το γραφείο του τακτοποιημένο, τοποθετώντας στην γραφομηχανή του χαρτί, με δυο μολύβια έτοιμα ξυσμένα και έχοντας δώδεκα φύλλα «ανώτερης ποιότητας» καρμπόν, ακόμα στο κουτί.
Ταξίδεψε στην Ισπανία για να παρακολουθήσει ταυρομαχίες, αλλά αρρώστησε. Πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου νοσηλεύτηκε. Αυτοκτόνησε με ένα πυροβολισμό, το 1961.
Λίγες εβδομάδες μετά το θάνατο του συγγραφέα, η σύζυγός του Mary Welsh επέστρεψε στην Αβάνα για να δωρίσει το σπίτι μαζί με το περιεχόμενό του στον κουβανέζικο λαό, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του Χέμινγουεϊ. Από το 1962 λειτουργεί ως μουσείο.
Πηγή:granma, michiganradio.org