Πώς είναι ο σωστός γκέι πρόσφυγας; Αυστριακοί στις υπηρεσίες ασύλου κόβουν τους “πολύ” ή “λίγο” ομοφυλόφιλους αιτούντες.
Το πρόβλημα βέβαια εν προκειμένω δεν είναι μόνο οι προσωπικές προκαταλήψεις του εκάστοτε υπαλλήλου για το ποια είναι η ενδεδειγμένη ή τυπική συμπεριφορά ενός “πραγματικού” ομοφυλόφιλου, αλλά η αντιμεταναστευτική πολιτική των αυστριακών κυβερνήσεων
Με λαχείο μοιάζει η κατάκτηση ασύλου για τους περισσότερους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη, στην Αυστρία όμως ακόμα πιο αυξημένες δυσκολίες φαίνεται να έχουν όσοι προβάλλουν ως λόγο του αιτήματός του τις διώξεις που υφίστανται λόγω του διαφορετικού σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Πριν από λίγες μέρες στην αυστριακή πόλη Γκρατς, ένας 27χρονος Ιρακινός είδε το αίτημα ασύλου του να απορρίπτεται καθώς σύμφωνα με την απόφαση της υπηρεσίας “μόνο μετά από συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την ομοφυλοφιλία σας αρχίσατε να καταφεύγετε ολοένα εντονότερα σε μια στερεοτυπική και πάντως υπερβολική “κοριτσίστικη” συμπεριφορά (εκφράσεις, χειρονομίες” ατόμου με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό”. Σύμφωνα με τους αρμόδιους αυτό φάνηκε “υποκριτικό, επιτηδευμένο και μη αυθεντικό”.
Η εκτενής γνώση του Ιρακινού για τις ιστοσελίδες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και για το σύνολο των γκέι στεκιών σε Βιέννη και Γκρατς δεν εντυπωσίασαν τους υπεύθυνους, ούτε κι ο πιθανός κίνδυνος που διατρέχει ο νεαρός στη χώρα λόγω των προτιμήσεών του. Στο άλλο άκρο, ένας νεαρός Αφγανός είχε την ίδια τύχη με το αίτημά του σε περιοχή της Βιέννης, καθώς ο αρμόδιος υπάλληλος σημείωσε στην αναφορά του πως “Ούτε ο βηματισμός σας, η συμπεριφορά σας ή τα ρούχα σας έδιναν και την πραγματική ένδειξη πως μπορεί να είστε ομοφυλόφιλος”. Το πρόβλημα βέβαια εν προκειμένω δεν είναι μόνο οι προσωπικές προκαταλήψεις -στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση – του εκάστοτε υπαλλήλου για το ποια είναι η ενδεδειγμένη ή τυπική συμπεριφορά ενός “πραγματικού” ομοφυλόφιλου, αλλά η αντιμεταναστευτική πολιτική των αυστριακών κυβερνήσεων, κοινό στοιχείο τόσο της σημερινής ακροδεξιάς συμμαχίας όσο και της προηγούμενης σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, που ενθαρρύνει τις αρμόδιες αρχές να απορρίπτουν όσα περισσότερα αιτήματα ασύλου γίνεται. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τομέας στον οποίο τα περασμένα 20 χρόνια να υπήρξαν τόσοι νομοθετικοί περιορισμοί όσο στο δίκαιο περί μετανάστευσης και ασύλου. Η νέα κυβέρνηση προφανώς όξυνε κι άλλο την προϋπάρχουσα πολιτική, κλείνοντας τόσο το μάτι στην εκλογική της πολιτεία, όσο και σηματοδοτώντας στους απελπισμένους που σκέφτονται να ζητήσουν άσυλο στη χώρα “Κοιτάχτε, στην Αυστρία δεν έχετε καμία τύχη”.
Με πληροφορίες από taz.de