Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 – Τι… παίζει σήμερα;
Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Βιβλίο, Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις – προτάσεις για έξοδο.
Μουσική
Μια πρωτότυπη μουσική συνάντηση με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά με μία πρωτότυπη μουσική συνάντηση τον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του. Η Κ.Ο.Θ. συναντά στη σκηνή του ΗΡΩΔΕΙΟΥ την κορυφαία ερμηνεύτρια και συνεργάτη του Λοΐζου, Δήμητρα Γαλάνη, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς, τον Φοίβο Δεληβοριά, και μία από τις πλέον ξεχωριστές λαϊκές φωνές της χώρας μας, τη Γιώτα Νέγκα, που ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού σε συμφωνικές διασκευές, αναζητώντας εκλεκτικές συγγένειες με κλασικούς συνθέτες, μέσα από νέες, ανατρεπτικές, ενορχηστρώσεις. Το έργο του, άλλοτε αιχμηρό και πολιτικό, άλλοτε ερωτικό και νοσταλγικό, παραμένει ζωντανό και επίκαιρο στη συλλογική μας μνήμη, ένας από τους τελευταίους μεγάλους συνθέτες που όρισαν τον κανόνα του ελληνικού τραγουδιού. Παράλληλα η Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη συμφωνική σουίτα Loizos Recomposed του Αντώνη Σουσάμογλου, βασισμένη σε μουσικά θέματα του τιμώμενου συνθέτη. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.
Μερικά από τα πλέον αγαπημένα τραγούδια όλων των Ελλήνων, όπως: Ο Δρόμος, Το Ακορντεόν, Αχ Χελιδόνι μου, Τρίτος Παγκόσμιος, Όλα σε θυμίζουν, Σ’ ακολουθώ, Σεβάχ ο Θαλασσινός, Πρώτη Μαΐου και πολλά ακόμη, επινοούνται εκ νέου και προσφέρονται με μία φρέσκια ματιά δίνοντας μία καινούρια πνοή στο έργο του σπουδαίου μας συνθέτη.
«Ο Μάνος Λοΐζος είναι απ’ τις σημαντικότερες δυνάμεις του νεοελληνικού τραγουδιού. Η μουσική του οικεία, φιλική, μας κερδίζει απ’ το πρώτο της άκουσμα, σύμφωνα μ’ ένα πλατύτατο κοινωνικό συναίσθημα που περιλαμβάνει και το δικό μας…. τα τραγούδια του αγαπήθηκαν πολύ, τραγουδήθηκαν πολύ και θα τραγουδιούνται πάντα.»
Γιάννης Ρίτσος, από το βιβλίο του Θανάση Συλιβού ‘Μάνος Λοΐζος, απ’ τη μνήμη στην καρδιά’, Εκδόσεις Μετρονόμος (2014)
Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Ενορχηστρώσεις: Αντώνης Σουσάμογλου και Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Τραγούδι: Δήμητρα Γαλάνη
Τραγούδι: Φοίβος Δεληβοριάς
Τραγούδι: Γιώτα Νέγκα
Πρόγραμμα:
Τραγούδια του Μάνου Λοΐζου
Αντώνης Σουσάμογλου: Loizos Recomposed – Συμφωνική σουίτα
Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς στο ΚΠΙΣΝ
Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 21.00, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα εμφανιστεί στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας συνθέτης, μαζί με ένα σύνολο δέκα εγχόρδων και χορωδών, θα δώσει στο Ξέφωτο του Πάρκου μια συναυλία που θα ταξιδέψει το κοινό στις αξεπέραστες κινηματογραφικές του μουσικές. Από τη «Βασίλισσα Μαργκό» μέχρι τις τρεις αξέχαστες συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, «Ο Καιρός των Τσιγγάνων», «Arizona Dream» και «Underground». Πάνω στη σκηνή, ο Μπρέγκοβιτς πλέκει τα πνευστά της τσιγγάνικης μουσικής με κρουστά και τις βουλγάρικες πολυφωνίες με μια χορωδία από αντρικές φωνές.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θέατρο
1o Φεστιβάλ Νέων Καραγκιοζοπαιχτών Δήμου Χαϊδαρίου
Μέχρι τις 8 Σεπτέμβρη “Τα σκουπίδια” στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού!
“Τα σκουπίδια” του Γιάννη Ξανθούλη, συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία στο Από Κοινού Θέατρο! Όλοι οι συντελεστές ευχαριστούν από καρδιάς τους φίλους του θεάτρου που, από τις πρώτες μέρες, αγάπησαν και στήριξαν την παράσταση.
Το έργο – που γνώρισε τεράστια επιτυχία στη δεκαετία του ΄80 – είναι μια πικρή σάτιρα για μια πραγματικότητα επίκαιρη ακόμα.
Σκουπίδια είναι τα όνειρα κάποιων ανθρώπων που ζωντανεύουν στη σκηνή για να καυτηριάσουν όσα συμβαίνουν στις ζωές μας, χωρίς δική μας υπαιτιότητα.
Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Μουσική: Φίλιππος Παχνιστής
Διδασκαλία τραγουδιών: Νένη Ζάππα
Χορογραφίες: Άκης Σιδέρης
Παίζουν οι: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Άκης Σιδέρης, Αγγελική Ξένου
Φωνή Πόντικα: Νικολέτα Βλαβιανού
Φωτογραφίες: Δημήτρης Λυκουρέζος
Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15
Είσοδος με μπύρα ή αναψυκτικό: 12€ & 10€ (φοιτ.,ανεργ.,ΑμΕΑ)
Από Κοινού Θέατρο
Ευπατριδών 4, Γκάζι
(μετρό: Κεραμεικός)
τηλ. 211 4057249
email: [email protected]
facebookpage: Από Κοινού Θέατρο Apo Koinou Theater
Βιβλίο
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟ
31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ένας θεσμός που για πολλές δεκαετίες εμπλουτίζει και αναβαθμίζει την πολιτιστική ζωή της πόλης μας.
Το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ζάππειο Μέγαρο (ΟΛΥΜΠΙΑ 2016-2018, Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων), σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο. Είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Μελοποιημένη Ποίηση». Αφιερωματικές βραδιές στους μεγάλους δημιουργούς –ποιητές και συνθέτες–, με τη συμμετοχή κορυφαίων τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών και με τις παρεμβάσεις σημαντικών ανθρώπων από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, μας ξεναγούν στα μονοπάτια της περιπετειώδους διαδρομής του ποιήματος, από τη δημιουργία του στις σελίδες του βιβλίου, μετά στο πεντάγραμμο και από εκεί στα χείλη όλων μας.
Είμαστε βέβαιοι ότι το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου θα επιτύχει για ακόμη μία χρονιά να επιτελέσει τον πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό του στόχο, με τη συμπαράσταση όλων όσοι μοχθούν για την παραγωγή και την προβολή του βιβλίου, αλλά κυρίως με την υποστήριξη των φίλων αναγνωστών. Σας περιμένουμε όλους στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, στη μεγάλη Γιορτή του Βιβλίου καθημερινά από τις 31 Αυγούστου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου 2018.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30, Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00, Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30
Μουσική
«Θερμοπύλεια 2018»: Μια γιορτή ιστορίας και πολιτισμού
Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, αθλητικές δραστηριότητες είναι τα «κομμάτια» που συμπληρώνουν το πλούσιο πρόγραμμα των φετινών «Θερμοπυλείων», τα οποία διοργανώνουν ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας και θα διαρκέσουν από 25 Αυγούστου έως 30 Σεπτέμβρη.
- Μουσική παράσταση «Κάτω από τ’ αστέρια», από τους Midnight Blue & Friends, στις 7 Σεπτέμβρη, ώρα 9.30 μ.μ., στο Κάστρο Λαμίας.
- Έκθεση ζωγραφικής «Οι Θερμοπύλες», 13 – 17 Σεπτέμβρη (εγκαίνια στις 13/9, στις 8 μ.μ., οδός Καραϊσκάκη).
- Θεατρική παράσταση «Οι Τρωάδες», από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», στις 15 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Λαμίας.
- Συναυλία με την Μαρίζα Ρίζου, στις 17 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Λαμίας.
- Θεατρική παράσταση «Ιδομενέας» του Μότσαρτ, από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στις 22 και 23 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Λαμίας.
- Τέλος, στις 30 Σεπτέμβρη θα γίνουν «Πορεία Τιμής» και Ποδηλατοδρομία.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Κινηματογράφος
«Τσε: Ο Αργεντίνος»
Από την προηγούμενη βδομάδα κυκλοφορεί για πρώτη φορά στους ελληνικούς κινηματογράφους το πρώτο μέρος της ταινίας του Στίβεν Σόντερμπεργκ, «Τσε: Ο Αργεντίνος» (2008), για τη ζωή του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα. Θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος, με τον τίτλο: «Τσε: Ο επαναστάτης».
Στο πρώτο μέρος ο θεατής παρακολουθεί την καθοριστική γνωριμία του Τσε με τον Φιντέλ και την απόφασή του να τον ακολουθήσει στην Κούβα. «Φύγαμε μια νύχτα του 1956 από το Μεξικό με προορισμό την Κούβα με ένα σαπιοκάραβο και 82 άντρες…».
Ξεχωρίζει η καθηλωτική ερμηνεία του Μπενίσιο Ντελ Τόρο ως Τσε. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ηθοποιός έχει αναφερθεί στην πολύχρονη μελέτη του για την προσωπικότητα του Τσε Γκεβάρα, για την επανάσταση στην Κούβα, για την επαφή και γνωριμία του με Κουβανούς που είχαν πάρει μέρος στην Επανάσταση. Η σκηνοθεσία του Στίβεν Σόντερμπεργκ κερδίζει το θεατή.
«Αποχαιρετισμός στα όπλα» – Το μυθιστόρημα του Χέμινγουεϊ στην καλύτερη μεταφορά του από τον Φρ. Μορζάτζ: Από τη NEW STAR (από 9 Αυγούστου)
Ο έρωτας μιας αδελφής-νοσοκόμας του Ερυθρού Σταυρού με έναν Αμερικάνο που πολεμούσε στην Ιταλία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κακουχίες που πέρασε και το τραγικό της τέλος, πολύ όμορφα κινηματογραφημένα, μας κερδίζουν άμεσα (όπως κέρδισαν και τα μέλη της Ακαδημίας, που χάρισαν στην ταινία Όσκαρ κινηματογράφησης και ήχου). Το ίδιο και το ευαίσθητο παίξιμο της Helen Hayes που είναι όμορφο ζευγάρι με το Gary Cooper
Ένας νεαρός Αμερικανός εθελοντής στο Ιταλικό Υγειονομικό Σώμα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, συναντά στο μέτωπο και ερωτεύεται την Κάθριν Μπάρκλεϋ, μια βρετανίδα νοσοκόμο. Τα γεγονότα σύντομα οδηγούν στην απομυθοποίηση του πολέμου· τραυματίζεται στο γόνατο από το θραύσμα μιας οβίδας και αργότερα κατά τη διάρκεια μιας γενικής υποχώρησης κινδυνεύει να εκτελεστεί από την Ιταλική Στρατιωτική Αστυνομία. Έτσι αποφασίζει να δραπετεύσει και το σκάει με την Κάθριν στην Ελβετία…
Ο “Αποχαιρετισμός στα όπλα” είναι μια αξεπέραστη περιγραφή του πολέμου, εμπνευσμένος από τις εμπειρίες του ίδιου του Χέμινγουέι. Περιγράφει το φόβο, το χάος, τη φιλία και τη δύναμη με μια ολοκληρωτική καταδίκη του πολέμου. Όμως ο “Αποχαιρετισμός στα όπλα” είναι και μια ερωτική ιστορία, ένα ατέλειωτο δράμα, ένα ακατανίκητο πάθος.
Ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα» («Α farewell to arms») τοποθετείται στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου με κεντρικούς ήρωες ένα αμερικανό στρατιώτη (που υπηρετεί στον ιταλικό στρατό) και μια νοσοκόμα, την οποία ερωτεύεται καταφεύγοντας μαζί της στην Ελβετία. H νοσοκόμα θα φέρει στον κόσμο το παιδί τους, όμως η μοίρα θα θελήσει η ευτυχία τους να είναι σύντομη… Αυτό το κλασικό μυθιστόρημα του Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ (που έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία) μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, με έναν σπαρακτικό Γκάρι Κούπερ στον ρόλο του στρατιώτη και την Ελεν Χέιζ στο πλευρό του. Σίγουρα καλύτερο από το ριμέικ του 1957 (όπου στους αντίστοιχους ρόλους έπαιξαν ο Ροκ Χάντσον και η Τζένιφερ Τζόουνς), σκηνοθετήθηκε από τον καλό επαγγελματία Φρανκ Μπορζέιγκ (1893 -1962), δις τιμημένο με Οσκαρ σκηνοθεσίας για τις ταινίες «Seventh heaven» και «Bad girl». H ταινία ανήκει στις μεγάλες στιγμές του αμερικανικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’30 απέσπασε τα Οσκαρ καλύτερης φωτογραφίας (Τσαρλς Λανγκ) και ήχου, ενώ διεκδίκησε επίσης τα βραβεία στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνικών.
Κινηματογραφικές προβολές με ελεύθερη είσοδο για όλους, από τον Δήμο Ικαρίας
Σε κινηματογραφικές προβολές, με ελεύθερη είσοδο για όλους, προχωρά ο Δήμος Ικαρίας στον Δημοτικό Κινηματογράφο Αγίου Κηρύκου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Ικαρίας, «Για 11η χρονιά ο Δημοτικός Κινηματογράφος σας υποδέχεται στο φιλόξενο χώρο του και σας ταξιδεύει συντροφιά με σημαντικές δημιουργίες της 7ης τέχνης.
Ο Δήμος Ικαρίας διοργανώνει (για 4η συνεχόμενη περίοδο) από την Τρίτη 24 Ιούλη έναν κύκλο κινηματογραφικών προβολών με ελεύθερη είσοδο για όλους, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε αξιόλογα κινηματογραφικά έργα, προσφέροντας ταυτόχρονα μια πολιτιστική ανάσα.
Ο Δήμος Ικαρίας προχωρά σε αυτή τη δραστηριότητα πιστεύοντας ότι κάθε μορφή τέχνης πρέπει να φτάνει στο λαό, ως ξεχωριστός τρόπος ανθρώπινης έκφρασης, αλλά και ως μέσο διαπαιδαγώγησης και διασκέδασης.
Η πρωτοβουλία αυτή της Δημοτικής Αρχής, σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών (π.χ νέο προβολικό σύστημα στο θερινό, δημιουργία χειμερινής αίθουσας προβολών) αποδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ένας Δημοτικός Κινηματογράφος, κόντρα στη ραγδαία εμπορευματοποίηση και την πολιτιστική υποταγή.
Ταυτόχρονα παραχωρείται δωρεάν η χρήση του Δημοτικού Κινηματογράφου δυο φορές την εβδομάδα σε όσους συλλόγους ενδιαφέρονται (Κινηματογραφική λέσχη – συλλόγους γονέων, κλπ.) για την παρουσίαση ενός παράλληλου προγράμματος προβολών.
Ώρα έναρξης 21.00».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Σ’ ένα αλλιώτικο «ταξίδι», στην τέχνη του κινηματογράφου, καλεί και αυτό το καλοκαίρι ο Δήμος Χαϊδαρίου τους δημότες του (και όχι μόνο), με δωρεάν προβολές επιλεγμένων ταινιών στον ιστορικό θερινό κινηματογράφο «ΚΑΤΕΡΙΝΑ».
Οι προβολές ξεκινούν τη Δευτέρα 16 του Ιούλη και θα λαμβάνουν χώρα κάθε Δευτέρα, μέχρι και τις 3 του Δεπτέμβρη.
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος αναφέρει στο μήνυμά του:
«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!! Όσοι θα φύγουν από τις πόλεις, για να ξεκουραστούν και να πάρουν κάποιες ανάσες δροσιάς στα χωριά τους ή στις όλο και πιο περιορισμένες διακοπές, είναι οι «τυχεροί»! Όμως και όσοι μείνουν πίσω, μπορούν έστω να γεμίσουν τα «ήσυχα βράδια», απολαμβάνοντας επιλεγμένες ταινίες, στο ιστορικό θερινό σινεμά της πόλης μας, «ΚΑΤΕΡΙΝΑ». Κάτω, από το πάντα ιδιαίτερο φεγγάρι του καλοκαιριού, που άλλες φορές είναι ολόγιομο και άλλες φορές σαν μια φέτα καρπούζι, ανάμεσα στη δροσιά των δέντρων, καθισμένοι αναπαυτικά στις καρέκλες του «σκηνοθέτη», με μπύρα ή αναψυκτικό. Επιλέξτε λοιπόν τις ταινίες που θέλετε να δείτε, πάρτε μαζί και τη ζακέτα σας και ελάτε να απολαύσετε ένα ταξίδι στην τέχνη του κινηματογράφου, στην «ΚΑΤΕΡΙΝΑ», το σημείο αναφοράς για το καλοκαιρινό Χαϊδάρι!».
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα και στοιχεία για τις ταινίες που θα προβληθούν:
Ξεκινά το φετινό καλοκαιρινό ταξίδι του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου στις γειτονιές και τις συνοικίες της Πάτρας (Πρόγραμμα προβολών)
Η ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου είναι ενταγμένη και φέτος στις παράλληλες προς το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας εκδηλώσεις και φιλοδοξεί για μία ακόμα χρονιά να μεταφέρει την 7η τέχνη στις γειτονιές και τις συνοικίες της πόλης.
Πρόγραμμα προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Καισαριανής «Αιολία»
Το σταθερό ραντεβού στο Δημοτικό Κινηματογράφο Καισαριανής «Αιολία» (Σολομωνίδου & Φιλαδελφείας, Καισαριανή, τηλ. 210-7247600) ανανεώνεται και φέτος το καλοκαίρι. Στις 18 Ιούνη ξεκινά τις προβολές του, κάνοντας πρεμιέρα με το Animation «Το αγόρι και ο κόσμος».
Για τρεις μήνες θα προβληθούν ταινίες από όλο τον κόσμο, που θα προσφέρουν άφθονο γέλιο, συγκίνηση, θα ψυχαγωγήσουν ποιοτικά και θα εκπαιδεύσουν.
Και φέτος διατηρούνται οι δωρεάν προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, όπως θεσπίστηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια, ως ένδειξη ουσιαστικής αλληλεγγύης και ανακούφισης μέσα στην κρίση.
Στο μήνυμά του για την έναρξη των προβολών, ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος αναφέρει: «Η “ΑΙΟΛΙΑ” δεν είναι ένας ακόμα κινηματογράφος. Είναι ο δικός μας κινηματογράφος.
Ο χώρος που όλοι όσοι τον επισκέπτονται, από όλες τις γωνιές της Αττικής για να απολαύσουν την καλοκαιρινή δροσιά του πάρκου και τις επιλεγμένες προβολές, γίνονται φίλοι, έρχονται ξανά και ξανά. Προσδοκούν κάθε χρόνο την αυλαία του για να μυρίσει καλοκαίρι…
Αυτός ο κινηματογράφος 4 χρόνια τώρα προσφέρει απλόχερα δωρεάν ποιοτικές προβολές από Δευτέρα έως και Πέμπτη, ενώ κρατά χαμηλά το αντίτιμο για τις προβολές των άλλων ημερών, εξασφαλίζοντας για όλους την ψυχαγωγία που έχουμε ανάγκη. Γιατί ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι προνόμιο λίγων.
Φέτος, δίνουμε ακόμα μεγαλύτερο βήμα στις παιδικές ταινίες και τον εφηβικό κινηματογράφο, έχοντας σταθερή και τη ζώνη των κλασσικών ασπρόμαυρων ταινιών. Αφιερώσαμε πολύ περισσότερο χώρο στις κωμωδίες, διαχρονικές και σύγχρονες, πλάι-πλάι με τις ιστορικές κοινωνικές ταινίες, ανάμεσά τους και μια ταινία για τον Παλαιστινιακό λαό και την ηρωική μάχη που δίνει για να ζει στον τόπο του ελεύθερος.
Ευχαριστώ όλους όσους συμβάλουν στη λειτουργία αυτού του ξεχωριστού χώρου.
Σας περιμένουμε εκεί».
Δευτέρα έως Πέμπτη: Είσοδος δωρεάν.
Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: Είσοδος 5€.
Ώρα προβολών: 21.30.
ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (1952) ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ 14/6
Βασισμένο στο ομώνυμο best seller του νομπελίστα Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Eνα χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανού έπους της δεκαετίας του ’50 του Henry King.
Με τους μοναδικούς :
Γκρέγκορι Πεκ, Αβα Γκάρντνερ Σούζαν Χέιγουορντ
Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.
Καλύτερης φωτογραφίας του Leon Shamroy
Καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σκηνικών.
Υπεροχες σκηνες δρασης με φοντο την αγρια ζουγκλα της Αφρικης
Γυρισμένο σε μαγευτικές τοποθεσίες στο Παρίσι, στην Ισπανία, την Τανζανία, το Κάιρο, την Γαλλική Ριβιέρα και το Ναιρόμπι.
Η αυτοβιογραφική αυτή ιστορία παρουσιάζει την ταραγμένη ζωή του Χέμινγουεϊ, που αγαπούσε να κυνηγά άγρια ζώα και γυναίκες.
Η πραγματική συγγραφή
είναι σαν το κυνήγι…
ένα σαφάρι καθ’ όλη σου την ζωή,
και το θήραμα είναι η αλήθεια.
από μυθιστόρημα του νομπελίστα Χέμινγκγουεϊ
«Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» («The snows of Kilimanjaro»)
Το γύρισε το 1952 ο Χένρι Κινγκ (1886 – 1982) με ένα λαμπρό καστ πρωτοκλασάτων πρωταγωνιστών στη διάθεσή του:
Γκρέγκορι Πεκ, Σούζαν Χέιγουορντ, Αβα Γκάρντνερ, Χίλντεγκαρντ Νεφ.
Εδώ, ένας βαριά τραυματισμένος συγγραφέας στην αφρικανική ζούγκλα (Πεκ) αναμένει βοήθεια
αναπολώντας τη ζωή του και τις γυναίκες που την έχουν σημαδέψει.
Ενώ όμως οι σκέψεις του είναι βυθισμένες στον μοναδικό έρωτά του (Γκάρντνερ),
η σύζυγός του (Χέιγουορντ) αποδεικνύεται σθεναρή σύντροφος.
Γυρισμένο έγχρωμο σε αυθεντικές τοποθεσίες της Κένυας,
το φιλμ είναι χαρακτηριστικό δείγμα χολιγουντιανού έπους της δεκαετίας του ’50,
υπήρξε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και έφτασε ως τα Οσκαρ
αποσπώντας υποψηφιότητες για τη φωτογραφία (Λέον Σάμροϊ) και τα σκηνικά του.
Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΖΕΦΥΡΟΣ new star art cinema
ΖΕΦΥΡΟΣ Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα – Θησείο
Tηλ. επικοινωνίας: 2103462677
Εισ.: €7.00, φοιτ./ άνω των 65/Εκπαιδευτικοί /άνεργοι €6.00
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ €5.00
Ώρες προβολών από 6/9/18 εως 12/9/18:
1) «Boccaccio ‘70» των Φεντερίκο Φελίνι, Λούκινο Βισκόντι, Βιτόριο ντε Σίκα,Μάριο Μονιτσέλι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 21.00
Boccaccio ’70 (1962)IMDB ling
https://www.imdb.com/title/tt0055805/
Boccaccio ’70 (1962) ORIGINAL TRAILER
Βιβλίο
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018
Πρόγραμμα δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χαϊδαρίου
«Αγαπημένα Δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο»
Είναι το θέμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, στην οποία συμμετέχουν 148 μέλη του Δικτύου Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Αυτό το καλοκαίρι η Εθνική Βιβλιοθήκη σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι ζωής στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται τα αγαπημένα δεδομένα. Αυτό το καλοκαίρι θα παρατηρήσουμε και θα μετρήσουμε μαζί με τα παιδιά τον κόσμο μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει ένα μεγάλο εργοστάσιο δεδομένων τα οποία μικροί και μεγάλοι καλούμαστε να παρατηρήσουμε, να καταγράψουμε, να κατανοήσουμε, να αναδείξουμε, να ζωγραφίσουμε, να αφηγηθούμε και αν χρειαστεί να αλλάξουμε! Θα πειραματιστούμε, θα παράγουμε δεδομένα, θα τα αποθηκεύσουμε, θα τα αναλύσουμε κριτικά και θα τα αξιολογήσουμε!
Η αφετηρία του ταξιδιού είναι πάντα η βιβλιοθήκη, ένας χώρος συνώνυμος της γνώσης και της εμπειρίας, της δημιουργικότητας και της δημιουργίας.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
48 Χρόνια συνεχούς λειτουργίας
30000 τόμοι βιβλίων
6600 βιβλία για παιδιά
Λέσχη Ανάγνωσης
Δράσεις, Εκδηλώσεις, Εργαστήρια
Ωράριο
Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 7:30-15:30
Πέμπτη: 14:00-20:00
Φωτογραφία
Στη διάρκεια της ελεύθερης σχέσης που τους ένωνε, η Joan και o Paddy Leigh Fermor μοιράστηκαν τη ζωή τους, κυρίως στην Ελλάδα, ως εραστές και ως φίλοι. Εκείνη φωτογράφος και εκείνος συγγραφέας, απολάμβαναν ισότιμη αναγνώριση ως καλλιτέχνες.
Η Joan υπήρξε μια ακαταπόνητη επαναστάτρια, όταν το 1940 τράβηξε τις εξαιρετικές εκείνες φωτογραφίες από το βομβαρδισμό του Λονδίνου που έμελλε να γίνουν το σύμβολο της ζωής που θα άφηνε αργότερα πίσω της. Στο Κάιρο το 1944 γνώρισε τον Paddy, ο οποίος σύντομα θα την ακολουθούσε στην Αθήνα. Ταξίδεψαν μαζί σε όλη την Ελλάδα, προτού τελικά εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο – στο όμορφο σπίτι που έχτισαν στην Καρδαμύλη και κληροδότησαν στο Μουσείο Μπενάκη.
Στις δεκαετίες του 1940, του 1950 και του 1960 η Joan έβγαλε αμέτρητες φωτογραφίες ανθρώπων και τόπων, ταξιδεύοντας μαζί με τον Paddy στην Ελλάδα. Μερικές από αυτές δημοσιεύονται στη Μάνη και στη Ρούμελη· οι περισσότερες όμως παρέμειναν άγνωστες μέχρι το θάνατό της το 2003. Το αρχείο της βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο.
Στη νέα έκδοση και στην έκθεση ο Ian Collins και η Olivia Stewart αποδίδουν φόρο τιμής σε αυτή την άγνωστη στο πλατύ κοινό φωτογράφο, το έργο της οποίας είναι μια αποκάλυψη.
Οι φωτογραφίες χρηιμοποιούνται με την ευγενική παραχώρηση του Joan Leigh Fermor Estate.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 106 74 Αθήνα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 23/05/2018 – 21/10/2018
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 22.05.2018, 20:00
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 18:00 // Πέμπτη, Σάββατο:10:00 – 00:00 // Κυριακή:10:00 – 16:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 7, € 5
«Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πηγή αστείρευτης έμπνευσης και αιτία βαθιάς αισθητικής συγκίνησης, το Ωραίο, αποτυπώνεται οπτικά στα αρχαία έργα τέχνης, συνιστώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εικόνα στην ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας.
Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αναδεικνύει τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής σε ετερογενή κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, αξιοποιώντας το εξαιρετικά ευρύ χρονολογικό φάσμα που καλύπτουν οι συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, προσφέρουν μια αισθητική πανδαισία και υπόσχονται ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αισθητικές απολαύσεις.
Η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» αποτελεί το τελευταίο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας που σχεδιάστηκε για να τιμήσει την επέτειο των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη θεμελίωση του εμβληματικού κτιρίου που το στέγασε.
Η τριλογία άνοιξε το 2015 με την έκθεση «”Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…” Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του Εθνικού Μουσείου, και συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες», μια έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη.
Η έννοια του Ωραίου, την οποία πραγματεύεται η τρίτη στη σειρά έκθεση, συνιστά τον ιδανικό επίλογο, αφού η καλλιέργεια έρωτος προς τας καλάς τέχνας ήταν θεμελιώδης ανάμεσα στους καταστατικούς σκοπούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΒΔ 31.7.1893). Επικεντρωμένη στην πνευματικότερη και υψηλότερη στιγμή της ανθρώπινης δημιουργίας, η έκθεση υποστηρίζει την αισθητική ενατένιση, καλώντας ταυτόχρονα τους θεατές να διερευνήσουν την πνευματική βάση των αισθητικών επιλογών.
Το εκθεσιακό αφήγημα αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη
Στην «Αιώνια αισθητική» παρουσιάζονται επιλεγμένα αντικείμενα της καθημερινότητας, που καταγράφουν τις συνεχείς εναλλαγές και τις διαφορετικές εκφράσεις αισθητικής στην ανθρώπινη διαχρονία. «Το ωραίο και το επιθυμητό» επιχειρεί μια ουσιαστική προσέγγιση στις αισθητικές προτιμήσεις των αρχαίων κοινωνιών με βάση όσα αποκαλύπτουν οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι για την ομορφιά και τα αρχαιολογικά ευρήματα που αφορούν την ένδυση, την κόμμωση, τα κοσμήματα και τον καλλωπισμό. Το τρίτο μέρος με τίτλο «Προβάλλοντας το σώμα» παρακολουθεί την έκφραση του ωραίου στην εικαστική απόδοση του ανθρώπινου σώματος από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους ιστορικούς χρόνους. Στο τέλος, «Η ατέρμονη αναζήτηση»αποσκοπεί στον αισθητικό στοχασμό ως προς τη σημασία του ωραίου και την αξία του για τον άνθρωπο.
Την έκθεση θα πλαισιώσουν καθ’ όλη τη διάρκειά της πολλά πειραματικά εργαστήρια. Επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα προσφέρουν την ειδική τους γνώση για να εξηγήσουν στους επισκέπτες τις πειραματικές τους προσεγγίσεις στην υφαντική της νεολιθικής περιόδου, το ένδυμα στο Αιγαίο κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., τη μυκηναϊκή ενδυμασία, την πολυχρωμία των αρχαίων γλυπτών και την απόδοση του Ωραίου στην αρχαία ελληνική μουσική.
Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά, έκδοση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Θα επακολουθήσει σύντομα και η αγγλική έκδοση.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26 Μάη.
Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10):
Δευτέρα 13.00-20.00
Τρίτη – Κυριακή 8.00-20.00
«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».
Έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.
Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτώβρη του 2018, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO.
Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής
Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71
τηλ.: 210-3735253
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.
Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.
Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Επικοινωνία: τηλ. 213 0258498