“Παλεύουμε για δίκαιο κλίμα κι ενάντια στον καπιταλισμό” – Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση στην ιστορία της Ρηνανίας-Βεστφαλίας κατά ακτιβιστών ενάντια σε εξόρυξη λιγνίτη
Εντύπωση προκάλεσε η δικαιολογία με την οποία η τοπική κυβέρνηση διέταξε την εκκένωση των δενδροσπίτων, επικαλούμενη “κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων των δενδρόσπιτων από πυρκαγιά”.
Μια σύγκρουση Δαβίδ και Γολιάθ διεξάγεται αυτήν την περίοδο στο δάσος Hambach της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Από τη μια ο ενεργειακός κολοσσός RWE, που θέλει να αποψιλώσει το δάσος, έχοντας τη στήριξη της τοπικής κυβέρνησης χριστιανοδημοκρατών0-φιλελεύθερων αλλά και της μείζονος αντιπολίτευσης του SPD, και από την άλλη ακτιβιστές που είχαν χτίσει εδώ και μήνες δενδρόσπιτα, για να προστατέψουν το δάσος, με τη συμπαράσταση πολλών ντόπιων κατοίκων.
Θεωρητικά η Γερμανία βρίσκεται σε τροχιά απεξάρτησης από τον άνθρακα, με τα πορίσματα της σχετικής επιτροπής να αναμένονται το Δεκέμβρη. Μέχρι τότε, η εταιρία επικαλείται παραχωρήσεις δεκαετιών της δασικής έκτασης, ενώ εμμέσως πλην σαφώς απειλεί με διακοπές παροχής ρεύματος στην περιοχή, ισχυριζόμενη ότι χωρίς τη χρήση αποθεμάτων δύο εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής θα πάψουν να λειτουργούν.
Εντύπωση προκάλεσε η δικαιολογία με την οποία η τοπική κυβέρνηση διέταξε την εκκένωση των δενδροσπίτων, επικαλούμενη “κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων των δενδρόσπιτων από πυρκαγιά”. Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε με τη μεγαλύτερη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων του κρατιδίου, που από τον 19ο αιώνα αποτελεί την ατμομηχανή της βιομηχανικής ανάπτυξης στη Γερμανία. Οι ακτιβιστές δεν αντιστάθηκαν, πραγματοποίησαν ωστόσο καθιστική διαμαρτυρία, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται ένα κύμα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. “Υπερασπιζόμαστε το δάσος κατά του RWE και του Υπουργού Εσωτερικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ρόιλ. Στα δέντρα παλεύουμε για δίκαιο κλίμα κι ενάντια στον καπιταλισμό” λέει ένας από τους ακτιβιστές, ο 20χρονος Μόμο. “Δε θα είναι εύκολο να μας διώξουν από το δάσος”.
Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται επίσης να εκδικαστούν προσφυγές κατά της υλοτόμησης 100 εκταρίων δάσους μέχρι και τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων για το μέλλον της εξόρυξης λιγνιτανθράκων στη Γερμανία.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle