“Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου” – Τα κομμάτια του Κασόγκι και η κομματιασμένη αξιοπιστία της Δύσης
Από το πηγάδι στην αυλή του Σαουδάραβα προξένου περισυνέλεξαν τα κομμάτια του Σαουδάραβα αντιφρονούνταν Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ η υποκρισία των αντιδράσεων από τους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας ξεχειλίζει.
Συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό οι αποκαλύψεις γύρω από τη φρικτή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς πριν λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι διαμελισμένα τμήματα του πτώματό τους βρέθηκαν στην αυλή του γενικού προξένου της Σ.Α στην Κωνσταντινούπολη σε πηγάδι.Την ίδια ώρα ανασυντίθεται το παζλ των τελευταίων ωρών του 59χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος πριν δολοφονηθεί και τεμαχιστεί με πριόνι είχε επικοινωνία με τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμά, που του ζήτησε να επιστρέψει στη χώρα. Μετά την άρνησή του, το τηλέφωνο έλαβε άλλος μέλος της ομάδας ακούγοντας τη διαταγή “Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου”.
Ο άντρας αυτός φέρεται να είναι ο Σαούντ Αλ Καχτάνι, σύμβουλος του πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μαζί με άλλους τέσσερις αξιωματούχους έχουν ήδη χάσει τη θέση τους, σε μια προσπάθεια του καθεστώτος του Ριάντ να αποδώσει τις ευθύνες αποκλειστικά στα συγκεκριμένα πρόσωπα. Η εντολή εκτέλεσης φαίνεται μάλιστα να δόθηκε μέσω σκάιπ, χωρίς να είναι σαφές αν υπήρξε και ζωντανή μετάδοση της σφαγής. Οι φονιάδες στη συνέχεια πριόνισαν τα δάχτυλα του θύματος, παίρνοντάς τα μαζί τους στο λίαρ τζετ που τους μετέφερε στη Σαουδική Αραβία, ως αποδειχτικό του ανδραγαθήματός τους.
Είναι σαφές ότι στη ροή των αποκαλύψεων παίζει ρόλο τόσο η αναγνωρισιμότητα του θύματος, όσο και οι διασυνδέσεις του με τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί πως η υπόθεση είναι μέσο πίεσης στην κόντρα που έχει αυτή την περίοδο με το στενότερο σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, τις ΗΠΑ. Είναι γεγονός πως επικοινωνιακά δεν είναι μια καλή στιγμή για τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις αρχικές του δηλώσεις περί “αξιόπιστων” εξηγήσεων της Σαουδικής Αραβίας, βγάζοντας έξω από τον κάδρο όμως τον πρίγκηπα Μπιν Σαλμάν. Ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στη διαχερίση της υπόθεσης από την αμερικανική κυβέρνηση είναι η στάση του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπομπ Κρόκερ, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος για την ενοχή του πρίγκηπα, και πως αν έχει δολοφονήσει το δημοσιογράφο, πρέπει να υπάρξει μια τιμωρία. Χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη της υπόθεσης, φαίνεται πολύ δύσκολο “το καλό αντίβαρο για το Ιράν”, όπως το χαρακτήρισε ο Τραμπ, να βρεθεί σε πραγματικά δυσμενή θέση, καθώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια. Αυτό φαινόταν εξάλλου πολύ πριν τη δολοφονία, όταν εδώ και χρόνια η Σαουδική Αραβία διεξάγει μια πραγματική γενοκτονία στην Υεμένη, με τη διεθνή κοινότητα να περιορίζεται σε χλιαρές αντιδράσεις ή και πλήρη αδιαφορία. Aυτό φυσικά περιλαμβάνει και τις χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η χώρα μας, η οποία όπως είναι γνωστό έχει εμπλακεί και σε πώληση όπλων προς την ισλαμιστική μοναρχία του Κόλπου.