Καραβάνι μεταναστών από την Κεντρική Αμερική στα σύνορα με το Μεξικό – Για “προέλαση παράνομων αλλοδαπών” κάνει λόγο ο Τραμπ
Μια πορεία χιλιάδων απελπισμένων κυρίως από την Ονδούρα βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να φτάσουν στο Μεξικό κι από εκεί στις ΗΠΑ, οι μεξικανικές αρχές όμως επιτρέπουν την είσοδο με το σταγονόμετρο, ενώ ο Τραμπ εργαλειοποιεί την υπόθεση για να ερεθίσει τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του ενόψει των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλο καραβάνι μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, με τουλάχιστον 3000 (κατ’άλλους 7000, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται κατά μήκος της πορείας) ανθρώπους διατεθειμένους να περπατήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να διεκδικήσουν μια θέση στις ΗΠΑ. Καθώς το καραβάνι πλησίαζε τα σύνορα Γουατεμάλας και Μεξικού, εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί φυλούσαν τον κύριο αυτοκινητόδρομο της περιοχής. Κάποιοι από τους μετανάστες πέρασαν σε αυτοσχέδιες σχεδίες πάνω από τον ποταμό Σουσιάτε μεταξύ των δύο χωρών, ενώ λίγοι, περίπου 659 έφτασαν στη χώρα επίσημα, μέσω της γέφυρας του ποταμού. Οι μεξικανικές αρχές προειδοποιούν με απέλαση όσους πέρασαν παράνομα τη χώρα, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στη γέφυρα. Οι υπηρεσίες του Μεξικού ανακοίνωσαν πως θα εξετάσουν τα αιτήματα ασύλου σε ατομική βάση, χωρίς να διευκρινίζουν τις πιθανότητες θετικής απάντησης. Από την πλευρά του το υπουργείο εσωτερικών και οι τοπικές αρχές της πολιτείας Τσιάπας υποστηρίζει πως παρέχει τροφή και φάρμακα στους μετανάστες, καθώς και νομικές συμβουλές στους αιτούντες ασύλου.
Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από την Ονδούρα, ένα κρατίδιο σπαρασσόμενο από τη φτώχεια και τη βία, με τις συμμορίες των ναρκωτικών να ελέγχουν μεγάλο τμήμα της χώρας. Με 43 φόνους ανά 100.000 κατοίκους, η χώρα έχει έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες δολοφονίων στην αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Γουατεμάλας, μερικές ακόμα χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται κι αυτοί καθοδόν προς τα σύνορα με το Μεξικό. Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας προσπαθεί να ανακόψει το μεταναστευτικό ρεύμα, ναυλώνοντας λεωφορεία για την επιστροφή ανθρώπων στην Ονδούρα, ως τώρα όμως μια μειοψηφία περίπου 300 ατόμων έχει κάνει δεκτή την προσφορά.
Όπως αναφέρει ένας από τους αρχηγούς του καραβανιού, ο Ροδρίγο Αμπέχα, “Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα τα καταφέρουμε ως τα σύνορα (των ΗΠΑ), αλλά θα πάμε όσο μακριά μπορούμε”. Η απόσταση από την πόλη που ξεκίνησε το καραβάνι ως τα αμερικανομεξικανικά σύνορα είναι περίπου 2000 χλμ.
Με τη σειρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αξιοποιήσει το ζήτημα προεκλογικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, απευθυνόμενος με επιθετική φρασεολογία στα ρατσιστικά αισθήματα των ψηφοφόρων του: “Γίνονται πλήρεις προσπάθειες να σταματήσει η προέλαση παράνομων αλλοδαπών στα νότια σύνορά μας” ανέφερε στο τουίτερ. “Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν αίτημα ασύλου στο Μεξικό πρώτα, κι αν δεν τον κάνουν, οι ΗΠΑ θα τους απορρίψουν”. Σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νεβάδα ο πρόεδρος επέρριψε ευθύνες στου Δημοκρατικούς, αφήνοντας να εννοηθεί πως υποκίνησαν το καραβάνι: “Οι Δημοκρατικοί θέλουν τα καραβάνια, τους αρέσουν τα καραβάνια. Πολύς κόσμος λέει “Αναρωτιέμαι, ποιος ξεκίνησε το καραβάνι;”. Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τις μεξικανικές αρχές για την προσπάθειά τους να σταματήσουν την πορεία του καραβανιού, ευχαριστώντας τους ηγέτες της χώρας που “το Μεξικό τώρα σέβεται την ηγεσία των ΗΠΑ”.
Ο σεβασμός αυτός βέβαια μπορεί να ερμηνευτεί καλύτερα ως εξαναγκασμός, καθώς ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλλημμένα να σταματήσει τη βοήθεια προς τη χώρα και να κλείσει με στρατό τα σύνορα αν οι αρχές δεν περικόψουν το μεταναστευτικό ρεύμα. Μεγάλοι χαμένοι βέβαια είναι οι ίδιοι οι μετανάστες, που βλέπουν οι δουλέμποροι να αυξάνουν το κατά κεφαλή ποσό για τη μετακίνησή τους σε 10.000 δολάρια από 6.000 που ήταν μέχρι κάποια χρόνια, ενώ αναγκάζονται να πάρουν απομονωμένα μονοπάτια που τους εκθέτουν περισσότερο στον κίνδυνο ληστείας. Αρκετοί σχεδιάζουν να παρατείνουν την παραμονή τους στο Μεξικό περιμένοντας μήπως αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ πολλοί ονειρεύονται ως τελικό τους προορισμό τον Καναδά.
Με πληροφορίες από dw.com