Βρείτε τις διαφορές – Στόχος και Documento αναπαράγουν σκουριασμένη προπαγάνδα κατά της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο
Την χιλιοπαιγμένη κασέτα της “Πανσπουδαστικής νο 8” παρουσιάζουν ως τρομερή ανακάλυψη, σαν έτοιμοι από καιρό και “συμπτωματικά” το ίδιο διάστημα, τα φασιστοειδή του Στόχου και η συριζοφυλλάδα του Βαξεβάνη.
Στον ίδιο αντι-ΚΚΕ generator φαίνεται πως φτιάχνουν τα θέματα τους για το πολυτεχνείο η φασιστοφυλλάδα του Στόχου και το Documento του Βαξεβάνη, επίσημο όργανο κυβερνητικού κιτρινισμού. Αν κι όσοι έχουν περάσει κάποτε από αμφιθέατρα έχουν συνηθίσει το “δεύτερο πιο παραδοσιακό έθιμο εορτασμού του Πολυτεχνείου”, όπως είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Σφυροδρέπανος την αναφορά στο φύλλο της Πανσπουδαστικής νο. 8, σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα σύμπτωση πως η χρυσαυγιτίζουσα ακροδεξιά συναντά με πανομοιότυπα επιχειρήματα και ελαφρώς παραλλαγμένη διατύπωση το συριζαϊκό κιτρινισμό με όχημα την αντι-κκε ναφθαλίνη.
Με τα φασισταριά που νοσταλγούν τα τανκς κι αμφισβητούν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση, τα κυβερνητικά φερέφωνα του Documento ωστόσο, από τη στιγμή που κάλεσαν τη Νάντια Βαλαβάνη να συμμετάσχει στα κείμενα του αφιερωματικού τεύχους, θα μπορούσαν να τα μάθουν από πρώτο χέρι. Εκτός κι αν οφείλεται σε εκείνη η ανόητη κι επίσης παμπάλαιη συνωμοσιολογία περί “ενοχής σιωπής”, κάτι που προφανώς και δεν μπορούμε να πούμε πριν πέσει στα χέρια μας το έντυπο την Κυριακή.
To τεύχος βέβαια, εκτός από την “Πανσπουδαστική 8” διαφημίζει πως θα ασχοληθεί με την έννοια της γενιάς του Πολυτεχνείου, τη σημασία της εξέγερσης και άλλα τινά παρόμοια, πουθενά όμως δεν βλέπουμε ενασχόληση με τη στάση των ιδεολογικών προγόνων ενός μεγάλου κομματιού του Σύριζα, δηλαδή του ΚΚΕ εσ., που είχε χαιρετίσει τη “φιλελευθεροποίηση” Μαρκεζίνη, λίγους μόνο μήνες πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αυτή η “ένοχη σιωπή” για τη στάση συμβιβασμού με τη χούντα όμως δεν απασχολεί την “προοδευτική” δημοσιογραφία του Documento. Και θα μας εξέπληττε πολύ το αντίθετο.
Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο Πολυτεχνείο, ούτε “σιωπηρή”, ούτε “ένοχη” είναι, αλλά βροντοφωνάζει για τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των μελών της, που πρωταγωνίστησαν τόσο στην εξέγερση, όσο και στον αντιδικτατορικό αγώνα από την πρώτη στιγμή επιβολής της χούντας.