Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς του τσουνάμι στην Ινδονησία – “Άνοιξαν” οι φυλακές στον τόπο της τραγωδίας

Ο επίσημος απολογισμός των 844 θυμάτων αναμένεται να εκτοξευθεί όσο προχωρούν οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων στις περιοχές που χτυπήθηκαν βαρύτερα από το φονικό τσουνάμι.

Την ώρα που κάποιοι “απογοητεύτηκαν” που δεν ήρθαν οι βάρβαροι, ή μάλλον ο “Ζορμπάς” με τη σφοδρότητα που περίμεναν, η Ινδονησία πλήττεται από μια τεράστια φυσική καταστροφή, οι συνέπειες της οποίας ακροθιγώς μόνο φαίνεται πως έχουν αρχίσει να γίνονται γνωστές, μετά το σεισμό 7,5 ρίχτερ την Παρασκευή και το τσουνάμι που ακολούθησε. Επισήμως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 844, αλλά εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες νεκρούς, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα στις πιο έντονα πληγείσες περιοχές στα περίχωρα του Παλού. Ήδη κάποια από τα πτώματα έχουν θαφτεί σε μαζικό τάφο κοντά στην πόλη, ο οποίος χωρά 1000 άτομα. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 600 τραυματίες, ενώ σε 48.000 υπολογίζονται όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Χιλιάδες προσπαθούν να διαφύγουν μέσω του αεροδρομίου, όπου όμως επιτρέπεται μόνο μία πτήση ημερησίως.

Την κατάσταση και τις επιχειρήσεις διάσωσης δυσκολεύουν οι συνεχιζόμενες διακοπές ηλεκτρικού και η έλλειψη καυσίμων, που προκαλεί ουρές χιλιομέτρων στα πρατήρια. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει ζητήσει ήδη διεθνή βοήθεια, και σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό 178 άτομα της οργάνωσης βρίσκονται ήδη στην περιοχή. Ανάμεσα στα παρεπόμενα της καταστροφής είναι και το “άνοιγμα” των φυλακών, απ’όπου αγνοούνται πάνω από 1400 κρατούμενοι.  Την ίδια ώρα φαίνεται πως πέρα από συγκυριακούς παράγοντες, ρόλο στην έκταση της τραγωδίας έπαιξε η ελλιπής ενημέρωση από πλευράς αρχών καθώς και τα απαρχαιωμένα μέσα προειδοποίησης των κατοίκων.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: