Πέντε χρόνια από το φόνο των Χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο – Μια εκτέλεση με ερωτηματικά
Ένα ανεξιχνίαστο ως σήμερα έγκλημα που αξιοποιήθηκε δεόντως από τη ΧΑ, με αναπάντητα μέχρι στιγμής τόσο τα ερωτήματα για την ταυτότητα, όσο και για τα κίνητρα των δραστών.
Συμπληρώνονται 5 χρόνια σήμερα από τη μέρα της επίθεσης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Αποτέλεσμα ήταν η δολοφονία των Γιώργου Φουντούλη, άνεργου φυσιοθεραπευτή και εργαζόμενου σε υποδοχή νυχτερινών κέντρων και Μανώλη Καπελώνη, σπουδαστή ιδιωτικού κολεγίου και ο σοβαρός τραυματισμός του Αλέξανδρου Γέροντα, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση των γραφείων. Τα γραφεία έκλεισαν το 2014, εκείνη την περίοδο ωστόσο ήταν τα δεύτερα μεγαλύτερα στην Αττική, και επίκεντρο της δράσης της ΧΑ στα Βόρεια Προάστεια.
Οι δράστες επέβαιναν σε μηχανή και σύμφωνα με μάρτυρες ο συνεπιβάτης κατέβηκε και πυροβόλησε εναντίον 4 ατόμων που βρισκόταν έξω από τα γραφεία, με ένα πιστόλι Zastava. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αντιτρομοκρατικής έπεσαν 12 σφαίρες στο σημείο. Στη συνέχεια οι δράστες έγιναν άφαντοι και μέχρι σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες τη στιγμή της δολοφονίας πολύ κοντά στο σημείο βρισκόταν σταθμευμένο αυτοκίνητο που για ένα διάστημα ακολούθησε κοινή πορεία με το δίκυκλο.
Τα θύματα ήταν ενεργά μέλη της Χρυσής Αυγής κι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν είχαν στοχοποιηθεί οι ίδιοι προσωπικά εκ των προτέρων. Η δολοφονία έγινε περίπου ενάμιση μήνα μετά από εκείνη του Παύλου Φύσσα από το χρυσαυγίτη Ρουπακιά, κι όπως ήταν λογικό από την πρώτη στιγμή υπήρξε συσχέτιση των δύο γεγονότων, παρότι ως σήμερα τα κίνητρα είναι δύσκολο να πιστοποιηθούν. Τη σκοτεινή φύση της υπόθεσης δεν έλυσε ούτε προκήρυξη που κυκλοφόρησε κάποιο διάστημα αργότερα της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Ομάδες» που ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια, ως «αντίποινα» στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η οργάνωση -για το ποιόν της οποίας εύλογα εκφράστηκαν διάφορες εικασίες – έκτοτε δεν είχε κάποια δράση, παρά μόνο την έκδοση μιας δεύτερης προκήρυξης το Γενάρη του 2014 όπου κατηγορούσε ΚΚΕ, Σύριζα, Ανταρσύα και κομμάτια της αναρχίας ως συκοφάντες κι έσπευδε να απαντήσει σε όσους είχαν κάνει λόγο για προβοκάτσια, ξεκαθάρισμα λογαριασμών με πιθανή εμπλοκή των ίδιων των χρυσαυγιτών.
Αργότερα αποκαλύφθηκε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ που έκανε λόγο πως ο γνωστός βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να είχε δηλώσει σε συγγενή του πως ήξερε τους δράστες και πως τα κράνη που φορούσαν ήταν δικά του, χωρίς ο ίδιος να έχει ανάμιξη, αλλά και χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την υποτιθέμενη αυτή δήλωση.
Ακόμα πιο μυστηριώδης ήταν η περίπτωση αθλητικού παράγοντα που βρέθηκε νεκρός στο Μενίδι το 2015, που φέρεται να πληροφόρησε την αντιτρομοκρατική σχετικά για κάποιον 31χρονο που είχε δολοφονηθεί στον Κορυδαλλό το Μάη του 2014 και παλιότερα είχε συλληφθεί για βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα.
Σε κάθε περίπτωση, η Χρυσή Αυγή αξιοποίησε όσο μπορούσε το θάνατο το μέλλον της, διοργανώνοντας “νεκροφιλικές φιέστες”, όπως τις χαρακτήρισε η οικογένεια Καπελώνη, η οποία προσπάθησε ακόμα και δικαστικά να αποτρέψει τη χρήση του ονόματος του νεκρού γιου τους από την οργάνωση. Στον αντίποδα, ο πατέρας του δεύτερου θύματος, Λάμπρος Φουντούλης, εξαργύρωσε τη δολοφονία του γιου του, εκλεγόμενος ευρωβουλευτής της ΧΑ στις εκλογές του 2014. Τέλος, ο Αλέξανδρος Γέροντας, διορίστηκε λίγο καιρό μετά την ανάρρωσή του ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΧΑ, Χρήστου Παππά, ενώ η μητέρα του, που ήταν ήδη τοπική σύμβουλος Κηφισιάς πριν την επίθεση, κατήλθε στις επόμενες δημοτικέ εκλογές του 2014 ως υποψήφια σύμβουλος με το συνδυασμό της ΧΑ.