Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη 2018 – Τι… παίζει σήμερα;

Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Βιβλίο, Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις – προτάσεις για έξοδο.

Μουσική

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μπάμπης Τσέρτος στα «Μονοπάτια της Παράδοσης» – Από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία

Μια ξεχωριστή συναυλία θα έχει την τύχη να απολαύσει στις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας 3 Σεπτέμβρη στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, το κοινό της Αχαϊκής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής.

Τίτλος της συναυλίας – παράστασης  «Στα Μονοπάτια της Παράδοσης» – Από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία.

Σολίστ της παράστασης είναι η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μπάμπης Τσέρτος οι οποίοι ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες της Νάντιας  Καραγιάννη και του Βασίλη Αγροκώστα. Μαζί τους, η Ορχήστρα και η Χορωδία “ΙΩΝΙΑ”. Διευθύνει η Κορνηλία Φραγκογιάννη, την καλλιτεχνική διεύθυνση  έχει ο Νεκτάριος Δεμελής.

Συμμετέχει το Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Η μουσική «διαδρομή της παράστασης» περνάει μέσα από τις αυλές των μικρών σπιτιών, με τις κεραμοσκεπές που μυρίζουν ακόμα βασιλικό, το άρωμα του τσίπουρου που πλανιέται στον αέρα, τους ήχους από το παρελθόν που ακούγονται στους δρόμους.

Τραγούδι:   Ελένη Τσαλιγοπούλου

Μπάμπης Τσέρτος

Νάντια Καραγιάννη

Βασίλης Αγροκώστας

 

Βιολί: Δημήτρης  Δεμελής

Κλαρίνο: Σταύρος  Κουσκουρίδας

Γκάιντα: Νίκος  Μούτσελος

Ούτι: Δημήτρης  Μαμούρης

Κανονάκι: Γιώργος  Διαμαντόπουλος

Κανονάκι: Γιώργος  Χαρίτος

Μαντολίνο: Θανάσης  Μπασδάνης

Σαντούρι: Δημήτρης  Χατζηγεωργίου

Σαντούρι: Γιάννης  Γκαβαρδίνας

Ακορντεόν: Χ.  Χατζηγεωργίου

Πιάνο: Κασσιανή  Αμυγδαλίτση

Λαούτο: Αντώνης  Βούλγαρης

Κιθάρα: Στέφανος  Κωστόπουλος

Μπάσο: Φίλιππος  Ρέτζιος

Ψιλά κρουστά: Νίκος  Μυλωνάς

Π. κρουστά: Νεκτάριος  Δεμελής

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μπάμπης Τσέρτος στα «Μονοπάτια της Παράδοσης» - Από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία

Η Ορχήστρα και η Χορωδία “ΙΩΝΙΑ”

 

«ΙΩΝΙΑ»

H «ΙΩΝΙΑ»  ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 στη Νέα Ιωνία Βόλου

Διαρθρώνεται σε 5 μεγάλους τομείς:

– Ορχήστρα 16μελής

– Ορχήστρα Νέων 25μελής

– Χορωδία παιδική-εφηβική 160 μέλη

– Χορωδία ενηλίκων 50 μέλη

– Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων

Η «ΙΩΝΙΑ» έχει στόχο τη διάσωση-διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και την καλλιέργεια του αισθήματος της αλληλεγγύης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Έτσι, μέσα στα 13 χρόνια ύπαρξής της έχει διοργανώσει φεστιβάλ χορωδιών  κι έχει πολυάριθμες εμφανίσεις στα πολιτιστικά δρώμενα, ανά την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία. Επίσης, έχει διοργανώσει συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα για τους: Πίστη, Φλόγα, Γηροκομείο Βόλου, Ειδικό Σχολείο Αγριάς, Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. (Επιστημονική  Μαστολογική Εταιρία / Ίαση / Στήριξη), συναυλίες αφιερωμένες σε σπουδαίους δασκάλους και συνθέτες Χρόνη Αηδονίδη, Μανώλη Χατζημάρκο, Μίμη Πλέσσα. Έχει συμπράξει με τους : Χρόνη Αηδονίδη, Μαρία Φαραντούρη, Μίμη Πλέσσα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Στέφανο Κορκολή, Γιάννη Κότσιρα, Χρήστο  Μάστορα, Μπάμπη Τσέρτο, Πέτρο Γαϊτάνο, Αρετή Κετιμέ, Μπέττυ Χαρλαύτη, Σοφία Μανουσάκη, Νάντια Καραγιάννη, Λαϊκή Ορχήστρα <<Μίκης Θεοδωράκης>> και Φιλαρμονική Ορχήστρα Βόλου.

Το 2009 , 2012  και 2016 παρουσίασε  τρεις ψηφιακούς δίσκους  (cd) με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Ιδιαίτεροι σταθμοί  στην μέχρι τώρα πορεία του συνόλου  «ΙΩΝΙΑ» είναι η παράσταση ΄΄Στα μονοπάτια της Παράδοσης’’ που πραγματοποίησε  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Φεβρουάριο του 2017 και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο του 2017, προς τιμήν του μεγάλου βάρδου της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνη Αηδονίδη, η εμφάνιση της Χορωδίας στο Ηρώδειο το Σεπτέμβρη του 2017 για τα παιδιά με καρκίνο του συλλόγου  ΕΛΠΙΔΑ και η συναυλία ‘’ΓΕΦΥΡΕΣ’’ τον Ιούλιο του 2018 με τον Χρήστο Μάστορα παρουσιάζοντας μια καινοτόμα, πρωτοποριακή και υψηλού επιπέδου συναυλία, απλώνοντας «γέφυρες» ανάμεσα σε ετερόκλητα μουσικά είδη.

Μαέστρος της Χορωδίας <<ΙΩΝΙΑ>> είναι  η Κορνηλία Φραγκογιάννη, καθηγήτρια ευρωπαϊκής, παραδοσιακής, βυζαντινής μουσικής και εκπαιδευτικός μουσικής στην Β/βάθμια Εκπαίδευση.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της <<ΙΩΝΙΑΣ>> έχει  ο Νεκτάριος Δεμελής, καθηγητής παραδοσιακής – βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και εκπαιδευτικός μουσικής  στην Α/βάθμια Εκπαίδευση.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Μπάμπης Τσέρτος στα «Μονοπάτια της Παράδοσης» - Από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία

Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας ιδρύθηκε στις 9 Οκτώβρη του 1976 σαν ένα από τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηριού κλείνοντας φέτος 42 χρόνια προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και όχι μόνο στα πλαίσια του λαϊκού μας χορού και γενικότερα του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η ζωντάνια όλων των ανθρώπων στο χορευτικό, η πίστη στα ιδεώδη του ερασιτεχνισμού, η εκτίμηση του λαϊκού πολιτισμού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστούν αξιόλογες δουλειές που το έκαναν να ξεχωρίσει για την ποιότητα που προσέγγισε τον λαϊκό μας χορό όλα αυτά τα χρόνια. Μερικές απ’ αυτές είναι: «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», «ΚΙΛΕΛΕΡ», «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ», «ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ», «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΥ», «ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ», «ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ», «ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ», «ΟΡΧΗΣΙΣ ΕΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΟΧΩΝ» και άλλα πολλά.

Μέσα από παρακολούθηση όσο το δυνατόν περισσότερων σημαντικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχή και διοργάνωση φεστιβάλ, επιτόπιες έρευνες, αναζητήσεις μέσω γραπτών και ζωντανών ανθρώπινων πηγών ερχόμαστε σε επαφή με τους πραγματικούς φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια, είναι η έρευνα, η μελέτη και η παρουσίαση των ευρημάτων του στη σημερινή πραγματικότητα.

Μακριά από τα βέλη του εθνικισμού προσεγγίζουμε τον λαϊκό μας χορό επιδιώκοντας να αντλήσουμε απ΄ αυτόν τις πανανθρώπινες αξίες που σε κάθε βήμα του κουβαλάει, σφυρηλατημένες έτσι όπως μόνο η λαϊκή ψυχή ξέρει να κάνει. Αξίες, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα, μέσα σε μία κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης, αποχαύνωσης και εμπορευματοποίησης των πάντων.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα τα μέλη του χορευτικού προσφέρουν χωρίς υλική αμοιβή όλο τον ελεύθερο χρόνο τους (κι’ αυτό είναι το σπουδαίο) πιστοί στα ιδανικά της ερασιτεχνικής δημιουργίας, χρησιμοποιώντας τον λαϊκό μας χορό ως ασπίδα αντίστασης σε κάθε μορφή υποκουλτούρας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Στο χορευτικό τμήμα δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται κανείς. Όλοι όσοι υπήρξαν και υπάρχουν (δάσκαλοι και μέλη) πρόσφεραν και προσφέρουν στην υπόθεση λαϊκός πολιτισμός με μόνο συμφέρον μία στάση ζωής απαλλαγμένη όσο αυτό είναι δυνατόν από την μιζέρια που προκαλεί η αδιαφορία του ωχαδερφισμού, ο άκρατος καταναλωτισμός, η ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση των πάντων, με μόνο γνώμονα το ατομικό συμφέρον.

Αυτή είναι και η συνεισφορά του Χορευτικού του Δήμου Πάτρας στην υπόθεση πολιτισμός, ότι εδώ δεν ισχύουν οι αξίες του χρήματος αλλά οι αξίες της προσφοράς. Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα διαπαιδαγωγούνται όλοι μικροί και μεγάλοι δάσκαλοι και μαθητές.

Σήμερα, το χορευτικό έχει πάνω από 1400 ενήλικες στα εντατικά και ψυχαγωγικά του τμήματα και περισσότερα από 700 παιδιά στα παιδικά και εφηβικά τμήματα, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας, μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα Στα 39 χρόνια λειτουργίας το χορευτικό έχει ξεπεράσει τις 1000 παραστάσεις και έχουν περάσει μέσα απ’ αυτό δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ήλθαν σ’ επαφή με το λαϊκό πολιτισμό. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουν παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.

Το χορευτικό έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία , Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία, Ουκρανία, Νιγηρία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας, Κροατία κλπ. Όπου κι αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των Ελληνικών λαϊκών χορών.

Σε συμμετοχή μας σε διεθνή διαγωνιστικά φεστιβάλ βραβευτήκαμε στην Κωνσταντινούπολη το 2006 και πήραμε την πρώτη θέση στην Κροατία το 2012.

Έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στην έναρξη του καρναβαλιού με χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου και η παρουσία του κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.

Σήμερα διδάσκουν στα παιδικά και ενήλικα τμήματα 25 δάσκαλοι προερχόμενοι από το σπλάχνα του χορευτικού και έχουν διακριθεί για την χορευτική τους αρτιότητα, την θέλησή τους για εκπαίδευση στα ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, μα και την ηθική τους υπόσταση.

Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει στο χορευτικό περνάει από την διαδικασία του δόκιμου δίπλα σε κάποιον έμπειρο δάσκαλο και αφού έχει όλα τα προσόντα και την ωριμότητα προτείνεται από τον δάσκαλό του για να αναλάβει κάποιο τμήμα. Οι δάσκαλοι που διδάσκουν τώρα είναι οι εξής: ΒΑΓΕΝΑ ΒΑΣΩ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΖΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΖΑΦΕΙΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΖΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΚΟΡΙΤΖΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΟΣΜΑΤΟΥ ΚΩΣΤΑΤΖΑ, ΚΟΣΣΙΩΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ, ΛΥΡΙΝΤΖΗ ΦΕΝΙΑ, ΜΑΓΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΑΡΙΝΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΡΕΑ, ΜΠΑΡΙΑΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΜΠΑΡΚΟΥΛΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ΝΤΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΔΡΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΣΕΡΒΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΤΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΤΖΟΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΕΝΑ, ΤΟΠΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΦΕΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΜΙΝΑ.

Στα πλαίσια του Χορευτικού λειτουργεί ορχήστρα παραδοσιακής και έντεχνης λαϊκής μουσικής με μαέστρο τη κ. Δήμητρα Αψώμοτου.

Διαθέτει φορεσιές αντίγραφα των παραδοσιακών κατασκευασμένες στο εργαστήριο της «Δώρας Στράτου» καθώς και φορεσιές για την παρουσίαση λαϊκών χορών και χορογραφιών με υπεύθυνο ιματιοθήκης τον κ. Δημήτρη Πολυγένη.

Επίσης λειτουργούν και οι ομάδες:

Α) ομάδα ηλεκτρονικής υποστήριξης, αρχειοθέτησης και έρευνας με υπεύθυνο το Νικόλα Ταντή.

Β) ομάδα επαφής και επικοινωνίας με υπεύθυνη την Ιωάννα Ζιάκου.

Υπεύθυνος των παιδικών-εφηβικών τμημάτων (παιδικό χορευτικό) είναι κ. Σταυρούλα Ζαρνάβαλου.

Υπεύθυνος όλου του τμήματος είναι ο κ. Χρήστος Γιαννόπουλος.

Έτσι σήμερα το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πάτρας μέσα από την συνεχή προσπάθεια των μελών του συμβάλει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στην διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού και στην διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, με παρεμβάσεις και προτάσεις προσπαθεί και βάζει το δικό του λιθαράκι στην πολιτιστική ανάπτυξη της Πάτρας μας.

 

Τιμές εισιτηρίων 10€ και 7€

ΣΗΜΕΙΑ  ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2018

 

  • ΤΑΜΕΙΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΠΑΤΡΑΣ           ΤΗΛ  2610 273.613

 

  • MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ

 

Ρήγα Φεραίου 34,                           ΤΗΛ 2610 222.411

 

  • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ DISCOVER

 

Βούρβαχη 3 και Κορίνθου                 ΤΗΛ  2610 624916

 

  • ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ

 

Μαιζώνος  92,       ΤΗΛ 2610 274.728

 

  • ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ε. και Π. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε.

Θέατρο

«Χένσελ και Γκρέτελ» από την Κάρμεν Ρουγγέρη

Για άλλη μιά χρονιά η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι συνεργάτες της θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα για να προσφέρουν στα παιδιά – και όχι μόνο – μια παράσταση προσεγμένη στη λεπτομέρεια φτιαγμένη με πολλή αγάπη και σεβασμό.

Φέτος λοιπόν, το έργο ΧΕΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, (διασκευασμένο σε ένα τρυφερό παραμύθι, πλούσιο σε μηνύματα), αφού παίχτηκε με τεράστια επιτυχία όλο τον χειμώνα στην Αθήνα και αφού μάγεψε τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους μας φίλους, πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες περιοδείες του καλοκαιριού, που θα κρατήσει ως το τέλος του Σεπτέμβρη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τα πολύ παλιά χρόνια τότε που υπήρχαν ακόμη στον κόσμο μάγισσες κακές και νεραΐδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σ’ ένα φτωχικό μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δυο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους, τον κυρ-Πέτρο τον σκουπά, και την μητέρα τους, την καλή αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι.

-Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πως θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Είπε κλαίγοντας η μαμά. Ύστερα θυμωμένη φώναξε: ΧΑΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ, δεν θέλω να σας βλέπω.

Τα δυο παιδιά για να την καλοπιάσουν και να απαλύνουν την στεναχώρια της φεύγουν κρυφά να πάνε στο δάσος να μαζέψουν φράουλες.

Εκεί θα συναντήσουν λουλούδια που χορεύουν, πουλιά που τραγουδούν, άλλα παραμυθένια πλάσματα του δάσους, και τέλος ένα νάνο, τον οποίον και θα κοροϊδέψουν κάνοντάς τον να θυμώσει πολύ.

-Θα δείτε τι θα πάθετε! Απειλεί τότε εκείνος και εξαφανίζεται.

Εν τω μεταξύ η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν τον δρόμο και δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους.

Τρεις καλές νεραΐδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν μέχρι να έρθει το πρωί.

Όταν ξυπνήσουν θα δουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από παιδάκια-μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε.

Τότε, ξαφνικά ….ακούγεται μία φωνή. «κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;»

Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα στο σπίτι;

Αυτό και άλλα πολλά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι σε όλη την Ελλάδα, σε μια παράσταση, γεμάτη χρώματα και φως, με έξυπνους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, πλημμυρισμένη από υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, με διαλεχτούς ηθοποιούς – τραγουδιστές, χορογραφημένη στην λεπτομέρεια και όπως πάντα, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, που είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τους θεατές σε ονειρεμένους κόσμους.

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κάρμεν Ρουγγέρη

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Χριστίνα Κουλουμπή

ΚΙΝΗΣΗ-ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Πέτρος Γάλλιας

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Αντώνης Δελαπόρτας

ΣΤΙΧΟΙ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Ανδρέας Κουλουμπής

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Λαρίσα Ερεμέγιεβα

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Αντώνης Παπαδάκης

ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: ‘Ερρικα Αλαμάνου

Διανομή:

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητική σειρά): Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ελένη Ζιώγα, Εστέλλα Κοπάνου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Αλέξανδρος Μαράκης – Μπούρκας, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, ‘Ελενα Μιχαλάκη, Νικόλας Παπακωνσταντίνου

Διάρκεια παράστασης 1:45′

Δευτέρα 27/8 – 21:00 – Κηποθέατρο Αλκαζάρ – Λάρισα

Παρασκευή 31/8 – 21:00 – Κινηματοθέατρο ΑΛΕΞ – Πόρτο Ράφτη

Σάββατο 1/9 – 21:00 – Βεάκειο Θέατρο – Πειραιάς

Κυριακή 2/9 – 21:00 – Θέατρο Ορέστης Μακρής – Χαλκίδα

Δευτέρα 3/9 – 20:30 – Κηποθέατρο Νίκαιας – Νίκαια

Τετάρτη 5/9 – 21:00 – Θέατρο Μ. Θεοδωράκης, Αχαρνές – Αχαρνές

Πέμπτη 6/9 – 21:00 – Θέατρο Μοσχοποδίου – Θήβα

Παρασκευή 7/9 – 21:00 – Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη – Βριλήσσια

«ΟΙΔΙΠΟΥΣ: Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες», από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ για την καλοκαιρινή περίοδο 2018 παρουσιάζει την παράσταση:

ΟΙΔΙΠΟΥΣ Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών,  όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές:  από την άφιξη του Κάδμου στην Θήβα, τον γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Παρακολουθούμε επί σκηνής έναν μύθο που με συμβολικό τρόπο περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου, την εξέλιξη των πρώτων μορφών κοινωνίας, την οργάνωση των εξουσιών και τη θέσπιση της πρώτης νομοθεσίας που αποτέλεσε και το τέλος της μυθολογικής (ηρωικής) περιόδου. Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέσα από Επικές Αφηγήσεις έδωσαν  τη δική τους εκδοχή για τη δημιουργία του Κόσμου. Σήμερα, παρακολουθώντας τις απαρχές του κόσμου μέσα από τους αρχαίους μύθους, συνειδητοποιούμε καλύτερα τις παθογένειες της εποχής μας και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κοινωνική ανισότητα που βιώνουμε στην πιο ακραία της μορφή.

«Οιδίπους» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: Στις 18 Ιούλη η πρεμιέρα. Ακολουθεί περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Πρόγραμμα παραστάσεων)

Από τη συνέντευξη Τύπου για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας

Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μια σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα:  των  τραγωδιών του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη», των τραγωδιών του Ευριπίδη «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» και της τραγωδίας του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας».

Έντεκα ηθοποιοί επί σκηνής, με απλά μέσα, αφηγούνται το μύθο του Οιδίποδα.

H παράσταση δεν περιλαμβάνει μόνο σκηνές από τις επτά τραγωδίες αλλά  και πτυχές του μύθου που ορίζονταν ως «μιαρές», κατά την παράδοση της τραγωδίας και εξιστορούνταν μόνο από του αγγελιοφόρους ή τον χορό.   

«Οιδίπους» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: Στις 18 Ιούλη η πρεμιέρα. Ακολουθεί περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Πρόγραμμα παραστάσεων)

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένου: ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Σκηνικά: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ

Κοστούμια: ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗΣ

Μουσική: ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ

Κίνηση: ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σχεδιασμός φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βοηθός Σκηνοθέτη: ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ

Φωτογραφίες παράστασης: ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΕΤΖΟΥΜΗ

Ιοκάστη: ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ

Οιδίπους: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ

Κρέων: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ

Αντιγόνη: ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ

Ετεοκλής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ

Πολυνείκης: ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αίμων: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ

Θησέας: ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ

Αίθρα: ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αγγελος: ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

και

Οιδίπους ΙΙ-Τειρεσίας: ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ

 

Πληροφορίες παράστασης:

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21:30 , στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και θα ακολουθήσει περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας.

«Οιδίπους» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: Στις 18 Ιούλη η πρεμιέρα. Ακολουθεί περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Πρόγραμμα παραστάσεων)

«Οιδίπους» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: Στις 18 Ιούλη η πρεμιέρα. Ακολουθεί περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας (Πρόγραμμα παραστάσεων)

ΟΙΔΙΠΟΥΣ
Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου
όπως τον είπαν οι Έλληνες
Καλοκαιρινή περιοδεία

Πάτρα,
Ρωμαϊκό Ωδείο
18-19 Ιουλίου
14-15 Σεπτεμβρίου
Ώρα :9:30

Αθήνα
Κηποθέατρο Παπάγου
22 Ιουλίου
Ώρα :9:00

Αθήνα
Βύρωνας, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη
23 Ιουλίου
‘Ωρα :9:00

Θεσσαλονίκη,
Θέατρο Δάσους
25 Ιουλίου
Ώρα :9:15

Κοζάνη
Δημοτικό υπαίθριο θέατρο Κοζάνης
26 Ιουλίου
‘Ωρα :9:30

Αλεξανδρούπολη, Κηποθέατρο
28 Ιουλίου
Ώρα :9:30

Δίον,
Αρχαίο Θέατρο Δίου
1 Αυγούστου
Ώρα :9:00

Λάρισα,
Κηποθέατρο Αλκαζάρ
2 Αυγούστου
Ώρα :9:00

Βόλος
Δημοτικό Θέατρο Βόλου
3 Αυγούστου
Ώρα :9:30

Χαλκίδα,
Δημοτικό θέατρο Ορέστη Μακρή
7 Αυγούστου
Ωρα :9:00

Οινιάδες,
Αρχαίο θέατρο Οινιάδων
19 Αυγούστου
Ωρα :9:15

Γιάννενα,
Υπαίθριο θέατρο Ε.Η.Μ. Φρότζος
20 Αυγούστου
Ωρα :9:30

Αρχαία Ήλιδα,
Νέο Θέατρο Αρχαίας Ήλιδας
22 Αυγούστου
Ωρα :9:15

Καλαμάτα,
Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
23 Αυγούστου
Ωρα :9:30

Τρίπολη,
Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου
24 Αυγούστου
Ωρα :9:15

Αθήνα
Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
6 Σεπτεμβρίου
Ωρα :9:15

Βιβλίο

47ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟ

31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ένας θεσμός που για πολλές δεκαετίες εμπλουτίζει και αναβαθμίζει την πολιτιστική ζωή της πόλης μας.

Το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ζάππειο Μέγαρο (ΟΛΥΜΠΙΑ 2016-2018, Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων), σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο. Είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Μελοποιημένη Ποίηση». Αφιερωματικές βραδιές στους μεγάλους δημιουργούς –ποιητές και συνθέτες–, με τη συμμετοχή κορυφαίων τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών και με τις παρεμβάσεις σημαντικών ανθρώπων από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, μας ξεναγούν στα μονοπάτια της περιπετειώδους διαδρομής του ποιήματος, από τη δημιουργία του στις σελίδες του βιβλίου, μετά στο πεντάγραμμο και από εκεί στα χείλη όλων μας.

Η φετινή αφίσα του Φεστιβάλ Βιβλίου με έργο του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού, Γιάννη Μετζικώφ

Είμαστε βέβαιοι ότι το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου θα επιτύχει για ακόμη μία χρονιά να επιτελέσει τον πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό του στόχο, με τη συμπαράσταση όλων όσοι μοχθούν για την παραγωγή και την προβολή του βιβλίου, αλλά κυρίως με την υποστήριξη των φίλων αναγνωστών. Σας περιμένουμε όλους στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, στη μεγάλη Γιορτή του Βιβλίου καθημερινά από τις 31 Αυγούστου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου 2018.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30, Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00, Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30

Μουσική

«Θερμοπύλεια 2018»: Μια γιορτή ιστορίας και πολιτισμού

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, αθλητικές δραστηριότητες είναι τα «κομμάτια» που συμπληρώνουν το πλούσιο πρόγραμμα των φετινών «Θερμοπυλείων», τα οποία διοργανώνουν ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας και θα διαρκέσουν από 25 Αυγούστου έως 30 Σεπτέμβρη.

  • Μουσική παράσταση «Κάτω από τ’ αστέρια», από τους Midnight Blue & Friends, στις 7 Σεπτέμβρη, ώρα 9.30 μ.μ., στο Κάστρο Λαμίας.
  • Έκθεση ζωγραφικής «Οι Θερμοπύλες», 13 – 17 Σεπτέμβρη (εγκαίνια στις 13/9, στις 8 μ.μ., οδός Καραϊσκάκη).
  • Θεατρική παράσταση «Οι Τρωάδες», από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», στις 15 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Λαμίας.
  • Συναυλία με την Μαρίζα Ρίζου, στις 17 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Λαμίας.
  • Θεατρική παράσταση «Ιδομενέας» του Μότσαρτ, από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στις 22 και 23 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Λαμίας.
  • Τέλος, στις 30 Σεπτέμβρη θα γίνουν «Πορεία Τιμής» και Ποδηλατοδρομία.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

Κινηματογράφος

«Αποχαιρετισμός στα όπλα» – Το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ στην καλύτερη μεταφορά του από τον Φρ. Μορζάτζ: Από τη NEW STAR (από 9 Αυγούστου)

Ο έρωτας μιας αδελφής-νοσοκόμας του Ερυθρού Σταυρού με έναν Αμερικάνο που πολεμούσε στην Ιταλία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κακουχίες που πέρασε και το τραγικό της τέλος, πολύ όμορφα κινηματογραφημένα, μας κερδίζουν άμεσα (όπως κέρδισαν και τα μέλη της Ακαδημίας, που χάρισαν στην ταινία Όσκαρ κινηματογράφησης και ήχου). Το ίδιο και το ευαίσθητο παίξιμο της Helen Hayes που είναι όμορφο ζευγάρι με το Gary Cooper

«Αποχαιρετισμός στα όπλα» - Το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ στην καλύτερη μεταφορά του από τον Φρ. Μορζάτζ: Από τη NEW STAR (από 9 Αυγούστου)

«Αποχαιρετισμός στα όπλα» – Το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ στην καλύτερη μεταφορά του από τον Φρ. Μορζάτζ: Από τη NEW STAR (από 9 Αυγούστου)

Ένας νεαρός Αμερικανός εθελοντής στο Ιταλικό Υγειονομικό Σώμα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συναντά στο μέτωπο και ερωτεύεται την Κάθριν Μπάρκλεϋ, μια βρετανίδα νοσοκόμο. Τα γεγονότα σύντομα οδηγούν στην απομυθοποίηση του πολέμου· τραυματίζεται στο γόνατο από το θραύσμα μιας οβίδας και αργότερα κατά τη διάρκεια μιας γενικής υποχώρησης κινδυνεύει να εκτελεστεί από την Ιταλική Στρατιωτική Αστυνομία. Έτσι αποφασίζει να δραπετεύσει και το σκάει με την Κάθριν στην Ελβετία…

Ο “Αποχαιρετισμός στα όπλα” είναι μια αξεπέραστη περιγραφή του πολέμου, εμπνευσμένος από τις εμπειρίες του ίδιου του Χέμινγουέι. Περιγράφει το φόβο, το χάος, τη φιλία και τη δύναμη με μια ολοκληρωτική καταδίκη του πολέμου. Όμως ο “Αποχαιρετισμός στα όπλα” είναι και μια ερωτική ιστορία, ένα ατέλειωτο δράμα, ένα ακατανίκητο πάθος.

Ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα» («Α farewell to arms») τοποθετείται στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου με κεντρικούς ήρωες ένα αμερικανό στρατιώτη (που υπηρετεί στον ιταλικό στρατό) και μια νοσοκόμα, την οποία ερωτεύεται καταφεύγοντας μαζί της στην Ελβετία. H νοσοκόμα θα φέρει στον κόσμο το παιδί τους, όμως η μοίρα θα θελήσει η ευτυχία τους να είναι σύντομη… Αυτό το κλασικό μυθιστόρημα του Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ (που έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία) μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, με έναν σπαρακτικό Γκάρι Κούπερ στον ρόλο του στρατιώτη και την Ελεν Χέιζ στο πλευρό του. Σίγουρα καλύτερο από το ριμέικ του 1957 (όπου στους αντίστοιχους ρόλους έπαιξαν ο Ροκ Χάντσον και η Τζένιφερ Τζόουνς), σκηνοθετήθηκε από τον καλό επαγγελματία Φρανκ Μπορζέιγκ (1893 -1962), δις τιμημένο με Οσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες «Seventh heaven» και «Bad girl». H ταινία  ανήκει στις μεγάλες στιγμές του αμερικανικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’30 απέσπασε τα Οσκαρ καλύτερης φωτογραφίας (Τσαρλς Λανγκ) και ήχου, ενώ διεκδίκησε επίσης τα βραβεία στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνικών.

Κινηματογραφικές προβολές με ελεύθερη είσοδο για όλους, από τον Δήμο Ικαρίας

Σε κινηματογραφικές προβολές, με ελεύθερη είσοδο για όλους, προχωρά ο Δήμος Ικαρίας στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αγίου Κηρύκου.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας, «Για 11η χρονιά ο Δημοτικός Κινηματογράφος σας υποδέχεται στο φιλόξενο χώρο του και σας ταξιδεύει συντροφιά με σημαντικές δημιουργίες της 7ης τέχνης.

Ο Δήμος Ικαρίας διοργανώνει (για 4η συνεχόμενη περίοδο) από την Τρίτη 24 Ιούλη έναν κύκλο κινηματογραφικών προβολών με ελεύθερη είσοδο για όλους, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε αξιόλογα κινηματογραφικά έργα, προσφέροντας ταυτόχρονα μια πολιτιστική ανάσα.

Ο Δήμος Ικαρίας προχωρά σε αυτή τη δραστηριότητα πιστεύοντας ότι κάθε μορφή τέχνης πρέπει να φτάνει στο λαό, ως ξεχωριστός τρόπος ανθρώπινης έκφρασης, αλλά και ως μέσο διαπαιδαγώγησης και διασκέδασης.

Η πρωτοβουλία αυτή της Δημοτικής Αρχής, σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών (π.χ νέο προβολικό σύστημα στο θερινό, δημιουργία χειμερινής αίθουσας προβολών) αποδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ένας Δημοτικός Κινηματογράφος, κόντρα στη ραγδαία εμπορευματοποίηση και την πολιτιστική υποταγή.

Ταυτόχρονα παραχωρείται δωρεάν η χρήση του Δημοτικού Κινηματογράφου δυο φορές την εβδομάδα σε όσους συλλόγους ενδιαφέρονται (Κινηματογραφική λέσχη – συλλόγους γονέων, κλπ.) για την παρουσίαση ενός παράλληλου προγράμματος προβολών.

Ώρα έναρξης 21.00».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Δήμος Χαϊδαρίου: Ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου με δωρεάν προβολές τις Δευτέρες του καλοκαιριού στο “ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ”

Σ’ ένα αλλιώτικο «ταξίδι», στην τέχνη του κινηματογράφου, καλεί και αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Χαϊδαρίου τους δημότες του (και όχι μόνο), με δωρεάν προβολές επιλεγμένων ταινιών στον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «ΚΑΤΕΡΙΝΑ».

Οι προβολές ξεκινούν τη Δευτέρα 16 του Ιούλη και θα λαμβάνουν χώρα κάθε Δευτέρα, μέχρι και τις 3 του Δεπτέμβρη.

Δήμος Χαϊδαρίου: Ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου με δωρεάν προβολές τις Δευτέρες του καλοκαιριού στο “ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ”

Δήμος Χαϊδαρίου: Ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου με δωρεάν προβολές τις Δευτέρες του καλοκαιριού στο ιστορικό θερινό σινεμά “ΣΙΝΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ”

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος αναφέρει στο μήνυμά του:

«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!! Όσοι θα φύγουν από τις πόλεις, για να ξεκουραστούν και να πάρουν κάποιες ανάσες δροσιάς στα χωριά τους ή στις όλο και πιο περιορισμένες διακοπές, είναι οι «τυχεροί»! Όμως και όσοι μείνουν πίσω, μπορούν έστω να γεμίσουν τα «ήσυχα βράδια», απολαμβάνοντας επιλεγμένες ταινίες, στο ιστορικό θερινό σινεμά της πόλης μας, «ΚΑΤΕΡΙΝΑ». Κάτω, από το πάντα ιδιαίτερο φεγγάρι του καλοκαιριού, που άλλες φορές είναι ολόγιομο και άλλες φορές σαν μια φέτα καρπούζι, ανάμεσα στη δροσιά των δέντρων, καθισμένοι αναπαυτικά στις καρέκλες του «σκηνοθέτη», με μπύρα ή αναψυκτικό. Επιλέξτε λοιπόν τις ταινίες που θέλετε να δείτε, πάρτε μαζί και τη ζακέτα σας και ελάτε να απολαύσετε ένα ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου, στην «ΚΑΤΕΡΙΝΑ», το σημείο αναφοράς για το καλοκαιρινό Χαϊδάρι!».

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα και στοιχεία για τις ταινίες που θα προβληθούν:

Ξεκινά το φετινό καλοκαιρινό ταξίδι του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου στις γειτονιές και τις συνοικίες της Πάτρας (Πρόγραμμα προβολών)

Η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου είναι ενταγμένη και φέτος στις παράλληλες προς το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας εκδηλώσεις και φιλοδοξεί για μία ακόμα χρονιά να μεταφέρει την 7η τέχνη στις γειτονιές και τις συνοικίες  της πόλης.

Πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Καισαριανής «Αιολία»

Το σταθερό ραντεβού στο Δημοτικό Κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία» (Σολομωνίδου & Φιλαδελφείας, Καισαριανή, τηλ. 210-7247600) ανανεώνεται και φέτος το καλοκαίρι. Στις 18 Ιούνη ξεκινά τις προβολές του, κάνοντας πρεμιέρα με το Animation «Το αγόρι και ο κόσμος».

Πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Καισαριανής «Αιολία»

Για τρεις μήνες θα προβληθούν ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα προσφέρουν άφθονο γέλιο, συγκίνηση, θα ψυχαγωγήσουν ποιοτικά και θα εκπαιδεύσουν.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα προβολών.

Και φέτος διατηρούνται οι δωρεάν προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, όπως θεσπίστηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια, ως ένδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης και ανακούφισης μέσα στην κρίση.

Στο μήνυμά του για την έναρξη των προβολών, ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος αναφέρει: «Η “ΑΙΟΛΙΑ” δεν είναι ένας ακόμα κινηματογράφος. Είναι ο δικός μας κινηματογράφος.

Ο χώρος που όλοι όσοι τον επισκέπτονται, από όλες τις γωνιές της Αττικής για να απολαύσουν την καλοκαιρινή δροσιά του πάρκου και τις επιλεγμένες προβολές, γίνονται φίλοι, έρχονται ξανά και ξανά. Προσδοκούν κάθε χρόνο την αυλαία του για να μυρίσει καλοκαίρι…

Αυτός ο κινηματογράφος 4 χρόνια τώρα προσφέρει απλόχερα δωρεάν ποιοτικές προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ενώ κρατά χαμηλά το αντίτιμο για τις προβολές των άλλων ημερών, εξασφαλίζοντας για όλους την ψυχαγωγία που έχουμε ανάγκη. Γιατί ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο λίγων.

Φέτος, δίνουμε ακόμα μεγαλύτερο βήμα στις παιδικές ταινίες και τον εφηβικό κινηματογράφο, έχοντας σταθερή και τη ζώνη των κλασσικών ασπρόμαυρων ταινιών. Αφιερώσαμε πολύ περισσότερο χώρο στις κωμωδίες, διαχρονικές και σύγχρονες, πλάι-πλάι με τις ιστορικές κοινωνικές ταινίες, ανάμεσά τους και μια ταινία για τον Παλαιστινιακό λαό και την ηρωική μάχη που δίνει για να ζει στον τόπο του ελεύθερος.

Ευχαριστώ όλους όσους συμβάλουν στη λειτουργία αυτού του ξεχωριστού χώρου.

Σας περιμένουμε εκεί».

Δευτέρα έως Πέμπτη: Είσοδος δωρεάν.

Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: Είσοδος 5€.

Ώρα προβολών: 21.30.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6

Βασισμένο στο ομώνυμο best seller του νομπελίστα Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Eνα χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανού έπους της δεκαετίας του ’50 του Henry King.
Με τους μοναδικούς :
Γκρέγκορι Πεκ, Αβα Γκάρντνερ Σούζαν Χέιγουορντ

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6

Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Καλύτερης φωτογραφίας του Leon Shamroy
Καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σκηνικών.

Υπεροχες σκηνες δρασης με φοντο την αγρια ζουγκλα της Αφρικης

Γυρισμένο σε μαγευτικές τοποθεσίες στο Παρίσι, στην Ισπανία, την Τανζανία, το Κάιρο, την Γαλλική Ριβιέρα και το Ναιρόμπι.

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6

Η αυτοβιογραφική αυτή ιστορία παρουσιάζει την ταραγμένη ζωή του Χέμινγουεϊ, που αγαπούσε να κυνηγά άγρια ζώα και γυναίκες.

Η πραγματική συγγραφή
είναι σαν το κυνήγι…

ένα σαφάρι καθ’ όλη σου την ζωή,
και το θήραμα είναι η αλήθεια.

από μυθιστόρημα του νομπελίστα Χέμινγκγουεϊ
«Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» («The snows of Kilimanjaro»)
​Το ​γύρισε το 1952 ο Χένρι Κινγκ (1886 – 1982) με ένα λαμπρό καστ πρωτοκλασάτων πρωταγωνιστών στη διάθεσή του:
Γκρέγκορι Πεκ, Σούζαν Χέιγουορντ, Αβα Γκάρντνερ, Χίλντεγκαρντ Νεφ.
Εδώ, ένας βαριά τραυματισμένος συγγραφέας στην αφρικανική ζούγκλα (Πεκ) αναμένει βοήθεια
αναπολώντας τη ζωή του και τις γυναίκες που την έχουν σημαδέψει.
Ενώ όμως οι σκέψεις του είναι βυθισμένες στον μοναδικό έρωτά του (Γκάρντνερ),
η σύζυγός του (Χέιγουορντ) αποδεικνύεται σθεναρή σύντροφος.
Γυρισμένο έγχρωμο σε αυθεντικές τοποθεσίες της Κένυας,
το φιλμ είναι χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανού έπους της δεκαετίας του ’50,
υπήρξε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και έφτασε ως τα Οσκαρ
αποσπώντας υποψηφιότητες για τη φωτογραφία (Λέον Σάμροϊ) και τα σκηνικά του.

 

 

Πρόγραμμα προβολών του STUDIO new star art cinema 

ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Τηλ 210-8640054

Εισ.: € 7.00,
Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικο €5.00,
Άνεργοι €3.00. Οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00.
Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00.
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Ώρες προβολών από 30/8/18 έως 5/9/2018:

1) «ΜΑΜΑ ΡΟΜΑ» του ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00
2) «ACCATTONE» του ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 20.00
3) Αποχαιρετισμός στα Οπλα(1932) του Φρανκ Μορζάτζ
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 18.ΟΟ
4) Το Χρονικό μιας Αγάπης του Μικελάντζελο Αντονιόνι
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 20.ΟΟ

Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema 

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ(ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) Τηλ.210 8220008, 210 8220023 Εισ.:€7.00,

Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτ ικό €5.00,
για ανέργους €3.00,οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Ώρες Προβολών 30/8 έως 5/9/2018

1) «ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ» του ΚΕΝΖΙ ΜΙΖΟΓΚΟΥΤΖΙ
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00
2) «ΚΟΝΦΟΡΜΙΣΤΑΣ» του ΜΠΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΕΡΤΟΛΟΥΤΣΙ
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 20.00
3) « ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ» του ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΡΟΣΕΛΙΝΙ
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00
4) 10 ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ του ΤΖΟΡΤΖ ΠΟΛΟΚ
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 20.00

Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΖΕΦΥΡΟΣ new star art cinema

ΖΕΦΥΡΟΣ Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα – Θησείο

Tηλ. επικοινωνίας: 2103462677

Εισ.: €7.00, φοιτ./ άνω των 65/Εκπαιδευτικοί /άνεργοι €6.00

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ €5.00

Ώρες προβολών από 30/8/18 έως 5/9/18:

1) ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ του Τζουζέπε ντε Σάντις

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 21.00
2) ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ του Πιερ Παολο Παζολινι
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 23.00

Βιβλίο

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018

Πρόγραμμα δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου

«Αγαπημένα Δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο»

Είναι το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στην οποία συμμετέχουν 148 μέλη του Δικτύου Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Αυτό το καλοκαίρι η Εθνική Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι ζωής στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα αγαπημένα δεδομένα. Αυτό το καλοκαίρι θα παρατηρήσουμε και θα μετρήσουμε μαζί με τα παιδιά τον κόσμο μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει ένα μεγάλο εργοστάσιο δεδομένων τα οποία μικροί και μεγάλοι καλούμαστε να παρατηρήσουμε, να καταγράψουμε, να κατανοήσουμε, να αναδείξουμε, να ζωγραφίσουμε, να αφηγηθούμε και αν χρειαστεί να αλλάξουμε! Θα πειραματιστούμε, θα παράγουμε δεδομένα, θα τα αποθηκεύσουμε, θα τα αναλύσουμε κριτικά και θα τα αξιολογήσουμε!

Η αφετηρία του ταξιδιού είναι πάντα η βιβλιοθήκη, ένας χώρος συνώνυμος της γνώσης και της εμπειρίας, της δημιουργικότητας και της δημιουργίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

48 Χρόνια συνεχούς λειτουργίας

30000 τόμοι βιβλίων

6600 βιβλία για παιδιά

Λέσχη Ανάγνωσης

Δράσεις, Εκδηλώσεις, Εργαστήρια

Ωράριο

Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 7:30-15:30

Πέμπτη: 14:00-20:00

Φωτογραφία

Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη

Στη διάρκεια της ελεύθερης σχέσης που τους ένωνε, η Joan και o Paddy Leigh Fermor μοιράστηκαν τη ζωή τους, κυρίως στην Ελλάδα, ως εραστές και ως φίλοι. Εκείνη φωτογράφος και εκείνος συγγραφέας, απολάμβαναν ισότιμη αναγνώριση ως καλλιτέχνες.

Joan Leigh Fermor

Η Joan υπήρξε μια ακαταπόνητη επαναστάτρια, όταν το 1940 τράβηξε τις εξαιρετικές εκείνες φωτογραφίες από το βομβαρδισμό του Λονδίνου που έμελλε να γίνουν το σύμβολο της ζωής που θα άφηνε αργότερα πίσω της. Στο Κάιρο το 1944 γνώρισε τον Paddy, ο οποίος σύντομα θα την ακολουθούσε στην Αθήνα. Ταξίδεψαν μαζί σε όλη την Ελλάδα, προτού τελικά εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο – στο όμορφο σπίτι που έχτισαν στην Καρδαμύλη και κληροδότησαν στο Μουσείο Μπενάκη.

Στις δεκαετίες του 1940, του 1950 και του 1960 η Joan έβγαλε αμέτρητες φωτογραφίες ανθρώπων και τόπων, ταξιδεύοντας μαζί με τον Paddy στην Ελλάδα. Μερικές από αυτές δημοσιεύονται στη Μάνη και στη Ρούμελη· οι περισσότερες όμως παρέμειναν άγνωστες μέχρι το θάνατό της το 2003. Το αρχείο της βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο.

Joan Leigh Fermor. Φωτογράφος και αγαπημένη

Στη νέα έκδοση και στην έκθεση ο Ian Collins και η Olivia Stewart αποδίδουν φόρο τιμής σε αυτή την άγνωστη στο πλατύ κοινό φωτογράφο, το έργο της οποίας είναι μια αποκάλυψη.

Οι φωτογραφίες χρηιμοποιούνται με την ευγενική παραχώρηση του Joan Leigh Fermor Estate.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74 Αθήνα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 23/05/2018 – 21/10/2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 22.05.2018, 20:00

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 18:00 // Πέμπτη, Σάββατο:10:00 – 00:00 // Κυριακή:10:00 – 16:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 7, € 5

Εκθέσεις

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πηγή αστείρευτης έμπνευσης και αιτία βαθιάς αισθητικής συγκίνησης, το Ωραίο, αποτυπώνεται οπτικά στα αρχαία έργα τέχνης, συνιστώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας.

Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, προσφέρουν μια αισθητική πανδαισία και υπόσχονται ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αισθητικές απολαύσεις.

«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτιρίου που το στέγασε.

Η τριλογία άνοιξε το 2015 με την έκθεση «”Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…” Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου, και συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες», μια έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη.

Η έννοια του Ωραίου, την οποία πραγματεύεται η τρίτη στη σειρά έκθεση, συνιστά τον ιδανικό επίλογο, αφού η καλλιέργεια έρωτος προς τας καλάς τέχνας ήταν θεμελιώδης ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΒΔ 31.7.1893). Επικεντρωμένη στην πνευματικότερη και υψηλότερη στιγμή της ανθρώπινης δημιουργίας, η έκθεση υποστηρίζει την αισθητική ενατένιση, καλώντας ταυτόχρονα τους θεατές να διερευνήσουν την πνευματική βάση των αισθητικών επιλογών.

Το εκθεσιακό αφήγημα αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη

Στην «Αιώνια αισθητική» παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα της καθημερινότητας, που καταγράφουν τις συνεχείς εναλλαγές και τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής στην ανθρώπινη διαχρονία. «Το ωραίο και το επιθυμητό» επιχειρεί μια ουσιαστική προσέγγιση στις αισθητικές προτιμήσεις των αρχαίων κοινωνιών με βάση όσα αποκαλύπτουν οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι για την ομορφιά και τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν την ένδυση, την κόμμωση, τα κοσμήματα και τον καλλωπισμό. Το τρίτο μέρος με τίτλο «Προβάλλοντας το σώμα» παρακολουθεί την έκφραση του ωραίου στην εικαστική απόδοση του ανθρώπινου σώματος από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους ιστορικούς χρόνους. Στο τέλος, «Η ατέρμονη αναζήτηση»αποσκοπεί στον αισθητικό στοχασμό ως προς τη σημασία του ωραίου και την αξία του για τον άνθρωπο.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσφέρουν την ειδική τους γνώση για να εξηγήσουν στους επισκέπτες τις πειραματικές τους προσεγγίσεις στην υφαντική της νεολιθικής περιόδου, το ένδυμα στο Αιγαίο κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., τη μυκηναϊκή ενδυμασία, την πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και την απόδοση του Ωραίου στην αρχαία ελληνική μουσική.

Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Θα επακολουθήσει σύντομα και η αγγλική έκδοση.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26 Μάη.

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10):

Δευτέρα 13.00-20.00

Τρίτη – Κυριακή 8.00-20.00

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».

Έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτώβρη του 2018, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO.

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής

Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71

τηλ.: 210-3735253

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Επικοινωνία: τηλ. 213 0258498

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: