Εργατικό “ατύχημα” ήταν τελικά ο θάνατος της 20χρονης σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη
Ο θάνατος δεν προήλθε από ανακοπή ή παθολογικά αίτια, αλλά από ασφυξία, κι έτσι η 20χρονη προστίθεται στη μακάβρια λίστα με τα εκατοντάδες “εργατικά ατυχήματα” που καταγράφουν οι αρχές κάθε χρόνο.
Σε εργατικό ατύχημα φαίνεται τελικά να οφείλεται ο θάνατος της 20 χρονης κοπέλας που εξέπνευσε χτες, ενώ είχε βρεθεί πριν από μερικές ημέρες εγκλωβισμένη σε ανελκυστήρα σε ξενοδοχειακή μονάδα, όπου έκανε την πρακτική της άσκηση. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του ιατροδικαστή, ο θάνατος δεν προήλθε από “ανακοπή καρδιάς” ή άλλα παθολογικά αίτια, αλλά από ασφυξία, κι έτσι πλέον ερευνάται με ποιον τρόπο συνέβη αυτό -πχ κάποιο ρούχο που μάγκωσε στον τοίχο του ασανσέρ.
Έτσι η νέα κοπέλα προστίθεται στη μακάβρια λίστα με τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα -όπως κατ’ ευφημισμό βαφτίζονται- που καταγράφονται στατιστικά κάθε χρόνο από τις αρχές -οι οποίες βασικά περιορίζονται σε αυτό το ρόλο, να τα καταγράφουν, χωρίς να κάνουν τίποτα ουσιαστικά για να τις αποτρέψουν.
Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το ζήτημα των μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, που είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα, καθώς κι οι συνθήκες γαλέρας, που επικρατούν για τους πρακτικάριους και τους εργαζόμενους συνολικά σε αυτό το χώρο, που χτίζουν το “θαύμα” της τουριστικής ανάπτυξης και τα κέρδη των αφεντικών τους, με μαύρη απλήρωτη εργασία, ελαστικά ωράρια, εντατική δουλειά μέχρι τελικής πτώσεως -ενίοτε στην κυριολεξία.
Ο σύλλογος Χανίων της ΟΓΕ ζητάει να διερευνηθούν οι πραγματικές αιτίες του θανάτου της κοπέλας και σημειώνει μεταξύ άλλων για την πραγματική εικόνα στη “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας:
«Τη στιγμή που κυβέρνηση και επιχειρηματικοί κολοσσοί στον Επισιτισμό – Τουρισμό πανηγυρίζουν για τον “Τουρισμό, την ατμομηχανή της ανάπτυξης” και προκλητικά επικαλούνται την “εικόνα της χώρας” καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να συμβιβαστούν με την εργασιακή ζούγκλα, με τη δουλειά για μερικούς μήνες και μετά πίσω στις ουρές του ΟΑΕΔ, εμείς γνωρίζουμε πως η πραγματική εικόνα είναι:
- Τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, πίσω από τη βιτρίνα της χλιδής.
- Οι χιλιάδες νέοι και νέες από τις Σχολές Μαθητείας, που δουλεύουν σχεδόν τσάμπα, εκτοξεύοντας τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων.
- Μια καμαριέρα να καθαρίζει 20 δωμάτια.
- Οι χιλιάδες εργαζόμενες με μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας, γιατί δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς αποτελούν κόστος για εργοδοσία και κράτος.
- Οι λιποθυμίες εργαζομένων, ιδιαίτερα νέων γυναικών, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων.
- Η πλειοψηφία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές.
Τα σπαστά και κυλιόμενα ωράρια, οι νυχτερινές βάρδιες, η τζάμπα, ανασφάλιστη εργασία, χωρίς ρεπό τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το ψηφιδωτό της έντασης της εργασιακής εκμετάλλευσης, που σμπαραλιάζει την οικογενειακή και προσωπική μας ζωή.Τα δικά μας συμφέροντα, οι δικές μας ανάγκες δεν συναντιούνται πουθενά με τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματιών του κλάδου, όλων όσοι αυξάνουν τα κέρδη τους από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Για όλους αυτούς τους λόγους, οργανωμένα, μαζί με τα ταξικά σωματεία, παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας».